Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Ufff zaliczyłam mały odpoczynek bo o dziwo mój synek zrobił sobie drzemkę w ciągu dnia, bo od kilku dni ani mu to było w głowie spać w dzień:) może to przez upaly, zaliczyliśmy ortopedę, lody i salę zabaw!! :)) od razu lepiej się czuję jak wyszłam!!!!

Magdzik, im więcej będziesz wychodzić, będziesz zajęta, będziesz czytać fajne książki, a mniej będziesz siedziała z uszami w środku w sobie i się wsłuchiwała i doszukiwała, tym szybciej zaczniesz się dobrze czuć. Zapewniam Cię, że wiem, co piszę. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich forumowiczów i życzę dobrej nocy i jutro dobrego dnia :-) Ewa

Witaj Ewo, ja wląsnie wróciłam z lodów i zakupów, obkupiłam się w kosmetyki (co za wyrzuty sumienia mam teraz) zamiast oszczędzać to poszalałam, ale ostatnie kosmetyki tak mi skurę wysuszyły że musiałam krem zmienić na bardziej nawilżający i dodatkowo na noc bo nie maluję się w ogóle , ale kupiłam inny niż zawsze żel do mycia twarzy i chyba za silny był i teraz mam tak suchą skórę że w życiu tak nie miałam , do tego coś na podkreślenie oczy i już:) kilka rzeczy dla młodego do przedszkola też, takie ładne dresiki, w 5, 10, 15, i czaję sdię na kurtkę dla niego takacienką podszyta polarkiem i mam już jedną na oku ale to w następnym miesiącu bo w tym już nie mogęsobie pozwolić na takie pofolgowanie:) bo zaczną się dopiero wydatki:/ :))) a tak poza tym to więcej w dzień nie śpię bo jest wielka dupaaaaaa potem.

Witajcie kochani.......ja tu co dzień zagladam ale nie chce mi sie pisac,no leń ze mnie jak niewiem.czuję się do bani przez te upały,chodze i narzekam jak jakaś babunia.na dodatek malujemy i co chwile ktoś do nas przychodzi tak ze nie ma jak co zrobić spokojnie.dziś co chwile jak nie koleżanka,to sąsiadka to babka która wozi ciuchy i sprzedaje i jeszcze chłop z warzywami,no zajob taki że zwarjować.ja sie wziełam za pokój syna i sprzątamy,segregujemy co potrzebne a co nie.a teraz padam na pysk.pozdrawiam was kochani.miała być byrza a jest dalej gorąco...............i w nocy nie da sie spać

Magdzik, Gracja :-) u mnie zimno tylko 15 stopni i padało przez dwie godziny. Boli mnie głowa i być może, to od tej zmiany pogody. Wczoraj strasznie wiało, a dzisiaj pogoda się zmieniła na paskudną. Magdzik, nigdy nie żałuj jak już coś kupisz. Ciesz się z tego. Zostawienie powinno być przed kupieniem, a nie po... :-))) Jak już kupiłaś, to nie psuj sobie przyjemności i ciesz się. Ja tak robię zawsze. Jak już się zdecydowałam, to się zdecydowałam i już i to jest przyjemne, a w życiu jest tyle smutków i tyle rzeczy z których rezygnujemy, że jak już kupimy, to ma to być przyjemnie i mamy się z tego cieszyć. Poza tym ciesze się, że tak fajnie spędziłaś dzień i nic złego ci się nie stało :-)) Gracja :-) Remont już niedługo się skończy i będziesz miała pięknie, tak jak Ci się podoba. Ja pamiętam jak moim synom robiłam remont w ich pokojach i oni chcieli łóżka pod sufitem, takie do których wchodzi się po takich prawie schodkach (trochę szerszej drabinie). Te łózka były w kształcie domków i pamiętam, to szaleństwo. Wszystko trwało cały miesiąc, ale efekt był wspaniały. Spali w tych domkach jeszcze pod koniec podstawówki... Pod samymi łóżkami były wbudowane szafy jeden miał wszystko niebiesko-żółte, a drugi zielono-żółte. Były regały na książki i na zabawki i biurka, wszystko kolorowe. Dzieciaki z całej dzielnicy męczyły swoich rodziców, żeby im takie pokoje zrobili. to był świetny pomysł. Całuje Was i życzę dobrej nocy i dobrego jutra... :-) Ewa

