Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agniesia

Dziekuje Kasia za odpowiedz. Ja mam TSH 2.05 (0.27-4.20) Z boku coś jest napisane 3.05. T3 mam 118.7 (80.0-200) T4 mam 7.8 (5.10-14.1). Martwi mnie ta nazwa wole proste mam dopiero jechac do konkretnego lekarza co mi powie. A czytałam,ze od tego jest też ucisk w gardle,trudnosci w połykaniu śliny i ucisk w mostku. Jeszcze doktorka mnie nastraszyła że jakby rosło coś na szyi to sie mam do niej zgłosic więc teraz to dopiero bede miec do myslenia i dotykania ach szkoda mówic.

Gość Agniesia

A jak tam Kasia dzisiaj samopoczucie? Bo u nas była taka burza, grad,deszcz to do południa byłam tylko roztrzesiona i głowa mnie bolała cały dzien a tak pozatym nie zapeszając nawet dobrze. Ciekawe czy wszystkie nerwuski tak reaguja na zmiany pogody.

Agniesia, chyba wiele z nas reaguje na zmiany pogody. Przez tą nerwicę mamy bardzo wyczulony system nerwowy. Ja wszystko czuję każdym nerwem. Zwariować można. U mnie wieczorem i w nocy była taka burza, a ja przed tą burzą trzęsionki jakieś, ból głowy, zawroty, myślałam, że padnę. Prawie całą noc nie spałam, serducho mi waliło, co chwilę się budziłam. Już myślałam, że nici z tego i znowu nie pójdę do pracy, ale jakoś się zwlekłam. Jestem tak roztrzęsiona, że nie wiem, czy wytrzymam do 15 (mam nadzieję). A wczoraj pisałam, że już chyba lepiej po tym pramolanie. Ale może potrzeba jeszcze trochę czasu. Trzymajcie się wszyscy. Pozdrawiam Aga

Gość martaaa123

A ja juz wariuje z ta glowa.. teraz doszla szyja. tak dziwnie mi jakby cala spieta byla i mialabym jakiegos paralizu dostac.. czuje jakby mi cos w tej glowie i szyi sie przestawilo i nie chcialo odblokowac, moze to kregoslup szyjny? musze sie wybrac na rtg... bo moze temu towarzyszyc wlasnie bol glowy z tylu, karku, sztywnienia, uciski w gardle. kiedys to ten bol glowy i dziwne inne rzeczy zlalabym nie powiem czym cieplym i poleciala jak fryga przyslowiowa na impreze z optymistycznym nastawieniem niczym sie nie przejmujac.. a teraz glupi bol glowy moze spowodowac u mnie stres. juz mam dosc tej glowy, czuje jakby mi szumialo w niej albo to zludzenie, jakby uszy mi sie zatknac mialy, dziwne to...

U mnie w nocy burzy nie było ( na szęście, bo się boję paraliżująco), a dziś nawet ładna pogoda mimo, że jest chłodniej ale wolę tak. Wczoraj miałam takie dziwne odczucia w sercu, zakuło tak lekko a wtedy zaraz mózg zareagował natychmiast strachem i przez moment tak jakbym miała zemdleć. Kiedyś to panikowałam strasznie, a teraz wiem,że to chwilowe i nerwicowe jest i zaraz mi przechodzi. Co do homeopatii to ja uważam, że nawet jak to jest placebo i sugestia ale jak pomaga to można tak się *leczyć*. Agniesia, co do tarczycy to może być tak czasami,że ma się wyniki w normie ale norma dla każdego człowieka jest inna i dla Ciebie np. może być hormonów ciut za mało lub za dużo, są jakieś badania w tym kierunku. Ja miałam kiedyś guza na tarczycy(wyniki hormonów miałam w normie) i mam 3/4 tarczycy już wycięte, muszę już do końca życia brać hormony i mimo iż moje wyniki mieszczą się w normie to czasem muszę zwiększyć dawkę tabletki gdyż źle się czuję z powodu np.zaniżonych hormonów lub zawyżonych. Miłego dnia!!!

