Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Choruszek-im bardziej sie na tym skupiasz tym bardziej to czujesz :D ja tak czasem mam ,ze czuje jak mi bije i to mocno i nagle sobie wkrecam,ze juz nie bije :D tylko jak ja dalej zyje skoro przestalo ?;-) to takie nerwicowe wariactwo... jak sie czujecie Kobitki ? u mnie lepiej- bol miesni ustapil- przeniosl sie na prawa reke i kark... takze moze bedzie schodzic calkowicie... bol samej reki az tak mnie nie straszy...chociaz... (!!) no wlasnie....i tak cos zawsze znajde dajace taki objaw;/

Madziorka jeśli czujesz ucisk na oczy, to idź do okulisty, poproś o wszystkie badania, od badania pola widzenia po badanie dna oka i wtedy lekarz powinien ci powiedzieć, że w mózki nic nie uciska na nerw wzrokowy, żadem guz czy coś innego, warto to zrobić, marlena co do mięśni to ty je zbadaj, albo tą boleriozę rób, bo tu czymś wieje:), ja się skarżyłam na ból kręgosłupa, moja pani neurolog powiedziała że to od stresu tak mam, ale jej nie uwierzyłam bo mnie bolało!! i wyszło mi coś w tym kręgosłupie zwężonego i jakoś tam jeszcze,. co do tych lekarstwa madziulka, to zadzwoń do przychodni, powiedz że bierzesz leki które źle działają na ciebie i nie możesz z tym czekać ,to powinny prosić cię byś przyjechała i zapytała Panią doktor czy cię przyjmie. u mnie jakoś dzień miną, posprzątane, wyszorowane, zaraz gorąca kąpiel, relax przed tv zaliczony a jutro te zajęcia dla dzieci, tak chcę jechać z synkiem że w myślach proszę by mi się udało dojechać, bo to blisko, i cały czas trasę analizuję. wiecie, czasem gdy spotkam się w fajnym towarzystwie, albo z kimś piszę o czymś innym czy może oglądam coś takie normalnego to nie czuję w domu przez chwilę tej nerwicy, mam odrealnienie(ale od ponad 6 lat je miałam ale nie wiedziałam co to jest i było słabsze) ale uczucie że gdybym chciała to mogła, ale nie chcę ,i tak normalnie się poczułam, chwila bez lęków, itd. miłego wieczoru wam życzę, trzymajcie za mni9e jutro kciuki, z mamą jadę ale stres to stres

Szkielet ja też brałam kiedyś ketanol, na bóle nerwowe po lewej stronie, wdechu nie mogłam zrobić tak bolały te nerwobóle, ale tych kapsułek nie stosowałam na te bóle tylko na ból zęba bo jakoś wtedy strasznie mnie ząb bolał, a po nim w pół godziny do następnego dnia było anielsko:) ale połączenie go z czymś innym , bardzo ryzykowne, mieszanka wybuchowa, nie rób tak więcej:)

Ja dzis mialam zaniesc sama dzieci do przeczkola bo moja siostra nie szla masakra i nie poszlam pojechalam taksowka z powrotem wracalam pieszo bo samej to mi wszystko jedno,teraz wymylam lodowke posprzatalam i czekam na kolezanke bo ma mi tipsy zrobic bo mi sie lampa popsula i nie moge sobie sama zrobic.narazie jest ok wypilam kawe i jakos nakrecona jestem ide z psem jeszcze,to zycze milego dnia kochani

Witajcie :-0 u mnie pogoda płaczliwa, ale co tam, do wiosny coraz bliżej i tym należy się pocieszać :-) Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia... :-) Ewa Szkielet:-) ja pytałam neurologa i panią w aptece czy leki przeciwbólowe można brać jak bierze się leki na szajbę czy jakieś inne i obie osoby powiedziały to samo, że IBUPROM, APAP, KETONAL, PYRALGINA nie wchodzą w reakcje z innymi lekami i można je stosować doraźnie w razie potrzeby. Ja osobiście nie mogę brać KETONALU, bo boli mnie po nim żołądek. Natomiast na PYRALGINĘ jestem uczulona i też odpada, ale inne środki przeciwbólowe mogę brać spokojnie. Najlepiej zapytać w aptece. Farmaceuci znają się na lekach i ich zależnościach lepiej niż lekarze. Futerko :-) Ty masz poczucie humoru. Jak w drodze do domu nic Ci się nie stało, to i w drodze do przedszkola tez nic by Ci się nie stało. Sama sobie wmawiasz i sama siebie straszysz, że zemdlejesz, umrzesz, czy co tam jeszcze w to wierzysz. Nic poza tym. Jak się postarasz, to szybko będziesz zdrowa. Zobaczysz :-) Powodzenia. Ewa