Witajcie, jejuuuu jak zwykle m iałam taką samą noc, ja nie wiem co z tym moim spaniem, chce mi się spac jak cholera i w minutę czasu zasnę i zaraz, spadanie, śłabości, lęki i się budzę, i zamykam oczy i znów, ja nie wiem czem,u tak tylko jak zasnę. eeg glowy chyba powinnam powturzyć ale to nie teraz jeszcze jak stanę troche na nogi. ehhh miłego dnia dziewuszki, u nas szaro buro ale kto wie jak będzie popołudniu.

Witajcie Zrobilam farsz pyszny na ruskie,bo chodza za mna od dluzszego czasu,ale...... farszu wyszlo mi pol gara!!!!!! KTo mi pomoze lepic???? To mam zajecia na pol dnia:) MAgdzik moze cos na spanie powinnas wziasc by lepiej spac? Ufarbowałam wlosy hehe, troche jakby machoniowa jestem, a pod swiatlo lekko bordo? niestety mialy byc jasniejsze,ale na czarne wlosy cięzko jest cos zrobic;/ musze czekac az odrosna:) Leje u mnie od nocy. Milej soboty, napiszcie jak spedzacie dzisiejszy dzien?

Witam Magda, ale na Twoje dolegliwości to zrobienie EEG głowy NIC CI NIE WYJAŚNI!!!! Wydaje mi się , że lęki to w ogóle żadne badanie nie wykaże dlaczego są , to trzeba sobie i nie ma innego wyjścia albo lekami przeciwlękowy wyeliminować ( może zwiększyć dawkę lub zmienić lek po konsultacji z lekarzem) albo samemu sobie wytłumaczyć lub za pomocą psychologa , takie jest moje zdanie. Pewnie badania tez można porobić aby wyeliminować choroby ale jak już raz były robione to po co!!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkim i miłego weekendu życzę.

Kasiaa :-) Ja Ci mogę pomóc, bo jestem rozpędzona :-) Robiłam wczoraj pierogi z mięsem, z surowym mięsem i tez zrobiłam dużo, za dużo, ale zamroziłam. Ja uwielbiam gotować i robię dobre pierogi. Wiesz, nie wiem jak robisz cisto do pierogów, ale ja robię; mąka, jajko, trochę soli i gorąca woda. Kiedyś robiłam z zimną wodą, ale ktoś mi podpowiedział, żeby ciasto zagniatać z gorąca wodą i wtedy są mięciutkie i delikatne. Trochę parzy w ręce, ale to nic, w porównaniu z pychotą jaka powstanie... :-)). Ruskie tez są pyszne i w ogóle wszystkie pierogi są pyszne i z owocami, tylko ze szpinakiem jakoś nie bardzo dla mnie... :-))) Smacznego :-)

Wiesz Magdzik :-) Ja tez miałam problemy ze spaniem i kiedyś zrobiłam eksperyment i zaczęłam zasypiać z opaską na oczach. Uszyłam sobie sama ze starej bawełnianej, takiej trykotowej czarnej bluzki. Ta opaska ma 6 cm szerokości i musi być trochę za ciasna, bo się rozciągnie. Już pierwszej nocy spałam dobrze, a teraz przyzwyczaiłam się i zapewniam Cię, że w takiej opasce bardzo dobrze się śpi. Moje koleżanki też tak robią, jak są przemęczone, albo z innego powodu nie mogą zasnąć. To naturalna metoda i nie potrzeba żadnych tabletek nasennych. Spróbuj, może i Tobie pomoże. Buziaczki i dobrego dnia ;-) Ewa

