Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

do zofia strasznie sie ciesze że tak dobrze sobie radzisz ja jak widzisz 3 do przodu dwa do tyłu ale widac tak musi być ,mój mąz mnie namawia na wczasy nad morzem ale ja sie zastanawiam czy dam rade sie pozbierac do lipca i to mnie przeraza bo jedz takie hektary i nic nie uzyj to dopiero niefart ,2 lata temu bylismy i trafiismy na taka pogode ze wyjechalismy 2 dni wczesnie teraz mamy jechac zs znajomymi ale ta droga mnie przeraza tyle godzin z moim kregosłupem jak ostanio jechalismy to cała droge sie wierciłam jak głupia bo dlamnie to meka jeszce pies ze mna z tylu jezdzi wiec jest nas dwoje zawsze jedziemy w nocy i nigdy niemoge usnąc bo sie tak denerwuje,a ostatnio mam wogule problem zeby dojechjac z krakowa do limanowej bo tak mnie wszystko boli zobaczymy jak ten nowy lek mi zrobi staram sie nastawiac dobrze wiec moze jutro zaczne buziaczki
Gość paulka123
wiecie co ja ostatnio przeczytałam ze nerwica to choroba osób silnych tzn silnych w ten sposób ze nie okazuja tak emocji ze wszystko dusza w sobie a potem jak sie tego nazbiera to właśnie tak się objawia. ja właśnie taką jestem osobą, dużo ludzi mówi ze jestem oaza spokoju i silna a tak naprawde nie wiedza co się ze mna w srodku dzieje. o mojej nerwicy wie niewiele osób, choć teraz i tak często słyszę czemu jestem taka smutna bo zawsze byłam uśmiechnieta i wesoła. moja psycholog powiedziała mi ze we wmnie nie ma wogóle złości, że czasem specjalnie mówi mi przekre rzeczy zebym sie wkurzyła i pokazała złość a ja nic
do zofiaa mam do ciebie jeszcze jedna prosbe mozesz popytac swoich panów doktorów jaka moze byc przyczyna ze puchna mi strasznie palce u rąk jak parówki mam rano niemoge ich zgiąć moja neurolog wczoraj powiedziala że to sprawa dla reumatologa ale tego zaliczyłam w tamtym roku zrobiła mi fure badań bo podeszla do tematy sumiennie ale powiedział że z jej srony jest okej niema sie do czego przyczepic wiec moze to jest cos zwiazane z krązeniem ,wszystkie reumatiodalne wyniki sa bardzo dobre. jezeli mozesz ? moze podsuna ci jekies dodatkowe badania do zrobienia choc mój endokrynolog twierdzi ze mam za rzdką krew w sensie że jest w niej wiecej wody niz krwi to taki rodzaj anemi megaloblastycznej no cóz jak sie cos dowiesz to mi napisz buziaczki i tak trzymaj
Gość paulka123
kika jedz nad to morze, zmiana klimatu dobrze ci zrobi nawet jak pogoda nie dopisze. jak ja bym chciała zeby mój chłopak zabrał mnie nad morze albo gdziekolwiek zebym mogła trochę zmienić otoczenie. a na bóle kręgosłupa to pochodz może na jakies masaże. ja chodziłam jakiś czas i czułam się dobrze. ja nie mam problemów z kręgosłupem ale mi lekarz zalecił masaże na spięte mięśnie karku przy tym głowa przestała mnie boleć.
paulka tos szczesliwy człowiek jest ja za to jestem taka wybuchwa że czasam syn mi zwraca uwage że moze troche bym wyluzowała bo za glosno mówie ,ale niezawsze tak było teraz tak mam że jak wstapi wemnie diabeł to az mnie grdyka boli od gadania a złosci we mnie tyle że jakby ten wór pekł to niezły huj by byl.ale na codzien jestem zawsze usmiechnieta klieci i sasiedzi niemoga sie nadziwic ze ja zawsze z usmiechem zartuje i ciagle wesoła a wsrodku jakby wiedzieli to az sie boje myslec . ten strach mnie zabija i usmiech znika jak mam męza obo siebie ciagle jestem spieta i niebardzo mi do smiechu nieda sie naprwic 20 zmarnowanych lat strzałem z palca żebym wiedział że on chociaz spróbuje sie zmienic to moze było by mi lzej.