Gość Kasia8703

~Agniesia, ja wczoraj czulam sie dobrze pomimo tego ze lalo nie było dużej burzy bo dzien wczesniej mialam maskre z bolem glowy jak waliło gradem. Dopiero na wieczor bylam troszke rostrzesiona ale zblizala sie pora wypicia tabletki i po niej mi przeszlo.

Gość Agniesia

Witam Wszystkich. Ja pół nocy nie spałam, miałam jakieś koszmary senne i od razu lęk,panikia,nonstop sprawdzałam puls i to dziwne uczuci takiego ,,odlatywania** i wyobcowania nawet nieumiem tego opisac. Dzisiaj też źle sie czuje,trzęse sie jak galaretka i wiele innych okropnych objawów. Kasiaaa123 jaj mam tak samo jak Ty z tą szyją,karkiem i ciągle mnie cisnie w głowie bardziej z tyłu można zwariowac. Mi tak się robi jakby mi ją ktoś z każdej strony pompował i coś ciężkiego na nią położył. Z uszami tak samo mam pisałam już o tym wcześniej. Baskabaska własnie dlatego napisałam jakie mi wyszły wyniki,bo może ktos sie na tym zna bo doktorka powiedziała,że wyniki są bardzo dobre i kazała iśc do innego lekarza z nimi i powiedziała,że to są wole proste. W sumie niewiem na jakiej podstawie tak stwierdziła jak nie robiła mi usg tarczycy. No to teraz to mnie nastraszyłas tym,że masz połowe wyciętej.

A u nas wcale nie padało i nie było burzy i to mnie cieszy:) Agniesia, Ty się nie sresuj tym co napisałam o wycięciu tarczycy, bo ja to miałam takiego bolącego guza na szyi i lepiej było go wyciąć, on mi wyskoczył po wielkich nerwach związanych z przejściami w rodzinie. To było zapalenie tarczycy. Już wolę nie mieć tej tarczycy niż stale chodzić na jakieś dziwne badania i obserwować gruczoł, uzupełniam tylko te hormony i jest OK. A tak na marginesie to napiszę jeszcze (chociaż nie wiem czy powinnam, bo wpadniesz w panikę), że po biopsji tego guzka wyszło, że to rak złośliwy ale po szybkiej operacji okazało się że to nie było to, lecz przy zapaleniu były jakieś nietypowe komórki. Widać z tego, że wyniki też są omylne, a ile ja nerwów miałam jak mi lekarz powiedział...to tylko my nerwuski możemy sobie wyobrazić. Dzisiaj jestem zmęczona okropnie, bo z mężem kuchenkę gazową nową wstawialiśmy do kuchni, odsuwaliśmy szafki, sprzątałam itp. Zaraz się kładę spać i mam nadzieję,że ze zmęczenia natychmiast zasnę czego i Wam życzę.

Agniesia ja też nie spałam całą wczorajszą noc. Dziś już tak, ale za to ciągle mnie telepie, kłuje i mam straszne zawroty głowy. Nie wiem czy te zawroty to pogoda, nerwica, leki, które biorę. Jutro nie wezmę nootropilu (bo sobota - nie pracuję) i zobaczę jak będzie. Że my jeszcze nie zwariowaliśmy, to jest jakiś cud. Ach..... Baskabaska - no to trochę roboty miałaś z tą kuchnią. Ale potem jest przyjemnie popatrzeć na efekty. Pozdrawiam wszystkich Aga

Gość Kasia8703

Dzisiaj to juz nie wiem co mi sie dzieje pomimo ze wzielam tabletki to mam atak paniki.Posiedzialam na chwile na ławce przed blokiem z coreczka na słoneczku bo super dzis pogoda i jak wrocilam to masakra trzese sie cała i strasznie sie poce. Juz nie wiem od czego to mi sie dzieje pada żle,a jak świci slonce tez zle:/czuje taki ucisk w skroniach moze za dlugo siedzialam na tym sloncu juz nie wiem:/

