Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to mam cały czas stres... Z kimś rozmawiam i mrowieje mi twarz. Zawroty głowy sa prawie cały dzień... Po jedzeniu jest masakra. Cały czas przełykam ślinę. I do tego są te jakby ciepło w żoładku i te ciepło pod garrdło przechodzi i po ciele.. To wszystko. Boje się że mogę zwymiotować w takim stanie. Jak siedzę z terapeutką to też przełykam slinę i jest mi źle :(

Witam Was, długo się nie odzywałam ale na bieżąco czytam Wasze posty. Futerko bardzo Ci współczuję tego że ciągle źle się czujesz, w porównaniu do Ciebie to mi się *nic nie dzieję*... a już nie daje rady. Tyle przede mną załatwień dotyczących ślubu i wesela, przed Nami poradnia a już na bank wiem że będą ze mną jakieś jazdy. To jest chore żeby nie móc normalnie funkcjonować :/ Do kościoła przestałam chodzić bo msza się jeszcze nie zacznie a ja już muszę wyjść :/ Miałam ostatnio wyznaczone spotkanie jakieś informacyjne w Urzędzie Pracy i to samo, weszłam do tej sali, sala już była wypełniona ludźmi, musiałam siąść z przodu bo już miejsc nie było innych i zanim się zaczęło musiałam wziąć Panią na zewnątrz i wytłumaczyć że nie mogę zostać bo się źle czuję, że dzieje mi się tak na tle nerwowym a Pani do mnie *To czym Ty się tak denerwujesz*...to pytanie zawsze mnie rozwala jak komuś tłumaczę co mi się dzieje i działa na mnie jak płachta na byka! Dziś też byłam w szpitalu odwiedzić kuzynkę bo jest z synkiem i może 3 minuty wytrzymałam i musiałam wyjść, chociaż to może przez duchotę jaka tam panuje...nie wiem. W weekend planujemy wybrać się na kręgle a ja już myślę czy mi się coś będzie działo czy nie :/ Wiem że muszę się wybrać do specjalisty tylko najpierw chce zaliczyć endokrynologa załatwić sprawę z tarczycą i zacząć ją leczyć a później skupić się na nerwicy... Przepraszam Was że tak się rozpisałam ale musiałam się wyżalić a tylko Was jestem pewna i tego że mnie zrozumiecie.

Do Karolina 1990 to dobrze ,ze opisujesz wszystko co ci leży na duszy , wyzalac się i to opisując to jest tez jakiegoś rodzaju terapia ! Futerko a , czy ty będąc w szpitala dostalas jakieś lekarstwo , ażeby złagodzić obiawy tzn. nerwy ?

Witam. znalazłam to forum i też chciałabym się wyżlalić. Dwa lata temu brałam udział w wypadku. Jechałam autobusem, który wjechał w drzewo, bo kierowca zasłabł. Strasznie się przestraszyłam i potłukłam. Zabrali nas do szpitala i ja na szczęście, tak wtedy mówili wyszłam bez szwanku i poszłam do domu. Od tamtej pory mam lęki, boję się jeździć autobusami i kręci mi się w głowie i stale boli mnie kręgosłup szyjny, a od niego barki i plecy. Byłam u lekarzy, chodziłam na fizykoterapię i to wszystko niewiele pomaga. Teraz dołączyło się okropne osłabienie. Czuję się jak miałbym zaraz zemdleć. 3 tygodnie temu poszłam prywatnie do neurologa, bo ta gadanina o nerwicy i konieczności długotrwałego leczenia już mnie nie bawi. Dostawałam jakieś leki na depresję i lexotan na lęki i po tych na depresję, to ja czuję się jeszcze gorzej, chociaż przetrwałam 3 miesiące brania i nic nie pomogły. Pomaga ten lexotan na lęki, ale to uzależniający lek i nie moge tego brać. Poszłam do tego neurologa za 100,-zł i tam pan kazał mi zrobić badania na poziom wit.d3 i wapnia i potasu, żelaza i okazało sie, że ja mam za mało żelaza i za mało tej witaminy d3. Ja myślałam, że witamiona d3, to jest dla malutkich dzieci, żeby nie miały krzywicy, a nie dla dorosłych, a okazało się, że dorosli bardzo jej potrzebują. Ja miałam tylko 10j, a norma to podobno od 30 do 100jednostek. Ten lekarz wytłumaczył mi, że jak ma się tak mało witaminy d3, to jest własnie tak słabo i ma sie objawy takie jak przy nerwicy lękowej. Dostałam skierowanie na kroplówkę z magnezem i kazał mi brać 10tys.j. wit.d3. i 10 zastrzyków z żelaza ze znieczuleniem. Biorę jeszcze calperos 100 1 tabl. i duża dawkę magnezu w tabletkach. Ja jestem nadal w marnej formie, a mam dzieci i muszę chodzic do pracy. Jak ktoś musiał uzupełnić tą witaminę i całą reszte, proszę niech mi napisze po jakim czasie będzie lepiej, bo podobno ta witamina d3 źle się wchłania. Lekarz kazał odstawić mi wszystko przeciw depresyjne, bo i tak nic nie pomogą przy braku witamin, a objawy są takie same jak przy nerwicy. Ja będę miała jakieś leki, to mam poratować się lexotanem , ale tylko w nagłych przypadkach.

KAROLINA1990 przede mna tez slub i wesele i doskonale Cie rozumiem z tym zalatwianiem spraw.oczywiscie przez to tez dochadza nerwy i stresy bo czlowiek chce zeby wszystko bylo idealne.w moim przypadku wszystko na mojej glowie bo narzeczony jest za granica to tym bardziej w glowie chaos.ale trzeba dac rade i dojsc do formy bo to ma byc najpiekniejszy dzien w moim jak i w Twoim zyciu:)

Słuchajcie dzisiaj brałam ten xanax i co? i nicc.... nie pomogł.. Spać mi się zachciało. Po 5h trochę może były lęki mniejsze. Ale mój nastrój beznadziejny :( Przypomniały mi się słowa Pani Psycholog *nerwica lękowa (ataki, objawy somatyczne, głupie mysli) przykrywa nasze emocje. U mnie emocją jest smutek. Ja miałam tragiczną sytuację w sierpniu i się zaczęło .....