Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :-) Ciesze się, że do was trafiłam. Niestety jestem już duuuża i mam spore doświadczenie w uwalnianiu się od tych leków. Wszystko zaczęło się jak mój synek miał 2 latka. Mam dwóch dynów miedzy którymi jest tylko rok i 4 miesiące różnicy. Byłam szczęśliwa, że ich mam, ale żeby ich mieć musiałam długo leżeć w szpitalu. Moja teściowa mnie nie lubiła, mama zajęta była sobą, mąż pracował na zmiany, ja pracowałam w domu i dzieci były ze mną i któregoś dnia coś złego stało się ze mną. Dostałam wtedy SINEQUAN i po 3 miesiącach było dobrze. Później jak tylko pojawiały się sytuacje stresowe ja wpadałam w leki i w leki, ale jak tylko zapominałam o kolejnej tabletce wiedziałam, że mi się poprawia i poprawiało... W pażdzierniku 2010r. straciłam sobie przytomność i przyjechało pogotowie i zabrali mnie do szpitala, po 40 min. doprowadzania do życia W szpitalu byłam tylko dobę i napisali, że to atak padaczki i przepisali TEGRETOL. Ja zrobiłam wszelkie możliwe badania dotyczące padaczki i nie mam padaczki i nie był to atak padaczki, ale ten TEGRETOL działa także przeciw depresyjnie i mam jeszcze jakiś czas brać. Od czasu utraty przytomności czuje się niepewnie, bo nie wiem dlaczego straciłam przytomność i lekarze tez nie wiedza na pewno! To z kolei sprawia, że ja panikuję!!! A to z kolei sprawia, że czuje się do d... CLORANXEN, to psychotrop, ale slaby i ja biorę 5mg. rano i 5 mg. wieczorem i nie chcę zwiększać dawki póki nie muszę. Ja ma 55 lat i jak weszłam w okres menopauzy, to zrobiło się gorzej! Do tego smutki w domu i w sumie jest mi źle! ATENOLOL, to lek z grupy betablokerów, żeby serce nie latało jak oszalałe i nie lata! ATENOLOL będę zapewne brała do końca życia...

Czesc kochane ja dalej w szpitalu...biore leki na zawroty glowy... jestem pod obserwacja, krew mocz wyszly wyniki ok, bede miala w poniedzialek (niewiem czemu czekaja 2 dni no ale dobra) robione eeg , emg, niewiem dokladnie co to za badania... i pobierany plyn mozgowo rdzeniowy. boje sie ale co mam zrobic... dzis byla u mnie coreczka z mezem, taka byla dzielna a mi sie serce krajalo, spedzilismy czas potem rozstanie bylo smutne, przezywalam to i plakalam... jutro maja tez przyjechac to pojdziemy do kawiarenki...dziewczyny mimo ze biore te leki na zawroty,nie czuje sie stabilnie... jest tu tyle mlodych ludzi, dziewczyn....szok!!

ANEZO53B opowiem ci historię która Pani neurolog mi opowiedziała przy badaniu tężyczkowym. Opowiadała o chłopaku który był leczony na padaczkę bo co trochę mdlał i dostawał ataku i mu dawali leków padaczkowych aż nagle zrobili badanie tężyczkowe i okazało się? HA!! że to tylko tężyczka:DD magnez, coś na uspokojenie i do domu:D ej ale powiem ci że nie mozesz tracić nadziei, kobieta w twoim wieku może wszystko, mamy sąsiadkę, taka trochę koleżanka mamy, moja mama jest tylko 3 lata mlodsza, była z mężem , jej córka odeszła od męża, syn ojca nie cierpiał, ona wszystko sama robiła, sama dom wybudowała, sama wszystko placila i tak pewnego dnia już miała tego dość że poprostu zostawiła męża, zostawila dom, zostawila wszystko!! nic nie chciała z domu, nawet lyzki, wynajela male mieszkanko, corka znow wyszla za maz ale tym razeem szczesliwie i sabie kobitka zyje i jest poprostu w niebo wzieta, zostawila wszystko na co cale zycie pracowala i jak jakas studencinka zyje sobie i jest zadowolona, nie martw się, sądze ze z taki m stazem chorobowym znasz ta chorobe na tyle ze mozesz wszystko. podziwiam takie kobiety bo wiem ze ja narzekam i mowie ze mi ciezko ale wiem ze inne kobiety gory na ramieniach przenosza razem z ta choroba. jak wy to robicie?? pozdrawiam

