Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem o czym piszecie i w co mnie wciągacie i nie wiem kim jest Mary, ale nie podoba mi się to. Trudno. W tej sytuacji, jak już *zaufanie* zostało zachwiane, to i tak z pomocy wzajemnej nic nie będzie. Nie jestem Ewa i nie mam zamiaru tego udowadniać. Żałuję, bardzo żałuję... to jest do mnie adres i jak zmienicie zdanie, to napiszcie.

EKOAKOWSKA - nikt nie każe Ci nic udowadniać, a zastanawiać się możemy. Wybacz, ale ten foch troszkę za szybko, bo nic takiego jeszcze nie padło. Niestety to nasuwa pewnie wnioski. Jak potrzebujesz pomocy to pisz dalej na forum, nikt nie będzie cię indywidualnie namawiał na mailu. Mary10 troszkę poczytałem i chyba niestety masz rację - po co ludzie robią takie rzeczy?

EKOAKOWSKA nie ma powodu, do takiej reakcji, Mary10 jest na forum od jakiegoś czasu i zastanowiło nas to co napisała. Mary10 ja mam wątpliwości, poza tym jaką Ewalit miała by motywację do zmiany nicka i podawanie się za kogoś innego? forum jest dla wszystkich i myślę, że gdyby Ewalit potrzebowała pomocy i jawnie by o tym powiedziała, to tez by taką pomoc i wsparcie dostała, każdy może się pogubić

Domyślam się, że ta Ewa, to ktoś, kogo nie lubicie. IGNAC przyznaje, że ta MARY może mieć rację i nie ma znaczenia jak bardzo będę chciała zostać na forum, to w tej sytuacji, nie ma dla mnie miejsca... Jesteśmy tu anonimowi, ale jednak obdarzamy się jakimś rodzajem zaufania, a ono zostało zachwiane i tego nie można zmienić, bo ja będę sobą, a Wy będziecie doszukiwali się kogoś kogo nie lubicie... Trochę się zdenerwowałam, a nie o to chodzi... Może jutro będzie lepszy dzień...

JASMA, jeżeli to Ewa to od 2 lat ciągle pisze podobne rzeczy. Ja chętnie pomogę każdemu, na tyle na ile umiem, ale nie bardzo mi się podoba pomagać w wymyślonych problemach. Zmiana nicka była by oczywista - poprzednio też ją ktoś zidentyfikował. Sam już nie wiem. Wiem ze ja raczej już pomocy nie potrzebuje i wiem że na dzisiaj man dosyć. I tak wyjątkowo dużo dzisiaj posiedziałem na forum, więc znikam. Chyba za bardzo mnie wciągnęło. Pozdrawiam nerwowo

EKOAKOWSKA forum jest dla wszystkich, nie my je założyliśmy i nie nam decydować kto i pod jakim nickeim tu występuje. Nie mi też oceniać Ewalit, raz nawet coś opatrznie zrozumiałam i wyskoczyłam z czymś do niej (fakt budziła emocje), później przeprosiłam. No, ja też dzisiaj przegięłam z obecnością na forum, muszę trochę przystopować i dać innym szansę się wypowiedzieć, otwierasz lodówkę i Jasma hih hihih hi Dobranoc

EKOAKOWSkA, dlaczego sądzisz ,że ktoś nie lubi tej Ewy , przecież nikt tego nie napisał ani Ignac ani ja i dlatego to też dowodzi ,że Ty jesteś Tą Ewalit. Tak samo zareagowała Arkekra jak udowodniono ,że to EWALIT. Jasne każdy ma prawo pisac na forum i zmieniać nicki ale dlaczego zmieniać swoje życie i pisać nieprawdę a przy jednym * punkcie * trzymać się uparcie odnośnie Matki , która nie powinna mieć w ogóle dzieci i Ją obciążać za całe swoje nieudane życie. To wymaga jednak specjalistycznej pomocy . Forum na pewno nie pomoże rozwikłać tego problemu. Zamykam też komputer i dobranoc.

Witam! EKOWOAKOWSKA pisze na forum od dawna .Ostatnio pod nickiem EWALIT55 Dziwię się .Ze IGNAC i Jasma tego nie wyłapali.? Już po pierwszym jej poście wiedziałam ale czekałam aż wątek a raczej dyskusja się rozwinie. A poza tym Jasma i Ignac, byłabym ostrożniejsza na waszym miejscu dot. to dawania rad w sprawie odstawienia leku. Tym bardziej że ta osoba bierze leki latami i jest strasznie chwiejna emocjonalnie.-/ myśli samobójcze , jak sama napisała / Przez internet nie może być tego typu podpowiedzi czy porad w końcu nawet lekarz tutaj odpowiadający ,zastrzega ,ze jego odpowiedz nie zastąpi wizyty u specjalisty.

