Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Magdzik i tak, jak dziewczyna radzą 3 x dziennie i będzie dobrze. Jest taka przypowieść; Pewien indiański chłopiec zapytał swojego dziadka, co sądzi o świecie i ludziach. Dziadek zastanowił się i po chwili odpowiedział; - czuję się tak jakby w mojej duszy walczyły dwa wilki. Jeden pełen złości, nienawiści i leku. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i spokój. - który zwycięży - zapytał chłopiec. - ten, którego karmię - odpowiedział dziadek. To bardzo mądra przypowieść i obecnie bardzo pasuje, Magdzik do Ciebie, ale wierzę, że dasz radę i połkniesz tabletkę, czy łyżkę hydroksyzyny i tak każdego dnia 3 x dziennie, aż poczujesz się wolna od tej walki z lękami, czego z całego serca Ci życzę. Ewa

Witam wszystkich po prawie roku nieobecnosci. Chce powiedziec ze czuje sie coraz lepiej choc objawy byly niepokojace - bole i zawroty glowy, drzenia rak i nog, dretwienia jezyka, ust, brak apetytu, uczucie bycia chorym, ciagla sennosc, jakanie. Objawy byly tak silne i dokuczliwe ze musialem rzucic prace i przez kilka miesiecy meczyc sie bo wszystkie badania jakie zrobilem nie wykazaly nic - krew, MRI, CT - wszystko ok. Wiec co to bylo? Teraz po tych kilku miesiacach widze ze to nerwy. Na poczatku nie chcialem w to uwierzyc ale teraz nie mam juz watpliwosci. Jednak nie bralem zadnych tabletek, gdyz nie wierzylem ze moj stan ma podloze psychiczne. Ale co mi pomoglo to zimne prysznice. Biore je od ponad pol roku i wszystkie objawy prawie zniknely. Polecam wszystkim - sprobujcie, tylko powoli. Na poczatku krotko, zawsze zaczynajac od nog i przesuwajac sie do gory. Wode nalezy oziebiac stopniowo. Efekty sa widoczne po 2, 3 miesiacach ale warto pracowac! Jesli ktos nie wierzy niech poczyta cos o hydroterapii, leczeniu zimna woda - najlepsze rzeczy sa za darmo! A moze ktos juz probowal?

Gość Magdzik23

JeanPaul zimny prysznic poprawia krążenie to i ciało się lepiej czuje, uważaj na nerwy ja też długo nie wierzyłam że to one! Dziewczyny mogę wkońcu oświadczyć że dziś w nocy zasnełam, naprawdę zasnełam a długo sę opierałam, bo się balam zasnąć bo nie wiem czemu zawsze w nocy mnie łapie, dziś też, jakby ze mnie jakiś alkohol schodził, mój syn na szczęściem nie obudził płaczem bo mnie brało już przez sen i szybka reakcja moja przerwala to ale trzęsące ręcę i uczucie to zostało. skąd to się bierze, potem przy zamykaniu oczy tak mnie brało lekko ale nie pozwoliłam się zestresowac co urywało to, ale nei wiem jak dlugo tak będzie. miłego dnia życzę. w ogóle jaka faza, przy ziewaniu nogi mi słabną lekko na chwilę:/

Gość kasiaaaa

No widzisz Madzia,bedzie coraz lepiej!!! Bedziesz spac spokojnie i w dzien bedziesz funkcjonowac normalnie zobaczysz:) wszystkie te dziwne rzeczy mina, to dlatego ze lek na poczatku nasila nerwy wiec tak reagujesz:) potem bedzie juz super.Milego dnia wszystkim!

Witajcie :-) Magdzik Cieszę się, że przespałaś noc. Brak sny, niestety nasila objawy nerwicy, brak snu powoduje bardzo dużo niepokojących objawów, takich jak osłabienie, ciężkość całego ciała, nawet omdlenia. Musisz spać. Takie, ja to nazywam, zapadanie się, jak zasypiałam czy budziłam się z uczuciem zapadania, to ja miewałam, ale wiem, ze to od nerwicy. Musisz spać i musisz jeść i musisz wychodzić na spacery. To trzy podstawowe rzeczy, które pozwalają człowiekowi funkcjonować, bez tego będziemy zawsze źle się czuć. Nawet wtedy, kiedy nie ma nerwicy. Tak jesteśmy skonstruowani. Wszystkie stworzenia muszą jeść, spać i poruszać się. Bez chodzenia, będą bolały wszystkie mięśnie i jest się niedotlenionym, a przez to bardzo słabym. Bez jedzenia i spania, to sama zdajesz sobie sprawę, że żyć nie można. Życzę Ci dobrego spokojnego dnia Magdzik :-) Ewa :-). JeanPaul. Życzę Ci dobrego zdrowia i każda metoda, która prowadzi do poprawienia samopoczucia jest dobra. Ja mieszkam nad morzem i czasem widzę jak w lodowatej wodzie w środku zimy kąpią się MORSY. Oni są w rożnym wieku od takich nastolatków do siedemdziesięcioletnich ludzi i oni są zdrowi i na nic nie chorują, więc, to na pewna jest jakiś sposób na zdrowie. Natomiast napisałeś, że masz typowe objawy nerwicy i drętwienia języka i wiem, że takie objawy i drętwienie języka może być spowodowane BORELIOZĄ przeterminowaną. Badanie jest odpłatne w Polsce i kosztuje 60,-zł. Nie wiem, czy badałeś się na to, jak nie to może warto. Pozdrawiam :-) Ewa