Kasia zartujesz, mialas pobierany plyn mozgowo rdzeniowy?? bolalo? czytalam o tym tez chcialam zglosic na taie badania bo wykrywa sie wtedy wszystko, a te emg czy cos to te mięśniowe badania, tez takie mialam, do poniedzialku czekaja pewnie az beda specjalisci od tego. trzymaj sie tam laska!! dobrze ze tam ci te badania robią!!

Wiecie ja pol godzin ytemu wrocilam i pierwsze co zrobilam to weszlam tutaj:D maly wykapany ,najedzony idziemy spac, i znow jestem spozniona z ccwiczeniami behawioralnymi. kasia jak tak piszesz to sama mam wrazenie a moze cos mi jest innego:/ ale pisz pisz, niech cie wylecza!!szczerze to mialas szczescie ze ci w sobote robili badania:) kiedys jak pojechalam do szpitala to mi powiedzieli ze moga mnie wziasc do szpitala ale badania zrobia mi po weekendzie dopiero:/ wiec wrocilam do domu

ANEZOB53, jesteśmy w podobnym wieku, a SINEQUAN też kiedyś brałam ale dawno(pomogły mi wtedy bardzo), teraz chyba nie przepisują jego, może musiałabyś spróbować schodzić pomału z tego cloranxenu i zacząć brać jakieś antydepresanty, bo jak nie masz padaczki i biorąc to nie czujesz się najlepiej to znaczy że czas zmienić leki. W czasie menopauzy może się nerwica pogłębiać, bo hormony lubią zrobić spustoszenie w naszym organiźmie.

Baskabaska, jak mogłabym zapomniec o Tobie? Ty też walczysz z tym tyle lat?! Po prostu nie wiedziałam, bo weszłam tu z miejsca, nie czytając postów aż tak daleko wstecz. Poczytałam trochę o tych lekach, które bierze Ewka i też wydaje mi się, że podstawowym lekiem na jej przypadłość powinien być lek z grupy antydepresantów. Nie można ciągle jechać tylko na cloranxenie, prawda?

Dziewczyny coraz bardziej przestaje wierzyc w nerwice moze faktycznie wyjdzie co mi jest przeciez zawroty glowy i te wszystkie objawy....nie moga tak dlugo trwac z nerwicy a oni chcieli mnie odrazu depresantami truc, najlepiej najlatwiej... tak mam szczescie ze tu trafilam, dzieki mojej tesciowej ktora mnie namowila, wziela, zalatwila

Magdzik, z własnego doświadczenia wiem, że punkcja (pobieranie płynu mózgowo-rdzeniowego) nie boli (wcześniej to miejsce jest znieczulane) jedynie jest to nieprzyjemne, bo polega na wkłuciu się do szpiku w kręgosłupie w odcinku lędzwiowym. Może być też niebezpieczne jeżeli robi to niedoświadczony lekarz, może dojść do uszkodzenia szpiku i niedowładu kończyn dolnych. W sumie byłam tak kłuta 3 razy, raz punkcja, dwa razy znieczulenie do cesarki. Okropność!!! Takiego badania nie wykonuje się na życzenie, bo ty chcesz. Muszą być do tego konieczne wskazania medyczne, jak miało to miejsce u Kasi. KASIULA jak się czujesz teraz?

Nie wiedziałam, wiecie jak czytalam jakie moge badania robić by wykluczyć wszystko to same wiecie jakie jest nakrecanie i parcie na to. Kasia oby było dobrze i tak że cię wyleczą i nie wróci ta choroba już. nic o nerwicy nie mów, bo to może nie ona. wiecie ja się ze swojej tężyczki cieszę jest dla mnie czymś bardziej namacalnym od nerwicy:/ ucisk w głowie jest taki przeszkadzający.

