Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EMCIA123

Witam .Mam bardzo podobny problem nie dotyczący mnie ,mój mąz od wielu lat ,od praktycznie 7 roku zycia teraz ma 26 zmaga się z *choroba* ,której nie da sie nawet zdiagnozować ,a co dopiero ja nazwac czy wyleczyc. Czasem nie mamy juz sił ,ale staramy sie walczyć ,szukam informacji w internecie z nadzieja ,ze znajde chociaz osobe ,o podobnych schorzeniach ,może gdzies ,ktoś naprowadzi nas na jakiś trop. Mąż ma dziwne ataki ,jakby drżenie w głowie,sam nie potrafi tego określić ,zabija go to psychicznie i fizycznie w czasie tego ataku jest osłabiony ,czuje jakby falowanie w mózgu ,oprocz tego żadnych innych objawów ,gdy atak się zaczyna ,nastepuje takie drgniecie ,wstrzas całego ciała ,jakby pojedyncza drgawka ,jest to tak silne uczucie ,ze w czasie tego ataku musi się położyć ,szybciej go wtedy przechodzi ,brał najprzeróżniejsze leki na nerwice ,miał badania w kierunku padaczki ,padaczki nie stwierdzono ,chodzilismy po neurologach ,psychiatrach i żaden lekarz nie potrafi stwierdzic co to może byc.Miał rezonans głowy .Jedyne co mu obecnie pomaga na ataki ,to alkohol jak wypije ,to ataku nie ma ...ale przeciez to nie rozwiazanie ,mamy małe roczne dziecko ,boję się ,ze popadne w alkoholizm ,zeby ulzyć sobie w cierpieniu .Juz nie wiem gdzie szukać ratunku .Mąż ma krzywa przegrode nosową ,w nocy bezdechy ,czy to może być przyczyna? zaznaczam ,ze od 7 roku zycia ma te ataki.Nie wystepuja wcale ,czasem nie ma ich poł roku ,a później znowu nawracaja ,wystepuja trzy ,cztery razy dziennie ...czasem wiecej ...w czasie ataku nie ma żadnych objawów z zewnatrz ,mąz może prowadzić samochód ,czy wykonywać inne czynosci .Widze jego zapadniete oczy i boje się o nasza przyszłosc .Czy ktos na forum miał może podobne objawy ? czy może ktoś wie gdzie mamy sie udać ,zeby sprobowac.Obecnie jestesmy zapisani na zabieg akupunktury ,szukamy ratunku wszedzie ,poszłabym nawet do szamana gdziekolwiek ,zeby sprobować mu pomoc,tak bardzo go kocham i nie chce go stracic ,nie chce ,zeby szukał ratunku w alkoholu.

Emcia ale lekarze rozkladaja ręce ?badania pewnie juz przerozne byly? to moze to faktycznie na tle emocjonalnym. Moze tutaj na forum ktos bedzie znal odpowiedz . Cieżko mi sie wypowiedziec w Twojej sytuacji . Ja sama jestem emcia w ciazy i mam zaburzenia nerwicowe stany lęku niepokoju i nadwrazliwosc na dzwieki leków teraz nie moge brac bo ciąza i tez nikt nie pootrafi mi pomóc z ta nadwrazliwoscia na dzwieki bo pytalam dziewczyn na forum :(

Emcia ale lekarze rozkladaja ręce ?badania pewnie juz przerozne byly? to moze to faktycznie na tle emocjonalnym. Moze tutaj na forum ktos bedzie znal odpowiedz . Cieżko mi sie wypowiedziec w Twojej sytuacji . Ja sama jestem emcia w ciazy i mam zaburzenia nerwicowe stany lęku niepokoju i nadwrazliwosc na dzwieki leków teraz nie moge brac bo ciąza i tez nikt nie pootrafi mi pomóc z ta nadwrazliwoscia na dzwieki bo pytalam dziewczyn na forum :(

23Latka u mnie na szczescie nie jest to tak bardzo silne.mialam duzo stresu i stało sie.wszystko zaczelo sie od walacego serca,oslabniecia itp.szybko zareagowalam i pewnie dzieki temu nie nie rozwinelo sie to bardziej. choc nie powiem ze ten brak energii czasem tez lekkie odrealnienie uprzyksza mi funkcjonowanie,ale nie poddaje sie. magnez za kazdym razem kupuje inny ale przewaznie to 100mg albo troche wiecej wiec pewnie dziala.a Ty nie boisz sie brac lekow w ciazy?W ogole znasz plec dzidziusia?:)

