Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Anka, faktycznie trochę to dziwne, ale jak wspominałam trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić na dobrego endokrynologa. Podwyższone aTPO oznacza Hashi i nie ma większego znaczenia czy wynosi 200 czy 2000. Wystarczy tylko raz zrobić to badanie, potem nie ma sensu go powtarzać. Dla Gravesa- Basedowa jest badanie TRab, nie ma więc potrzeby *czekać w którą stronę pójdzie*...Biorę Letrox, pisałam o tym wcześniej, to prawie to samo co Euthyrox, te leki różnią się tylko dodatkami.
Majki: 6948565. Barbarella, ja też w necie czytałam że podwyższone p/c o niczym nie świadczą od razu, że faktycznie po powtórzonych ze 3x badaniach co jakiś czas można dopiero wnioskować. To był artykuł jeden z tych, do których wysyłałam Ci link parę stron temu. A co to jest za badanie TBII? Zleciła mi to na za miesiąc.
Tak jak pisałam wcześniej, leczenie Hashi wciąż wzbudza kontrowersje wśród lekarzy. Część uważa, że wystarczy jeden wynik powyżej normy, aby stwierdzić tę chorobę, inni chcą czekać i obserwować poziom przeciwciał. Nie jestem lekarzem, więc nie chcę wydawać jednoznacznych opinii na ten temat. Mogę mówić tylko za siebie, u mnie choroba rozwijała się od wielu lat, miałam bardzo poważne dolegliwości. W moim przypadku szybkie rozpoczęcie leczenia przyniosło świetne rezultaty...TBII to jedno z badań na Gravesa- Basedowa.
Siemka.MAJKI slonko i tak Cie zrypie wiesz za co:PAnka-kregoslup?Niby ta nerwica nie od tego.Mam nastawiony juz jeden kreg,teraz jeszcze ten co uciska no ten przeplyw krwi do mozgu,i sercowy jest mocno wysuniety.W srode jade do tego szpitala psychiatrycznego na ta wizyte z ordynatorem co mi zzalatwila ciocia.Zobaczymy co on mi powie.A tak pozatym nie staram juz szukac u siebie zadnych innych chorob,bo juz sie pogodzilam z mysla ze to nerwica.A ten Gosc co tu pisze,podzziwiam go i sluchajcie on ma racje.Nie obrazajmy kogos jak ktos nam probuje pomoc.Ja tez zauwazylam czym wiecej czytam o roznych chorobach to zaraz se wkrecam.Wiec staram sie tego nie robic.A 8 lat z nerwica: ja chyba bym sie wykonczyla.:(dlatego probuje z tego jakos wychodzic sama.pozdrawiam was:D
Kati, Kochana, koniecznie nastawiaj ten kręgosłup, a w ogóle zrób rezonans, to poważna sprawa a nie nastawianie palca u nogi. Nerwica bierze się skądś, jeśli masz blokowany przepływ krwi przez naczynia biegnące wzdłuż odcinka szyjnego, to pojawiają się duszności, bóle imitujące bóle pochodzenia sercowego, zawroty głowy.Tłumaczyła mi to neurolog, która wysłała mnie na rezonans słuchając jakie mam objawy. Robiła mi dodatkowo próbę Romberga która wyszła dodatnio. Oczywiście potem cała ta historia zmieniła kilka razy kierunek jazdy, ale od takiego podejrzenia się zaczęło. Koniecznie musisz wyleczyć ten kręgosłup, może się okazać że jak dolegliwości od strony organizmu miną to i psychicznie poczujesz się o niebo lepiej. Pomyśl sama jakie masz objawy nerwicy. I pewnie spora część z nich pochodzi od kręgosłupa. Zatem nie zaczynaj od leczenia nerwów, tylko naprostuj kręgosłup!!!!!!!!!!!
