Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem raczej czytającym znerwicowanym forumowiczem :) niż piszącym, ale stwierdziłam że napiszę parę słów. Walczę z tym paskudztwem od około 5 lat, pół roku na tabletkach, 3 lata terapii u psychologa o oczywiście z przerwami. Teraz przez jakieś 2 lat radzę sobie z dużym wsparciem męża. Powiem tak że ok. dwa razy do roku przez tydzień- dwa mam paskudne dołki, przeważnie zbiega się z początkiem jesieni, albo tak jak teraz z przesileniem wiosennym. Śpię super w nocy, wstaję i przez godzinę – dwie jest OK., a później po prostu ledwo funkcjonuję, mam wrażenie że nie mam sił na nic. Najchętniej przeleżałabym w łóżku do wieczora. Popołudniu dochodzi mocny ból głowy, czasami zawroty. Dochodzą lęki o zdrowie, wszystkim się martwię. Staram się nie przejmować, łykam destre…, który troszkę pomaga. Mam wielką nadzieję że jeszcze jakiś tydzień i mój organizm przestawi się na wiosnę i to wszystko się uspokoi. Napiszcie czy też ta wiosna was tak gniecie, jak sobie z tym radzicie? Pozdrawiam Gabbib

Dzis to chyba wszyscy kipia,nawet zdrowi.choc dzis w tv wypowiadal sie doktor na temat przesilenia wiosennego i przez to czlowiek tez jest slaby,senny i bez checi do zycia.do tego dochodza skoki temperatur wczoraj cieplo pieknie dzis odwrotnie. dodal tez ze w tym czasie nalezy wzmocnic organizm spozywac wiecej warzyw i owocow,nawadnianie organizmu a takze jedzenie gorzkiej czekolady bo jest najzdrowsza. takze Gabib nie tylko Ty masz ten problem oprocz nerwicy.

Gość sloneczko91

Witam was bardzo serdecznie. mam pytanie - czy nerwicowy ból głowy faktycznie występuje, czy ja sobie go tylko wyobrażam? mam wrażenie, że głowa faktycznie mnie boli, tabletki nie działają, jest to ucisk nad czołem, trochę powyżej miejsca gdzie zaczynają się włosy. momentami czuję także kłucie z tyłu, nad szyją, za uszami. same uszy też mnie momentami kują, boli mnie szczęka (zaciskam zęby, ale miałam ostatnio leczonego zęba). moja rzekoma nerwica zaczęła się tydzień temu, ponieważ pod wpływem alkoholu najprawdopodobniej (niestety nie pamiętam przez alkohol chyba 2 godzin) uderzyłam się w tył głowy. na drugi dzień czułam się dobrze, głowa mnie nie bolała, nie czułam żadnych objawów, jednak jeszcze następnego dnia, w momencie kiedy wyczułam lekkie siniaki z tylu głowy zorientowałam się, że musiałam się uderzyć. i wtedy niestety zaczęłam wymyślać niestworzone historie co mi sie mogło stać, wyczytałam o krwiakach i innych powikłaniach i nagle pojawiły mi się wszystkie objawy. ogólnie jestem bardzo zestresowaną osobą, często wyszukuję w organizmie objawów (np. ciąży, której się boję) i nagle wszystko się pojawia. poza tym bardzo zaciskam zęby w nocy, chodzę zestresowana i bardzo dużo myślę o nieprzyjemnych rzeczach. z głową byłam u lekarza i dostałam skierowanie do neurologa, choć lekarka powiedziała, że raczej nic poważnego, ale nigdy nie powinno się bagatelizować takich urazów. niestety wiadomo jak to jest z tymi neurologami i mimo dopisku *pilne* będę musiała sporo czekać, a ból głowy jaki był taki jest. raz silniejszy, a raz lżejszy. przez te wszystkie wyczytane przeze mnie objawy sama zaczynam je mieć, chociaż nie miałam nudności, wymiotów ani nic takiego, raczej stresowe osłabienie organizmu i senność. zaczęłam już brać relamax, bo tak się denerwuję, że szkoda gadać... zazwyczaj nie miałam bólów głowy, dlatego się zamartwiam. mimo, że nerwica jest straszną chorobą, to naprawdę wolałabym, żeby te wszystkie objawy były przeze mnie wymyślone, a nie okazały się jakimś krwiakiem czy bóg wie czym jeszcze... zawsze myślę o najgorszym. już nie wytrzymuję psychicznie przez tę niewiedzę. pozdrawiam was wszystkich, musiałam się gdzieś wygadać

MARTA znalazlam i kupilam sobie ksiazke pt.*Autohipnoza uzdrowi twoj umysł* z płyta cd. ogolnie zawarte tresci o tematyce relaksacji a takze ciekawe porady jak pozbyc sie stresu,lęków,depresji i innych negatywnych emocji. akurat dla mnie istotne sa techniki relaksacyjne bo nie biore i nie chce brac zadnych lekow gdyz nie jest to dla mnie rozwiazanie. dobre tez sa cwiczenia oddechowe po ktorych naprawde czlowiek sie bardzo dobrze czuje wiec moze poczytaj sobie,najlepsze oddychanie przeponowe. znalazlam tez historie chlopaka,ktory sam pokonał nerwice tu jest link gdybys chciala poczytac nerwica-pokonalem.pl pozdrawiam i zycze dobrego samopoczucia:)

Ja mam dzis bardzo ciezki dzien ciagle znow mi zle ciagle mnie zatyka w klatce i ciagle plakac mi sie chce glupie mysli mam tez non stop jeszcze 14 ide do szpitala do katowic na test pochylnosci czy cos takiego beda mnie na takim ruchomym lozku podnoscic do pozycji stojace i lezacej bo kardiolog chce sparawidzic dlaacgio to serce tak nagle zaczyna szybko bic jak stoje,ale dzis wzielam wieksza dawke blokiera i juz tak nie wariuje.ale boje sie tego badania bo na ostatnim poziomie badania podaja nitrogryceryne a ja jak ja dostalam to tomografi serca to 3 dni zdychalam z bolu glowy ale taki bol ze mowic nie moglam ehhh boje sie