Kikuś trzymaj sie i bierz ten lek. No ale mi stracha prawdę mówiąc napędziłaś że tam takie objawy niepożadane, ale każda ulotka tak ma. Ta na necie była widać troche okrojona,. Ja nie mam tego leku bo po pierwsze : trzeba u nas zamówić a po II lekarka przekręciłą mi nazwisko i nie wiem czy tak przejdzie ale myślę że może tak. Ile za niego zapłaciłaś. U nas kosztuje 92 zł. Widzisz ja ciągle mam dylemat bo ogólnie moje samopoczucie jest dobre, nie płaczę, nie trzęsę się, tylko te lęki przy wyjściu z domu. Albo przy zostaniu samej. A może tak spróbuję najperw hydroksyzynę czy mi pomoże to wyciszyć. Nie wiem cały czas o tym mysle i myśle o tym co mi powiedziała doktor że leki, lekami ale trzeba znaleźć przyczynę . Ale kurczę przecież można chociaż spróbować jak nie pójdzie to nie. Kurczę i wtedy dopiero odwalić leki precz. Widzisz ja też myślałam o otwarciu swojej firmy. mąz ma swoją więc ja też chciałam. On ma taka kompletnie nie babska wiec nawet tam nie jestem potrzebna bo tam trzeba siłacza i tak mu papiery wszystkie robię (przynajmniej taki ze mnie pożytek) ale właśnie spanikowałam. CO ja zrobię jesli nie bede mogła przyjść i będzie zamknięte? Nie to nie dla mnie własna firma. Ale jakaś spokojna pracka - ale spokojna może by coś dała. Pozdrówka
paulka mnie nie wolno brac masazy bo mam torbiele w rdzeniu na odcinku piersiowym i masowac nie wolno bo istnieje ryzyko przsuniecia lub pekniecia takiej torbieli i moge zostac kaleką dostałam teraz zabiegi ale chdromasaze w ciepłej wannie i gimnastyke pod scisłakontrolą rechabilitanta ale kedy ja sie gdzie dostane jak kolejki u nas po 4 miesiace trzeba czekać. jutro mam zamiar siedziec i dzwonic gdzie mnie szybciej pzyjmą bo mam kilka sziptali do wyboru w których robia te zabiegi
do misia ja ez zamawiałm ten lek bo go niemaja w aptekach ale ja płacilam 80 złotych wiec u nas taniej troche wiesz co ja wiem że lepiej bez leków ale ja musze misiu isc do pracy bo niezlikwiduje firmy bo z tego zyje i co napisze WŁASCICIELKA ZWARIOWAŁA?.wiec musze sie poratowac lekami mam tylko ten komfort że chyba na drugi tydzien tez nie musze tam isc ale za to w sobote musze zmienic męza wczesniej bo jedzie z synem na mecz i juz mam dylemat chba poprosze mame zeby zemna posiedziała do zamnięcia a sobote u nas zawsze taki młyn jak w markecie tylko moja powierzchnia handlowa to 14 metrów wiec zawsze mam wrazenia że jak sie ludzi napcha to niezdaze wyjsc i zemdleje ech szkoda gadac a tak mi dobrze szło.