Hej ANIU.Zeczywiscie mam ucisk na jeden z kregow krory powoduje niby czeste zapalenia pluc,oskrzeli.Jak to uslyszalam bylam w szoku.Bo od 3 lat obojetnie czy zaraze sie grypa,czy infekcja zaraz mam zapalenie pluc.A jezeli chodzi o oskrzela to zawsze jak mnie cos czapnie to odrazu atakuje oskrzela.Wiec wystarczy ze ktos jest lekko przeziebiony a ja sie zaraze to mam zapalenie oskrzeli.Ucisk na serce tez mam z tego powodu moge miec kolotania.i ten ucisk co krew nie przeplywa do mozgu to fakt moga to byc zawroty glowy,itd.ale nerwice moja droga tez mam bo jak ktos mnie mocno zdenerwuje to mi az sie slabo robi.Tak samo jak sie przestrasze to serce odrazu mi wali jak szalone,odrazu brzuch mnie boli,i przezyna.A jak Ty sie czujesz?
Hej ANIU.Rzeczywiscie mam ucisk na jeden z kregow ktory powoduje niby czeste zapalenia pluc,oskrzeli.Jak to uslyszalam bylam w szoku.Bo od 3 lat obojetnie czy zaraze sie grypa,czy infekcja zaraz mam zapalenie pluc.A jezeli chodzi o oskrzela to zawsze jak mnie cos czapnie to odrazu atakuje oskrzela.Wiec wystarczy ze ktos jest lekko przeziebiony a ja sie zaraze to mam zapalenie oskrzeli.Ucisk na serce tez mam z tego powodu moge miec kolotania.i ten ucisk co krew nie przeplywa do mozgu to fakt moga to byc zawroty glowy,itd.ale nerwice moja droga tez mam bo jak ktos mnie mocno zdenerwuje to mi az sie slabo robi.Tak samo jak sie przestrasze to serce odrazu mi wali jak szalone, brzuch mnie boli,i przezyna.A jak Ty sie czujesz?
No właśnie dlatego robi Ci się słabo jak Cię ktoś zdenerwuje. Krew zaczyna szybciej krążyć a ma utrudniony przepływ, dlatego czujesz się słabo. Serce również tak wali gdy uderzy Ci adrenalina a mimo to jest ucisk na naczynia krwionośne. Tamtędy przechodzi też nerw błędny. Przeczytaj za co odpowiada i masz odpowiedź. Poza tym to, że boli brzuch z nerwów to naturalna sprawa, wcale nie świadczy zaraz o nerwicy. Oczywiście, możesz mieć nerwicę, ale ważne jest, że odkryte zostało jej podłoże organiczne i teraz szanse na wyleczenie masz 100% tylko zabierz się do tego NATYCHMIAST!!! Jak tylko kręglarze czy inni tam stwierdzą, że już wszystko naprostowane, to zgłoś się bezwzględnie na MRI odcinka szyjnego aby to sprawdzić, gołym okiem zobaczyć, bo wydruk z badania jest właściwie doskonały, widzisz wszystko: kręgosłup, naczynia oraz przekrój kręgów co jakieś 2 mm. Ja się czuję ok. Bardzo dużo zmian teraz w moim życiu ale wszystko jakoś tak na miękko przyjmuję. Właściwie to jestem pewna, że aktualne stresy są raczej o charakterze urazowym, doraźnym, a nie długotrwalym. Właśnie dzięki temu, co teraz się dzieje, odzyskam długotrwały spokój i równowagę ducha. PRZESTAŁAM SIĘ OKŁAMYWAĆ, zmieniam swoje życie TOTALNIE. I tak właśnie powinno być już dawno, nie wpadłabym w ten kanał.
Gość szara_ja18
witam wszystkich po długiej przerwie. dla przypomnienia wmawiam sobie guza mózgu :/ dostałam dziś skierowanie do neurologa... i mam pytanie. czy on może mi powiedziec czy moje obawy są słuszne? czy po tej wizycie wszystko sie wyjaśni? prooooszę o odpowiedź:*
Hej Szara, na pewno nie. Wyśle Cię na tomografię głowy i dopiero to badanie odpowie na Twoje pytania (oczywiście odpowie, że nie masz żadnego guza). Objawy przy guzie mózgu są naprawdę ciężkie, z tego co piszesz żadnych takich nie masz. Mnie też głowa bolała CO DZIEŃ od zawsze. Od tomografii nie boli. Potrzebne jest to badanie dla Twojego świętego spokoju, więc je ZRÓB!!!