Gość Magdzik23

Już wzięłam tabletkę i znów jestem słaba, a nogi roztrzęsione, ale mamie już zafarbowałam włosy, zaraz się ogarnę i może na balkon wyjdę i ogród, ale na dwór póki co nie jestem gotowa wychodzić, i tej nocy dalej się boję, jak myślicie czemu mnie wtedy tak łapie akurat, wiem że brak snu powoduje różne objawy, ja tak miałam zawsze odkąd zachorowałam, ale teraz czuję się lepiej jak staram się nie zasnąć . dzięki dziewczyny za wspracie:* jesteście kochane.

Magdzik :-) Figury, to Ci zazdroszczę :-)), nie mniej musisz spać i jeść i starać się żyć. To, ze Cie łapie przed snem, to sama piszesz, ze boisz się zasnąć, to znaczy, że sama sobie to wywołujesz. tak, niestety działa nerwica!! Na te trzęsące nogi weź hydroksyzynę, to na prawdę Ci pomoże :-)). Życzę Ci miłego, spokojnego dnia Ci życzę. Będzie dobrze :-) Buziaczki :-) Ewa

Gość Magdzik23

Dzięki Ewo za rady, staram się odróżnić to wszystko, mnie znów o tej samej porze łapie wszystko:// nie wiem o co chodzi, Gracjo kochana, może masz gorszy dzień, idź do swojego pięknego ogrodu, albo odpocznij, czasem fajnie jest się pobyczyć, ja się tak wczoraj byczyłam, a tyle dolegliwości miałam że wieczorem lepiej mi było mimo strachu.

Witam serdecznie!jestem tu nowa ale forum odkryłam tydzień temu.muszę przyznać,że bardzo dobrze jest spotkać ludzi którzy mają w życiu taki sam problem jak ja.muszę przyznać się do tego ,że na nerwice choruję już od 8 lat ale od dwóch zaczęłam ją dopiero leczyć.u mnie zaczęło się od choroby tarczycy a dokładnie od jej niedoczynności.cały czas wmawiałam sopbie ,że to ona jest powodem mojego złego samopoczucia a okazało się ,ze to nerwy.długo to trwało więc teraz ciężko mi się jej pozbyć.jutro idę do lekarza i znowu będzie musiał słuchać jak to ja się żle czuję.chyba skorzystam z jego rady i zacznę chodzić do psychologa bo podobno lepiej skutkuje terapia lekami+psycholog.zobaczymy ale muszę się przyznać do tego,że chwilami mam tak dość tych przewegetowanych lat bo tak je trzeba nazwać iz nie mam już na nic sił i ochoty.pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum

Gość Magdzik23

Elunio psychoterapia z farmakoterapią jest najskuteczniejszą metodą zwalczania tego co nam jest. ja po roku czasu zdecydowałam się na leki, ale brakuje mi pscyhoterapiii bo mój psycholog do sierpnia drugiego tygodnia jest na urlopie, a wcześniej rok miałam psychoterapię, bardzo mi ona pomogła, naprawdę! nic się nie martw, ważne że chcesz się podjąć leczenia. pozdrawiam cię. dziewczyny moja mama śmieje się że przejdę przez dużą ilość skutków ubocznych, wieczory są jakieś dziwne, mam suchość oczu!!!!!!!!!!!! co sekundę mrugam!! a zwrok lata od tego i stres!! ale spoko, te tabletki zatrzymują wodę, suszy mnie równo, ale apetyt wraca, a to dobrze, niech mi to już przejdzie, a przy śnie w tej klatce piersiowej, zawsze jak przysne i coś mi się przyśni a ja nie śni to mam spokój zauważyłam, i muszę napinać bardzo nogi czy ręce, bo jak ziewam albo otworzę buzię to takie napięcie mi przez nogi przechodzi i ręcę, to chyba tężyczka albo sama nie wiem przez co. jaka dupa! sama nie wiem kiedy powinnam się martwić, a kiedy nie przejmować się,. życzę wam miłego wieczoru, ja staram się nie zasnąc zbyt wcześnie ale te oczy same wiecie, ehh....

