Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdzik23

W necie niestety nie ma zbyt wiele informacji o tym, może jedna notka dokładniejsza taka trafna a reszta , no nic. A na forum o tym nawet nie czytam bo weszlam raz i jakas Pani pisała pierdoły chyba po to by podokuczać tym co się zmartwili tężyczką, świństwo i już.

Agnieszkaficek jak też tak panikuje na punkcie serca nonstop sprawdzam puls, i ciągle ręka na szyji nieważne gdzie ide puls sprawdzam czasami zastanawiam sie co ludzie sobie myslą patrząc jak ciągle przykładam rękę do szyji. A najgorzej jak mnie boli serce albo w klatce piersiowej to juz tez jest panika. Dzisiaj tez mnie sciska w gardle i w klatce i tez taka zlęknięta jakas jestem.

Gość Magdzik23

Proszę bardzo, nawet jeśli cię nie skieruje to i tak to sobie zrób:) u mnie połowa znajomych sobie znalazła tężyczkowe objawy i w rodzinie bo nikt nie wiedział o tężyczce ani nigdy nie słyszał więc jak ktoś padał z nóg albo stres doskwierał to mówił * muszę zrobić badania na tężyczke, naprawde !* :) podobno jest popularna a najbardziej lubi mamuśki tak mi mówiono

Gość agnieszkaficek

Agniesia to ja z ta reka na szyji tez tak mam i na dodatek to jeszcze na zegarek patrze i obliczam jaki mam puls i niewarzne gdzie jestem reka na szyji musi byc he he .czasem moje dzieci sie mnie pytaja czy boli mnie ta szyja ze tak czesto ja dotykam, to ja mowie ze nie bo co mam im powiedziec,a znowu jak mam bole w klatce piersiowej to juz mam tel w rece dyby co zebym szybko na pogotowie zadzwonic.ja jestem straszna panikara

Rhodiolin i labofarm (inaczej śmierdziuszki-tak ich nazywamy z koleż.) to tylko zioła, no może tylko ten atarax lo lek... Ja natomiast też się kiepko czułam w ciągu dzisiejszego dnia (mimo, że biorę leki), rozmawiałam długo przez telefon z koleżanką i w duchu myślałam tylko, żeby już przestała gadać i już, już gorąco mi się robiło, bo czasem mam tak, że mnie coś nudzi czy źle się czuję i zmuszam się do słuchania kogoś to od razu dziwnie tak się czuję wewnętrznie i nawet nie mogę się zdobyc na przerwanie rozmowy tylko przytakuję i spinam się w środku, potem mnie głowa zaczyna boleć.. Słowami nie zawsze się wie jak opisać te nasze dziwne stany. Ciekawa jestem czy z Was ktoś też ma takie objawy, takie jakby zniecierpliwienia?

Magdzik23 - czytałam o tężyczce, z lekarzem rozmawiałam, i trzeba dodać żeby się kobitki nie nakręcały że występuje w młodym wieku do 30 tki i bardzo lubi być mylona z nerwicą bo przy nerwicy też są mięśnie czy coś osłabione i takie same objawy, jedynie to co Ty mówisz to badanie jedno potwierdza, to się jakieś coś do ciała przyczepia nie? podczas badania? No ale z tego co widzę , oprócz tężyczki masz chyba nerwicę bo co byś tutaj robiła :) kilece - a ja czytałam na jakimś wątku, dużo twoich postów ( wszędzie cię pełno,jakieś kłótnie,itp. na wątkach, ale skąpo - tak bym to ujęła ;), więc nie rozumiem po co tu jesteś skoro czujesz się zdrowy, z tego co czytałam ??? Ciekawość, ot tak ....

Babskababska - to co piszesz że jak długo z kimś gadasz zaczynają Ci się objawy, to ewidentnie masz kumulację niewyrażonej złości, i stąd ta złość wychodzi z twojego organizmu w postaci objawów, po prostu musisz się nauczyć na bieżąco wyrażać emocje,min. złość ....spróbuj, gwarantuje że podziała - to są mechanizmy nerwicy.