KTOSKTOCZYTA masz rację w 100%, miałem te same wątpliwości i nawet miałem to napisać, kiedy okazało się że to Ewa. Z drugiej strony pisze na tym forum w dobrej wierze bo chce pomóc ludziom którzy przechodzą przez to przez co ja przeszedłem całkiem niedawno - złudna nadzieja, że zaoszczędzę im czasu cierpienia i błędów. Dla tego nie skupiam się wyłapywaniu *fałszywek*, tylko na odpowiadaniu. Skoro ktoś zamierza zrobić coś głupiego to trzeba mu o tym napisać, bo wysyłanie do lekarza nie przyniesie efektu. Z trzeciej strony lekarz też coś zaleca a to czy to zrobimy czy nie zależy od nas, chyba nie do końca możemy przyjmować odpowiedzialność za to, co robią inni z radami na tym forum. To są w końcu sugestie obcych osób a nie zalecenia specjalistów. I na koniec - nie bardzo wierzę w to że ona odstawia leki. *Robi* to już dwa lata jeżeli się nie mylę, jeżeli w ogóle. Raczej wydaje mi się że to osoba spragniona kontaktów - może ma fobie społeczna i nie wychodzi z domu, nie wiem, na pewno to kompensuje jej jakieś deficyty, ale cóż można powiedzieć na podstawie samej sytuacji. Zastanawia mnie tylko na co liczy, przecież w kółko dostaje te same rady, może innymi słowami ale te same. Z tego co zobaczyłem, buszuje także po innych wątkach. Myślę że gdyby napisała szczerze w czym tak naprawdę leży problem, to może udało by się jej jakoś pomóc, choć zgadzam się że lekarz i terapia były by tu najlepsze. Tylko ona najpierw sama musi uświadomić sobie problem, zaakceptować że go ma i zdecydować się na działanie. Oszukiwanie samej siebie nie przyniesie żadnych rezultatów. No cóż KTOSKTOCZYTA, masz rację a ja mam kolejna nauczkę - człowiek uczy się całe życie, także Twoje uwagi biorę na klatę i pokornie zgadzam się z Tobą. Na przyszłość będę roztropniejszy (mam nadzieję). Pozdrawiam nerwowo

ktośktoczyta ja nadal nie jestem pewna czy to te same osoby, a to dlatego, że znalazłam to forum chyba w grudniu 2012, jestem tylko na tym i nawet nie wchodzę inne, poza tym nie czytam wątków wstecz i nie śledzę i nie porównuję rysów osobowościowych, a przede wszystkim nie spodziewam i nie doszukuję się podstępu, bo szkoda mi czasu, bo skupiam się na czymś innym, bo nie mam powodu do robienia tego, może to rodzaj naiwność, wierze w ludzi i właściwie dobrze mi z tym. w sprawie doradzania odstawienia leków, choć jestem przeciwnikiem ich brania, to nigdy nikomu nie powiedziałam odstaw, zrób to teraz, bo mam wykształcenie medyczne i wiem, że organizm nie lubi zmian, głównie nagłych, zawsze piszę idź do lekarza, skonsultuj, zrób to pod jego kontrolą, koniecznie łącząc z psychoterapią. nawet pisząc z ekoakowską, właściwie za każdym razem pisałam żeby zrobiła to pod kontrolą lekarza, dopiero chyba w ostatnim poście, kiedy upierała, że to zrobi, zaapelowałam (podobnie jak ignac) aby podeszła spokojnie. poza tym pisałam do ekoakowskiej, a nie kolejnego wcielenie kogoś innego. poza tym to jest forum, a nie gabinet lekarski i każdy tu wchodząc robi to na własne ryzyko, tu ludzie mają rózne przejścia, są różnymi osobami i może mają rożne intencje i mogą napisac wszystko i właściwie bezkarnie bo to jest forum, których własciwie czytać nie nalezy. a ja strzelam focha ;)), cóż c*est la vie i mówię pa pa