Agniesia, och jak dobrzeże o tłuszczakach wspomniałaś!!! bo ja mam pełno tego badziewia na rękach i na nogach trochę mniej ale są icały czas się tym zamartwiam ale nawet nie miałam pojęcia, że to może być od nerwicy? bardziej myślałam, że to albo jakieś węzły powiększone (podobno wszędzie są) albo od odkładania się cholesterolu, którego miałam ponad normę ale zbiłam tabletkami i dietą. To mówisz, że to napewno od nerwicy?, tak lekarz powiedział? może teraz nie będę się tak nakręcać, dzięki tobie. Jak to dobrze sobie *pogadać*... Dziś spałam jak zabita aż do...10:30 haha! mogę sobie czasem pozwolić na to, aż syn wychodząc zajrzał do mnie, pewnie sprawdzić czy dycham. a to wszystko ze zmęczenia no i ten mój pramolan wzięłam dopiero o godz. 00:30, bo wcześniej zapomniałam, więc zanim zadziałał to rano mi się najlepiej spało. Pogoda wymarzona dziś, idę na miasto. Trzymajcie się wszyscy .

Gość Agniesia

Witam wszystkich. U nas też ładna pogoda ale sie chmurzy a ja już czuje burze w powietrzu bo sciska mnie gardlo i w klatce piersiowej. W nocy poszłam spać dopiero o 2 bo tak sie źle czułam. Baskabaska lekarze to powiedzieli,że oni nawet nie wiedzą co to jest dopiero od jednego do drugiego i że są to tłuszaki i prawdopodobnie od nerwów. Poszła to powycinać na rekach poniewaź to sie powiekszało i nawet bolały te duże a pozatym całe lato to w dlugim rekawku bo każdy sie patrzył wiadomo i ciekawski pytał. Ma jeszcze na nodze i na plecach. Nawet homeopata powiedział,że może to się zmniejszy po lekach ale jak brała tą tabletke i rozpuszczała tyle razy bo wiadomo,że na tym to polega to miała silne nawroty nerwicy.

Gość Agniesia

Baskabaska a nikt w rodzinie niema chociażby jednego tłuszczaka,bo jej lekarz powiedział,że to może być dziedziczne i jej mama ma jednego i siostra tez jednego albo dwa. Pierwsze też pojawił sie jej jeden dopiero jak poszła do pracy do szkoły wiadomo jeszcze więcej nerwów to zaczeło ich więcej wychodzic.

Gość Agniesia

Aga ja czasami to się zastanawiam czy naprawde mi coś dolega,czy to nerwica czy zwariowałam,bo oprócz dolegliwosci fizycznych to mam takie mysli w głowie,że czasami nawet boję się o nich mówić. A pozatym zauważyłam,że mam już jakies fobie,bo jak coś układam to ma byc tak jak ja chce i ktos by sie z tego śmiał albo nie zwracał na to uwagi a mnie to denerwuje. Albo wychodzimy z domu zamykam go na klucz a potem 5 minut stoje i szarpie klamką czy jest zamkniety,wsiadamy do auta a ja jeszcze pytam męża czy dom jest zamknięty. To juz jest paranoja. Albo dzisiaj pije herbate i cos mi tam wleciało niewiem moźe z torebki cos a ja sie nakręcilam że tam pewnie osa była i panika haha (pisze haha ale to naprawde nie jest śmieszne) Ale sie rozpisałam mam nadzieję,że napisałam to zrozumiale chociaż

Witam, Agnieszka ja mam to samo co ty. Jak wychodzę z domu to kilka razy szarpię klamkę, sprawdzam czy z kontaktów wszystko wyłączone żelazko itd...kurki od gazu przekręcone...jak idę spać mam to samo. Ciężko mi już z tym, niektórym może się to wydawać śmieszne ale to takie rzeczy utrudniają życie i do tego złe samopoczucie. Dzisiaj boli mnie głowa mam mdłości i już sobie wmówiłam jakiegoś krwiaka hehe jak to wyleczyć nie mam pojęcia. Czasami nigdzie nie wychodzę bo się boje że zemdleję...

Gość Agniesia

Mnie cały tydzien boli głowa. Iza ja nawet zakrecałam butle z gazem na noc bo miałam takie fobie że sie bałam że się ulatnia. Ach cos okropnego. Teraz siedze skulona bo cale plecy na dole mnie bolą i niemogę sie wyprostować niewiem czy to jakieś nerwobóle czy mnie zawiało ach nic ino narzekac.