Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kocica88

Dziekuje Baskabaska, wiem, będe brała najpierw pół tabletki, później całą. Mam nadzieję, że efekt będzie po dwóch tygodniach, że w ogóle będzie. A na pierwsze dwa tygodnie jestem przygotowana...tylko nie wiem jak to może sie u mnie objawiac...pewnie bede płakac nawet jak usłysze, że spadła szpilka ;) poza tym pewnie mdłości, zawroty głowy itp... to chyba te najlżejsze...

Hej wszystkim!!!!!!! Milenko :) ja za granica juz troszke jestem, z tym ze na poczatku pobytu nie mialam tej francy :( i nie przeszkadzalo mi nic, ani obcy ludzie ani jezyk:) potem zaczelo sie...i strach, lek, chyba poglebil sie przez fakt, ze jestem daleko od domu, i ze nikt mi nie pomoze..(chodzi o lekarzy i dogadanie sie z nimi ). trzeba cos ze soba robic, bo w domu to tylko zwariowac mozna, tylko te objawy..grrr ciagle sa i nie chca pojsc, jak z tym sobie radzic, nie wiem sama? udawac, ze nic sie nie dzieje, i brnac dalej... ja za 5 miesiecy tez bede tulic mojego maluszka :) i tez czeka mnie przynajmniej roczne siedzenie w domu :), ale w ostatecznosci zawsze moge wrocic do lekow :) trzymajcie sie cieplo Wszyscy bez wyjatku:* buziak!

Aaa Milenko, z jelitami nie mialam w sumie problemow, ale mam mase innych *ciekawych* objawow:( a co do nowej forumowiczki, jesli jest pieczenie w klatce, po zdenerwowaniu, to zapewne nerwica, udaj sie nawet na pogotowie, niech wykonaja ekg, zeby wykluczyc przyczyne organiczna:) nie powinni robic problemu...., a w miare uplywu czasu wykonaj, reszte badan typu usg, moze holter:) pozdrowienia!

Hej wszystkim.ja mam często problemy z jelitami ale już nie zwracam na nie uwagi,a często mam tak właśnie że mnie jelito jakieś boli i to nawet myślałam kiedyś że to jajnik ale nie,właśnie jelito.teraz już nie myślę o tych bólach czy kłuciach.wziełam się dziś za sprzątanko bo nie ma sensu z domu narazie wychodzić bo taka plucha na dworze.może wieczorem wyciągnę męża do koleżanki i kolegi.a narazie najedliśmy się hamburgerów bo zrobiłam i zapomniałam że obiad trzeba upichcić jakiś.ale mam pierożki więc nie ma problemu.magdzik mi ostatnio smaka narobiła i trzeba było też zrobić.a ciekawe jak to nasze słonko sobie w szkole radzi,mam nadzieję że dobrze.

Hej wam :) Wczoraj udalem sie na kolejna wizyte do psychoterapeuty z dosc dobrym humorem jak nigdy i porozmawialem juz z taka ulga bo juz zaczynalem sie czuc o wiele lepeij i nawet Psycholog zauwazyl :) Przyczytal mi ze swojej ksiazki moje objawy co mam itd i okazalo sie ze to lęki a przedwszystkim zaciekawila mnie ta derealizacja ktora tez mam. Wczoraj wieczorem po wizycie udalem sie z dziewczyna na kabaret bo stwierdzilem ze sie dobrze czuje ale jak sie znalazlem na sali i zoabczylem ten tlum to wszystko swiatla zaczol mnie dopadac lęk, zaraz przy tym ta cholerna deralka tak sie pogorszylo ze zamiast skupic sie na tym co jest i zeby sie smiac to walczylem z myslami itd. horror po prostu ale jakos dalem rade. Po powrocie tak sie masakrycznie czulem i dzis tez i mam pytanie czy mam unikac takich miejsc zeby sie ta derealizacja wycofala do konca czy walczyc i przebywac w takich miejscach jak najwiecej??

