Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Paulka123 jezeli ci tak psychiatra powiedziala to moze nie koniecznie musisz miec leki , chodz na ta psychoterapie jak chodzisz i zobaczysz czy cos ci sie poprawia czy nic jak nic to lepiej wez jakies leki.Ja sama kiedys tez probowalam walczyc z tym i z takim skutkiem ze na pol roku mialam spokoj (jedynie mialam nundnosci po sniadaniu ale to mam zawsze i czasami brak oddechu mialam) pozniej wrocilo jeszcze gorsze wiec juz nie moglma sobie poradzic wiec wzielam tabletki.Pozdrawiam 3mam kciuki zeby bylo dobrze:)
Do kika oj ty to biedna, jak nie to to tamto...zawsze cos musi byc co nie?Ale jesli chodzi o ta wysypke i jak masz od guzika nawet od spodni tzn ze jestes uczulona na nikiel bo ja tez to mam i mam caly brzych no od guzikow albo z klamry z paskow i dermatolog przepisala mi masc taka na sterydach i wszystko przeszlo oczywiscie jadlam tez tabletki i teraz juz chyba ze 2 lata i nic nie mam ,moge normlanie nosic spodnie i nie obklejac guzika od wewnatrz ,a mialam zawsze cale rece i nogi w krostkach i strasznie swedzialy,a bylas u alergologa czy dermatologa? bo ja bym ci proponowala isc do dermatologa jakiegos jeszcze raz jezeli juz bylas .Pozdrawiam buzka
gdzieś pojawiło się hasło asertin? ktoś go zarzywa? bo to właśnie mój nowy lek od 2 miesiesięcy.. od póltora tygodnia mam zwiększona dawkę i mam madłości i boli mnie brzuch :/ niby naa ulotce napisane jest, że to normalne w tak zwanych *działaniach niepożądanych* tylko do jakiego czasu one mogą sie utrzymywać? męczy mnie to strasznie i już mam dość tej chorby czuje się wobec niej bezsilna momentami :/
do bubuu88 wiesz wydaje mi sie ze pewnie z tydzien gora dwa takie cos bedzie utrzymywalo ,chociaz ja nie biore tego leku ale ten moj co mam to przez rowny tydzien mialam taie dolegliwosci ,ale okazalo sie ze biore za duzo dawke .,a jak ja zmiejszylam i stopniowo dochodze do wiekszej to nie mam tych dolegliwosci...
dlatego mój lekarz zabronił mi czytac ulotki przez 10 dni bo powiedział że często jest tak że ludzie którzy mają lęki czytając objawy niepożadane odrazu je mają ale tak naprawde ich nie ma. Ja wziełam wczoraj pierwszą tabletke leku od psychiatry i bylam senna kręciło mi się w głowie w nocy troszke duszno podobno w pierwszych 5 dniach mogą takie objawy występować.
Gość madziowa
Dp zofiaa. Widze,ze Ty sie miewasz dobrze:)Bardzo sie ciesze!!! Kurcze ,ale Ty masz fajnie z tym mężem.My z Kika to normalnie nie trafiłysmy z tymi facetami. Kurde ile Wy jesteście po ślubie ,ze jeszcze na randki chodzicie??? Kurde ja to myślałam-kiedys ,ze fajnych facetów nie ma.Okazało sie inaczej:) Ja w Walentynki jade na cały dzien na narty,ale nie z mężem.Nawet sie go zapytałam a co robimy w walentyki to on mi powiedzial,ze nie uznaje czegos takiego-no cóz trudno.Ja juz sie Tym nie przejmuje-niech sobie robi co sobie chce,a mam to gdzies. Czuje sie nawet dobrze.Wczoraj miałam taka chwilke jak jechałam samochodem z kolega,ze poczułam taki dziwny niepokój-nie mogłam sie rozluźnic ale jakos przeszło.W sobote spędzę fajny dzien.Pozdrawiam.
