Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

MELKA1234 :-) Ja czuję się dobrze. Trochę chce mi się spać, ale dzisiaj byłam nad morzem robić zdjęcia. Było bardzo zimno i wiało, więc fale są wtedy bardzo fotogeniczne i ja lubię fotografować. To taka moja pasja :-)). Jak wróciłam do domu zrobiłam sobie gorącą kawkę i trzęsłam się z zimna jeszcze z godzinę. Później zaczęłam przygotowywać obiad, nakarmiłam moje koty i jak przyszedł mój mąż z pracy było już normalnie :-)). Mi to beznadziejne samopoczucie, to zaczęło mijać jak zaczęłam brać po 10000j.WitD3 i Magnez i Wapń. Po tygodniu było już lepiej, ale z każdym kolejnym tygodniem robiło się lepiej. Ja myślę, że Ty MELKA1234 masz to samo, co ja i Tobie też zacznie mijać. Jutro zrobisz badanie, później pójdziesz z wynikiem do swojej pani neurolog i ona na pewno Ci pomoże z tego wyjść i czuć się lepiej i lepiej, aż w końcu dobrze :-)) POWODZENIA :-)) Ewa

MELKA1234:-) Ja szłam na to badania z nadzieją, że może wreszcie będzie lepiej. Cieszyłam się, że tam idę. Chciałam jak najszybciej poprawiać jakość mojego życia i to badanie było dla mnie jak światełko w tunelu, szczególnie, że ja tego samego dnia rano wpisałam w internet swoje objawy i jako odpowiedź pojawiła się nazwa tężyczka. Później poczytałam o tej tężyczce i tam było napisane, że 100% pewność czy ma się tą tężyczkę czy nie jest próba języczkowa i że tą próbę robi się w szpitalu. Od razu zadzwoniłam do najbliższego szpitala i zapytałam co i jak, a tam powiedzieli, że mogę przyjechać za 2 godzina i za 120,-zł. zrobią mi to badanie na miejscu i wynik jest od razu. Niczego nie musiałam ze sobą mieć, nie musiałam być na czczo, ani nic innego, więc od razu powiedziałam, że tam będę za te dwie godziny i byłam. Badanie trwało kilka minut, wynik był na miejscu i od razu ten wynik dostałam. Wypytałam jeszcze o jakieś szczegóły i byłam najszczęśliwsza z ludzi, bo wiedziałam wreszcie, co mi jest i co mam leczyć. Dlatego dziwię się, że będziesz się denerwować. Dla Ciebie to, przy tak niskim poziomie wit.D3, to szansa na, wreszcie prawidłowe leczenie, bo jakoś jestem przekonana, że Ty masz też tą pieprzona tężyczkę, dlatego ciesz się jak możesz najbardziej :-)) Uściski :-)) Ewa

ANNA 15 :-) 2000j czyli taka jedna kapsułka, którą kupuje się bez recepty nie może zaszkodzić. Poza tym w badaniach jakie przeprowadzono w Polsce, okazało się, że 80% Polaków po 18-tym roku życia ma niedobór tej witaminy. Jest to związane z położeniem geograficznym Polski. Witamina D wytwarza się w 90% tylko przez skórę dzięki słońcu. Trzeba każdego dnia od kwietnia do października wystawiać się na słońce, bez żadnych kremów, filtrów itp., żeby wytworzyła się taka ilość tej witaminy w skórze, żeby przetrwała do następnego kwietnia. Do tego im człowiek straszy i im więcej ma tkanki tłuszczowej, tym więcej jej potrzebuje. A jak nie ma się wystarczającej ilości tej witaminy, to nie wchłania się wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B i człowiek mimo, że zdrowy, to czuje się fatalnie. W Skandynawii, która jest jeszcze bardziej na północy i mają jeszcze mniej słońca, mają obowiązek cały rok zażywać witaminę D w kapsułkach i oni to robią. U nas w Polsce jakoś lekarze mają w nosie pacjentów, którzy męczą się, chociaż są tak na prawdę jeszcze zdrowi, bo przecież brak witaminy D w konsekwencji prowadzi, do wielu bardzo poważnych chorób. można o tym poczytać w internecie, są publikacje uświadamiające. Ja musiałam na początku brać po 10000j jednorazowo, ale jak Ty masz tą witaminę w normie, a norma to od 30j. do 90j., albo wcale nie robiłaś badań to 2000j. czyli 1 kapsułkę na pewno Ci nie zaszkodzi, szczególnie, że teraz słońca nie ma, żeby się na nie wystawiać. Ja biorę WITUM D3 2000 w dawce 3 kapsułki na raz. Witaminę D bierze się razem z WAPNIEM z 1 kapsułką. Ja biorę CALPEROS 1000 i tobie do tej witaminy D 20000j na pewno wystarczy. Poza tym jak bierzesz magnez, to między witaminą D3 i CALPEROS musi być 2-3 godziny przerwy, bo wspólnie źle się wchłaniają. Poczytaj i może też zrób sobie badania. Powodzenia :-)) Ewa

Gość malena83

Witajcie. U mnie już od kilku dni było całkiem nieźle... Niestety właśnie czuję, że znów coś się dzieje. Mam wrażenie, że serce mam w gardle, tak jakby biło za mocno, jakbym je słyszała w całym organizmie i jakby mi miało przez to gardło wyskoczyć... Wypiłam magnez, ale oczywiście już myślenie mi się włączyło o tym, że zaraz coś mi się stanie, że coś znów jest ze mną nie tak... I jeszcze momentami uczucie jakbym nie mogła w pełni nabrać powietrza... Nie chcę się faszerować Hydroksyzyną, ale chyba znów muszę wziąć to na noc...

Aga :-) co Ty bierzesz na to walenie serca. Ja biorę ATENOLOL50 2x1 tabletkę już z 20 lat, do tego mam niskie ciśnienie i lekarz mówił, że mi bije szybko i płytko i dlatego ciśnienie mam niskie. Ten ATENOLOL kosztuje tylko 3,40, bo jest refundowany. Bardzo mi pomógł, ale mimo wszystko, przestało mi serce walić dopiero jak zaczęłam uzupełniać wit D i magnez. Może Ty też zrób sobie badania. Jak idziesz w marcu do kardiologa, to poproś go o skierowanie, może Ci da. Trzymaj się Aguś :-) Uściski :-) MELKA1234 :-) Udało Ci się zrobić tą próbę tężyczkową i jak zrobiłaś, to jaki jest wynik i jak się czujesz :-)

Aga :-) Magnez przy nerwicach jest konieczny i wit. z grupy B, bo one są odpowiedzialne za układ nerwowy. Zrób sobie badanie na wit.B12 i na wit. D3 i zjonizowany Wapń. Magnez w krwi wyjdzie dobry, ale magnez, wapń, potas i inne minerały, to w 90% znajdują się w mięśniach, tkankach, kościach i w krwi wynik wyjdzie dobry, a człowiek tego nie ma w mięśniach czy tkankach. Jak będziesz u kardiologa, to poproś lekarza o skierowanie na te witaminy i minerały i poproś o skierowanie na próbę tężyczkową. Te badania są drogie, a lekarz specjalista może dać jak będzie chciał. Ja męczyłam się wiele lat, zanim zaczęłam wreszcie leczyć to, co powinnam. Poczytaj fora o tężyczce i sama zobaczysz, że do Ciebie pasują objawy. Życzę Ci Aga powodzenia. Spróbuj. Warto. Buziaczki :-) Ewa