Gość Magdzik23

Gracjo byłam dojechałam ponad 7 godzin w szkole!!!!! jak na pierwszy raz to nieźle:) oczywiście moja mama mi pomogła baaardzoooo, bo miała jechać do pracy coś na komputerze przygotować ale widziała co się ze mną działo po drodze, więc się zatrzymała w restauracji, gdzie mogła na spokojnie sobie przy kawce zrobić to co planowała, i miała kilka metrów do uczelni mojej, więc półtora wykładu świadomość że badam teren i mogę się w każdej chwili zawinąc a drugie półtora wykładu sama!! bo pojechała do domu, a ja spokojna bo mówiła że dawno tak nie wypoczeła przy przygotowywaniu rady że jakby pojechała do pracy to co chwila ktoś by jej przeszkadzął i by prace do domu przywiozła a tak ma wolny wieczór. ale nie o tym chcę pisać, jadąc do szkoły byłam blada, i przeczyściło mnie ze stresu równo, trzeba było się zatrzymywać, w między czasie a ja mam do szkoły 15 minut spokojnie autem, i wsiadając w środku drogi znów do auta wiedziałam że wracamy do domu a potem sobie myślę, eee zaplanowałam że dojadę to dojadę! koniec kropka, musze, poprostu muszę!!! to moja chwila!! nie uwierzylibyście jak mi się nogi trzęsły i ręce, szłam te 400m potem z auta na tą uczelnię i poprostu chciałam płakać, weszłam usiadłam na krześle i całkowity luz, ulga, i mi tak dobrze było strasznie i grupa mi się na pierwszy rzut oka spodobała, potem ćwiczenia, lęk, za lękiem, pan profesor raz się oddalał, raz mi słabo było, ręce ciężkie i uczucie wycięczenia, pczywiście to przez tężyczkę bo jak nie zjem czegoś pożywnego to mam wszystkie objawy jej, ale dotrwałam, potem sama na wykładzie znów bo już nikt nie czekał na mnie, znów lęki ale mówiłam sobie tak, no i co magda nie zemdlałaś przez 8 msc to myślisz że akurat teraz to zrobisz? to przemęczenie ,zaraz do domu wracasz, jeszcze tylko 2 godziny, jeszcze tylko godzina, 5 minut, i podeszlo do mnie kilka osób mnie poznać i przedstawiłam się poznaliśmy się i uciekłam:) z miłym uczuciem że dałam radę! jeszcze tylko jutro. dziękuję wam dziewczyny wy wiecie za co, zwłaszcza ty gracjo za tego maila, moja przyjaciółka też takiego smsa mi strzeliła że się prawie przez nią rozbeczłam tak się wzruszyłam

Gość Magdzik23

Mój były mąż chwalił się że ma randke dziś, a ja jak to dobra była żona, mówię, tylko ma to być wartościowa i dobra dziewczyna!!!! a on, dobrze, ciekawska, :) hihih siadło mi na głowę co, ale co miałam mu powiedzieć, niecierpię go i wiem że dupek z niego, ale muszę myśleć o moim synku, większa głębia tego jest, ale dużo mnie to wszystko kosztuje, a i wchodzac na wykład, na obcasiku w eleganckich rzeczach weszłam tak pewnie!!! żę sama tą pewność w sobie poczułam miłego wieczoru! jeszcze mnie po tym stresie lęki nie łapią, zaraz kąpiel w gorącej wodzie i dobry film przy kubku meliski

Gość Milena89

Juho- mam identycznie- to ze jestem tak daleko od domu, ze tu lekarze mi nie pomoga, nie bede mogla im wytlumaczyc co mi jest w razie czego, ze oni sie nie znaja tak jak w pl ,ze wszystko jest mi obce, tak malo znajomych, miejsc ktore dobrze znam... w pl bylo mi duzo latwiej z ta nerwica... ;*

Witajcie wszyscy.ja coś mam zesztywniały kark i od tego tak mi się jakby w głowie kręci i w oczach chwilami tak dziwnie ale po obiadku zrobie sobie chwile dla siebie i sobie wymasuje ten kark albo nawet mama mi to zrobi żeby przeszło.i zauważyłam też że jeśli ćwiczę głową to mi się to nie dzieje tylko jak zaniedbam.tak że ja się komuś kręci w głowie to niech spróbuje takich ćwiczeń np kręcenie powoli głową,takie skłony,to pomaga.

Hej ja dzisiaj czuje sie fatalnie:(w czoraj przeczytałam na forum ze po tym leku co ja biore moze spasc cisnienie do 40 jesli ktos ma niskie tak jak ja:(( teraz sie boje i sprawdzam se non stop tetno biore mała dawke tego propranolu 10mg 2x1 ale teraz bede brala po 1x1 bo boje sie ze w nocy umre:((jak o tym mysle to czuje tak jak bym miala dodatkowe skurcze:( cholernie sie tego boje:((raz mialam tak ze serce nie mogło znalesc swojego rytmu tak siue tego boje ze to sie znow powtorzy:((

Jejku sara jeśli się tak źle czujesz to po prostu połóż się spokojnie i poleż,i może nie mierz tak co chwile tego ciśnienia bo jeszcze bardziej się boisz.kurcze nie wiem co ci poradzić ale ja jak miałam bardzo niskie ciśnienie (a ja jestem nisko ciśnieniowcem)to się położyłam i nawet zasnęłam i mi nawet pomagało.teraz też mam nieskie ciśnienie i idę legnąć bo słaba jestem strasznie i śpiąca że na nogach nie umiem ustać.albo wyjdź na polko i pooddychaj głęboko,poruszaj się trochę.nic innego nie umiem ci poradzić.tylko nie bój się nie będziesz wcale umierać,nie ma o tym mowy.najlepiej zapomnij że istnieje takie coś jak umieranie,pomyśl o czymś miłym.może o lecie,o wakacjach....

