Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam od samego rana tepy bol glowy ciagle...jak mnie to wkurza i jestem 2 dni przed okresem, cala rozdygotana i boli mnie podbrzusze, na dodatek te antydepresanty biore i moglam poczekac po okresie je wziasc kurcze;/ futerko a ty wzielas juz ten Twoj lek? pramolan czy jak on sie nazywal? co za dzien....

ASPIRYN c I Apap jest zbawienny, albo wypicie ciepłego kakao, wczoraj jak wypiłam na ten ból etępiający to mi przeszło:/ dziwne. wiecie mi za kilka dni tez przyjdzie okres a mi sie wtedy wszystko nasila dwukrotnie, to jest cos okropnego, futerko ciesze sie z twoich postepow bo obie bylysmy zamkniete w domu i bez lekow....a reszte naszych dziewczyn to podziwiam ze tyle przeszly i daly rade! mi sciska glowe i mam takie wewnatrz uczucie jakby skurczu, ze az mi sie w glowe goraco robi ,staje w miescu, ale nie wiem czy to nerwica bo nie mam lęków przy tym ,serce nie zaczyna mi przestraszone bic szybciej, myslicie ze mam sie martwic tym i pojsc z tym do neurologa?? ostatnio czesto prosze o rady ale mam tylko was w tej chorobie

Haley23, przeczytałam Twoją historię, w tak młodym wieku doświadczyłaś już w duzym stopniu nerwicy...ale sama nie powinnaś się leczyć, musisz iść dio fachowca, do psychiatry napewno, bo w takim stanie jak piszesz to beż leków sobie nie dasz rady, nie wszystkie leki są uzależniające. Ten co brałaś MOKLAR to nie znam go ale są też inne antydepresanty być może lepsze dla Ciebie niż ten. Poczytaj sobie wstecz ten wątek, a dowiesz się więcej o naszej walce z tą chorobą i o sposobach radzenia sobie z nią. To tyle narazie z mojej strony mogę Tobie radzić.

Haley 23, u mnie podobnie jak u Ciebie zaczelo sie od mdlosci, zaslabniecie, uczucia zemdlenia w sklepie, zaczelam unikac tych miejsc, panicznie balam sie ze zwymiotuje ( nie nawidzilam tego) poniewaz od malego slyszalam jak moj tata wymiotuje okropnie po alkoholu, niestety pil... i tak zaczela sie moja nerwica, niewiem jakos samo z siebie... mialam uczucie ze jak polykam sline to sie pozygam, jak z kims rozmawialam to myslalam ze bede wymiotowac bo mnie z nerwow mulilo i przestalam wychodzic z domu itp, potem doszly inne objawy, zawroty glowy, uczucie falowania, to bylo jeszcze gorsze... nie bede sie rozpisywac, ale rozumiem cie, widzisz ja rok czasu męczylam sie z tym, bralam hydrokzyzyne, pilam ja by nie wymiotowac , bo po niej bylo mi wszystko jedno, ale tro nic nie dalo, mam dziecko, musialam funkcjonowac. Sluchaj, wiem jedno, ze sama sie nie wyleczysz... ja nie myslalam ze mam nerwice z depresja, chodzilam po lekarzach i kazdy tylko nerwica.... idz do psychiatry lub do osrodka leczenia nerwic...i to jak najszybciej bo nie dajesz rady niema sie co oszukiwac, dziewczyno jestes taka mloda( ja tez) nie niszcz sobie zycia, bo moze byc gorzej, mozesz dostac jakiejs choroby psychicznej, poco ci t, po co ci mysli samobojcze???? ja wiem ze Ci jest trudno, nikomu z nas nie jest latwo z tym zyc, ale my sie leczymy. Tez bralam xanax jednak mnie nie uzaleznil, bralam i biore nieraz lexotan, jak jest naprawde zle, albo jak mam cos stresowego do zalatwienia...ale zeby sie faszerowac codziennie to nie jest rozwiazanie!!!!!! nie boj sie lekow antydepresantow!!!!!!!!! ONE NIE UZALEZNIAJA!!!!!!!! idz do psychiatry to ci wytlumaczy! one sprawia ze poczujesz sie szczesliwsza, po malu nauczusz sie normalnie zyc, cieszyc sie z zycia a nie bedziesz miala natretnych mysli ze ci nie dobrze, ze sie pozygasz........ MIALAM TO SAMO!!!!!! i tez sobie nie chcialam pomoc, tylko ze ja sie do takiego stanu doprowadzilam, ze wyladowalam w szpitalu, ja dojsc do wc nie umialam, wszystko robilam na siedzaco bo ciagle slabo mi bylo, nie potrafilam spokojnie sie pomalowac, czy umyc wlosow, nie potrafilam wyjsc z corka przed dom rozumiesz, koszmar!!!!!!!!!!!! teraz jest o wiele lepiej, pomogl mi lexotan, a teraz biore bioxetin , ale najwazniejsze jest to ze trzeba myslec pozytywnie, trzeba miec nadzieje, pokonywac te cholerne lęki, to wszystko w naszej glowie sie dzieje, tak naprawde nigdy sie nie pozygasz tak jak ci sie zdaje..... idz jak najszybciej do lekarza, bierz antydepresanty naprawde Ci pomoga i zapomnisz o xanaxaxh i tego typu lekow, bo bedziesz sie tak dobrze czula ze nic nie bedziesz potrzebowac!!!!!! nie patrz na skutki uboczne , na uulotki, nie czytaj co inni pisza o lekach, poprostu sluchaj lekarza i niczym sie nie przejmuj!!!! po ;lekach bedzie ci lepiej, nauczysz sie normalnie zyc, one nie otepiaja, tylko dodaja takiej energi. dobrze Ci radze naprawde!!!!!!!!

