Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość baskabaska1

Mi się już wszystko popiep****o!!! do mnie Aga tez czasem napisała ale teraz ostatnio nie pisała chociaż widziałam ją ze 2 razy na nk. A jeśli chodzi o jej syna to kiedyś ją o to zapytalam ale odpisała, że to Megi była. Trochę się zrelaksowałam przy komputerze po dzisiejszym dniu (całymi dniami z mężem...:(( aż do 30 lipca), a teraz zaraz idę w bety.... DOBRANOC!!!!7

Gość Magdzik23

Cześć dziewczyny, nie mam siły nawet pisać, w nocy miałam nacisk na klatkę piersiową co kilka minut a potem trzęsące się ręcę napięcię i trzęsący wzrok, jak wstaję to bardzo słaba, i przestraszona. w myslach tylko mówilam, magda zaraz to przejdzie, przechodziło, ale potem znów się pojawiało. czy nie powinnam zgłosić to lekarzowi? wiecie wczoraj minimalnielepiej było przez dzień, ale nie brałam magnezu, wczoraj wieczorem wzielam magnez i po 40 minutach złapały mnie znów igly gorące i uczucie omdlenia jak wcześniej, wtedy też byłam po magnezie niedlugo. sama nei wiem czy to zbieg okoliczności czy oże moja tęźyczka tak reaguje an wszystko. teraz jestem roztrzęsiona i nie wiem co robić.

Gość Magdzik23

Wziełam kolejną tabletkę, i już ze stresu czuję się omdlała ale wiem ze to stres tylko martwi mnie ten ucisk w klatce, wiecie co, przez te 5 dni niechęci do jedzenia sprawiło że mam znów taki płaski brzuch ja z przed ciąży, żadnych boczków, płaściutki jak z przed 3 lat. wystrachana równo jestem, jutro po te antylękowe jadę,

Magdzik :-) To, co opisujesz, to typowe objawy nerwicy. Bierzesz tabletkę i zaczynasz czekać i wsłuchiwać się w siebie. Nie wiem, co mam Ci napisać, że już tyle dni bierzesz lek i jakby miało Ci być po nim coś nieprawidłowego, to po tylu dniach brania, już byś nie żyła,. To o czym piszesz nie ma nic wspólnego ze szkodliwością leku. To wszystko jest w Twojej głowie. Ja poczytałam i Twoje posty sprzed roku i tam też przezywałaś podobne katusze z powodu połknięcia leku i w końcu nie brałaś leków, tylko chodziłaś na terapię i na jogę. Magdzik Jesteś chora i bez leków z tego nie wyjdziesz. Musisz się leczyć, jak każda z nas i dopiero po leczeniu przejdzie Ci. NIESTETY!! Napisz sobie godziny w których bierzesz lekarstwo i je bierz systematycznie, zawsze o jednej porze i do tego bierz HYDROKSYZYNĘ nawet 3x dziennie i zajmij się czymś. Nie leż, i nie czekaj na złe samopoczucie, tylko rób coś. Spróbuj podejść do leczenia racjonalnie, tak jak do np. zapalenia płuc. Zastanów się co by się z Tobą stało gdybyś zachorowała na zapalenie płuc i rozważała możliwość nieleczenia się, bo leki Ci szkodzą i to po 5 czy 6 dniach brania. Odstaw ten magnez, ale swój lek i hydro bierz i przekonuj siebie, że to Ci pomaga, a nie, że to Ci szkodzi. To wszystko jest w Twojej głowie. Sama sobie wmawiasz, że będzie źle i jest źle, bo tak chcesz. Oczywiście, że możesz iść do lekarza, ale ten lekarz przepisuje to lekarstwo całej masie ludzi i dobrze wie jak się ludzie po tym czują i będzie wiedział, że sama sobie wmawiasz złe samopoczucie. Czego chcesz? cudu? Cudów nie ma. W ostateczności wyślą Cię do szpitala, dostaniesz silne leki i koniec. Tam nikt nie będzie się z Tobą cackał. Nie wiem, co lepsze. Ja wolałabym leczyć się w domu, ale Ty może wolisz do szpitala. Poza tym gdyby było z Tobą faktycznie źle, to już dawno wysłaliby Ciebie do szpitala, a Ty dostałaś niezbyt silne leki do domu, to znaczy, że nie jest tak źle. Nerwica i depresja to męczące choroby, ale trzeba to przeżyć i masz to przeżyć. Wstań, ubierz się, pobaw się z synkiem, poczytaj, obejrzyj coś ciekawego w TV. Rób coś, a nie rozkładaj się na łopatki. My wszystkie przez to przeszłyśmy, to i Ty przejdziesz, tylko daj sobie szansę. Przytulam Cię :-) Ewa

