Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magda159
hejo =) znowu mam pewien problem i musze sie was poradzic...a wiec jak wspominała kiedys wczesniej- mam bardzo rowinieta nerwice ze czasami wymyslam sobie choroby ale teraz nie wiem czy to co sobie wymysliłam nie jest przypadkiem prawda =/ boli mnie w prawym boku pod zebrem tak jak by watroba czy cus boje sie bo zaczynam barzdiej o tym rozmyslac....choc kiedys tez mie tam bolało ale doktorka zbadała i powiedziała ze bol promienuje z miesni oskrzeli od nerwicy... czy ten bol w okolicy watroby moze byc kolejnym objawem nerwicy... prosze o szybka odpowiedz =)
Mlgosiu....w nerwicy najwazniejszy jest spokoj,sprobuj sobie to uswiadomic.Jesli napadnie Cie jakis lek..nie poddawaj sie jemu lecz przyjmij to ze spokojem.To tyczy sie wszystkiego,jesli niemaszochoty sie smiac to poprostu badz saoba...zycie z nerwica polega na ustabilizowanym zyciu.Ja po sobie zauwazylam,ze kiedys robie cos wbrew sobietojestmi wtedy zle..odzywa sie wszystko wemnie.Musisz nauczyc sie wyciszac,a kiedy juz to osiagniesz wszystko inne zejdzie na drugi plan. Wiecej optymizmu i dobrze,zebys robila to co lubiszto naprawde pomaga.
Gość zwyczajnaniezwyczajn
Witajcie, dwa dni temu byl u mnie lekarz, zwiekszyl dawke betaloc*u 25 na 2x1 oraz coaxil 2x1, co do coaxil*u, rewelacja! Pomaga bardzo. Jesli chodzi o betaloc, zbil puls do 65-75 uderzen na minute (wczesniej przy spoczynku bylo 100), gorzej z cisnieniem, teraz mam 90/60. Kto z Was bierze coaxil?
Gość zuska28
Witajcieja wczoraj mialam strasznego stresa ,serce waliło cisnienie 135/100 glowa mnie bolała ,chyba powrót nerwicy :( coaxil bierze moja kolezanka i dobrze sie po nim czuje ,choc na poczatku miala wahania nastroju, ale sypia dobrze po nim.
Gość Pavel90
Witam Was serdecznie :) Mam 19 lat. Mój problem dotyczy tego, że codziennie jak wstaję rano to boli mnie głowa, głównie skronie i czoło. Mam też takie jakieś dziwne uczucie sztywności karku i nie wiem jak to wyleczyć. Ciężko mi jest obracać głową w prawo i lewo. Wydaje mi się, że może to być na tle nerwowym... Proszę o jakąś sensowną odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam!
Gość Magiczna
Witam, w ubiegłym roku po maturze zaczęłam odczuwać silne bóle brzucha, lekarz podejrzewał wrzody. Po wykonaniu wszystkich badań okazało się, że wszystko jest w porządku. Po zimowej sesji znów mnie dopadło, tym razem towarzyszyło mi uczucie lęku, nie potrafiłam sobie znaleźć miejsca, niczym się zająć, bywały momenty w których cała się trzęsłam. Lekarz przepisał mi Hydroxizinę 10mg, powiedział, że gdyby mi nie przechodziło dłużej powinnam się wybrać do psychiatry. Nie minęło 5 miesięcy, kolejna sesja minęła a moje dolegliwości powróciły. Dziwne jest to, że dopada mnie to już po wszsytkim, w momencie kiedy powinnam się wyluzować. Próbuję sobie wmawiać, że nie mam powodów do zmartwień, że to tylko kropla w oceanie ludzkich problemów. Moje ataki trwają zazwyczaj tydzień. Początkowo jest to faza bólu brzucha, który sprawia uczucie pustki w żołądku, dodam że nic wtedy nie jestem w stanie przełknąć. Po kilku dniach dochodzi do tego nerwica. Nie zdałam egzaminu i we wrześniu będę mieć poprawkę. Chciałabym się jakoś zabezpieczyć przed moimi napadami. Czy moglibyście polecić mi jakieś tabletki, które mogę zacząć stosować na tydzień/kilka tygodni przed? By uchronić się przed nerwicą? Wolałabym, żeby były to leki bez recepty.
