Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie leków na nadciśnienie

Gość rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam na imie Rafał i mam 26 lat. Od 3 lat mieszkam w Wielkiej Brytani i jest możliwe że moje problemy zdrowotne zaczęły się w raz z przyjazdem do tego kraju.Jakieś dwa lata temu wylądowałem w szpitalu w Polsce z wysokim ciśnieniem,od tamtego czasu miałem szereg badań takich jak: badanie krwi, usg jamy brzusznej, ekg, rtg klatki piersiowej. wszystkie wyniki w normie.Lekarz przepisał mi Bisocard(2.5mg każdego ranka) oraz Xartan(25mg każdego ranka) tzn po pół z każdej tabletki Chodz biore te tabletki cisnienie i tak jest okolo 145-70. Jakiś rok temu obudziłem sie rano z dziwnym obrzękiem oczu tj.oczy były bardzo przekrwione, podpuchnięte a w skroniach miałem ostry ból jakby kłucie. Odwiedziłem okuliste który zbadał mi dno oka(cisnienie w oku) metodą (Tonometria aplanacyjna) stwierdził cisnienie w oku i przepisał mi Betamann 0,3%. Ból zniknął ale najdziwniejsze że po powrocie do Anglii zrobiłem sobie badanie oka jeszcze 2 razy metodą{Tonometria bezkontaktowa (PUFF)} i ku zaskoczeniu okulista stwierdził ze cisnienie w oku jest O.K a ponoć mam suche oko.Osatnio mam bóle głowy chodż nazwał bym to inaczej. Czuje sie osłabiony nic mi sie nie chce, ktoś by powiedział ze moze sie rozleniwiłem ale to nie to. Mam dziwne uczucie miażdżenia w głowie, glowe mam wtedy tak ciezka i czuje jakby to byl obrzek, mam zimne konczyny, uczucie dretwienia poprostu czuje sie jakby mnie nie było,jestem rozdrażniony i nie moge sie na niczym skupic. Odwiedziłem wiec lekarza oczywiscie angielskiego ktory stwierdził że pownienem odstawic bisocard na 4 tygodnie. problem w tym ze o ile mi wiadomo to nie mozna odstawiac tego leku od tak sobie. Nie bardzo wiem co mam robic. Czy jest mozliwośc ze mam jakaś nerwice? Z gory dziekuje za wszelkie informacje
to masz troche podobnie do mnie (ja mam 32 lata). u mnie najpierw wykryli nadciśnienie a potem wylazła mi nerwica. moze tak dziwnie reagujesz na ten betamann? nawet jesli w skutkach ubocznych nie ma objawow ktore masz. ja na prestarium fatalnie reagowałam, moj lekarz ktory od 50 lat ma do czynienia z nadcisnieniem powiedzial ze to pierwszy przypadek, ze po prestarium cala sie trzęsę, jest mi słabo itp. to miażdzenie w głowie i dretwienie konczyn to mogą być objawy nerwicy - moja mama od kilkunastu lat walczy z nerwica i wlasnie takie objawy ma. u mnie jest dretwienie konczyn, zawroty glowy, ucisk w okolicy mostka i walenie serca plus oczywiscie napady strachu ze umieram itp. zaznaczam, ze nie jestem zadna hipochondryczka. mam dom, dzieci, meza i aktywnie pracuje zawodowo. a propos tego cisnienia 145/70 to chyba masz i tak troche za wysokie jak na branie tabletek. ja mialam normalnie 160-180/110-120 bez tabletek. teraz jak biore noliprel i corectin 5 to mam 120/70. w porywach 130/80 pozr sewa12@gazeta.pl gg 6013137
witaj Rafal Cos musi byc w tej angielskiej pogodzie [ klimacie ] , bo jak mieszkalam w Polsce to mialam zawsze bardzo niskie cisnienie,wrecz na pograniczu zapasci. Wszyscy sie dziwili jak ja funkcjonuje majac takie cisnienie. A ja sie dobrze czulam. Teraz od poltora roku mieszkam w Anglii i przez przypadek odkrylam ,ze moje cisnienie diametralnie sie zmienilo. Teraz mam 170/100 , 160/90. Czuje sie fatalnie i zaczelam dopiero brac leki. Ale mam bardzo podobne objawy jak ty. Tzn-zimne konczyny,uczucie nerwowosci i trzesace sie rece. A moja glowa jest jak piec martenowski i mam wrazenie ze jest opuchnieta. Nie sadze wiec zebys mial objawy nerwicy,to po prostu czesc [okropna] tej jednostki chorobowej. Wiem tez ,ze niekiedy bardzo dlugo trwa znalezienie odpowiedniego preparatu dla danej osoby. To jest bardzo indywidualne i objawy uboczne moga byc absolutnie inne niz mowia o tym ulotki. Powodzenia w odnalezieniu swojego zdrowia.
