Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Wampi Widzisz jak wiele nas łączy :) tylko szkoda, że takie smutne rzeczy :(( ale mimo to możemy sobie jakoś pomagać. A te uciski o których piszesz to wg mnie są na tle nerwowym. Przypominam sobie dopiero teraz jak ja sama przed jakąś ważną rozmową czy egzaminem jak szłam po ulicy to w pewnym momencie brakło mi oddechu i miałam takie wrażenie jakbym próbowała złapać powietrze. ale to mijało.. Teraz mam problem takiego rodzaju, że wybieram się do ginekologa, ale panicznie się tego boję mimo, że idzie ze mną mój chłopak... nie wiem jak sobie wytłumaczyć i przezwyciężyć ten strach, a raczej panikę... rok temu byłam i badanie było prawidłowe tylko rutynowo miałam zrobioną cytologię i miałam iść po wyniki i do tej pory nie poszłam...:(( a wiem, że to ważne i dlatego kolejne moje lęki wiążą się z tym że jak pójdę to usłyszę najgorsze....:(( co mam zrobić??
Do kitty25 Idz smialo i nie bój sie ja ak chodziłam 6 lat wprawdzie sie leczyłam ale na koncu i tak musiałm sie poddac operacji my kobiety juz tak mamy że musimy sie ciągle kntrolowac jak nie odgórnie to oddolnie. Takich spraw nie odkłada sie na pólke bo poco potem jeszcze dodatkowy ste jak by było cos nie tak pozdrawiam
Wiecie co ktoś tu pisał ale dawno i pytał o benosen na spanie ,ja go wprwdzie niewzięlam ale dałam go dziś mojemu męzowi bo on cierpi na chroniczna bezsennośc jak nie wypije oczywiscie ,ale dzis jest wystraszony bo go cos w boku boli wiec niepił i.....wział 15 min temu spi jak niemowle-zawsze leki testuje na nim a pnieważ ten lek zawiera chmiel widocznie mu spasował,hi hi. Wiec dziewczyny smiało bierzcie jak kto nie spi w nocy.
Do kitty25 Nie wydłupiaj sie to jest zawsze nieprzyjemne badanie ale potrzebne. Ja sie badam reularnie co 5 miesiecy teraz tez sie wybieram na cytologie miałam robiona mammografie pzed operaja nawet botak zalecil lekarz ja bojaca jestem wiec si badam
Do kitty25 To poco idziesz jak ci sie nic nie dzieje dajze spokój to cobys zrobiła na moim miejscu jak ja miałm 2 operacje rok po roku w równych odstepach czasu jedna w czerwcu druga w maju za rok i juz wtedy chorowałam na nerwice ale było okej dopiero 6 iesiey od tej 2 wróciła nerwica ze zdwojona siłą pewnie odreagowanie i teraz mam tak samo po mamy operacji jak ja zobazyłam po zabiegu znowu sie nie oge pozbierac własnie od tamtego piatku ona lepiej to zniosła niz ja przypomniało i sie wszystko i mam co chciałam stres i lęki.
Do kitty25 jak sie dowiedziałm ze mam miesniaka to był jak główka od zapałki gin go trzymał hormonami 6 lat zeby nie rósł ,ale on postanowił że ursnie w dniu operacji miał 6 cm moja macica w całosci chyba tyle niema?.Noi operacja wycieli swinstwo wszystko zostawili bo jestem za mnłoda na pozbycie sie macicy został ylkoproblem odstawienia hormonów bez nich jestem jak bez reki ale sie zaparłam i nie biore 2 mesiąć rozpadam sie i wiezsz co ktos mądrze powiedział że lekarze wiedzą jak je dawać al nie wiedzą jak odsawić i teraz maja dylemat co ze mna zrobić samopoczucie jets mniej wiecej takie ja po odstawieniu leków psycho. koszmar.
Witam Spałam dziś w nocy bez żadnego lekarstwa oczywiście wybudzałam się w nocy ale spałam :)))) nie wiem czy was też strasznie głowa boli, bo mnie starsznie i to w takim jednym miejscu czuje ucisk na lewe oko jak mi nie przejdzie to oczywiście lekarz bo jak inaczej. Co do cytologi to trzeba robić regularnie, ja robiłam w listopadzie i wyszło wszystko wporzadku chyba nigdy nie miałam tak dobrych wyników. Poruszony był również temat benosenu na mnie on dziewczyny nie działa a wrecz jest uciązliwy bo musiałam po nim non stop do wc latać. Pozdrawiam was Kochane :)
Wampi super, że spałaś dobrze :))) cieszę się :) ja też dzisiaj spałam dobrze mimo, że bałam się zasnąć, a wzięłam tabletkę :) a co do cytologii to najgorsze jest to, że nie mogę sobie wytłumaczyć, że lepiej iść, ale strach jest gorszy i ogarnia mnie panika na samą myśl, a to powoduje, że ciągle myślę że jestem chora i jak pomyślę to br.....