Migotka odkąd dowiedzialam sie ze jestem w ciazy to nie biore leków to juz 3 miesiace bo o ciazy dowiedzialam sie w 7 tygodniu i przez te 7 tyg niestety nieswiadoma ciazy bralam leki ale tak jak mowie moj lekarz twierdzi ze to male dawki i ze nie powinno wplynąc za tydzien mam usg 3d wiec bede chciala wszystko dokladnie sie dowiedziec obejrzec bo po pierwszym zwyklym usg w 11 tyg prawidlowo sie wszystko rozwija :) nie znam jeszcze płci ale mam nadzieje ze za tydzien poznam jak dzidzius sie nie odwróci do mamusi dupką ;)

Migotka teraz biore tylko to co dozwolone w ciazy czyli magnez witaminy i kwas foliowy czasem gotuje melise ale nie parze ze zalewam ja i trzymam pod przykryciem tylko wrzucam torebkę i gotuje w garnku tak z 10 minut tylko prawdopodobnie wazne jest to zeby nie wyparowywala podobno ma silniejsze dzialanie taka gotowana i nie wyparowywana ;) niz parzona ale nie wiem. Lekarz psychiatra mi jedynie pozwolil sie ratować hydroksyzyną DORAŻNIE 10 mg. z Racji tego ze ost szlam do spowiedzi przedslubnej łyknęłam ale nie 10 mg tylko przelamałam na 5 przeżegnałam sie i łyknełam . Chcialam wyprubować jak zadziala ta 5 bo nie chce łykać 10 wiadomo czlowiek przed lyknieciem mysli o dzidziusiu . Ja ją tez łyknelam miedzy innymi zeby zobaczyc czy moge ja lyknac w dniu slubu . poki co lyknelam tylko raz i 5mg mam nadzieje ze bede dawala rade i jedynie na slub ewentualnie bede sie ratować. Ale powiem wam dziewczyny ze mam nie raz takie chwile zeby lykn ac sertraline ale moj lekarz mowi ze i tak jedna nic nie da trzeba ze 2 tyg brac a doraznie moge hydro lyknac bo jest najbezpieczniejsza gin tez mowi ze hydro mozna lyknac . niektorzy ginekolodzy prawdopodobnie przypisuja na wymioty kobietom w ciazy tak czytalam a nie wiem czy to prawda..

23Latka jestem w takim stanie od 10tygodni. na poczatku gdy trafilam z tym walacym sercem do lekarza pierwszego kontaktu to przepisala mi propranolol na uspokojenie serca,ale po nim czulam sie zle myslalam ze padne i po 4 dniach go odstawilam.i to tyle jesli chodzi o branie lekow.dopiero neurolog kazal mi pic melise,magnez i nervosol ale nervosol tez odstwilam bo efektow nie widzialam po nim.jesli chodzi o moje objawy to teraz dokucza mi tylko oslabienie,drzenie miesni i brak energii.serce juz mi nie wali jedynie szybciej bije po wysilku,ale to normalne. ja ogolnie nie chce nic brac bo nie mam lęków,fobii,ataków histerii itp.a poza tym boje sie co bedzie jakbym odstawila.dlatego poszlam do psychologa a ta kazala mi pracowac nad soba robic cwiczenia relaksacyjne,cwiczenia oddechowe itp.oczywiscie na efekty musze czekac i byc cierpliwa.Tobie zycze duzo zdrowka i dzidzi tez i nie stresuj sie tak bardzo,musisz myslec pozytywnie i sie 3mac:)

Melka musialabys wyprubowac powiem ci ze niektore dawki sa usypiajace zalezy ile bys wziela kazdy organizm inaczej pewnie reaguje ja nie wiem czy po tej 5mg ktora wzielam o 17 mi sie spac juz o 21 chcialo i rozdrazniona bylam jak mnie dzwieki wkurzaja jak sie ich wystrasze to tym pewnie rozdrazniona.Migotka dzieki super ze mozemy sie wspolnie wspierac ze jest to forum.rozumiemy sie najlepiej, dziewczyny a macie jakies dobre techniki oddechu?

No wlasnie.ja czuje ze zle oddycham plytko i ze jestem tam w plucach napieta tak pisalam ze jak stoje to.oddechem tu w przeponie wlasnie sie mecze musze poczytac o tym dzieki;) ja jestem napieta cala jak sie na tym lapie to sie staram rozluznic najgorzej jeszcze ta wrazliwosc na dzwieki nie raz sie wystrasze tak ze hej czegos niespodziewanego jakiegos dzwieku

A mnie zastanawia pytanue jak odroznic atak nerwicy od czegos powaznego;/i zaden lekarz nie umie mi na to pytanie odp;/wychodzisz z gabinetu wszystkie wyniki masz zajebiste a ty sie tak czujesz ze nue mozesz do domu dojsc tak ci slabo to jest w tym najgorsze;/w czwartek mam wizyte do psychologa ktora zna sie na robicie ide prywatnie bo z nfz takie czekanie mnie wykancza