Gość Magdzik23

Ivette masz racje najczęćiej spotyka to młode kobiety ale uwierz mi że na badaniach byłam jedyną młodą osobą skierowaną na badania tężyczki i wszystkie te Panie były przerażone. Na badaniu nic się nie przyczepia, badanie polega na tym że Pani dr. na 10 minut odcina ci dopływ krwi do ręki wkładając sprzęt do ciśnienia i pompując tak by ci ręka zdrętwiała, potem między kciukiem a palcem wskazującym taka malutka niewyczówalna igłę do mięśnia wbijają , gdy ci ręka zdrętwieje Pani zdejmuje ci tą opaskę do sprawdzania ciśnienia i czeka na słynne mrówki, moimi była zaskoczona bo było ich pełno , no i robi tym *mrówkom* zdjęcie , im więcej tym mocniejsza tężyczka:) a nie wiem czy mam nerwice bo zdiagnozowali mi objawy depresji, a tęzyczka wywoluja ataka lekowe takie jak tu też na forum widzę, jestem tu poniewaz czuje sie tu z wami dobrze, nie ma kręgu tężyczkowego i nikt oprocz was nie wie jak sie czuje:(

Gość Magdzik23

Mówię o tężyczce bo nigdy o niej nie słyszałam a bardzo utrudnia życie, najchętniej bym chciała by wszystkie kobiety je znały a zwłaszcza te mlode zestresowane by jak w moim przypadku lekarze nie wysyłali po psychiatrach w leczeniu depresji a sprawdzili najpierw wszystkie *drzwi* .

Wiesz, to co mówisz ma sens, ale nerwica i jej zdiagnozowanie też ma sens, bo dobry terapeuta po wywiadzie i testach też stwierdza nerwicę , a nerwica to zaburzenia osobowości, a tężyczka to całkiem co innego, mówisz tutaj jedynie o samopoczuciu i objawach fizycznych, somatycznych, na pewno nie czujesz psychiki tak jak nerwicowiec, bo jak byś czuła to byś miała też zaburzenia emocjonalne i byłabyś nerwicowcem a poza tym nerwica umie * symulować * każdą chorobę świata, to są stłumione niewyrażone emocje które wybuchają w nas w postaci ataków i objawów, i dopóki nie zmienimy siebie, swojego postępowania, umiejętności okazywania emocji, min. złości, najczęściej) to ona w nas będzie tkwiła, nie raz musimy zmienić całe swoje życie żeby sobie poszła :( miło nam że z nami jesteś :)

Gość agnieszkaficek

Witam wszystkich kochani, u mnie dzis tak sobie chyba zarazilam sie od dzieci bo cos gardlo mnie boli i zatoki,zrobie sobie zaraz mleko z czosnkiem moze mi przejdzie i tak mi zimno,a co tam u was.u nas pochmurno ale jak narazie nie pada wczoraj lalo caly dzien pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia.odziwo dzisiaj miezylam puls i mialam 75 nie pamietam kiedy mialam tak niski puls,

Ivette, masz napewno rację w tym o czym piszesz, muszę spróbować wyrażać te moje emocje ale to będzie trudne, bo trzymam wszystko w sobie i tłumię i min. przez to odchorowuję, a ludzie odbierają mnie jao spokojną i nie znerwicowaną. U mnie pogoda też do d**y, jak w jesieni, na moje nerwy też działa deszcz, który stuka w parapet i wtedy zaraz mam wszystkiego dosyć, o wyjściu nawet nie ma mowy ale kto jak nie ja zrobi zakupy??...

Gość Magdzik23

Ivette a jakimi objawami zdiagnozowano ci nerwicę i czy macie nerwicę normalną czy tą lękową, wiem co to za forum ale widzicie z czym ja przyszłam. Tak fizyczne dolegliwości opisuje i w ogóle ale to wszystko wywołuje mi stress, tak lekarze mówią, i teraz o chorobach nie myślę tylko o tym co lekarz powiedział a bardzo chcę mu wierzyć ale uwierz mi że zanim u mnie wykryto cokolwiek chodziłam do lekarza z narużniejszymi dolegliwościami, rezonansy, badania itd, do niedawna myślałam że napewno jestem chora na to, potem na to, albo na pewno na to, co tylko uslyszalam że takie objawy daje chociaż trochę podobnych do moich od razu jechałam zrobić badania:( Ja również muszę zmienić swoje życie, jestem totalnym nerwusem ze wszystkim a teraz już tylko płaczę jak się zdenerwuję ,płaczę dosłownie ze wszystkim nawet jak się nie zdenerwuję, i muszę ciągle się pilnować. A najgorsze są dolegliwości fizyczne dlatego tyle o tym piszę, bo moj organizm w ten sposob wyposzcza te swoje toksyny pod postacia strachu i stresu