Ja mam podobno nadciśnienie od dawna,pojawiało się juz kilka lat temu przy jakis badaniach,ale lekarz to zlekceważył i leczone jest lekami od początku tego roku(biore bisocard 10,tritace 10 i hygroton wzalezności od potrzeby 25 lub 50).W marcu wykryto u mnie jeszcze arytmie komorową i nadkomorową do tego mam niedomykające sie w malym stopniu 3 zastawki serca.Próbowałam zmienic leki na isoptin 120 ale nie wyszło,musialam wrócić do wcześniejszych.Wiekszy problem mam z ciśnieniem bo jest skaczące i nigdy nie wiem jakie leki wziąść chodzi mi konkretnie o dawki.Zawsze biore bisocard i tritace wtedy cisnienie jest ok,ale wieczorem znów jest podwyzszone.A gdy dołoże jeszcze hygroton rano to znowu jest za niskie poniżej 100,ale dobrze sie wtedy czuje i wieczorem jest ok.tak wiec sama nie wiem jak brac te leki,może macie jakiś pomysł?pozdrawiam.
Witam! Xartan i Cozaar to nie tylko leki z tej samej grupy antagonistów receptora angiotensyny II , ale jest to faktycznie ta sama substancja losartan potasu wypuszczona na rynek pod różnymi nazwami z uwagi na różnych producentów. Co do objawów nieporządanych to odczucia są bardzo indywidualne choć bóle głowy ,kaszel, podrażnienie gardła, obrzęki, niedociśnienie przyspieszony puls zdarzają się najczęściej. Uczucie zimnych kończyn i drętwienia to pewnie wynik działania Bisocardu beta blokery dają takie objawy u niektórych ludzi. Oczywiście nie powinno się z dnia na dzień odstawiać Bisocardu , również nie wolno nagle rezygnować z leków stosowanych w nadciśnieniu. Ponieważ równoczesne przyjmowanie Bisocardu i Xartanu nie obniża dostatecznie ciśnienia skurczowego 145mm/hHg ( oczywiście zakładam że pomiar nie był wykonany po sesji na siłowni) a jednocześnie sygnalizujesz wysoki poziom stresu rozważyłbym celowość włączenia leku uspakajającego i metod relaksacji.
Ja dopiero kilka tygodni leczę nadcisnienie , ale po Xartanie skutki uboczne buły okropne nudności bóle głowy jakaś depresja. Następnym lekiem byla prenessa ale i tu pojawiły się bole głowy choć lekarz twierdził, że to jedyny znany mu taki przypadek.. Obecnie mam Amlozek 5mg /biorę 2x dziennie po pół tabletki/głowa mniej boli ale też czuję mrowienia w skroniach i miażdzenia ale nie ma nudności i mogę pracować.Ciśnienie się obniżyło.
witajcie :) ja mam 29 lat i nadciśnienie leczę już ponad 10 lat. najpierw enarenal ale szybko przestał działąć więc dostałam większa dawkę a po niej uczulenie. od jakis 8-9 lat biorę amlozek. początkowo 2,5mg 2x dziennie a potem coraz więcej aż 2x10mg. od dwóch tyg mam odstawioną wieczorną dawkę bo często w nocy mi spada ciśnienie. po odstawieniu wieczorem leków czuję się koszmarnie. bóle głowy jakby miało mi ją rozsadzić . ciś 180/100 150/100 wieczorami rzadziej w dzień. mam nadzieję że się ustabilizuje bo nie śpię już drugi tydzień. a żeby było zabawniej to dodatkowo dostałam lek na podwyższanie ciś abym mogła rano wstać po rano 6-7 mam 80/50. po prostu super. odstwienie tej dawki nie spowodowało że moę rano wstać tyle że wieczorem źle się czuję. może na to tzreba czasu by to się jakoś unormowało. pozdrwiam
Gość Cristofer