Witam wszystkich :))) u mnie jakos leci nie wchodze za bardzo na forum bo sie ostanio tylko nakręcam ale weszłam bo brakuje mi was :))) Magdzik-jestem z CIEBIE DUMNA ABY TAK DALEJ ZOBACZYSZ DASZ RADE KOCHANA :)))Gracja Ty to zawsze cos mądrego napiszesz że lżej na duszy sie robi umiesz do radzic i pocieszyć, kochana z Ciebie kobitka zycie cie juz nauczyło przez tyle lat walki jak sie trzymać :))) u mnie raz tak raz tak ale wybieram sie dzisiaj z kolezankami na siłownie musze cos robic zeby z domu wyjsc mam dosc siedzenie i tej nudy aaaa i męza na x boxa namawiam zeby kupil mi i synkowi suuuuper zabijacz czasu mozna po ćwiczyc na fitness, po tanczyc i wogóle sie odstresowac a pierwszy zagrałam w piatek u kolezanki i tak sie swietnie bawilismy ze zapomnialam co to nerwica az mąz mi powiedział ze byłam taka inna rozpromieniona nie widział mnie takiej dawno :)):))) ZYCZE WSZYSTKIM MIŁEJ NIEDZIELI I KOCHANI TRZYMAJCIE SIĘ :)))))

Sara daj spokój bez paniki nic Ci nie bd. Nie czytaj tyle bo to pogarsza tylko Twoje samopoczucie. Co do ciśnienia czy tętna 40 to weź zmierz kiedyś je komuś kto mocno i twardo śpi zdziwisz się. W trakcie snu metabolizm spada co za tym idzie ciśnienie też a jednak się budzisz rano prawda? Co do właściwego rytmu to strzelam że to przez leki. Twoje ciało musi się do nich przyzwyczaić. Pozdrawiam:)

Gracja-Czy mogła bysmi napisac jakie ty mialas objawy bo codziennie mam inne i z kazdym ukuciem chce leciec do lekarza, a ja juz mam tego dosc poprostu chce wiedziec czego sie spodziewac aby nic mnie juz nie zaskoczyło z gory dziekuje:)i do reszty forumowiczów tez kieruje to prozbe:) Napiszcie mi jeszcze o tym potykaniu serca albo dodatkowych skurczach bo trudno mi okreslic co to jest czy tez to miescie nawet jesli Echo i Ekg było dobre.

Gość Magdzik23

Sara witaj, mój psychiatra też dał mi lekarstwa przy których mi cisnienie spadało i kazał mi jeśc wtedy coś słonego i walnąć sobie kawkę i się nie martwić bo powinnam się po tym lepiej poczuć już i przede wszystkim w trakcie brania tych leków nie mogłam spać ani leżeć, powiedział że mam się czymś konicznie zając, czy sprzątaniem czy czymś innym ale zająć. dziewczyny i chłopaki dałam radę dziś znów tym razem nie potrzebowalam asekuracji na początku poprostu mnie podrzucono pod szkołę i wytrzymałam swoje wykłady!!! potem z mamą pojechały śmy za zakupy, i nie spanikowałam, nie posżłam do toalety mimo że o niczym innym nie myślałam!! sukces, poprostu sukces!!!! dojazd na uczelnie był ciężki bo i tak musiałam się w połowie drogi zatrzymać ale już bardziej czułam w psychice i niż fizjologicznie.:) pozdrawiam, w nagrodę kupiłam sobie paczkę pistacji i będę siedzieć z nimi i w samozadowolenie wpadać:DDD dopóki się da:D

Sara ja już miałam tyle dolegliwości że już nie wszystkie pamiętam bo to tak że jedno przeszło a drugie się zaczęło i tak wkoło.ale moja najgorsza zmora to było to serce,bo albo mi stawało albo biło jak szalone że normalnie w całym ciele je czułam i się częsłam od tego.a było też tak że niby mi normalnie biło a tu nagle jakby mi się zapadało albo jakby mi ktoś je go wrzątku włożył.i miałam holtera i ekg i echo i nic nie wyszło.różne kłócia,normalnie wszystkiego tylko nie na raz.nie jadłam nie piłam,słabości,duszności.pieczenie w przelyku.zawroty głowy.a dwa razy na oko wzrok straciłam ,na chwile ale tak miałam.oj dużo by pisać,bardzo dużo a i przy tym lęk i nogi jak z waty i ręce,pocenie się.bardzo dużo miałam objawów co nawet ich nie pamiętam.ale teraz już wiem ŻE TO TYLKO NERWICA I ANI NIC MI SIĘ NIE STANIE ANI NIE UMIERAM.ignoruje te objawy jak mi się jakiś przybłąka,no chyba że mogę czymś złagodzić to to robię,byle tylko odwrócić uwagę.MAGDZIK JESTEŚ WIELKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sara tobie też to przejdzie tylko pomału nie na raz,i nawet jeśli coś wraca to już jest łatwiej.i nie myśl tyle o tych objawach,sprubój je ignorować.