Magdzik :-) Hydroksyzyna jest lekiem uspakajającym i przeciwlękowym i spokojnie możesz brać tabletkę 3 x dziennie. Zacznij brać i może inny lek przeciwlękowy nie będzie Ci potrzebny i nie będziesz musiała przeżywać kolejnych katuszy z nowym lekiem. Daj sobie szansę :-) Trzymam kciuki i wierzę, że dasz radę :-) buziaczki :-) Ewa

Gość kasiaaaa

Hej> Madzia ja uwazam ze powinnas brac przez jakis czas hydroxyzyne(przynajmniej to) widzisz ja mialam do antydepresantow silne przeciwlękowe i nie balam sie ich brac,chcialam wyzdrowiec,i mialam mniej tych skutkow ubocznych. Jakbym nie brala wspomagaczy do tych lekow to pewnie bym tak samo jak Ty sie czula.Ja bralam leki, ale nie wsluchiwalam sie w siebie,robilam cos fajnego,zajmowalam sie czyms by nie myslec,bo te myslenie jest najgorsze i czekanie na kolejny lęk.

Magdzik :-) poczytałam o tym Twoim Rexitinie. Najczęstszymi objawiani ubocznymi jest senność, nudności i zmniejszenie ochoty na seks, to znaczy, że to o czym piszesz jest tylko Twoim wymysłem. Poza tym jest tam napisane, że lek jest dobrze tolerowany i lekarze przepisują go na początku leczenia, bo ma mało skutków ubocznych. Poczytałam też na forum o tym leku i wszyscy go chwalą, wię co się dzieje z Tobą? Sama sobie odpowiedz! Ewa

Gość Magdzik23

Cześć dziewczyny, Ewo też się doczytałam o tych skutkach ubocznych a potem zaczęły mnie te inne rzeczy trapić i znalazłam forum i jak znalazł wszystko!!! co mi było a nawet o tym wcześniej nie czytałam, zanim zaczełam czytać o tym leku już miałam te skutki, pocieszające jest to że każdy pisze, że po tych objawach one mijają i jest ok, i że ten lek jest bezpieczny i wy dziewczyny!! jesteście obecnie moją psychoterapią:) oh Kasiu podtrzymujesz mnie na duchu:* wierzę w to że się uda. i dziś wezmę ta hydrxyzynę bo w nocy źle się czuję i praiwe nie śpię mimo że wdzień taka śpiąca jestem Po napisaniu ostatniego postu, wziełam kąpiel, i z malym od rana farbami malujemy, puzzle układamy i klocki, bp na dworze pada, trzymam się, ale strachaniec to jest, Ewo ja czuje po minucie od wzięcia tabletki jakiemam objawy, jak pijana chodzę!!! i słaba!! a magnezu nie wezmę bo naprawdę opadlam z sił wczoraj i te igły gorące. miłego dnia wam życze i dziękuję że piszęcie:* i że mnie taka marudzącą znosicie:*

Gość Magdzik23

Boję się tych lęków co mi tak gorąco jest, i tego ucisku w klatce. może to też lęki? bardzo chce wyjść z tego i myśl że znów miałabym się stresować wyjściem, latać do toalety, nie móc nigdzie wyjść pcha mnie by nie zawracać z obranej drogi bo wiem jak będzie, ale ta niewiadoma czy zadziałają.