Gość Madziowa
Do Kika. Tak to własnie jest,ze nasi mężowie to tylko krytykowac kogos potrafia.Bo człowiek nie ma prawa byc zmeczony.Wiesz ja mysle ze oni nie rozumieja i naszej choroby i mysle,ze ja i Ty mało ich obchodzimy.Byleby bylo posprzatane,ugotowane,zakupy zrobione. W czoraj nie czułam sie najlepiej przez chwilke mialam jakis taki niepokój-osoba domyslasz sie która od razu to zauważyłam.Mój mąz nigdy nic nie zauwazał i moze dlatego czasami mnie to przeraza,ze moje Słoneczko wszystko widzi.Każda moja mine,kazde moje zamyslenie...Odrazu sie pyta o czym mysle?? Widzi mój nowy makijaz,kolczyki,ubranie....Dla mnie to jest niespotykane. Wczoraj byłam u kolezanki kurcze wypiłysmy winko. Umierałam cała noc.Juz nigdy nie dam sie skusic na wino!!!!Tylko piwo i whyski. Za tydzien wybieram sie z synkiem na 4 dni do Zakopanego. Odpoczniemy sobie troszke i pobedziemy ze soba. Aha podobno fajne sa zajecia-terapie grupowe dla nerwicowców na ul.Lenartowicza 14-chyba sie tam przejde.Pozsrawiam.
Witajcie ja wczoraj tak mialam caly dzionek fajnie , zadnych zwrotów. Popoludniu zaczełam odkurzac , mąż wyszedl do sklepu i nagle zdretwial mi policzek lewy, ukucnelam , zrobilo mi sie na maxa gorąco ,az na twarzy poczulam żar. Ale wiedzialm ze to panika , postanowilam sie nie poddac , przeklinałam na czym swiat stoi , nigdy tak sie nie zachowuje , ale tym razem pękłam,powiedzial koniec z tym gó****, uspokoilam sie natychmiast , jeszzce troszke mnie potrzymalo i poszlo sobie. Nie poddalam sie , bo jakbym to zrobila to juz bym cala byla chora. Nogi mialam miekkie , troszke sie trzeslam , ale bylam twarda.Moze trwalo to z 20min. Aha i serce mi nie waliło, cisza byla.
Do madziowa Ja mam dzsiaj koszmarny dzień ,ano poszlam do pracy a jakz niej wracałam mam cały czas uczusie zacisnientego gardła i tak do tej pory niewiem co to za gówno ale okropnośc .Wpracy było okej dopiero jak z niej wyszłam to sie zaczęło ,wziełam o 14 leki ale nic nie pomaga normalnie sie dusze od tego czegos w przełyku,w domu zajełam sie robota ale nic nie pomaga ciekawe tylko bo zjadłam obiad i jem normalnie teraz serce mi wali chyba ze strachu że jestem sama ale staram sie opanować bo oszaleje,rece mi sie pocą dawno sie tak nie czułam co z tym moim gardłem .Wiem że przy nerwicy tak jest ale przewaznie jak miałm takie zacisniente gardło to niemogłam nic zjesc a tu jem normalnie poradzcie cos bo zwariuje,co za francowate uczucie i czemu leki mi nie pomagaja na to.To napewno nie z nerwów a nic niechce juz brać bo i tak wełbie mi sie kreci pewnie z niskiego cisnienia. jak nie umre to napisze wieczorem czy mi przeszło. Dobrze że chociaz zofiaa ma sie dobrze.
Do dzidzia byłam juz u dermatologa i alergologa oni nic niewidzą ale zgadałam sie dzisiaj z takajedna pania doktór co przychodzi do mnie do sklepu i ona jest alergologiem i pracuje tez na intensywnej terapii i dała mi na siebie namiary w marcu obiecała mi zrobić jakies testy nową metodą bo powiedział że te co miałam robione są do bani bo fundusz zdrowia nierefunduje dobrej jakości testów ,muze sie uzbroic w cierpliwośc i czekac do marca.I takie to moje zycie zasrane jest,mnie sie wydaje że ja mam uzulenie na te wszystkie akcesoria które sprzedaje bo smierdzą jak cholera,z tym gardłem mam takie senzacje własnie jak jetem dłużej w pomieszczeniu zamknietym i wszystko mnie swedzi jak z tamtąd wychodze.No ale domarca jeszcze daleko musze pocierpieć. pozdrawiam.
