Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie palców u rąk

Gość hjaro

Rekomendowane odpowiedzi

Często budzę się w nocy i mam zdretwiałe palce u rąk. Od roku wydaje mi się że dzieje sie coś z ciśnieniem u mnie. Oczywiście chodzę do lekarza. Występuje u mnie problem z przyjmowaniem leków. Przyjmuje leki np. 1 dzień , góra dwa , a jak naprawde jest dobrze to na trzeci dzień z głebokim zatruciem lekami ląduję na pogotowiu. Dają mi zatrzysk i po jakims czasie wraca wszystko do normy. W tej chwili lekarze boja mi się cokolwiek przepisywać . Np. ostatnio 1 dzień brałam captopril 12,5 mg i następunego dnia z kaszlu myślalam ze się udusze. Kazano mi przerwać i przepisano inny lek. Gdybym nie brała rano ranigastu lub co jakiś czas diperganu nie wiem co by było. Lekarze wiedzą ale nikt nie chce skierować mnie na badabia kliniczne / co obiecywano po pobycie w szpitalu/ Co mam robić. Teraz do tego wszystkiego oprocz duszącego kaszlu , mam kłucie w sercu. Dzisiaj nad ranem z bólu się obudziałam. Jak mam rozmawiać z lekarzem .Mirzeąc sobie tętno mam zawsze około 90 .
Drętwienie rąk może być spowodowane zmianami w kręgosłupie szyjnym. Warto zrobić prześwietlenie. Znam to z autopsji - trudno mi było uwierzyć, że przyczyną może być kręgosłup, ale tak właśnie było. Przyczyna drętwienia rąk może być oczywiście zupełnie inna, ale prześwietlić się warto. Pozdrawiam.
Gość daria7383
Od 3 -miesiecy ja rowniez cierpie na dretwienie calych rak szczegolnie w nocy. Jest to bardzo klopotliwa dolegliwosc poniewaz by to przerwac musze wstac 2 do 3 razy kazdej nocy by na nowo pobudzic krazenie. Lekarz u ktorego sie konsultowalam nic nie stwierdzil poniewaz nie wystpuje u mnie bol plecow czy szyji. zalecono mi brac Pyralgine na noc ktora oczywisce nic nie pomaga. Jestem troche rozczarowana ta diagnoza wic moze ktos ma jakis pomysl jak rozwiazac moj problem?
Mam cos podobnego. Od kilku dni dretwieja mi rece i nogi podczas snu, kiedy wstane i nimi porusze, wszystko wraca do normy. Czy to problemy z krazeniem czy nerwami? Juz sama nie wiem co myslec. W dzien niby moj stan sie polepsza a w nocy, istny koszmar. Budze sie co jakis czas ze zdretwialymi konczynami. Wczesniej zaczelo sie od dretwienie palcow u rak, wiec nie zwracalam na to zbytniej uwagi, potem byly to juz cale przedramiona i do tego doszly nogi. Mozecie mi doradzic, co z tym fantem zrobic?
Przyczyn może byc kilka: -zespól ciesni nadgarstka -kregoslup - odcinek szyjny lub nerwica - stres, lęki itp. Mi detwiala prawa reka tylko w nocy. Przy tym troche puchła. Budzil mnie okropny bol ze trzy raz w nocy. Musiałam wstawac.Ktos mi poradzil oklady z kapusty na noc. Bardzo pomagaly bo przsepoialam cale noce. Tylko ten zapach kapusty...Oczywiscie zrobilam badania. Ortopeda powiedział mi ze to moze byc kregoslup lub ciesn nadgarstka. Pewnosci nie ma. Wiec kupilam poduszke ortopedyczna(dobrą!) i orteze na reke usztywniajaca nadgarstek. Wkladalam ja na noc i czesto w dzien by zaoszczedzic nadgarstek. No i zadziałało. Warto spróbwać. Pozdrawiam
Witam mi też coś sie dzieje z prawa reka, wlasciwie to szczegolnie z palcami. W ciagu niedlugiego czasu 3lub 4 razy zrobil mi sie zupelnie bialy palec(wskazujacy i srodkowy). i nie czuje go wtedy za bardzo..i tak jakby troche mrowilo..choc ciezko troche to opisac...Pierwszy raz w zyciu mi sie to zdarzylo.. ogolnie to od dawna bardzo mi marzly rece ale osttanio jakos nadmiernie..jak wszyscy chodz w jednej parze rekawic to ja w dwoch. a teraz jeszcze to bielenie palcow u prawej reki..:/ bylam u lekarza i dostalam na razie skierowanie do neurologa i do chirurga naczyniowego..(?) .Internista przypuszcza ze moze byc jakis ucisk na nerw ale.. kto to wie:/ Jesli ktos z Was miał cos podobnego prosze o odpowiedz..! Pozdrawiam