Kilka dni temu napisała do mnie na NK dziewczyna z która byłyśmy razem na forum i zapytała, czy źle się czuje, bo na forum...coś tam, coś tam... Powiedziałam, że czuje się dobrze i nie wchodzę już na forum i koniec na tym. Wczoraj dostałam kolejnego maila do dawnej formowiczki, która napisała, ze na forum wycierają sobie mną gębę. W pierwszej chwili to olałam, ale ciekawość była silniejsza i weszłam na forum zobaczyć o czym ona do mnie pisze. Przeczytałam posty pani EKOAKOWSKA i z przykrością muszę Was poinformować, że ja to nie p. EKOAKOWSKA i jednocześnie proszę zauważcie, że ja nie mam żadnego problemu z wejściem na forum i pisaniem wszystkiego, co mi się podoba. IGNAC, poczytałam Twoje posty i proponuje przeanalizować swoje emocjonalne reakcje, bo one na pewno nie pomogą Ci wrócić do normalności, ale to oczywiście Twoja sprawa. JASMA, masz dystans i to dobrze dla ciebie. ja pamiętam, to zdarzenie, kiedy posądziłaś mnie niesłusznie o wypowiedź i pamiętam reakcję niektórych na forum, w tym IGNACA. Później napisałaś dementi i przepraszam, ale tego już nikt nie przeczytał. Coś się działo i można dać upust emocjom, nad którymi, powinno się, jednak panować. MARY, KTOTOCZYTA, ZDROWA1, to osoby czy osoba, dla mnie nie ma znaczenia, które nie uaktywniają się na forum zbyt często. Wpadają ze swoimi chorymi podejrzeniami i dają upust emocjom i sensacji, za wszelka cenę udowadniając, że tylko one maja rację. to smutne i chore oczywiście, ale to ich zdrowie i ich życie. Mi to lata kolo dupy, jak dalej żyć będą. W taki sposób postępują osoby z ogromnymi kompleksami, osoby, które w swoim świecie nic nie znaczą. nie maja nic pozytywnego do zaoferowania, więc sieja ferment. To też mnie nie interesuje, bo, to nie moje życie, ani moich przyjaciół czy bliskich. To tyle z grubsza. Ja na szczęście czuje się w miarę dobrze, przede wszystkim dlatego, że nie mam czasu na chorowanie. Nadal prowadza własna firmę i studiuje psychologię. Bardzo mi się to podoba.. Pozdrawiam wszystkich niepewnych nieszczęśników i walczcie o pozytywy we własnym życiu. P. EKOAKOWSKA, jest mi na prawdę przykro, że została pani zidentyfikowana ze mną. Szukała pani pomocy i chyba wśród tych forumowiczów, nie znajdzie jej pani... Pozdrawiam i życzę dobrego dnia i refleksji. Ewa Ty IGNAC nie masz żadnych powodów do takiego traktowania mnie. Te powody sa tylko w Twojej głowie. Powalcz z tym, bo to zapewne nie jedyny przykład.

Ja tez uważam , że Ewa szuka kontaktu bo jest samotna pomimo ,ze posiada rodzinę . Trzeba by było poczytać posty Ewy pod nickiem ARKEKRA , tam wiele pisze o sobie i swoich relacjach z rodziną i samotności i myślę ,że tam pisze szczerze i prawdziwie . Mając taki a nie inny charakter ( Ewa ) zaczęła nawet czasami pogardzać ludżmi i problemami , które oni mieli Pewnie to i była samoobrona z Jej strony , ktora niestety obróciła się przeciwko Niej. Może sama Ewa powinna sie zastanowić nad sobą i swoim charakterem bo i tu na forum została znowu sama i opuszczona przez* rodzinę forumową * . Czy tu czasami nie tkwi Jej problem? To tyle dywagacji z mojej strony. Pozdrawiam wszystkich

EKOAKOWSKA EWALIT co ty jeszcze wymyslisz??? Jesteś jedna w dwóch osobach:)) moze nawet trzech ,to jest śmieszne a zarazem tragiczne..!! Uważam cię za osobę niezrównoważoną - to nie jest tylko nerwica / to nie ma nic wspólnego z tematem wątku na którym piszesz./ mam na myśli twoj obecny stan emocjonalny. JASMA to co napisałas do EKOAKOWSKA Kochana i zrób to tak jak piszemy z Ignacem powoli, od jutra 1-0-1 czyli z pominięciem dawki obiadowej (bo z tego co czytałam o tym leku to tak się schodzi) ale nie jak planowałaś 1-1-0, jeśli dziś wzięłaś dawkę obiadową to wieczorną też weź, a zaczniesz od jutra, bo za duża przerwa będzie, jeden dzień Cię nie zbawi ;)) Tutaj ewidentnie zabawiłas sie w rolę lekarza a przeciez sama piszesz ze nim nie jesteś ? czy jednak masz wykształcenie medyczne? bo nie zrozumiałam .. Piszesz :-----W sprawie doradzania odstawienia leków, choć jestem przeciwnikiem ich brania, to NIGDY nikomu nie powiedziałam odstaw, zrób to teraz, bo mam wykształcenie medyczne i wiem, że organizm nie lubi zmian, ---- --- A poza tym tak szybko strzelasz focha hm....