Abisinka.Lekarz mòsi dobrac odpowiedni lek dla twojego organizmu.To trwa okolo miesiàca.Zasiegnij porady u innego lekarza.Porozmawiaj w aptece zielarskiej lub znanego zielarz.Mieszkam we Wloszech i od 2 miesiecy biore tabletki wloski e o nazwie BifriZide 30mg/12,5mg.Pierwszy tydzien myslalem ze umre ,jeden koszmar,teraz juz jest w normie,Wyskoczylo mi nagle 190/!30 190/110..ja nie jestem zwolennikiem tabletek.mam zamiarje odrzucic,Rozmawialem z naszym polskim ksiedzem dal mi rade ,bo on tez sie z tym borykal,Odrzucic sòl, duzo ruchu,pic duzo wody naturalnej.nic gazowanego.Do czego zmierzam,Ten ksiàdz poltoraa roku pil rano tylko ziola od Klimuszki,Wiekszosc ludzi jest testowana lekami jak kròliki,Pozdrawiam ze slonecznej Italy.I zycze szybkiego powrotu do zdrowia.

Gość marcelino

Witam ja chcialem sie zapytac bo pierwszy raz biore tabletki na nadcisnienie bisocard juz okolo miesiac bralem po pol 10mg a od tygodnia mam takie uczucie mrowienia i pulsowania w glowie zaczyna sie od szyi i konczy na tylniej czesci szyi czyje ja by mialo mi rozsadzic ale jak np zwiaze se szalikiem to juz tak nie czuje najpierw mialem 180 pozniej juz tak 150 140 mieszkam za granica i nie wiem bo tutejszy lekarz mowil zebym odstawil na 3 tyg a lekarz w polsce zebym nie przerywal bo nieciekawie sie to moze skonczyc nie wiem juz co robic czy ktos mi moze pomoc??

Gość Znachor 01

Bisocard dzała w ten sposób że powoduje przykurczenie włosowatych naczyń krwionośnych przez co zmienia się stan ukrwiwenia niektórych narządów wewnętrznych . Natomiast serce dostaje zawsze dobrze ukrwione i przez co nie ma bólu w klatce piersiowej . Jednocześnie substancja czynna zmniejsza tętno do bezpiecznego (mniejsze niż 90) czasami ta reakcja jest tak gwałtowna ,że z tętna np 100 spada do 65 co wywołuje niepokój pacjenta czy aby zaraz nie umrze . Nie nie umrze najważniejsze aby tętno nie było mniejsze od 55 . Dlatego powinno sie ten lek zaczynać brać od małuch dawek 1/4 , 1/2tbl aż do uzyskania optymalnego tętna na poziomie ok 65 - 70 . Pacjent powinien mieć cisnieniomierz aby zawsze mógł kontrolować swoje ciśnienie i tetno . Bisocard blokuje receptory adrenaliny dzięki czemu usuwa stany lękowe pacjenta o swoje życie . Ale jak kazdy lek ma też swoje działania uboczne np to mrowienie w kończynach i uczucie zimna (efekt przykurczu naczyń) zawroty głowy . Wszyscy piszecie o efektach działania leku a nie piszecie czy stosujecie jakąś diete częściej się ruszacie . To powinno iść w parze z braniem tego leku . Mimo wszystko życzę zdrowia .

Nie znam się na lekach też mam nadciśnienia, ale w Kornwalii czułam się znakomicie przez 2 tygodnie. Myślę, ze u mnie nadciśnienie spowodowane jest stresem a nie pogodą. Choć zauważyłam, że jestem meteopata. Chciałabym wiedzieć w jakim klimacie i szerokości geograficznej jest dla nadciśnieniowców najlepiej/ Pozdrawiam :)

Witam biorę od niedawna Bisocard pól tabletki i czuję sie strasznie zawroty glowy drętwienie rąk. Ogolnie mam bardzo niskie ciśnienie zawsze takie miałam teraz mam jeszcze niższe 80,60 lub 104.54 to chyba pomyłka z tym lekiem miałam dostać lek na kołatanie serca a nie na nadciśnienie. już tego nie biorę od dzisiaj,

Każdy lek powoduje skutki uboczne co w połączeniu z podejściem medyków do wywiadów z pacjentem może znaczne pogorszyć komfort życia. Nadciśnienie mam od zawsze lecz od 3 lat leczę je regularnie. Lek Coronal stosuje od poczatku i od początku powoduje on u mnie wszystkie możliwe skutki uboczne. Uczucie wypełnionych płynem płuc, kołatania serca, błogostan, ćmienie w skroniach, zawroty głowy, bóle stawów i dużych mięśni, swędzenie, duże skoki ciśnienia rozkurczowego. Na początku lekarz uznal že to organizm przyzwyczaja się, potem przestał słuchać moich uwag. Dobra rada dla stosujących Betablokery to domagać się zmiany tych leków na inne. Kto jeszcze chce użyć życia i nie popaść w depresję niech rezygnuje z takiej terapii.