No bada Cię, rozmawia :) Jeśli się nie będzie kwapił ze skierowaniem to go poproś, pewnie. W ogóle to powiedz od drzwi, że boisz się guza mózgu i chcesz się upewnić czy go masz, czy nie. Lekarz sam powinien załapać, że o TK chodzi, a jak nie załapie to mu powiedz i tyle. Jeśli zamiast na TK (czy CT, jak kto woli) wyśle Cię na rezonans magnetyczny to jeszcze lepiej, bo to badanie bardziej szczegółowe. Tyle, że trochę droższe więc jeśli zechcesz zrobić prywatnie to musisz się z tym liczyć. Oba zresztą kosztują po kilka stów. I jeszcze jedno - musisz powiedzieć lekarzowi jeśli jesteś lub zamierzasz być w ciąży. Lekarze o to nie pytają, bo im się wydaje, że pacjent sam jest tak wyedukowany, że wie o przeciwwskazaniach (trzeba robić w odpowiednim dniu cyklu jeśli zamierzasz a nie wolno jeśli jesteś w ciąży).
Gość szara_ja18
dzięki dziewczyny ;* moje objawy to takie kłujące bóle głowy w różnych jej częściach... czasem jak sobie uroję to mdłości... zaburzenia widzenia... ale to tylko gdy sobie to wmówię... ogólnie czuję się dobrze... gdybym sie nie schizowała to byłoby super... wiem że tylko tomografia czy cos w tym stylu da mi spokój... muszę dostać to skierowanie.. ide do neurologa w poniedziałek... 14 lipca. trzymajcie kciuki...
No czesc szara wiesz ja nawet nie tak bardzo wmawiałam sobie tego guza ,tylko ciagle bolała mnie głowa i ten ból sie nasilał i miałam chwilami takie bóle jakby cos mi pękało i sama poszłam prywatnie do neurologa ,on już po pierwszyma badaniu wiedział że wszystko oki ale najpierw kazał zrobic eeg ,potem badania krwi moczu ,a na końcu tomografie ,a mam pytanie ty się gdzis leczysz ??????????????/////a moja tomografia wyszła dobrze boli mnie jeszcze głowa ale teraz wiem na 100% że to depresyjne
Czesc szara ja sobie az tak bardzo góza nie wmawiałam ,tylko bolała mnie głowa ,czasami te bóle były takie silne i tak jak by mi cos pękało wiec poszłam prywatnie do neurologa on kazał zobic mi EEG ,badanie krwi moczu a no końcu tomografie ,,,a ty się leczysz gdzies ??????????????i wiesz z lekarzami tak to czasem bywa że niechcą dawac skierowań na tomografie !@!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozdrwaiam
Szara tak czytam twoje posty i sie zastanawiam ,twoja rodzina wie co się dzieje z tobą *?????????????a tomografia się nieprzejmuj to spoko badanie tylko 15 minut po nim trzeba czekac na korytarzu jesli będziesz miała wstrzykiwany kontrast ale to nie boli ,nawet nie poczujesz a samo badanie tez niejest złe trwa chwilkę także naprawde niema się czego bac i cała niewjeżdżasz w tą machine mówie serio
Hej wszystkim! Od wielu lat cierpię na napady lęku - zwłaszcza dotyczące chorób (raka, guza itp.), które objawiają mi się różnymi dziwnymi rzeczami: zawroty głowy, usuwanie gruntu spod nóg. Leczyłam się już parę razy - Efectin mi pomagał! Odstawiłam go ok.2 miesiące temu..było ok, ale zaczęło się tydzień temu:( Znów ciągle mi coś dolega - odrętwienie jamy ustnej, pieczenie w przełyku, zawroty głowy, usuwanie gruntu, walenie serca;( Znów się wkręciłam w choroby:( A napady lęku są koszmarne - odechciewa się wszystkiego:( Znów zapisuję się do lekarzy, by porobili badania i uspokoili mnie, bo już ledwo zipie;/ Jk tu sobie radzić z tym wszystkim?! Może chcecie się jakoś podzielić tym co Was trapi? Pomóc?Wesprzeć? Nie każdy niestety to rozumie;( Nie chcę już wracać do prochów, bo chciałabym next year zajść w ciąże, ale narazie...marzę tylko by mi to wszystko się uspokoiło:(