Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG przy kardiomiopatii rozstrzeniowej

atrojnar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, tłumaczę z j. niem. kartę inf. leczenia szpitalnego pacjentki jak w temacie - będę wdzięczna za ewent. korektę polskiego tekstu kontrolnego EKG i RTG klatki piers.: *Kontrolne EKG: Rytm zatokowy, 69/min., lewogram, czas PQ 160 ms, wąskie zespoły QRS, słaba progresja załamków R, fluktuacje niezgodne , pojedyncze dodatkowe komorowe pobudzenia serca.* *Kontrolne RTG: Mięsień serca lepiej napięty, prawidłowych rozmiarów, podział niecharakterystyczny, cech niewydolności nie stwierdza się, zanik wysięków opłucnowych, w pola płucnych nacieków nie stwierdza się.* Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Kurcze nie jestem pewien co do tego RTG, jak można zobaczyć napięcie mięsnia sercowego??? moze chodzi o zarys serca?? Napięcie/krczliwośc mozna stwierdzic w ECHU serca. rozumiem ze pani chora/y miał rozpiznaniu choroby rozrostowej /nowotwór/ ponieważ stwierdzenie ze nie ma nacieków jest powiązane z tym stanem chorobowym
Nacieki są obecne różnież przy stanach zapalnych, np.: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%22nacieki+limfocyt%C3%B3w%22&btnG=Szukaj&lr=lang_pl A odnośnie napięcia: w oryginale było *Cor besser tonisiert*, Duden odsyła przy tonisieren do Tonus (Muskeltonus), tj. napięcia mięśnia, stąd moje tłumaczenie. Niestety, nie mam pojęcia, czy można zobaczyć napięcie w RTG - serce wcześniej było powiększone... Pozdrawiam AT