do kitty25 spałam ale nie mogę powiedziec że nie męcząca była ta noc ale najważniejsze że spałam bez tabletki. Jestem przeażona bo kręci mi się w głowie i boli mnie lewa strony głowy już od wczoraj a w dodatku ciągle zatyka mi się lewe ucho. Jutro mam wizyte u psychiatry przez telefon babka wydawała mi się bardzo miła mam nadzieje że coś pomorze pewnie bez leków się nie obedzie. Co do cytologi to badać się i jeszcze raz badać może jak zadzwonisz to powiedzą Ci jaki jest wynik? ja też się bałam bo miałam krwawiącą nadżerke ale okazało się że wynik jest super. zdanie na dziś Myślimi pozytywnie! bedzie dobrze Chodz dodam ja też jestem taka byle mnie zakuje i lece do lekarza
Gość madziowa
Do Kika :) Jestem -napisała Ci na gg. I to cała litanie.Ale moge napisac jeszcze raz:) Wiec Tranxene z Xanaxem-nie łaczymy!!! To sa leki o podobnym działaniu.Tak samo Afobam.Xanax i Afobam-to subsiansja:Alprazolam.,TRanxene i Cloranxen to substancjsa Chlorazepate.Te leki działaja szybko no i sa grupy leków dosyc mocnych.Ja Ci powiem ze tez lepiej czuje sie po xanaxsie. Ale wiesz ja tego typu leki biore tylko na poczatku leczenia-jak widaomo one nam pomagaja w danym monencie.Natomiast głownymi lekami do wyleczenia z nerwicy czy depresji to np.Cital,Asentra itp itd.Wiem jedno mniej szkodliwymi lekami dla organizmu sa te własnie które wyminiłam.Natomiast wszystkie typowe psychotropy-podobno nie działaja dobrze na organizm jezeli bierzemy je długo. Wiem ze my te leki typu:xanax,tranxene,afobam,relanium,itp itd-mamy zaznaczone jako do scisłego rozrachunku.Wiem ze m oj lekarzez nie jest za tym zebym długo brała xanax.Biore jak musze a jak juz nie musze to odstawiam. Teraz biore tylko rano jedna tabletke 0,25.Zagladnij na gg.Napisałam Ci tam jeszcze pare rzeczy.Pozdrawiam.
Gość madziowa
Do kitty25.Ja własnie byłam pare dni temu u ginekologa.Ja zawsze sie trasznie denerwuje.Musialam zażyc sobie xanax prze wizyta a i tak lekarka widziała ze jestem zestresowana.Zawsze sie denerwuje-mam taki uraz-kiedys kretyn ginekolog -bylam wtedy 2 misiace po slubie -po zrobieniu mi usg powiedzial ze mam raka.To byla masakra-przezylam szok!! Oczywiscie nie mialam zadnego raka!!! Tylko cyste.Ile wtedy wycierpiałam....No i tak mie pozostało do dzis ze zawsze sie denerwuje.Wszystko jes oki pani dr przepisala mi tylko globułki i po miesiaczce zrobie sobie cytologie.Pewnie zawsze bede sie denerwowac ale do ginekologa chodzic trezba;)Pozdrawiam.
Wampi Niestety przez telefon nie podadzą mi wyniku :( już myślałam żeby tam kogoś posłać za mnie ale jemu też nie powiedzą, a poza tym to było rok temu... mam takie czarne myśli że szok... na samą myśl o tym oblewa mnie zimny pot i nogi robią mi się jak z waty.... chciałabym się tak zebrać i iść i już, ale za chiny nie dam rady... bo boję się że już będzie za późno... :((
do madziowa ja chodze prywatnie byłam z dwa razy panstwoiwo i Pani ginekolog zostawiła mnie na koziołku że tak napisze rozkreaczoną i powiedziala że idzie się napić kawy z koleżanka a mną się zajmie pielegniarka. Teraz chodze prywatnie duży komfort mam lekarz strasznie przyjemny. Chodz nie powiem że stres przed ogłoszeniem wyniku jest ogromny ale cóż jak się nie bedziemy badać to niedobrze.
Madziowa współczuję takiego kretyna ginekologa... ja na Twoim miejscu już bym umarła... swoją drogą tacy ludzie nie powinni leczyć innych bo tylko mogą im krzywdę zrobić.. ja mam taki lęk przed lekarzami że szok... kiedyś byłam u dentysty z bólem zęba i stwierdził że jest do wyrwania i jak zobaczyłam igłę to zemdlałam... dobrze że nie byłam sama bo bym nie doszła do domu... ja Was przepraszam że piszę o tej cytologii tu na forum ale nie wiem jak przezwyciężyć ten lęk i iść w końcu...:(( może ktoś ma na to lekarstwo.
Gość madziowa
Do kitty25. No musisz isc i tyle.Ja tez musze isc.Boje sie bardzo,ale musze.Powiem Ci ze tego lekarza to obsmarowałam u innych lekarzy.Bo pytali co to za kretyn mi tak powiedział?? Na badania tego typu trzeba chodzic-niestety i choc człowiek sie boi to musi isc.Pozdrawiam
Gość madziowa
Do wampi. Dokladnie-ja tze chodze prywatnie.A jak sie chodzi na cytologie regułarnie czyli raz w roku i nawet jaby cos tam wyszlo to 100% Cie wylecza!!! Ja tez jak ide odebrac wynik zawsze jestem zdenerwowana a nawet bym powiedziala dzien przed wpadam w panike.