Cześć moje Nerwuski :) Mój dzień dzisiaj to jedna wielka epoka lodowcowa :) jak wyszłam z domu o wpół do 11 to byłam z powrotem o 16. Jak wyszłam z domu to się bałam bo wiedziałam że jadę busem pół godziny.. a czasami mam coś takiego że jak bus jest pełny to mam wrażenie, że się uduszę albo zemdleję bo już raz zemdlałam.. :( ale jakoś dojechałam, a później miałam przeprawę pieszą przez pół Łodzi i byłam nawet na rozmowie w sprawie pracy, ale chyba się nie zdecyduje bo dojazdy mnie zjedzą... :( a poza tym czułam się ciągle jakbym szła na nie swoich nogach.. jakoś tak obok.. też tak macie?? a teraz jestem taka śpiąca, że oczy mi się same zamykają... nie wiem skąd taka senność. Może po tych tabletkach?? Możliwe? Jak nigdy nie byłam takim śpiochem..:)
jA sie zdrzemnełam i 30min i czuje sie jak nowo narodzona, dziś raz zakrecilo mi sie w glowie ,ale to nic strasznego. ogolnie nie jest źle. KITTY 25 podziwiam Cię ,ze sie tyle nachodzilas w tym stresie , ale to zawsze podbudowuje i daje pewnosc siebie w lepsze jutro :)
Witam wszystkich. Nie wiedziałem gdzie napisać o moim problemie, więc piszę tutaj i liczę na odpowiedź. Może nie jest to problem, a raczej ciekawość. Od jakiegoś czasu przechodzę dreszcze na twarzy.. Na przykład raz na tydzień, które trwają kilkanaście minut. Aktualnie je mam od 20 minut.. Od razu zaznaczam, że nie jestem po żadnych środkach odurzających.. Czy to coś groźnego? Z góry dziękuję za odpowiedź.... Mam 19 lat.
Gość paulka123
dzięki dzidzia. ja tez trzymam kciuki za wszystkich. kurcze ale czy ktoś się z tego całkiem wyleczył czy przeszło tylko na trochę żeby wrócić silniejsze. ja mogę już żyć z tymi objawami powiedzmy zawału jak się kłade na łóżko wieczorem, wtedy biore krople milocardin i przechodzi ale najgorsze jest to poczucie nierealności:( pozdrawiam
Gość paulka123
do kitty25 dobrze że wyszłaś z domu nie można się zamykać, ja myśle że dużo daje mi to że chodze do pracy, choć czasem jak ide to mi nogi podcina, ale wiem że to mój obowiązek i w pracy czuję się lepiej, zajmę się czymś i zapominam a najgorzej to jak siedze w domu sama to mysle o tym wszystkim
do Kiki: kochana moja! miałaś napewno robione testy skórne, czyli nakładane na przedramiona kropelki alergenów i nakłuwane. Odczyt wyniku po 15 min.Testuje się tą metodą reakcję na pleśnie, grzyby, pyłki, spożywke.Nie zawsze mogą potwiedzić alergię. Są jeszcze testy płatkowe. Na plecach się przykleja plasterki z alergenami i trzyma przez 48 godzin. Tą metodą można zrobić test na nikiel, lateks i inne sztuczne rzeczy.Ale najpewniejszą metodą jest zrobienie testu z krwi tzw. IgE całkowite - które ogólnie określi czy jesteś alergiczką i IgE specyficzne- czyli na poszczególne alergeny np. sierść, mleko, pyłki traw itp.Te badania z krwi są najpweniejsze. Ale są dość drogie jakbyś chciała zrobić jeden panel, alergen to kosztuje on ok.30 zł. Musisz obserwować siebie i swoje reakcje alergiczne. Napewno masz przypuszczenia co Cię uczyla i zrobić sobie IgE całkowite i ze 3 alergeny.Najepiej jakbyś znalazła coś na NFZ - jest to rfundowane. A z tym ściskiem to wiem jaka to makabra. Dziś przez dłuższą chwilę miałam wrażenie jakbym połknęła zaostrzony z obu stron kij . Jeden koniec miałam w gardle drugi w żołądku. Ale jakoś przeszło. Byłam z mężem w knajpce, zjedliśmy ziemniaczki zapiekane z różnościami. Okazało się , że prawie w całej Szklarskiej Porębie w knajpkach nie można już palić. Cholera! Ale poszliśmy do naszej starej, ulubionej i napaliliśmy się przy deserze.W pracy nie palę, za to popołudniu bardzo lubię. Kika? a może już czas na Asertin? do madziowej: i bardzo dobrze twojemu mężowi, jak chce to niech w chałupie siedzi a Ty baw się dobrze! Życie kurcze ucieka i nie można siedzieć w domu i płakać i narzekać i dusić się i jeść tabletki! Widzisz, męża to ja mam dobrego ale wiem jak to jest mieć pijaka i wariata. Mój ojciec taki był i taki jest . Mama też ma nerwice przez niego. Ale ona nigdy nie miała odwagi żeby odejść, bo dzieci miała małe, a potem i teraz to już za stara jest na zmiany. Więc trwa przy nim...