Gość paulka123
kika kiedyś byłam bardzo wybuchowa też się cały czas darłam i to na wszystkich tzn na rodzinę i chłopaka bo obcych osób to ja się boje choc czesto mam ochotę krzyczec ale jakoś mi to przez gardło nie przejdzie prędzej się rozpłaczę, teraz czasem też wybucham, zwłaszcza na mojego chłopaka a potem płaczę jak małe dziecko
kitty kochana zapomniałam o tobie jak poczytasz to sie dowiesz co u mnie ale u ciebie to kiepsciuchno jak piszesz że cały dzin leżakujesz to mnie to matwi ja tak miałam jak ty piszesz jak 17 lat temu miałam depresje tak sie nierobi serce z wyrka sie wstaje rano nawet po nieprzespanej nocy ja tak robi e do dzis nawet jak niemam ochoty wstac i jakos dzionek leci róznie bo róznie ale leci raz lepiej raz gorzej ale staram sie nie lezec no chyba ze po połudiu jak juz wszystko zrobie ale przewaznie to jest dopiero 16 lub 17 to se wtedy przytne komarka chwile.ale rano zawsze wstaje około 7 no czasem 7,30 i nawt jak mam mało zajec to ide na spacer i czas zleci wstapie gdzies do sklepu tu i tam a potem obiadek i inne zajecia domowe ,jak nie chodze do sklepu to nastawiłam sie na odpoczynek ym bardziej ze ja mam zawsze krótki urlop w ciagu roku 14 dni zaledwie ,jak syn był młodszy to jeszcze jezdzilismy we ferie na tydzien w góry a teraz juz nie a szkoda bo może to mi pomagało a teraz jestem przemeczona i moze dlatego wszysko mi sie wróciło.
Gość madziowa
Do Kika.Kochana mój mąz jest chyba bardzo podobny do Twojego. Mój przewaznie nic nie mówi bo nic nigdy nie widzi-zadnej zmiany we mnie.Chyba ze się go zapytam-tak jak ostatnio:ja mam kręcone włosy i czasami sobie prostuje-wszystkim sie podoba,mówia ze wygladam młodziej-jemu sie nie podobam w takich.Kupiłam sobie taka zarombista czapke w Zakopcu-odlotowa-a własciwie to ta czapke kupiło mi moje Słoneczko.Wszyscu mówia ze zarombista-ludzie na ulicy mnie zaczepiają.On stwiersdzil ze jest beznadziejna.Tak wiec moja droga ja ogólnie ;jestem :beznadziejna,bałaganiara itd. Przewaznie nie rozmawiamy ze soba o takich luźnych sprawach-ja go poprostu nudze.Przekazujemy sobie tylko informacjie i tyle. Ciesze sie ze mam kogos(tu mówie o moim Słoneczku) z kim moge porozmawiac i poprostu pobyc.Nawet ogladamy razem takie piekne wzruszajace filmy-szok. Ostatnio okropnie sciska mnie w klatce.Mam takie uczucie jakby serce mi sie sciskało i cieżko mi oddychac.To pewnie na tle nerwowym co??? Wczoraj mialam nawet dobry dzien poza tym ze troche było mi smutno-nie wiem czemu. Dzis myśle ze bedzie spoko-jade juz do rodziców z synkiem.Zostawiam go tam na te 2 dni. Myśle ze bede sie dobrze bawic:) ps.Cholerka przytyłam 1,5 kg. Musze teraz uważac co jem. Wiem ze to znak ze lepiej sie czuje ,ale chciałabym utrzymac wage 54 ,55 kg. Jak zaczniesz brac lek to napisz jak tam sie czujesz!! Mam nadzieje ze ten bedzie ok i bedziesz sie po nim lepiej czuc:) Pozdrawiam.
