Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

23Latka niestety wróciłam do leków - co prawda to są ponoć bardzo, bardzo delikatne leki i biorę 1/4 tab, biorę od 3 dni. W poniedziałek i wtorek czułam się świetnie - nic mi nie było! Zastanawiałąm sie czy to możliwe żeby ta znikoma ilośc leku już zadziałała i w głowie tliła mi sie myśl że to może jednak ja sobie poradziłam przez te dwa dni sama a nie dzięki lekom. No i dzisiaj znowu mnie dopadło :-( jedyne z czego jestem dumna to z tego że potrafiłam tak nad tym zapanowac że nie doprowadziłam się do stanu kiedy ludzie na mnie patrzą praktycznie jak debila bo idę po chodniku i praktycznie rzucam się z nerwów. Cały czas wierzę w to że dam radę, wytrwam i będzie dobrze. Wierze też w to że ziółka pomogą. Któraś z Was (przepraszam ale nie zapamiętałąm nicku) pytała o skład mieszanki - nie jestem w stanie napisać co to za zioła bo sa po łacinie (rozszyfrowałąm rumianek, lawende, valeriane) no i jest tego cała masa chyba z 30 ziół. Dziewczyny nie namawiam ale polecam (i nie chcę tu robić rekamy) Mi pomogło więc może i Wam też pomoże. Moja mama od lat nie ma takich *jazd* Polecam Wam dlatego że tez żyję z tym cholerstwem i wiem że każdy sposób na zwalczenie tego jest dobry zwłaszcza jeśli jest nadzieja że można z tego wyjść

Dzisiaj ze strachu bałam się zmierzyć sobie ciśnienia - byłam pewna że taki mi skoczyło że będzi dramat. Jak już zmierzyłam to okazało się że miałam 107/75 czyli jak na mnie niskie. Ja wogóle jestem z tych co mają dobre ciśnienie ale przecież nie ma to jak nakręcać się. Dziewczyny a zdarza Wam się czuć takie uderzenia ciśnienia w głowie albo gorąc w głowie?

23Latka bardzo Ci współczuję tej nadwrażliwości na dźwięk. Ja od urodzenia miałam problem ze spaniem - każdy szmer mnie budził. Zazdrościłam mojej mamie i mojemu mężowi że oni kładą głowę na poduszkę i śpią a ja potrafię się godzinami przewalać i po 1h obudzić przez jakiś dźwięk. Oczywiście przed snem też się nakręcałam bo nasłuchiwałam. Spać zaczęłam dopiero jak na terapii poszłam do psychiatry i dostałam prochy. Dziewczyny po 1-2 tyg brania kładłąm głowę po poduszce i po 10 minutach spałam. Teraz też nie narzekam, czasem mam problem z zaśnięciem albo budzę sie w nocy ale no jest pikuś z tym co było kiedyś. Teraz to mój mąz jest czasem zawiedziony bo nie słyszę Jgeo budzika - a kiedyś nie było sznas na to ;-) A najgorsze było to jak w bloku była impreza to juz nocka była z głowy, teraz po wkurzam się i zasypiam. To jest dla mni cud. Śmieję się że odsypiam 32 lata swojego życia :-)

23Latka bardzo Ci współczuję tej nadwrażliwości na dźwięk. Ja od urodzenia miałam problem ze spaniem - każdy szmer mnie budził. Zazdrościłam mojej mamie i mojemu mężowi że oni kładą głowę na poduszkę i śpią a ja potrafię się godzinami przewalać i po 1h obudzić przez jakiś dźwięk. Oczywiście przed snem też się nakręcałam bo nasłuchiwałam. Spać zaczęłam dopiero jak na terapii poszłam do psychiatry i dostałam prochy. Dziewczyny po 1-2 tyg brania kładłąm głowę po poduszce i po 10 minutach spałam. Teraz też nie narzekam, czasem mam problem z zaśnięciem albo budzę sie w nocy ale no jest pikuś z tym co było kiedyś. Teraz to mój mąz jest czasem zawiedziony bo nie słyszę Jgeo budzika - a kiedyś nie było sznas na to ;-) A najgorsze było to jak w bloku była impreza to juz nocka była z głowy, teraz po wkurzam się i zasypiam. To jest dla mni cud. Śmieję się że odsypiam 32 lata swojego życia :-)

