Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Hej kochani Jak tam u Was, bo u mnie chyba juz jesien nadchodzi a co za tym idzie? pogorszenie samopoczucia. Dziewczyny, toche lepiej z zawrotami u mnie, biore leki, ale... mam nerwice niema co ukrywac, dzisiaj rano rece mi sie trzesly, jakas taka przyjeb....bylam. postanowilam isc do psychiatry pogadac, chyba zaczne brac ten cital wiecie, chcialabym byc bardziej radosniejsza , bo sam xanax mi nie pomoze prawda? jeszcze sie uzaleznie i co bedzie? hm ciagle nad tym mysle kochani, bo naprawde mam nerwice jak nic, ehh i to wszystko naraz sie nalozylo... ale dobrze ze poszlam do szpitala i wykryli ta chorobe , chodzi o to ze ja midzy kregami szyjnymi mam zewzone tetnice, co powoduje omdlenia, zawtory glowy...itp, i ja biore leki by te tetnice rozszezyc i dotleniaja mozg itp. WARTO BRAC CITAL????? POMOZCIE BO NIEWIEM CO ROBIC Nooooooooo............ moze warto sie troszke wzmocnic, nabrac checi do zycia, bo zawroty zawrotami,ale sam lekarz powiedzial ze przez te zawroty, mam lęki...i tak latwo sie tego nie pozbede bez lekow, co mam robic??????? niech sie wypowie ktos kto bierze antydepresanty prosze.......

U mnie serce bije 74 razy na minute i ciśnienie mam dzisiaj 122/80, ale od lat biorę ten ATENOLOL50 i jest dobrze. Nie mniej pogoda jest do bani i wielu ludzi źle się czuje. Agniesia, taki płytki oddech i niemożność porządnego westchnięcia, to u mnie jest często i jak zaczynam kontrolować i myśleć jak bardzo nie mogę normalnie oddychać, to jest jeszcze gorzej, ale jak tylko czymś zajmę swoja uwagę, to mi przechodzi. Do tych krótkich oddechów zawsze dołącza mi się uczycie, jakby ktoś na mnie siedział i dlatego nie mam siły normalnie oddychać. To jest nerwica! Jak chodziłam do psychologa, a miałam zrobione wszelkie badania wykluczające jakąś prawdziwą, zagrażającą życiu chorobę, to p. psycholog uczyła mnie podchodzić do swojego samopoczucia jak do czegoś niepoważnego, niezagrażającemu życiu. Na początku było mi bardzo trudno, ale z czasem nauczałam się nie panikować, aż tak bardzo. Wtedy, kiedy dobrze, normalnie się czułam ćwiczenie lekceważenia objawów i tłumaczyłam sobie, ze nic mi nie grozi, nawet jak będę się źle czuła. Uczyłam się nazywać swoje leki. Określać, je. Z czasem dochodziłam do wniosków, że tak na prawdę, to ja nie umiem sprecyzować, czego tak strasznie się boję.To było krok po kroku od; boje się wziąć nowy lek, bo...., boję się, bo...., i tak do znudzenia. Pisałam o tym i bardzo często dochodziłam sama do tego, ze moje lęki są irracjonalne, że boje się dla samego bania, że nie mam żadnych sensownych i logicznych podstaw myśleć, że mam raka, albo, że się uduszę, albo, że zemdleje, albo, że nie obudzę się jak zasnę, albo... że w ogródku wybuchnie wulkan... Leki, to są potrzebne, jak zjedzie się w *ciemność*, ale to psychoterapia i wiara w tą psychoterapię i wiara w wyniki badań i zaufanie do lekarzy daje man możliwość lepszego życia. Tak myślę. Ewa :-)

Kasia, idź do dwóch niezależnych lekarzy, opowiedz im i posłuchaj co powiedzą, a potem wyprowadź wnioski. Nikt z nas nie może Tobie powiedzieć, czy brać antydepresanty czy nie!! To sprawa lekarza i Twoich objawów. Ja brałam i mi pomogły, ale brałam, bo musiałam i lekarz mi kazał... To czy Ty musisz powie Ci lekarz, nikt inny. Powodzenia. Ewa :-)

Kasiu jesteś. A myślałam że już sobie od nas poszłaś. Pytasz czy warto brać antydepresanty. Powiem ci ile osób tyle odpowiedzi. Wiem ze to nie pomaga ale każdy jest innym **przypadkiem*. Musisz to sama przemyśleć i sie zdecydować. Może porozmawiaj z lekarzem, powiedz jak się czujesz, ze nie masz na nic chęci. Myślę że on ci podpowie co robić. Może na razie zaczekaj na pełne działanie leków które bierzesz i potem zdecydujesz.