Wiecie dziewczyny tylko że ja nie mam problemu ze spaniem, ja jestem wieczorem zmęczona, kładę się i zasypiam:) nigdy z tym problemów nie miałam, i teraz też nie mam, ale jak zasypiam to uczucie spadania i lęki się zaczynaja, wspomniałam o eeg glowy gdyż miałam tam coś wykryte i to chyba o częste sikanie chodziło i stres bo jak się często siku robi to takie eeg głowy bardzo pomaga i gdy są zawroty i inne dolegliwości, ale nie będę robiła bo to właści nic mi nie da, leków nie zmienię napewno:DDD póki co, bo teraz byłam, na godzinnym spacerze i rowerze z synkiem i moglam być dłużej ael duszno zaczelo się znówrobić:// i wezmę przykład z gracji i na rower wybiorę się tam gdzię autem tylko moglam dojechać:))) i myslenie io wyjściou nie sprawia mi już stresu a jak wsiadam w auto to już nie panikuję ani nie spędzam poł godziny, czy godzinę w toalecuie tylko robię siku i porostu wychodżei po drodże śmieję się i rozmawiam, i jakoś przestawiam się by zacząc autobusami jeździćale to tylko plany z tym autobusem ale naprawdę sprawiają mi przyjemność:) O DZIWO!! mam jeszcze dolegliwości nerwicy i leniwa się zrobiłam ale psychiatra mówił że do 3 msc ma prawo mi tak byc że czasem lęk, że wzrok rozmazany itd ale to w ciągu tego okresu się powinno zmienić i zaniknąc a lęki każdy czlowiek ma i mam się nie denerwować i za 3 msc konsultacja. tylko że jak zasnę to dziwy się dzieją, nie wiem skąd to naprawdę, nie wiem jak wytłumaczyć to. i myślenie rpzestawiam, aj wam nie piszę codziennie ale co dzień biegam:D i dziś bylam i wczoraj:) i staram się ogarniaći mi to co raz bardziej wychodzi:) bo jak w domu jestem to nie mam na nic siły,

Magdzik. Ja tez tak miałam jak Ty. Ja to nazywam *zapadaniem* się. Kładę się, zasypiam i nagle zrywam się, bo czuję, że się *zapadam* i serce zaczyna mi bić jak oszalałe i już jestem *wyspana* :-))). To jest typowe dla nerwicy. Nic Ci nie jest. Mi to przeszło po tabletkach typowo przeciwlękowych. Brałam przeciwlękowe i przeciwdepresyjne. Po tych przeciwdepresyjnych, to nie przechodziło, mimo, że one miały działanie przeciwlękowe, ale jak dołożyli mi, wtedy Hydroksyzynę, to po trzech dniach te okropne uczucia zniknęły. Teraz jak pozwoliłam sobie na samowole, jak to nazwałaś i odstawiłam te przeciwlękowe, to właśnie to uczucie zapadnia wróciło, ale wróciłam do brania takiej samej dawki tego przeciwlękowego i już jest dobrze. Mam od września odstawiać ten lek przeciwlękowy po 1/4 tabletki co dwa tygodnia, aż do zaprzestania brania w ogóle i lekarz zapewnił mnie, że nie będę się już *zapadała*, ale ten antydepresyjny Citabax mam brać przez 6 miesięcy, a potem też po 1/4 tabletki odstawiać, co 2 tygodnia. Wierze, że będzie dobrze na całe lata, albo i na zawsze. Co do tej opaski, to ja ją używam przede wszystkim jak obudzę się w nocy i jestem *wyspana*. to pomaga. Pozdrawiam Cię. Ewa

No coś w tym jest magdzik bo ja jak gdzieś wyjdę to chcę jeszcze ale jak jeden dzien nie wychodzę to jest ciężej i już mi gasnie zapał.od kilku dni jestem jakas wystraszona czy coś,sama nie umiem tego okreslic ale nie zwracam na to uwagi.chyba się zapisze na tą terapie tylko jak syn już do szkoły pójdzie bo czuje że jest mi potrzebna,niby sobie radze jakoś ale wiem że było by lepiej dla mnie zaczać znów psychoterapię.u nas dziś 29 i pochmurno ale mi jest nadal goraco.super pomysł madzia z tym bieganiem,ja nie dam rady biegać bo zaraz serce mi staje ale gramy czesto w badmingtona i zauwazyłam że lepiej sie czuję jak sie wychasamy z synem.ostatnio wieczorem lezeliśmy z synem na trawie i ogladaliśmy gwiazdy,jak małe dziecko się poczułam wtedy.pozdrawiam kochani.my dalej się remontujemy,ja już nie mam siły tyle kurzu..............i sprzatania.ale będzie za to czysciutko i świeżo