Wiecie, mi kiedyś lekarz przepisał FLUOKSETYNĘ i powiedział, że to będzie dla mnie dobry lek i że będę po nim dobrze się czuła. Trzy dni zastanawiałam się czy to wziąć i czy nie będę po tym źle się czuła, albo może nawet umrę. W końcu wzięłam i po godzinie zaczęło kręcić mi się w głowie, serce zaczęło mi walić jak szalone i cała byłam umierająca. Żadnej tabletki więcej nie wzięłam przez dwa miesiące. Dopiero przypadkiem usłyszałam, że FLUOKSETYNA to jest to samo, co PROZAK znane na całym świeci cud lekarstwo i że absolutnie wszyscy po nim świetnie się czują i że 80% Amerykanów co dziennie połyka PROZAK i że jest to *TABLETKA SZCZĘŚCIA* Jak to usłyszałam, to zdecydowałam się jeszcze raz wziąć tą FLUOKSETYNĘ i zdarzył się cud! Czułam się po tym wspaniałe. Nic mi nie było z poprzednich objawów. Wiecie, co to oznacza, że za pierwszym razem też nic mi po tabletce nie było tylko ja tak się nastraszyłam i bałam, że sama wywołałam sobie objawy negatywne. Jestem pewna, że na tym forum nie jeden z nas tak ma i właśnie z tym trzeba walczyć, bo takie wmawianie sobie objawów jest naszym największym problemem. To tak jak dzisiaj z FUTERKIEM - w jedna stronę będzie się źle czuła, a w drugą dobrze... Przecież to bzdura... Jeżeli umiemy wmówić sobie negatywne objawy, to postarajmy się wmówić sobie pozytywne objawy i będzie dobrze. I jak nie możemy sami, to właśnie psychoterapia może nas tego nauczyć :-) Ewa

Witam wszystkich:) Kasiu ten lexotan przepisal mi lekarz rodzinny mam 6mg i pytalam sie go ile mam brac to powiedzial jak najrzadziej bo uzaleznia,boje sie go brac juz sama nie wiem co mam robic pomozcie dziewczyny co bedzie najlepsze ,dodam ze mam nerwice i lekka depresje ,nie mam zadnych fobii normalnie chodze do sklepu kolezanek kosciola .nie wiem skad sie wziela ta nerwica moze dlatego ze zycie mnie nie rozpieszcza duzo przeszlam w tym smierc meza moze to spowodowalo wszystkie te objawy,doradzcie cos .A wy jak sie dzis czujecie?mam nadzieje ze lepiej, pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia,Ewa

Ewcia1, ja myślę, ze lekarz powinien Ci przepisać jakiśą antydepresant np. sertraline lub inny...a ten lexotan powinnaś brać tylko sporadycznie do czasu jak zadziała ten anty a potem odstawić ten lexotan, zeby się nie uzależnić od niego. Miłego dnia wszystkim, ja ostatnio kachani mam malo czasu do pisana ale czytam, żeby nie mieć za wielkich zaległości...haha, czuję się w miarę dobrze tzn. standardowo u mnie, bo całkiem rewelacyjnie to nigdy nie jest, są tylko takie krótkie momenty euforii i wtedy bym góry przenosiła..

Ewacia :-) witam. Z tego, co się wypytałam, to takie psychotropowe czy antydepresanty, które uzależniają, można bez obaw brać każdego dnia przez trzy miesiące. Później trzeba zmienić na inny i tez nie dłużej niż trzy miesiące, ale przecież nie trzeba brać całe trzy miesiące. Można brać krócej. Jak samopoczucie się poprawi i objawy znikną, to, z tego, co wyczytałam i wypytałam u lekarza i u farmaceuty, to bierze się jeszcze dwa tygodnia i się odstawia. Z tego, co wiem, to leki uspakajające można brać doraźnie, bo one nie leczę, tylko działają w danej chwili, natomiast leki psychotropowe czy antydepresanty są jak antybiotyki, trzeba brać całą serię, żeby pomogły. Ale ja nie jestem lekarzem ani farmaceutą i moja wiedza jest wypytana i wyczytana... Ewa

Gość Milena89

A czy znacie ten lek SERVENON ?? bo ja go mam wlasnie przepisanego...i nie wiem czy jest dobry... niech mi w koncu pomoze, bo i tak juz zwariowalam heh ;-) jak tam Wam mija dzien?? ja zaraz bede dawac obiadek mojej Coreczce no i chyba ugotuje zupe zeby nad tym wszystkim tyle nie myslec...