Gość kasiaaaa

Jestem przekonana ze jeszcze prae dni,max 2 tyg poczujesz ulge Madzia,wszystkko zniknie a Ty bedziesz sie czuc dobrze. I tak jestes wielka ze dajesz rade bez antylękowych.Pamietaj ze na poczatku lęki sa nasilone,i te uczucie goraca itp to sa lęki. Ja to mialam jak nawet lekow nie bralam. Dopadalo mnie wszedzie, mialam wrazenie ze sie zapale i wywale i wogole hehe niema co,zobaczysz ze niedlugo bedziesz sie smiac z tej nerwicy,te leki Ci pomoga:) Ide leczo robic:)milej niedzieli

Magdzik :-) no zastanów się, jak Ci może źle się robić po minucie od połknięcia... Tabletka nawet do żołądka jeszcze nie wpadła, nie mówiąc o tym, że się nie rozpuściła i nie dostała do krwi, to jak może Ci być po niej tak szybko źle. To tylko, aż nerwica i strach! Nic poza tym! Pomyśl racjonalnie. Bierz do tego hydroksyzynę. Przeczytałam, że ten Rexetin jest dobrze tolerowany z innymi lekami, to znaczy, że hydroksyzynę możesz spokojnie brać i 3 x dziennie do tego. Hydro jest przeciwlękowa i antyalergiczna i zmniejsza działania uboczne innych leków, to, jak nie będziesz histeryzować, na pewno Ci pomoże. Miłego, dobrego i spokojnego dnia Ci życzę :-) Ewa Poza tym napisz smsa do swojej pani doktór i zapytaj czy może brać hydroksyzynę do tego rexetinu. Wierzę z całych sił, że HYDROKSYZYNY, to się nie boisz?! To słaby, ale skuteczny lek i nawet dzieciom małym podają w syropie i nic nikomu po niej, złego się nie dzieje i nigdy nie działo :-)

Gość Magdzik23

Ewo mogę brać bo mi przepisała hydroxyzynę bym brała gdybym była niespokojna, a ja znów gorzej się czuję, znów trzęsawka, a przy tym stres taki co mi to tylko bardziej uwydatnia, jak się nie wsłuchiwac w ciało, staram się. wszystko się przelata, raz tak ,raz inaczej, niech się już wszystko unormuje! miłegio dnia dziewczyny.

Witajcie dziewczyny,ale natrzaskałyście postów że dopiero skończyłam czytać.oj madzia wytrzymaj to weź tą hydroxizine i będzie ci lepiej.moja mama i ciocia to piją ją co dzień na noc.ja wczoraj poszłam z mężem na imprezkę i wróciliśmy w nocy.a tak sie bałam a poszłam i było fajnie,mimo że przez chwilę dostałam takiego uderzenia goraca ale wyszłąm na taras i jakoś przeszło a potem pieszo do domu ok.2 km ale cieszę się że dałam się wyciągnąć.dziś ma do mnie przyjechac koleżanka z którą nie widziałam się 12 lat i mam stresa jak cholera,no ale cóż...trzymajcie za mnie kciuki bo mi tak dziwnie.madzia cały wieczór o tobie myślałam i tak czułam że się bidulko męczysz,ale patrz tyle już przetrwałaś to jeszcze troszkę dasz radę.ściskam was dziewczyny wszystkie i spadam coś uszykowac

Witam witam, miałem lekką przerwę na tym forum.... Co do ewey, możesz spokojnie ją brać, sam ją biorę ale to nie jest na dłuższa mętę gdyż ona przestaję później działać.... Ja miałem lekką masakrę w środę... pojechaliśmy odwieźć kolege na lotnisko i wylądowałem na tamtejszej izbie przyjęć:( Dostałeś coś na uspokojenie i refluks żołądka. Niestety będzie mnie czekać gastroskopia bo najprawdopodobniej mam chorobę żołądkową :(