Futerko polecam ci ASPARGIN !!!!!!! to jest potas z magnezem, ja biore rano i wieczorem, ale zalecaja wieksza dawke. najlepiej przy tym brac tez witamiene b6 gdyz sie magnez lepiej wchlania do organizmu. 6zl kosztuja 50tabl mi to neurolog polecil, ogolnie poprawia samopoczucie, koncentracje itp

Dziewczyny ja wiem ze bioxetin jeszcze nie zaczal dzialac , bo ponoc po 2 -3 tyg zaczyna dzialac, ale ja juz czuje sie jakos inaczej:)) moze to moja psychika tak reaguje, na to ze w koncu zaczelam sie leczyc i teraz moze byc tylko lepiej.............. napewno nie zrobie z siebie wraka czlowieka tak jak kiedys, boze cos okropnego nie zycze nikomu, zeby bac sie wyjsc ze swojego lozka nawet, pokroic mięso czy zrobic zupe, i ta ciągła bezsilnosc, ospalosc......okropne sa objawy nerwicy nie leczonej, czy tez depresji a moze i to i to, wszystko jedno, trzeba sie leczyc, ja bede brala tak dlugo leki, zeby mnie wyleczyly, wiem ze nie uzalezniaja, a nawet jakby to pier........ to, wole brac leki i zyc normalnie, niz bac sie listonoszowi drzwi otworzyc, czy telefon odebrac!!!!!!!!

Kurcze polozylam sie o polnocy i spalam do 2.30 i koniec spania. nudzi mi sie....... niechce brac zadnej hydroksyzyny,ale z drugiej strony jutro bede nie przytomna i slaba, ehh... Wy sobie pewnie smacznie spicie a ja.... dawno tak nie mialam. spalam cale noce a wrecz dobudzic sie nie moglam. hmmm............ no nic, przynajmniej sproboje zasnac......pa i milego dnia dla Was:))

Witam ciepło wszystkich! Magdzik23... 100 LAT!!!!... w zdrowiu oczywiście. Muszę się Was zapytać co to może być, , bo jak rano wstałam, tak się zdenerwowałabo zobaczyłam w lustrze, że moja górna powieka w jednym oku jest napuchnięta, czerwona i gorąca...już się zaczęłam nakręcać, bo nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło, od czego to by mogło być? może ktoś z Was miał takie coś i wie co robić?...zaparzyłam sobie zaraz rumianek z szałwią i robię okłady...KURCZE..jakbym w nocy w limo dostała wyglądam, a sama jestem w domu i raczej nikt mnie nie bił haha.

