Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dziewczyny i facecie :-) Aga, ciesze się, że zadzwoniłaś, że byłaś i nic się nie stało. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że nie można na pogotowiu płakać, ani zachowywać się histerycznie, bo nawet jak człowiekowi, coś jest poważnego, to po takim zachowaniu jak pisze picka25, to lekarze od razu przestają traktować Cie jak chorą, tylko jak szajbnięty i nic Ci nie pomogą, a ty byś chciała, żeby potraktowali Cie poważnie. Jak maja to zrobić, skoro im na to nie pozwalasz!!?. Trzeba pozwolić lekarzom, żeby sami doszli do tego, co Ci jest, a nie sugerować im gotowej diagnozy. Jak tak będziesz picka25 robić, to w ogóle nie dzwon na pogotowie, bo po co, skoro, lepiej wiesz od lekarzy. To nie cudotwórcy, żeby za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sprawili, że będziesz wspaniale się czuła. Na taka depresję czy nerwice trzeba sobie *zapracować*, ale i na pozbycie się tego cholerstwa tez trzeba bardzo zapracować. Co do pana, który samowolnie odstawia leki i liczy na cud, to jestem pełna podziwu. Jeden raz bez pytania odstawił i całe gó..no wróciło, to po co odstawiał bez pytania kolejny raz. To śmieszne! Albo się leczy i chce wyleczyć, albo nie. Musi sam sobie zadać to pytanie, odpowiedzieć na nie i być konsekwentnym i poważnym i koniec na tym. Tam myślę. Ewa Baskabaska zdrowiej i wracaj kochana. Ja tez nie lubię chorować na jakieś dziadostwa trzymające mnie w łóżku z gorączką i smarami w nosie... :-)

Picka25 Ja miałam tomograf bez kontrastu i nic nie wykazał niepokojącego i miałam EEG i tez nic, a ponieważ nadal źle się czułam i miałam bóle i zawroty głowy, to moja p. neurolog zaproponowała tomograf z kontrastem, ale ja jestem uczulona na penicylin i na jakieś tam trawy i na inne rzeczy i wtedy zrezygnowała z tomografu z kontrastem na rzecz rezonansu. Powiedziała, że rezonans jest bezpieczniejszy i tak samo dokładny. Jak się boisz, to nakłam, że masz uczulenie na np. mleko, albo kwitnące trawy i wtedy nie zrobią Ci tomografu z kontrastem tylko rezonans. Przemyśl to sobie. Ewa :-)

Witam cie Ewo. A mówiłam przeprowadź się do mnie. Warszawa to nie morze i tu nie ma wilgoci (haha). Wiesz co cieszę się że zadzwoniłam na to pogotowie, bo się uspokoiłam. Teraz też mnie boli ten kręgosłup i ręce drętwieją trochę, ale już mnie to tak nie martwi. Stefan dlaczego ty sam przerywasz terapię? Miałeś jedną nauczkę po pierwszym odstawieniu i drugi raz odstawiłeś? Nie rób tego bez uzgodnienia z lekarzem. Jak się już bierze leki i stan się poprawia to trzeba brać je jeszcze przez jakiś czas właśnie po to żeby nie było nawrotu. Ale zgadzam się też, że same leki nie wystarczą. Leki tylko tłumią objawy. Musisz pójść na terapię. A czy będziesz musiał brać leki do końca życia niewiem, ale o tym powinien zadecydować lekarz. Jeżeli nie masz zaufania do swojego to może zmień lekarza, ale jeżeli ten seronil ci pomaga to go bierz i wszystko uzgadniaj z lekarzem. Decyzja należy do ciebie. Pozdrawiam

Picka z kontrastem to masz lepsze badanie, jak cos jest niepokojacego w twojej glowie to wtedy robia dokladniejsze cos co sie nazywa *z kontrastem* bo mi pani tlumaczyla, a to przy kontrascie tylko robic sie zastrzyk bo ja wiedzialam ze sie go robi i poszlam na rezonans i sie zmartwilam bo nic nie wykryli i caly czas myslalam ze to przez to ze nie bylo zastrzyku:D idz na to z kontrastem i sie niczego nei boj bo bedziesz pod opieka i tylko w glowie moze sie zakrecic albo i nawet nie. nie rezygnuj, z tylu juz rzeczy zrezygnowalas ze nie rezygnoj z drogi do zdrowia

Gość aniula1031

Hej dziewczynki:) a wiec co do afobamu tak zwiekszyłam ale tą drugą ćwiartke na pół wiem głupia jestem ale głupia jestem... :( ze tak świruje z tym dzieleniem tabletek... :( :( :( dziś pochmurno strasznie zimno wieje wiatrzycho ze masakra :(kreci mi sie dzisiaj w głowiei boli mnie glowa az sie nic nie chce mi dzisiaj ...

