Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Moni 2572. Zgadzam sie z tobą. Gdy była potrzeba brałam psychotropy, by móc normalnie funkcjonować. Od kilku miesięcy nie biorę. Jest coraz lepiej, bo pozbyłam sie źródła, które wywoływało chorobę. Teraz jeszcze biorę Pramolan - już nie psychotrop ale niedługo gdy będzie jeszcze lepiej odstawię go. Zapraszam na swojego bloga. Jak pokonuję nerwicę. www.rozwod9.bloog.pl
Weronika - bierzesz Pramolan?powiedz mi jak się po nim czujesz? ja w sumie też go dostałam, biorę 2 tabletki na noc i jedną rano, wczoraj się tak marakrycznie czułam po tej rannej tabletce, że szko, chciało mi się tylko spać i czułam się na maxa odrealniona:/, postanowiłam brać tylko na noc i zrezygnowałam z tej, która mam brać rano, tylko nie wiem czy dobrze postąpiłam, ale naprawde po tej tabletce ak jak bym poruszała się cały czas we śnie...
Leva. Czy wcześniej brałaś jakieś inne leki. Może to przez to, że je nagle odstawiłaś. Może to objaw abstynencyjny. Pramolan zaczyna działać powoli . Poprawa może nastąpić gdzieś po dwóch tygodniach przyjmowania. Tamte leki powinnaś odstawiać stopniowo. Ja biorę Pramolan 3x1. Czuję sie świetnie. Kiedyś brałam xanax odstawiałam pomału. Według ulotki dołączonej do opakowania jednocześnie biorąc Pramolan. Musisz jednak zapytać lekarza czy leki nie mają żadnych interakcji czy można je przyjmować równocześnie.
Gość moni2572
Do Agnety.Ile ja bym dala żeby tych leków nie brać,ale powiem szczerze że boję sie je odstawić,bo nie wiem jaka będzie moja reakcja.Chodzę na psychoterapię,cały czas sobie próbuję uświadomić co wywoluje we mnie taki niepokój,lęk.I nie wiem co to takiego.
Leva wiec miałam rację. Pramolan jeszcze wcale na ciebie nie działa. Zadzwoń na informacje medyczną lub do jakiegoś psychiatry i spytaj czy możesz powoli odstawiać te poprzednie leki jednocześnie biorąc Pramolan, bo źle sie czujesz a Pramolan bierzesz dopiero 3 dzień. Poczytaj ulotki załączone do leków może tam znajdziesz odpowiedź. Może doradzi ci jakiś inny doraźny lek na te dwa tygodnie potem go odstawisz. Pramolan jest dobry, bo to nie psychotrop. Nie uzależnia. Jednak trzeba go regularnie zażywać.
Leva Jak się boisz to nie bierz. Jak już nie bierzesz innych leków to może też już ich nie bierz. Za jakiś czas poczujesz sie lepiej, bo organizm nie będzie sie już ich domagał. Nie wiem tylko czy dawka 2 tabletki nie będzie za mała ale to jest zależne od stanu w jakim jesteś. W ciężkich przypadkach bierze sie nawet po 2 x 3. Czytałam ulotkę. Mi wystarcza 3x1. Jak próbowałam zmniejszyć dawkę czułam sie źle. Teraz też nie biorę już nic innego. Za jakiś czas pójdę do psychiatry i pomału może uda mi sie zejść z dawki na mniejszą.
w zaleznosci jaki lek na daną osobe pomoze ale są takie leki co nie sa szkodzliwe i nie uzalezniają poza tym czasami dobrze jest miec lek w domu i sam swiadomosc *ok mam lek gdyby cos sie dzialo zle* proponuje gdy atak nadchodzi jedynie w NAJGORSZYM przypadku sięgnac po dany lek a tak robic co kolwiek, no nie wiem wyjsc gdzies do lasu, zadzwonic do komus czy nawet zrobic cos tak durnego jak zacząc zmywac naczynia nawet te czyste co kolwiek by głowe czyms zając mi to pomagalo dopiero w najgorszym przypadku sięgalam po nervosol i po 20 minutach jak ręką odjąl poczym automatycznie szłam spac czulams ie jak bym odbyła drogę krzyzową
Witam wszystkich !!!!!!!!!!!!Leva no gratuluje ze wytrzymałas to jest naprawde bardzo ważne i mysle że sobie poradzisz bo to jest sukces ,pamiętam jak byłam kiedys z koleżanką w kinie (ona wie wszystko o mojej chorobie i lękach )i widziałam że zaczyna mi się cos robic ,no i już zaczełam mówic że wychodzę bo niewytrzymam ,ale ona mnie ztrzymała powidziała że nic się niestenie że jest ze mną itd .i wiecie jak mi to pomogło ....następnym razem jak zaczeło mi się cos robic juz niewyszłam wiecie mósimy jakos sobie poradzic a nie się męczyc bo co taka nerwica może nam zrobic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!-:)leva mam pytanie ile ty masz lat ????????????pozdro
Co do odpowiedzi izka28, to tu masz racje. Ja mam zawsze pod reka Validol, bez ktorego doslownie nigdzie sie nie ruszam. Ale powiem szczerze, ze gdy czuje nadchodzacy atak, poczatkowo staram sie sobie mowic, ze jestem zdrowa, ze atak zaraz minie, ze wszystko jest ok. I wtedy nagle zaczynam sprzatac, myc naczynia jak sama mowisz. Czasem to pomaga, ale niekiedy atak jest tak silny, ze bez Validolu sie nie obejdzie. Rozne rzeczy robie zeby odciagnac nawet mysli od nadchodzacego ataku.
Witam wszystkich!!! Natasza- ja mam 22 lata, nie wiem czy mój wiek ma coś do tego, że sie ak czuję:) Wąłsnie wróciłam ze szkoły, teraz pije sobie melise na zamułkę, ogólnie dzisiaj w szkole nie było źle z moim samopoczuciem, tylko najbardziej zamartwia mnie to dlaczego siedziałam na wykladzie i cały czas myślałam o tym czy będzie ten atak, byłam jakaś taka bardzo nie spokojna, nie mogałam o tym zapomnieć ze takie cos może nadejść;( ogólnie to spoko, tylko później zaczełam sobie wkręcać, że źle widze na oczy, nie wiem czy to moja psychika, czy rzeczywiśćie źle widze, chociaz do ej pory wsztstko było okej z moim wzrokiem..sama już nie wiem.....:/głowa mniej bolała, zauważyłam, że jak totalnie nie myślałam o niej to nawet mnie nie bolała...mama tylko nadziję ze bedzie lepiej.....a Nataszo ile Ty masz lat? jak dzisiaj się czujecie?pozdrawiam.
Gość Karolina
Hej Ja mam nerwice Gdy mam isc do szkoły odczuwam dziwny lęk. Nawet nie wiem czego sie boje Zemdlałam dwa razy w szkole OBecnie biore taki syrop na nerwy ale to nic nie pomaga mam wsparcie ze strony mamy ale ona jest juz mną zmeczona Pomózcie