Witwam wszystkich serdecznie...u nas taka mgła i tak długo było rano ciemno że zaspaliśmy do szkoły.ja tak robilam podobnie jak futerko,jak chciałam iść do kuzynki co mieszka 1,5 km dalej odemnie to najpierw tam do niej dzwonilam że jade do nich z synem i czy nas odwiozą zpowrotem zpytałam zawsze żeby być pewna że jak nie będe mogła wrócić to mnie ktoś odwiezie bo inaczej to siedząc tam bym cały czas myślała jak wrócę do domu,zaraz bym się źle poczuła.to było wkręcanie na całego i też raz wróciłam z tamtąd taksówką.a kiedyś moje dziecko mąż zaprowadził do szkoły rano a ten nie chciał wejść na lekcje i płakał,to mąż dzwinił do mnie żebym szybko tam przyjechała (ok.1.5km tez)ja wsiadłam na rower i nawet się nie zastanawiając pojechałam,dziecko odprowadziłam do pani i wróciłam do domu ,no to był dla mnie duży krok do przodu.pozdrawiam wszystkich

Gość kasiaaaa

Hej dziewczyny!! ARKEKRA dobrze piszesz, widzisz ja biore ten prozak wlasnie, i czuje sie cudnie trallalaa:))) tylko z poczatku jesc sie nie chce, spac sie nie chce,dlatego trzeba go brac rano:) moge powiedziec ze JESTEM SOBA!! ewcia, sproboj brac cwiartke tego lexotanu codziennie, i np po 2 tyg bierz go co 2 dni, a potem wcale, moze organizm ci sie wyciszy.... ale i tak radze Ci brac jakies inne leki, jesli czujesz sie zle i nie dajesz rady,ale z tego co piszesz radzisz sobie nie zle. wogole jestem zdania ze jesli nerwica sie pojawila, to trzeba ja leczyc, nic smao nie minie, np szkielet podziwiam Cie ze odrazu poszles do lekarza,bbierzesz leki, napewno ci pomoga!! tak trzymaj. Nerwica atakuje, to ciach ja lekami i juz!! bo niestety czasem sa takie objawy ze nieda sie inaczej, ja np jakbym miala same ataki to jakos bym moze dala rade, wtedy doraznie xanax czy hydro i juz, ale jesli ja na codzien balam sie wszystkiego, bo tak jak pisalam doszla tez depresja z tego wzgledu ze nie rozumialam co sie dzieje z moim orgaznizmem, wogole nawet nie chce wspominac, te wakacje byly dla mnie najgorsze na swiecie, caly 2011 rok, teraz zacznam w koncu zyc!!!!

Gość kasiaaaa

Ewcia kochana lek jest swietny najnowszej generacji, wez poprostu najpierw pol z pol tabletki, popij woda. On dziala na mnie tak, poprstu mam lepszy humor to odrazu sie czuje, wszystkie lęki mijają jak reka odjąl, czuje sie swobodnie, energiczna, wolna taka, bardzo poprawi mi sie po nim koncentracja:)) absolunie nie usypia , nie zamula. Bierz nie marudz, i jak wezmiesz, to rob cos a nie siedz przed kompem, a potem napisz jak sie czujesz:) oczywiscie napiszesz ze pozytywnie!!

Gość kasiaaaa

Ewcia lexotan mi zycie uratowal, wyprowadzil z naprawde zlego stanu....sciskam Cie i niczym sie nie martw. Milena 89, mloda z Ciebie osobka, masz male dziecko super!!Musisz dla dziecka byc silna, wez ten lek, cieszy sie dobra opinią, napewno Ci pomoze kochana, uwolnij sie od tej cholernej nerwicy!!! Milego dnia, ja zaraz ide na miasto sama:)) kupic jakiegos ciuszka no i slodycze do paczki dla coreczki:) ach i pomyslec ze jeszcze nie dawno nie moglam z domu wyjsc, nawet do okna ciezko bylo podejsc na drzacych nogach ble.eeee....

Gość kasiaaaa

Wiecie jak sie ciesze ze teraz sa tak dobre leki... moja mama mi mowila ze (ona tez ma nerwice) kiedys kiedys dostala taki lek jakis antydepresant ale byl tylko chyba jeden w polsce, masakryczny oglupial ją i wogole....a teraz takie super leki sa!! dodaja energi , pewnosci siebie.