Aniula, ja robię dokładnie tak samo jak Ty. Jak zacznę od bardzo maleńkich dawek i dojdę do takich, jak mi kazano brać i przeżyje, to i tak to jest to samo, jak bym od razu wzięła duża dawkę, tylko trochę dłużej trwa. Mam natomiast spokój w głowie, że jak taka maleńka dawka mi zaszkodzi, to szybciej mnie odratują, jak po dużej dawce. Powiedziałam, to nawet mojej p. doktór i ona powiedziała, że jak w ten sposób czuję się bezpieczniej, to mam tak robić. :-) Ewa

Gość karolcia04

Hejka kochani;)dawno dawo mniw tu nie było...ale cóz od paru dni moj wróg wrocił!!!haaa wydaje mi sie ze dziwnie oddycha i ze zraz padne/...też macie tak ze jak zbliza sie atak,to dziwnie oddychacie i macie wrazenie jak byscie sliny nie mogli połknac i tak jakos sucho w nosie..bo szczerze to juz zapomnaialam jak to jest ;/ ;(((

Gość aniula1031

Aga1719 a więc Afobam 0,25 mam brac codziennie co najmniej przez 2 mas ale w tym jest tak ze w czasei brania afobamu jak lepiej się poczuje mam zacząć brac CITABAX 20 mg i zmniejszac dawke afobam tak zeby zejść za afobamu calkiem więc nie wiem czy to az takie duże uzaleznienie,wiem napewno ze chcem przejśc ta kuracje i zeby póxniej bylo ok a do tego co tygodniowa psychoterapia w kazdy wtorek może po tygodniu organizm dośc sie zaczynajac od 13 .09 i tak conajmniej 6 spotkań mi powiedziała pani psychoterapeutka ,ale dzwoniłam wczoraj do neurologa i mu powiedzialam ze jestem zbytnio pobudzona to on stwierdził ze za małą dawke biore i musze conajmniej na noc wziąść pół a rano ćwiartke i zobaczyc jak się czuje ale powiem wam ze zaczełąm mieć wieczorne lęki nie wiem czy to wina tych tabletek ze tak malą dawke biore czy jak nie wiem co mam myślec na ten temat ,bo biore je juz ponad tydzień i ciag le ta sama dawka czyli ćwiartka to może faktycznie lepiej będzie zwiększyc dawke tak jak lekarz mówi i ,powiedzcie mi brałyście może ten lek CITABAX opowiedzcie coś o nim troche :( jakie ma dzialanie jakie reakcje jak sie po nim czułyście itd buziaki dla was jesteście wspaniałe :*

Gość karolcia04

Aniula ja zylam kilka lat z nerwica raz bylo dobrze raz gorzej niedawno wyszlam calkiem z tgo,ale nie dosłowaie bo leki wracaja najgorze jest w nocy jak mama isc mleko zrobic małej ajjj jakies natretne mysli,ze kostucha na mnie czka chore ale smieszne,...i od paru dni płytki oddech,wyszukiwanie chorob,gula w gardle znacie to napewno mecze sie jak cholere bo taki dlugi czas zylam bez tego cholerestwa i czulam sie swietnie wiadomo ze cos tam bolało ,jak kazdego ale nie bylo az ak zle...a teaz dupaaa!!!ale nie bralam zadnych lekow i dalam rade...!

Co do uzależnienia, to ja brałam cloranxen w małych dawkach i dobrze się czułam. Sama świadomość, że mam lek, któremu ufam był wystarczającym powodem, żeby nie panikować. Nawet jak np. w sklepie w kolejce do kasy nagle traciłam poczucie realności i nie wiedziałam nawet po co tam stoję i bałam się, że zaraz upadnę i nie mogłam przypomnieć sobie nawet gdzie mieszkam, to po pierwszej chwili paniki przypominałam sobie, że przecież wzięłam dzisiaj cloranxen i nie powinnam się tak czuć i zanim doszłam do kasy już byłam za bardziej przejrzysta szybą i powoli, to powoli, ale funkcjonowałam. Natomiast, jak tu, do Was przybyłam i nastraszyłyście mnie, że ten cloranxen to straszny lek, to ja się tak przestraszyłam, że już żadnej tabletki nie wzięłam i pognałam do lekarza za 80,-zł. (zawsze jest miejsce) i powiedziałam, że ja się bardzo źle czuję po tym cloranxenie i że już go nie chce brać. Pani przepisała mi hydroksyzynę 10 mg. Ja się tak przestraszyłam tego cloranxenu, że żadne objawy uzależniające nie maja szans mnie dopaść... Ja jestem bardzo sugestywna... :-)) Ewa

Aniule to ok. Bo sam afobam to nie bardzo, ale jako ochrona do wprowadzania antydepresantów to bardzo dobry pomysł. Może ja jakbym miała afobam do wprowadznia leku to bym wytrzymała. A tego twojego leku nie znam wiec nie będę sie wypowiadać. Agniesia lasko co tam u ciebie? A swoją drogą Kasia sie nie odzywa. Ciekawe co u niej. Może jeszcze zajrzy do nas?