Cześć dziewczyny,powiedzcie mi coś-czy któraś z was brała kiedykolwiek doxepin?bo cholera,jak ja czytam wasze posty to nigdzie o nim nic nie ma i ja sie dołuję,bo piszecie,że te wasze leki coś pomagają,a ja biorę to dziadostwo i nic,oprócz tego,że w nocy śpię jak zabita i rano dobudzić się nie mogę.Ja chyba jestem sto lat za murzynami,a właściwie mój neurolog,który mi to przepisuje.Ustaliłam sobie wizytę do psychiatry,ale niestety na kase i muszę czekać miesiąc!A o psychoterapii to chyba nie mam co marzyć,terminy są tak odległe!Czy wy chodzicie prywatnie?Wiecie co?Zazdroszczę wam,bo mnie kurde nie stać na takie wizyty,mimo,że obydwoje pracujemy jak woły..Przepraszam,jestem tak żałosna,że nawet ja sama to widzę,ale co mam zrobić.Dojrzałam już do spotkania z psychiatrą i terapią,ale na przeszkodzie to mi stoi brak środków....Całusy dla was.
Hej to ja :-(. Stanęłam na wagę koszmar znowu schudłam już 55,500 czuję sie jak anorektyczka, wszystko ze mnie leci. I staram się nie myśleć o tym że coś może mnie żreć,. A może mam coś w zołądku. Ta psychiatra co byłam wczoraj kazała mi zrobic garstroskopię bo powiedziałą że moje objawy nie są typowo nerwicowe te żoładkowe. Ssania i głód. A ja przecież gastro nie przeżyję :-(. Niedługo nie będę miała siły się nawet poruszać bo skoro zostanie ze mnie sam szkielet. :-(. A może tak mi czasem słabo bo taki chudzielec jestem?? Betunia ja wczoraj byłąm na kasę chorych a zapisywałąm się w poniedziałek. We wterek zadzwoniłam i poprosiłam aby zapisali sobie mój numer telefonu i jak ktoś odmówi wizytę żeby zadzwonili do mnie powiedziałam że sie bardzo źle czuję i miesjce się znalazło natychmiast. Spróbuj i Ty moze Ci sie uda. Co do wizyt są one drogie ale jak mnie przypili co często tak bywa - bulę. Nie ma rady. Pozdrawiam
Gość madziowa
Do misia. Hej.Fajnie ze pojechałas do lekarza i dowiedzialas sie tylu fajnuch rzeczy.Powiem Ci ze mnie tez lekarz powiedzial to samo.Musze uporzadkowac swoje zycie-tylko ze ja sie troche boje.Boje sie ze moge sobie ztym wszystkim nie poradzic choc wiem ze chciałabym je zmienic-ze chcialabym zyc inaczej. Te leki typu Lexapro Asentra itd sa lekami bezpiecznymi,natomiast xanaxy,tranxene i inne tego typu uzalezniaja.Powiem Ci ze ja ogólnie jestem taka osoba ze ja nie potrafie sie uzaleznic od niczego-sorki moze od robienia zakupów ale tez staram sie to robic z rozsadkiem:).Kideys zazywałam tranxene długo i odstawilam,później xanax nie pamietam ile ale tez odstawiłam.Teraz biore xanax 2 mies ale bardzo mała dawke.W tym momencie 0,25 połowe tabletki -odstawiam ten lek. Mysle ze jak zaczniesz brac ten lek Lexapro to Ci sie poprawi-tylko faktycznie trzeba poczekac. Pozdrawiam Cie serdecznie i czekam na odpowiedz. Pewnie z KIka bedzie brac ten lek razem hihihi.Pozdrawiam.