Oprócz odpowiedniej gimnastyki dla kręgosłupa szyjnego ważne jest na czym sie śpi.Wielu ludzi śpi na wersalkach,które na obu końcach mają takie ,,podwyższenie.Przez to śpiący na nim człowiek ma we śnie zgięty kark.Rano drętwieją mu ręce.Wyrzućcie wersalki i oddajcie je wrogom.Kupcie drwwniane łóżko z dobrym materacem.Dla młodych materac twardy,dla starych- miększy.A pod głowę - poduszka specjalna ortopedyczna podpierająca kark.No i codzienna gimnastyka z użyciem sprężyny [rozciąganie rękami w poziomie i na skos do 15 razy.W sklepach ze sprzętem rehabilit.Można kupić takie rozciągliwe taśmy ,które wyglądają jak szeroki ,długi ze trzy metry szalik.Tę taśmę przywiązujemy do rurki od centralnego ogrzewania na wysokości swojego karku.Zakładamy na szyję jak szalik i stojąc twarza do rurki odchylamy się do tyłu,co wzmocni mięśnie karku.Gdy w pracy jesteśmy długo pochyleni[np. pisząc na kompie] - co godzine 3-5 minut poćwiczmy.Trza dbać o kręgosłup szyjny,by dać radę do emerytury.
może to zaburzenia krążenia.Niedokrwienie.Kup sobie na razie w aptece ziołowa nalewke poprawiająca krążenie.Nie wiem ile masz lat,alezbadaj cholesterol,HDL,ldl,trójglicerydy i OB ,morfologię z rozmazem...Nalewka polska venoforton,wypróbowane,trzeba zużyć 2 buteleczki i zrobić 10 dni przerwy.
hjaro, problem z drętwieniem kończyn przeważnie występuje gdy jest coś nie tak z kręgosłupem szyjnym.Często zdarza się, że kręgosłup jest w złej pozycji podczas snu, stąd prawdopodobnie budzenie się w nocy i drętwienie. Musisz zadbać o lepszy sen. Po pierwsze zacznij od poduszki sprawdź sobie na lepszysen.pl. Mają fajne poduszki z łuskami gryki w środku. Spróbuj a nóż Ci pomoże, masz 30 dni na wypróbowanie. Jeśli nie pomoże zwrócisz i już.
Jeżeli chodzi o brak ruchu i zbyt długa praca na komputerze, to wg mnie odpada.. Ja prowadze aktywny tryb zycia od kilku lat (sporty walk,dodatkowo basen i siłownia) w dodatku pracuje fizycznie, ale o przetreniowaniu nie ma mowy, bo plan treningowy jest odpowiednio zbilansowany i ogolnie nie odczuwam zmęczenia =) Dieta uzupełniona o witaminy i minerały.. Od jakiś 4-5 dni codziennie jak się budze mam zdrętwiałe palce u rąk.. Po odpowiednim rozruszaniu wszystko wraca do normy, ale sam fakt drętwienia palców wydaje się być niepokojący.. Co do przyczyn bardziej przychylił bym się do tego jak i na czym się śpi, bo mam niestety starą i bardzo miękką wersalkę, która nie nadaje się chyba do spania, w dodatku mam złe nawyki i głowę trzymam stosunkowo wysoko kiedy zasypiam (poduszka, jasiek i jeszcze zwykle podkładam sobie ręke pod głowę)..
wita serdecznie! jestem nowa na forum i mam pewien problem zreszta jak kazdy kto tutaj pisze,otóz niedawno zesztywnialy mi palce od prawej reki do tego zesztywnial mi jezyk ale tez bardziej z prawej strony,mialam problemy z mowa nie moglam nic powiedziec a jak juz sie przymusilam to coreczka wogole mnie nie rozumiala mowilam cos ale tak naprawde nie rozumialam sama siebie,na prawe oko takjze chwilowo nie widzilama jakby wszystko mi sie zlewało,zaczela mnie bolec glowa trwalo to jakies 20-30 min.pierwszy raz takie cos mialam jak bylam w ciazy kiedy bardzo sie denerwowalam niestety z powody problemow z tesciami ale to nie wazne. teraz wystapilo znowu to samo nie wiem czy ma to cos wspolnego z tym iz podczas smiechu bardzo mi sie kreci w glowie. jezeli ktos moze mi cos powiedziec na ten temat prosze o jakas rade nawet najmniejsza rozmowa bardzo mi pomoze. z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczow
Gość Lillka1988
kamusiaoslo...ja bym się jak najszybciej wybrała do lekarza,lub jak powtórzą się objawy wezwała pogotowie...nie będę pisać czego to są objawy bo nie jestem pewna ale na twoim miejscu bym to sprawdziła jak najszybciej... a co do drętwienia palcy myślę że to wszystko od kręgosłupa szyjnego mi również często drętwieją,ale do od tego że mam przesunięte wyr.kolczyste kręgów szyjnych w lewą stronę po wypadku samochodowym :( tak to jest jak inni nie potrafią jeździć...inni cierpią...
Ja tez mialam dretwienie palcow u prawej reki i dostalam skierowanie do neurologa. Neurolog zrobil mi badanie neurologiczne i wyslal mnie do szpitala do neurologa a tam zrobiono mi nakucia , powyzej nadgarstka, mysle ze to byla punkcia. Zadnych tabletek nie dostawalam, poniewaz na co one mialyby dzialc, tylko na zaladek szkodza. A ty sama widzisz jakie ma dolegliwosci. Pozdrawiam goraco
Mam bardzo mocne drętwienie prawej ręki w nocy,muszę budzić się i poruszać palcami,bo inaczej ból jest coraz większy.W przeszłości przeszłam silny ból przy kręgosłupie,nie czułam przez chwilę nóg a głową nie mogłam wogóle ruszać,lekarz powiedział,że muszę zacząć ćwiczyć yogę.Pozdrawiam wszystkich:)))