Super ja uwielbiam takie gry, hmm Ewo to ja tąhydro zacznę brać w takim razie jak po tym ma przejść, bo wkurza mnie to już, jużtaka zmęczona w nocy tym jestem, bo organizm tak chce spać a to mnie ciągle wybudza. ja idę coś porobić bo już mnei na spanie bierze a mój synek drzemie sobie, mały buntownik:)) w poniedziałek się okaże czy przyjmą nas tutaj koło domu do przedszkola czy będe szukać dalej,

Dalam rade hehe pychaaaa mi wyszly pierozki i wszystkim smakowaly. Ewo ja robie ciasto maka,jajo,szczypta soli, goraca woda plus troche mleka, i troszke oleju, ciasto jest miekkie idealnie sie skleja. Magdzik ja Ci polecal hydroxyzyne na spokojny sen czy lezenie w lozku, ja ja bralam jak mialam zawroty glowy i tez takie zapadanaia, z reszta na wszystkie objawy mi pomagala nawet te zoladkowe bo to wszystko z nerwicy bylo. treraz uwielbiam spac:) na maxa sie regeneruje i nabieram sil przez noc. Magdzik naprawde sproboj tej hydro,poczujesz ulge i nie bedziesz sie zapadac,daje glowe!! Ciesze sie ze jest lepiej:)) Gracja sport to swietne rozwiazanie,obojetnie czy to rower,czy gra w pilke, czy plywanie uwielbiam:) czlowiek zawsze sie lepiej czuje:)

Kasiaa :-) Ja zapomniałam dodać, że też dodaje trochę oleju, ale mleka nie. Spróbuję zrobić według Twojego sposobu :-)) Właśnie wyjęłam jabłecznik z piekarnika. Taki z kruchego ciasta. Jutro będzie lepszy niż dzisiaj, ale ja na pewno go *spróbuje*, jak tylko wystygnie... :-))) Poza tym właśnie ugotowała się pierś z kurczaka i czekam, zęby wystygła, i będę robić sałatkę z kurczaka z ananasem. Super pycha, jak ktoś lubi mięso z owocami... :-))

Mmmmm ale pychota, ja wczoraj narobiłam nóżek z kurczaka w sosie z papryką i kaszą gryczaną, ale coś nie mam weny do gotowania, hmm co by jutro zrobić, aż mi smaka narobiłyście, ja teraz jem jednocześnie lody snieżki, ciastka korzenne i zajadam do tego winogron bo mam taką straszną ochotę na to jednocześnie , wiem jestem okropna!! mam nadzieję że nie bedę mieć problemów żołądkowych od tego, ja byłam znów naspacerku długim, placu zabaw i spacerze w sklepie dalszym gdzie w ogóle nie chodziłam bo był dla m nei zadaleko:) kasiu ja nie mogę pić kawy a uwielbiałam kiedyś kawka, papierosek mmmm idealne połączenie:) a teraz ani jednego ani drugiego nie mogę i nawet ise odzywczaiłam od smAKU kawy, zresztą ja po niej bym prędzej zasneła, niż się rozbudziła:) ale przynajmniej wiem już dlaczego

Oj dziewczynki a co tu tak smacznie,ja zrobiłam cukinie faszerowaną mięskiem zmielonym z podsmażoną cebulką i papryką w sosiku pomidorowym.uwielbiam cukinie i jeszcze do tego szarlotke i takie zapachy w domu ze chyba nie zasnę jak jeszcze nie zjem.nie wiem czemu ale dziś się kiepsko czułam,wczoraj sie pokłuciłam z siostrzenicą i myślałam że mi serce stanie i chyba dziś dlatego nie mogłam do siebie dojść.ale po południu przyjechała moja przyjaciółeczka ni sobie pogadałyśmy to niby mi ulżyło ale zesłabłam i taka bez siły zostałam.no juz nic nie kombinuje tylko kąpiel i do łóżeczka sie kładę.