Do kika kochana no wlansie weszlam i nie nadazam z czytaniem hehe.Juz pisze jak mi minela nocka, wtedy dobrze dzieki Tobie , pogadalam soie wtedy z mama troche i jakos mi ulzylo i bylo ok , tylko od wtedy jestem jakos nerwowa wszystko mnie wkurza ,dzis ide do pracy ,zebym tylko dala rade ...ale tak jak pisalas trzeba byc szczerym bo inczej sie nie da i mysle nad zmiana tego psychologa.A ty jak sie czujesz kikus? Jak widze to ty jestes dla mnie dobrym psychologiem :)Pozdrawiam
betunia754ja no nie biore tego leku, ale co do psychiatry i psychologow na nfz do rzeczywiscie terminy sa odlegle chociaz ja znalazlam takiego ze az tak strasznie nie jest, moze powinnas poszukac w roznych miejscach, ja tak samo jak ty tez zbytnio nie mam srodkow bo teraz dopiero zaczelam pracowac i wlansie mysle aby isc prwytanie na psychoterapie bo do tej co chodze na fundusz to jakos nie zbyt mi sie wydaje dobrze ,ze tak jak by troche olewajaco podchodzi do mnie...no ale zobaczymy...Pozdrawiam
misia ja tak samo mam tak jak zjem sniadanie to straszne mam mdlosci a poznije takie ssanie w zolodku i czuje taki glod tez kiedys mialam isc na gastroskopie ale jak moja mam mi powiedziala jak to wyglada i co ludzie czasami tam przezywaja bo pracuje w szpitalu to stwierdzilam ze tez hcyba nie dam rady zeby ktos wpychal mi rure do zoladka przez gardlo a tu bedzie mnie dlawic blleeehhhh :( to jest straszne ,ale czasami jak tak bym musiala to pewnie bym poszla ,a tak samo nie moge przytyc non stop waze 48 kg i ani rusz, kazdy tylko do mnie ze *ale schudlas* i niektorzy mowia ze tez y tak chcieli a ja sobie mysle bozesz tylko jak by ten ktos wiedzial co ja przezywam to nie chcial by....szkoda ze nie ma innego sposobu aby to sprawdzic co w naszych zoladkach siedzi....Pozdrawiam
Gość betunia754
A ja teraz się uśmiałam!!!!Przepraszam-wiem,że nie powinnam,ale wy piszecie,że nie możecie jeść,że wam wszystko staje w gardłach,itd...A ja dziewczyny znowu odwrotnie!Swój stres zajadam,co też mnie dołuje.3 lata temu ważyłam sobie jak gęś wyścigowa{50-55 kg}.Gdy przeżyłam swój pierwszy atak nerwicy.rzuciłam natychmiast palenie i przybyło mnie 12 kg w ciągu 2 miesięcy!Później z jedzeniem się unormowało,ale waga nie spadła,a co gorsza-stopniowo rosła.Rok później ważyłam już 73 kg{o zgrozo},ale to dalej mało,bo gdy poszłam do endokrynologa i okazało się,że mam jakieś guzki i powiększoną tarczycę-lekarz przepisał mi hormon,po ,którym utyłam w bardzo szybkim tempie 13 kg i szanowny pan doktor stwierdził,że to i tak mało...No dobre sobie,nie?Teraz ważę 88 kg i jestem tłusta jak pączek,nie-jak milion pączków!!Nienawidzę siebie takiej,ale odchudzić się nie da!Tak po prostu się nie da!Więc ja Wam zazdroszczę,że jesteście takie chudziutkie,zgrabniutkie i leciutkie.
Gość betunia754
A co do psychiatrów,to ja dziewczynki obdzwoniłam całe swoje miasto.I nic-nie ma wcześniej,jak za miesiąc.Ale zrobię jeszcze tak jak Misia,może coś się znajdzie dla mojej chorej duszy...W grę wchodzi u mnie tylko państwowy dorobek,na prywat się nie zdecyduję,bo mam mało kasy,a trzeba za coś jeszcze utrzymać dom,rodzinę..Moja lala malowana ciuchów z bazarku nie założy,liczy się tylko marka.Troche ją rozumię,bo ja wiem,co ja przeżywałam w szkole mając ubrania po starszej siostrze...A teraz czasy są jeszcze gorsze i dzieci bardziej wyszczekane.A poza tym w maju komunia,w domu czeka remont-ehhh,szkoda gadac....I jak tu unikac stresu?Byle do wiosny-ja już marzę o słoneczku-kto wie-może nagle te wszystkie nasze smuty odejdą?W końcu chociaż marzenia nic nie kosztują.....Pozdrawiam was mocno wszystkie i dobrego dnia życzę.