23Latka nie ja nie biore,pije tylko melise i zazywam magnez.dla mnie leki to nie rozwiazanie i nie chce sie tym truc.wiec biore to co biore i pracuje nad soba.kazdy mi mowi ze to minie tylko trzeba cierpliwosci a ja do osob cierpliwych nie naleze.a Ty oprocz lekow chodzisz na jakas terapie? Alaska to ja pytalam o sklad tych ziol.moze i rzeczywiscie daja efekt i sa dobre(zreszta ja w ziololecznictwo wierze) tylko ze akurat w moim miescie nie ma ojcow bonifratow.

Alaska jakie bierzesz leki? Ja przed ciaza bralam sertraline 50mg i convulex 150mg 2x dziennie bo w dziecinstwie chorowalam na epilepsje i teraz mam nie prawidlowe eeg i lekarz polaczyl bo powiedzial ze moje lęki moga byc z zapisu ale przyznalam sie ze zapalilam sobie stwierdzil ze moglo to spotengowac.. dziewczyny kazdej i sobie zycze duzo zdrowia i sily bo wiem jak jest ciezko. Moje serce tlucze nawet w sytuacji gdzie ide do banku.. niby powinno byc bez stresu.. nawet na makijaz zeby sie zapisac szlam z walacym sercem.

Migotka nie chodze na terapie ale co tydz mecze mojego psychiatre i dzwonie do niego jak sobie poradzic chcialam okruszek leku a on ze taka ilosc nic.nie da .caly czas mowi ze dla dzidzia dam rade zeby hydroksyzyna doraznie sie ratowac zeby moze wlasnie na psychoterapie sie zapisac przez ten okres jeszcze 4 miesiacy bo tyle mam do porodu.ale.u.nas nie ma dobrego terapeuty..

Do tej pory sie suplementuję i wiem ,że pomaga.Nie biore witamin identycznie jak jest tam rozpisane ,a łykam sówj zestaw i daje radę :) Jestem po operacji serca i mogę śmiało powiedzieć ,że dzieki suplementacji pewnych witamin łatwiej mi sie zyje ,a lekarze o tym nic nie mówią-najchetniej przypisują leki.

A Jeszcze chcialam zapytac czy ktos z was ma taki objaw somatyczny nerwicy siedze wiec sie nie mecze ale ten puls czasem jest przyspieszony ja mam odruch dotykania pulsów w szyji albo nadgarstek i sprawdzania. siedze niby sie nie mecze ale jak wstane i stoje to puls przyspiesza i normalnie staniem sie mecze musze sie zgarbic zeby mi sie polepszylo bo wyprostowana jestem jakas zsapana tak jak by mi cos przepone scisnelo i poprostu sie mecze ciezko mi oddychac .

Jeśli chodzi o suple w ciąży to raczej pytanie do lkarz prowadzącego (ciążę ) ,ale z teo o wiem to suplementacja jest wskazana przede wszystkim kwas foliowy,omega 3,żelazo,magnez,potas (szklanka soku pmidorowego) wiamina d (najlepiej spcerki na słoneczku) Witamin jest duzo na rynku niech lekarz pomoże ci dobrać : http://bezrecepty.doz.pl/produkty/p52398-Olimp_Vita-Min_Plus_Mama_kapsulki_30_szt. http://bezrecepty.doz.pl/produkty/k129-Ciaza_i_karmienie_piersia?gclid=COan6qG1tMQCFWjlwgodAWkARw Toi ,że przy zmianie poycji zmienia się tętno jest normalną żeczą .

Andru jem magnez jem kwas jem witaminy ;) widzisz nawet to ze puls przy zmianie pozycji to norma dla mnie nerwicowca to takie jakies dziwne ze na stojąco sie mecze. no tak zgadzam sie wstaje wiec puls rosnie ale ja normalnie staniem sie mecze teraz moge zgonic na ciaze ale przed ciaza tez stojąc bylo mi ciezko na przeponie poprostu sie mecze ale tu mozna zgonic na kondycje ;p Kurcze podziwiam osoby ktore maja spokój ducha niczym sie nie przejmuja maja wszystko tam daleko gdzies ..