Dzięki za słowa otuchy mam tylko nadzieję,że trafie na dobrego specjalistę bo psychiatrę mam dobrego.zaczęłam odstawiać leki no i wszystko się zaczęło od nowa ale to ponoć tak jest.trzeba się wziąć w garść bo nie ma innego wyjścia.pozdrawiam

Gość Magdzik23

Dziewczyny zasnełam i takie uczucie zapadania, pocenia się, trzesienia, sttrachu poczułam, otworzyłam oczy a tam wiruje wszystko, mi niedobrze, a wzrok za mleczną mgłą! wcozraj w nocy było lepiej a teraz jestem znów przerażona!! co noc jakieś historie, oczy mam na zapałki!! tak si boję~~

Gość Magdzik23

Kasiu zasnęłam wkońcu i w klatcxe mnie nic nie bolało, ale jestem bardzo wyczerpana po tamtych objawach, leciałam i ta mgła biała, i do tego to uczucie straszne i falowało, jejku, niech mi to minie już:(( Kasiu, chce wyzdrowieć też:) i z chęcią wezmę tej energii trochę co nam tu przesyłasz:) a poza tym czemu w nocy mi się tak dzieje?

Witajcie :-) Magdzik mi tez tak działo się w nocy i też bałam się zasnąć i myślę, że to, jak Kasia pisze, inna odmiana nerwicy. Już 14 dni biorę ten CITABAX i do tego TRANXENE 5 i czuję się świetnie. Nareszcie! Dzisiaj wybieram się na zakupy z koleżanka, bo mam wrażenie, że czuję się całkiem normalnie. Ja wiem, ze jakbym przestała brać leki, to by mi wróciło, ale nie zamierzam przestać ich brać. Do tego wszystkie moje kłopoty rodzinne i smutki stały się jakby bardziej rzeczywiste i nie takie przerażające i już przestałam się tak wszystkim przejmować. Poza tym jest piękna pogoda i tam w środku jest mi dobrze i lekko. Ja też przesyłam Tobie Magdzik trochę mojego dobrego samopoczucia i wierzę, że doleci do Ciebie. Życzę Ci dobrego dnia. buziaczki :-) Ewa

Gość Magdzik23

Ewo to przykre że tak miałaś ale mnie uspokoiłaś, bo przestraszyłam się naprawdę bardzo!! i teraz też się boję bo ten wzrok taki jest szczypiący i rozmazany, do tego mój ex nagle pojawił się przed domem, i z godzinę stałam z nim i synem przed domem, zestresowana ale poradziłam sobie, nie okazałam uczuć, że mnie wkurza, ani nic nie zagadywałam, chociaż czułam złość, niewiem skąd ona się bierze. chciałabym sypiać już spokojnie, bez strachu i skutków ubocznych. Ewo mam nadzieję że odbiorę tą energię i od ciebie, super że tak się czujesz, z chęcią też bym się na zakupy z koleżanką wybrała.

Witam!ja dzisiaj jestem do niczego jak większośc dni.no ale muszę się pozbierac i jechac z synem do poradni chirurgicznej na zdjęcie gipsu a takie miejsca gdzie jest dużo ludzi strasznie mnie stresują.muszę dac radę.czasami twierdzę,że gdyby nie obowiązki jakie mamy to w ogóle nie dałabym rady bo zamknęłabym się w domu i ześwirowała do reszty.pozdro

Gość kasiaaaa

Ewo a nie mialas jakis rewolucji po citabaxie? te pierwsze dni? to dosc silny lek co nie? ja cital bralam i przerwalam kiedys no ale z mojej winy bo nie bralam do tego antylekowych .kurcze zrobilam pranie, miesko sie odmraza a ja chyba zaraz okres dostane cale podbrzusze mnie boli ale i tak ide z corka do parku:))

Gość kasiaaaa

Elunia mi sie wlasnie wydaje ze powinnismy miec wiecej obowizakow i roznych spraw,ale nie stresujacych,ale takich co nam czas zajmuja,wtedy nie mysli sie tak o nerwicy, mnie te obowiazki wyciagnely z deprechy jaka mialam z nerwica, gdyby nie to to pewnie siedzialabym w domu i co dalej?byloby coraz gorzej. teraz smaa szukam sobie zajecia i jest mi z tym swietnie, i marze by juz isc do pracy od wrzesnia:)) zycie jest piekne!!!! a ludzie sa cudowni:)

Zgadzam się z Tobą,że jak jest dużo zajęc to nie myśli się tak o sobie i czujemy się znacznie lepiej.ja tak mam,że gdy mam dużo czasu to zaczynam rozmyślac i wyszukiwac sobie problemy a to ma złe skutki.życie trzeba brac jak idzie i nie zastanawiac dlaczego ja to i owo...należy myślec ,że sa ludzie którzy mają o wiele gorzej i muszą dac rade