Futerko dzięki, do okulisty u nas trzeba płacić, bo na NFZ rejestracji już nie ma na ten rok, a na następny jeszcze nie zapisują, no chyba ze rodzinna coś mi przepisze. A tym nieprzebudzeniem się to pewnie miałaś w tym czasie MOCNY sen i dlatego, bo wiesz, że jest kilka faz snu w czasie całej nocy np. płytki i głęboki. Więc nie martw się tym, bo tylko pogłębiasz swoje lęki.

Dziewczyny dziękuję bardzo za życzenia, jesteście pierwsze:* co prawda wypadają one dopiero jutro ale już dziś mi bardzo miło:*** buziaki dla was Futerko, zmien neurologa i z tomografia idz do fachowca!! az sie przestraszylam ale moze to takie wkrecanie bo ja kiedys jak do liceum chodzilam to mialam cos takiego ze trzeba bylo wstac rano i ja tak bardzo chcialam wstac rano ze moj umysl zaczal wyobrazac sobie ze wstaje, myje zeby, buzie, ubieram sie, jem itd itd itd, az zaczelam snic o tym co robie az dotarlam do szkoly, obudzilam sie nagle a tu juz po 8 rano:) i tak mialam bardzo czesto, bylam pewna ze wstalam i poszlam do tej szkoly w 100%%% zaskoczenie zawsze mnie rano brało. minie ci futerko to, napewno:) zaczniesz miec wiecej sily i juz nie bedziesz miala takich problemow

Co do okulisty to masz to nad okiem bo moze to wyszedl tylko ten, jak to sie nazywa, jeczmien tak? czy cos podobnego, mi po atakach wyszla bolaca czerwona gola na szyi przy kregoslupie i tak sie przestraszylam, ale po kilku dniach samo przeszl, moze baskabaska tobie tez przejdzie, albo rzeczywiscie przejsc do internisty bo oni czasem wiedza co robic i moze masc przepisza

Bo w naszych umysłach dzieją się różne dziwne rzeczy i nie umiemy ich interpretować tylko się zaraz lękamy. Ja kiedyś też miałam różne sytuacje w śnie, a często nawet teraz mam tak, że jak zasypiam to jakbym się gdzieś zapadała w nicość i zaraz skaczę do góry i boję się zasnąć. Kiedyś też się tym przejmowalam ale teraz już nie, bo wiem że wiele ludzi tak ma.

Magdzik, zanim oni mi coś przepiszą to sama robię co tylko mi na myśl przyjdzie, nawet złotem pocieram...ale mnie nic tam nie boli tylko takie gorące jest i cała górna powieka czerwona, ale dziwne bo przy samych rzęsach nie jest czerwone tylko wyżej aż do brwi, łyknęłam wapno też, bo może to uczulenie na jakiś kosmetyk? ale tylko jedno oko by było?

Oh dziewczyny ale sie zdenerwowalam, moj byly chce dziecko wziasc do dziadkow ktorych kuba nie widział ponad pol roku i dalam mu ultimatum ze idzie tam ze mna i ja wyjde dopiero gdy kubus bedzie juz pewny i poczuje sie bezpiecznie, i taka awantura wyszla, tak go zwyzywalam od smieci i od cpunow bo niewyrobilam!!! co on gadał, chce poudawc dobrego tatusia przed dziadkami. wiecie maly ostatni raz ich widzial jak mial troche ponad rok! to nie jest 3 letnie dziecko gdzie pamieta juz raz widziana twarz!! az sie boje co to bedzie jak sie zobaczymy, on nie chce bym wchodzila tam ale ja malego nie zostawie tak, ojca ma raz na 3 tygodnie i tylko na pol godziny ,dziadka to wogole nie widuje a tez ta,m bedzie a pradziadkow to pisalam wyrzej, zle ze zwyzywalam go ale juz tak sie zdenerwowalam ze on mi warunki stawia i terroryzuje ze masakra, plakac mi sie chce, kubusia pra dziadkowie to cudowni ludzie, naprawde sa cudowni i dobrzy dlatego chce go tam zawiesc ale mnie nie beda gnoic!!!! az sie poplakalam!!!