Paulaaaa, jak ja przy sertralinie na plaży siedzialam to na solarium też możesz...ale nie czytałam czy można tylko tak na intuicję, pom prostu po słońcu lepiej się czułam. Kasiaaaa, wytrzymaj w tym szpitalu i wracaj do *zywych*...jak sama napisałaś, w jakimś sensie będziesz lepsza od nas, bo będziesz wiedziała na 100, no może na 99%, że masz nerwicę...a jak nie to będą Cię leczyć na konkretną chorobę.

Megi, właśnie teraz nie dość,że upiekłam to jeszcze z budyniu zrobiłam masę i przelożyłam, a przepis jest nowy, bo przed pieczeniem ściągnęłam z neta, jest to dosyć proste jogurtowe, myslę że dobre będzie, połowę wezmę ze sobą jutro, a połowę zostawi,ę synoi i jego dziewczynie jak przyjadą. Lubię, jak już pisałam sama siedzieć w domu i sobie spokojnie coś robić np. piec ciasto, czy szyć.

Gość agnieszkaficek

Witam wszystkich ja wlasnie wrocilam od siostrzenicy ona jest odemnie starsza o rok i wlasnie wyszla za maz i sie przeprowadzila na swoje mieszkanie i przyszla po mnie i poszlysmy do niej tak daleko pieszo o dziwo poszlam z nia i z dziecmi i bylo ok i siedzialam u nie poltorej godzinki no a teraz ide robic obiadek

Gość aniula1031

Witam was podczytuje was czasami i ,wiecie co mam powiedzcie mi bo wiem ze macie większe doświadczenie niż ja ,od 3 dni biore afobma ale naprawde zaczynam brac go od najmniejszej dawki lekarz przepisał mi 0,25 i mam brać 2x dziennie ale dziele sobie 1 tabl.na 4 części i ćwirtke rano wi wieczór od dziś zwiększyłam dawke powiedzcie dobrze robie bo slyszałam wiele opini na temat tego leku i jestem dość nim przerazóna,mam takie lekkie otępienie momentami nie wiem gdzie sie znajduje i ucisk w skroniach ale to przez cisnienie które mi spada,ale powiedzcie mi dobrze robie i co powiecie mi na temat tego leku ze swojego doswiadczenia poradźcie cos dodam jeszcze ze lekarz powiedzial ze jak lepiej sie poczuje to mam wprowadzać do afobamu lek CITABAX co o tym myslicie bede wdzieczna za pomoc pozdrawiam ...

Witajcie :-) Jest piękna pogoda i właśnie wróciłam ze spaceru. Zgadzam się z Wami, że ten cloranxen, to powinnam odstawić, ale ja tak jak Wy - boje się leków, a ten cloranxen już znam! Lekarz przepisał mi w ubiegłym roku FLUOKSETYNĘ czyli PROZAK, ale nigdy nie połknęłam żadnej tabletki, chociaż wiele razy podchodziłam, brałam i odkładałam. Ja wiem, że to głupie, ale to jest silniejsze ode mnie!!! Atenolol biorę już 6 lat i jest dobrze. Na początku pajacowałam tak jak z każdym innym nowym lekiem, ale czułam się tak źle i serce waliło mi tak mocno, że aż cycek mi skakał i pewnego ranka, jak nie byłam sama w domu połknęłam i...nic się nie stało!! Serce też nie przestało mi bić tak szybko i mocno. Poleciałam do lekarza, a ona mówi, że po tygodniu będą pierwsze efekty i faktycznie po kilku dniach przestałam się trząść od środka i do tej pory jest dobrze, ale wiem, że tego typu leki bierze się już do końca życia. Idę ugotować makaron... Pozdrawiam Wszystkie moje nowe przyjaciółki i życzę Wam miłego popołudnia.