Do Kika no widzisz to jakas ta twoja wczesniejsza dermatolog to nie zbyt jakas dobra , bo na wszelki wypadek ja dostalam na zrobienie specjanej masci na witaminach w aptece i super dziala na takie wlasnie dolegliwosci .... wiec 3maj sie tam kochana ,mam nadzieje ze ci ulzy to troche....i do marca w sumie szybko zleci ale wiem kazdy dzien troche sie ciagnie.....no napewno musisz byc uczulona na chemie.Pozdrawiam
Paulka123 napewno sa ludzie co z tego wyszli, czytalam tez ostatnio o tym ze duzo ludzi przechodzi a wraca dlatego ze nie zmianiaja swego zycia ,tylko w sumie trudno czasami tak radykalnie wszystko zmienic.Wiem to uczucie nierealnosci jest okropne jak bys to wszystko wokolo bylo nie prawdziwe .... Pozdrawiam badz silna
do kitty25 wiesz ja biore paromerck i powiem ci ze tez czasami mam takie dni ze strasznie jestem senna ale to chyba nie tabletki tylko pogoda ,mysle ze spokojnie mozesz pic kawe to nic nie szkodzi,ja wczesniej balam sie wziasc apap na bol glowy ale okazalo sie ze takie slbasze leki mozna wziasc ,wiec kawe napewno spokojnie mozna wypic.
Do kitty25 wiesz tez mam taka sennosc , ale lekarka mowila mi ze paromerck sa bardziej takie pobudzajace, ja po niech znow jestem taka zamyslona jak by troche....taka obojetna troche....nie wiem ty tez tak masz?? a ile bierzesz ten paromerck i jakie dawki?
Dzidzia biorę go rano po jednej całej tabletce. Za miesiąc mam iść na kontrolę czy mi się polepszyło, ale jak będę taka dalej to pójdę wcześniej bo masakra normalnie. Ale dopóki byłam na dworzu było ok a jak weszłam do domu to od razu poduszka i spanko mi się marzyło.. ale nie poszłam, dałam radę i wzięłam cloranxen i pewnie niedługo zasnę..:)
Do zofiaa Miałam robione testy metodą nakuć i potem nakładała jakeskropelki z takich pipetek i wyszło że ledwo ledwo jstem uczulona na roztocza a co do IgE to tez miałm robione i jest sporo powyżej normy nawet mój endokrynolog zwrócił na to uwage ale moja pani doktór pulmonolog twierdz że to nerwica i finito. Teraz wziełam prysznic i jestem cała w plamy swędzi jak cholera i tak jz mam z tymi doktorami.Poczekam chyba do marca na te nowe testy które zaproponowła mi ta lekarka która przychodzi do mnie do sklepu jak doczekam. Wiesz co ja tak mam czesto jak wychodze z pracy bo ja mam specyficzny asortyment psia karma czyli sklep zoologiczny niema w nim wprawdzie zwierzat ale wali jak z bombaju te wszystkie suszonki i karmy.Juz sama niewem co mam o tym myslec,wziełam nawet w południe dodatkowo coaxil ale mało mi pomógł zwykle biore 2 razy dziennie. Tak sie jeszcze zastanawiam bo mnie sie tak zaczeło robic po 2 operacji wczesniej nic takiego nie miałm może mi cos przygnietlli ta rurą do intubacji i czasami jak mam taki scisk w gardle to az mi sie wszystkie zyły na szyi npinają i taki dziwny układ ust wtedy mam ,bo popatrzyłam do lusteka dzisiaj i tak to wygląda jakbym sie dusiła. Niechce jz o tym pisac bo noc przedmną a nie mam ochoty sie nakrecac. Aty juz wziełaś Asertin??. BUZIAKI.