witam Wszystkich serdecznie ! Walczę z nerwicą od paru ładnych lat tzn raz w roku pojawia się okres ataków ale ogólnie w ciągu tych lat nazbierało sie trochę lęków np:przed chorobą,ale również przed zarzywaniem leków,latanie samolotem,oddalanie od domu,pomieszczenia zamkniete itd. brałam Coaxil jest ok.Jest to jeden ze słabych psychotropów a co najwazniejsze nie uzależnia.Rozpoczynałam za kazdym pojawiania się lęków terapie kiedy poczułam się lepiej rezygnowałam z terapi z powodów finansowych lub braku czasu,i to jest największy mój błąd zrozumiałam to po latach.Aby wyleczyć całkowicie nerwice A JEST TO MOŻLIWE potrzeba conajminiej rok do dwóch lat rególarnej terapi.Większość z ludzi którzy chorują na nerwice to również hipochondrycy,niestety jestem jedna z nich ale wiem napewno ze przed lękiem nie mozna uciekać bo wraca zawsze. Podam kilka regół z mądrej książki o nerwicach i atakach paniki może komuś pomogą : 1 uczucie lęku i wystepujące przy tym symptomy cielesne np:kołatanie serca są spotęgowanymi normalnymi reakcjami na stres 2 Reakcje lękowe nie są szkodliwe dla zdrowia 3 Nie unikajcie żadnych sytuacji związanych z lękiem. Do Leny85 i Małgorzaty nie rezygnujcie z wyjazdów i urlopów choc niewiem jakbyście się bały nerwica nie jest warta rezygnowania z pięknych chwil z rodzina:)odwagi dla wszystkich pozdrawiam
witam wszystkich nie bylo mnie tu prawie miesiac a tu tyle nowych osob, z jedenj strony to fajnie ze ludzie maja odwage pisac o swojej chorobie a z drugiej strach jakie ona zbiera zniwo. ja od 2 tygodni mam takiego dola ze hej,i tu juz nie chodzi o ataki paniki czy cos w tym stylu, ale o plywanie obrazu przed oczami, skokami cisnienia 160/110, i takim sztywnieniu nog ze kroku zrobic nie moge i najgorsze ze nie wiem czemu, do tego slabo mi sie robi i zawroty glowy, a przeciez caly czas jesten na fluanxolu ale mam go dosc, opn mi chyba nic nie pomaga, w dodatku czuje sie jak wypkuta, ciagle chce mi sie spac i spie jak zabita. rano budze sie to zaczyna sie kolatanie serca i strach, zazywam jedna tabletke xanaxu 0,25 i dopiero wtedy jakos dzialam, ale czuje sie sztywna jak kij od szczotki. a popoludniu spie po 3 godziny i nie wiem co to jest. bylam u lekarza podejrzewa ze nerwica sie odezwala a do tego doszla, anemia i to silna. w poniedzialek mam badania, juz na sama mysl ze bede miala zle wyniki mam dosc. nie pojde do szpitala za nic, u nas szpital to umieralnia bylam 3 razy i dziekuje:((( nikomu nie polecam. ale czuje sie fatalnie. w dodatku caly czerwiec mialam remoint w mieszkaniu, zasuwalam po 12 godzin, ze wieczorem nie widzialam na oczy, a teraz mam sprzatanie aja palcem nie moge kiwnac bo jak zaczynam cos robic, to zaczynaja sie zawroty glowy i omdlenia:(( nie wiem czy to wyczeroanie czy nerwy. jestem sama na siebie wsciekla, bo czekalam na te wakacje jak wariatka, czulam sie juz super, nawet po sklepach sama latalam a tu masz babo placek, jak nie urok to przemarsz wojska. narazie szpikuje sie lekami, lekarz dal mi na noc cloranxen ze bede spala, ale gdzie tam zoladek mi po nim wysiada i serce wali jak mlotem, zasypiam po 1 w nocy i spie do 10:(((( szkoda gadac. ale najgorsze sa te wahania cisnienia, mam wrazenie ze w srodku cos sie rozpala i zaraz mnie pochlonie a w glowie ciezar ze hej, a za 3 godziny cisnienie spada powoli ale to musze odlezec i tak mam od kilku dni, bylam na ekg to wykazalo jakas trachykardie na tle nerwowym:((( jeszcze mi tego potrzeba. czy ktos z was bral ten cloranxen i jak na niego dzialal???? dziewczyny zofiaa, dzidzia, kika , misia cos zniknelyscie ale to znaczy ze u was ok:))) pozdrawiam wszystkich serdecznie, trzymajcie sie cieplutko:)
Gość Stella24
mam takie pytanie Każdy z was pisze że ma bardzo wysokie ciśnienie przy nerwicy,a ja wręcz przeciwnie ciągle mam niskie przeważnie 90/60,czy może ktoś z was ma również takie niskie ciśnienie jeśli tak to proszę o napisanie,i czy lepiej mieć niskie przy tej chorobie czy wyższe.
Witajcie Stella24 a mierzylas sobie podczas ataku paniki ??? ja mam zawsze wyzsze jak mam stresa. ogólnie to jak sie ma wyzsze i nizsze to i tak źle i tak nie dobrze ,przy wyzszym nie zmdlejesz podczas atakow lęków a przy nizszym mozesz miec omdlenia... powiem szczerze ja sie tym cisnieniem to jeszcze bardziej stresuje .... najlepiej jakby bylo w normie ale to dla mnie marzenia...przy tej chorobie nigdy nie bedzie dobrego cisnienia z powodu lęków , niestety lęki go podnosza albo obnizaja...