KTOSKTOCZYTA i ocenia. jak już cytujesz to rób to dokładnie, WYRWAŁAŚ Z KONTEKSTU bo ja napisałam w tym poście tez tak: *Nawet pisząc z Ekoakowską, właściwie za każdym razem pisałam żeby zrobiła to pod kontrolą lekarza, dopiero chyba w ostatnim poście, kiedy upierała, że to zrobi, zaapelowałam (podobnie jak Ignac) aby podeszła spokojnie* i wtedy napisałam to co przytoczyłaś, czy ja faktycznie zabawiłam się w lekarza, może nie wiem, choć raczej chciałam uchronić przed popełnieniem większego głupstwa, a że intencje miałam dobre to nie będę dalej się z tego tłumaczyła. lekarzem nie jestem, ale wykształcenie medyczne posiadam - jedno drugiego nie wyklucza. Teraz u mnie będziesz szukała niespójności, pytanie tylko po co?

Ignac , nadal jesteś moim Guru a Jasma trochę podpadła mi , a tak, zdanie było wyrwane z kontekstu ale dające obraz całej danej sytuacji . Ignac potrafił się uderzyć w piersi a Ty Jasma nie .i dlatego pewnie bardziej rozumiem Ewę i Jej postępowanie ale nie tędy droga . Czasami warto to zrobić dla własnej psychiki i pokazać trochę pokory . Takim ludziom żyje się jednak lepiej ( psychicznie) a do tego doszłam czytając właśnie takie forum.

Jasma nie doszukuj się czegoś czego nie napisałam.NIe oceniam .bo nie znam. Cytuje to co sama napisałaś. , zasłaniasz się dobrą intencją :) Zdanie nie było wyrwane z kontekstu ,to był oddzielny post skierowany do EKOAkOWSKIEJ. Oczywiście wcześniej pisałaś o konsultacji z lekarzem tego nie zaprzeczam.Ogólnie dyskusję z EKOAKOWSKA skonczyłas własnie doradzając jej zmniejszenie dawki leku,

EWALIT - ...koleżanka z nk Ci napisała... błagam, żenada. Ja nie musze analizować swojego stanu, bo robię to od dłuższego czasu i dzięki temu nerwica w moim przypadku to przeszłość. Pretensje mogę mieć, bo poświęcam swój wolny czas i energię aby starać się pomagać, w miarę możliwości innym, i chyba kilka razy mi się udało - sądząc po odzewie innych forumowiczów, natomiast szkoda mi tego czasu i energii na pomoc w wydumanych problemach, tym bardziej że ja tak naprawdę już nie potrzebuje tego forum. K... czy zawsze i wszędzie musi się pojawić ktoś kto rozwali bezinteresowną pomoc innym, płynącą z czystej ludzkiej życzliwości? Człowiek demolka - byle zrobić awanturę na każdą najdrobniejszą oznakę krytyki. Obrażasz ludzi, pisząc że są mało inteligentni (np. wpisy z czerwca), potem wpadasz (w lipcu) i walisz ludziom że dalej mają problemy podczas gdy Ty jesteś szczęśliwa i wesoła, a już po 2 miesiącach pojawiasz się radosna i czułością wspominasz starych forumowiczów. Teraz prowadzisz firmę, studiujesz psychologię, dalej obrażasz ludzi, oprócz tych z NK którzy Ci relacjonują co na forum, masz w dupie innych, łykasz piguły tak samo jak 2 lata temu. Wspaniałe spełnione życie, ludzie i ich losy latają Ci koło dupy więc oszczędź maluczkim swych łask, po kiego grzyba w ogóle wchodzisz na to forum. Skończysz psychologię, zostaniesz terapeutą i będziesz się realizować w realu. :))))) Napisze to co pisałem wielokrotnie - od nerwicy się nie wariuje tzn. nie popada się w choroby psychiczne, w Twoim przypadku to nie jest problem z nerwicą. Zajmij się problemami w swojej głowie, moje zostawiając w spokoju. Z jednym się niestety zgadzam. Nie chce być niczyim guru, nie chce też być przez nikogo oceniany. Piszę swoje przemyślenia oraz dzielę się wiedzą którą posiadłem z różnych źródeł, starając się zasugerować czy doradzić tym którzy proszą o pomoc. Jeżeli potem osoby czytające to forum i nie dające nic z siebie maja potem oceniać mnie, moje działania; cytować nie takie wpisy (to co zrobiłyście z postem Jasmy) to ja pięknie dziękuje - radźcie sobie same. Jak będę chciał posłuchać recenzji to mam znajomych psychologów i ich o to poproszę, natomiast jeżeli Wasza egzystencja na forum polega tylko i wyłącznie na śledzeniu i wyłapywaniu wpadek, potknięć oraz rozdawaniu punktów, kto lepszy a kto gorszy, to EWALIT dobrze Was opisała. Wiem że na to forum zaglądają osoby szukające pomocy, wiem bo sam tak tu trafiłem. Nie zamykam się na te osoby, będę co jakiś czas zaglądał i jeżeli trafi się ktoś potrzebujący, a ja będę mógł doradzić to chętnie to zrobię. Natomiast atmosferka która się tu zakradła stanowczo mi nie odpowiada. Nerwica zabrała mi ładnych kilka lat życia więc teraz mam co nadrabiać i czemu poświęcać czas. Zawziętości jadu i smrodku mamy wokół na kopy, jak mi tego zabraknie to sobie posłucham jakiejś debaty politycznej. Pozdrawiam nerwowo i żegnam