Magdzik :-) Ty się nawet tej hydroksyzyny boisz. Tak się meczysz i zamiast sobie ulżyć, to nie bierzesz. Zastanów się, po co sobie to robisz? Wszyscy na tym forum, wszyscy, których znasz od bardzo dawna i którzy przeszli to samo, co Ty przechodzisz teraz i ci nowsi forumowicze piszą Ci, żebyś dodatkowo wzięła hydroksyzynę, to Ci pomoże i będziesz lepiej się czuła, a Ty po tylu dniach piszesz, że może weźmiesz wieczorem i nadal się katujesz!!! Magdzik musisz zastanowić się i odpowiedzieć sobie na pytanie; Czy bardziej źle się czujesz czy bardziej boisz się lekarstwa. Jak bardziej źle się czujesz, to weźmiesz hydroksyzynę i poczujesz się lepiej, a jak bardziej się boisz, to nie weźmiesz i będzie Ci tak źle jak jest. Jesteś jedyną osobą na świecie, która sama musi odpowiedzieć sobie na to pytanie i postąpić zgodnie z własna odpowiedzią. Nic więcej nikt nie może dla Ciebie zrobić. Posumowując; 1. masz dobrego lekarza, 2. masz forum na którym masz przyjaciół o takich samych problemach zdrowotnych jak Ty i masz nasze wsparcie. 3. masz informacje w necie o lekarstwach jakie dostałaś. 4. Masz opinie innych ludzi, którzy to brali i wszyscy są zadowoleni Musisz sama dokonać wyboru i tak postąpić. Całuję Cię :-) Ewa

Gość Magdzik23

Hehe Ewo podsumowanie to mnie trochę uspokoiło, wiesz po tym magnezie mam opory co do tej hydro, ale postaram się przelamać, ten ucisk w klatce p iersiowej mnie martwi bardzo ale może to ze stresu, może to niepokój tak się odsłania, nigdy tak nie miałam. stram się nie zwracać na to uwagi, wieczór pokarze, bo wieczorem dalej spać nie mogę , prawie caly dzięń leżałam, i co próbowałam się przespać to mnie uczucie spadnia budziło. boję się i tej nocy że znów będzie ten ucisk. dziękuję że jesteście ze mną, naprawdę mi trudno teraz:((

Tak magdzik poszliśmy i już planujemy kolejne spotkanko,tym razem u nas.ta moja kolezanka jest terapeutką i pracuje z niepełnosprawnymi osobami,jak mi opowiadała o swojej pracy trochę to ja się cieszę ze mam tylko nerwice i nic innego....postanowiłam że jak tylko będzie okazja do wyjścia to czy będe sie czuła dobrze czy nie to bedę sie starać wyjsć.dziś odwiedziła mnie koleżanką z którą nie widziałam się 12 lat,bałam się tego spotkania ale było bardzo sympatycznie.wspominałyśmy stare czasy szkolne.przyjechała z siostrą bo ona też taki bojek jak my.ale jestem zadowolona,a powiem wam że tak zciemniałam już od jakiegoś czasu żeby nie przyjeżdżała ale wkońcu sobie myślę że przecież mnie nie zję,a tu sie dowiaduję ze ona też ma podobne problemy z soba.magdzik ja też ci radzę weź ten syrop i śpij dzis dobrze.po nim nic ci się nie stanie,moja ciocia co ma 85 lat go pije a jest z rozrusznikiem serca i może to brać.tylko nie pij tego dużo jak sie boisz tylko choć trochę jak na pierwszy raz i zobaczysz że będzie ci lepiej.ściskam cię mocno

Gość kasiaaaa

Wiolu super, widzisz takie wlasnie wyjscia do ludzi,czy gdziekolwiek buduja ,wzmacniaja Ciebie!!!!jeszcze pare takich wyjsc a zaczniesz sie czuc swobodnie :) MAdzia lyzke duza spokojnie hydro mozesz wypic ,popij woda, albo 1 tabletke:) to i tak malutko,a pomoze