Staram się rozumieć różnych ludzi, usprawiedliwiać ich czyny i słowa, głównie dlatego, że często nie znam motywatorów ich postępowania. Nie wiem za co mam się bić w pierś, za to że próbowałam powstrzymać przed zrobieniem większego głupstwa, za to że w ogóle podjęłam temat, za to, że na forum moje słowa mogą być zrozumiane opatrznie, bo każdy może inaczej je zinterpretować, a może za to, że w ogóle cokolwiek pisze na tym forum?? a może za to że jestem sobą i niczego i nikogo nie udaje? -to biję się w pierś. Łatwiej czytać i ni z tego ni owego zaatakować? - to ja tak nie potrafię Ja jestem bardzo odpowiedzialna za swoje czyny i słowa, bardzo!!! EKOAKOWSKIEJ w którymś z postów dałam swojego maila i gdyby potrzebowała pomocy i bezpośrednio by się o nią do mnie zwróciła, to bym jej pomogła w każdy możliwy i osobisty sposób - za to mam się bić w pierś, bo biję się w pierś, za to że chciałam zrobić więcej niż powinnam, to był faktycznie błąd. A tak właściwie Mary10, Ktośktoczyta to demaskując rzekomo Ewalit w nicku Ekoakowska i apelu skierowanym miedz innym do mnie o niedoradzanie jej, to właściwie jaki miałyście cel, pomóc jaj czy raczej napiętnować??? - czytając Wasze posty, bo to dopiero jest niejasne. Poza tym, czy Wy bierzecie pod uwagę, że Ekakowska to nie jest jednak Ewalit, czy bierzecie pod uwagę, że się mylicie? sprawdziłyście ip komputera z jakiego pisze? bo ja nie wiem jak można być tego tak bardzo pewnym? i to ja nie mam pokory? Ktosktoczyta JA SIĘ ZASŁANIAM DOBRYMI INTENCJAMI, ZASŁANIAM!!! NO CHYBA *LEKKO* PRZESADZIAŁAŚ - i czy to przypadkiem nie jest ocena? Ja jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem, a to mnie wkurzyło Ja pomocy nie potrzebuję, każdy kto chce ma miała do mnie, lub go sobie znajdzie - zapraszam a resztę żegnam

Jasma spokojnie ,poczytaj sobie posty EWALIT i EKOAKOWSKIEJ a dojdziesz do takiego samego wniosku jak m.innymi ja. Sprawdzanie IP komputera nic tu nie da, bo sama wiesz ,ze mozna korzystać z komputera .i telefonu np. bądz czegoś innego;) Są różne sposoby aby wyświetliło się inne IP. Treść postów mówi sama za siebie .A wiec zanim coś konkretnego się doradzi należy taką osobę *poznac* czytając jej wpisy. Dlaczego tak trudno jest ci się przyznać, ze nie powinnas doradzac komukolwiek na własną rękę odstawiać leków ,nawet robiąc to w dobrej intencji /bo taką miałaś ja w to wierze./