Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agusiab1

Mleka od 7 tyg biorę Elicea, od czwartku czuje sie na prawdę super dzis miałam najlepszy dzien nie pamietam juz od kiedy. Objawy moje chyba wszystkie z możliwych, szybkie bicie serca, zawrotu głowy, uczucie ze zaraz zemdleje, drżenie ciała, zimno gorąco, szum w głowie, dzwonienie w uchu, bol brzucha, dziwne widzenie, drętwienie rąk, częste wizyty e toalecie, obsesja ze mam raka, zle samopoczucie, słabość, mdłości , lęk, niepokój i pewnie jeszcze cos pominęłam

AGUSIAB1 :-) Ja miałam dokładnie to samo, co piszesz o sobie; szybkie bicie serca, waliło mi tak, że cycek mi drgał, zawroty głowy, dzwonienie w uszach, drętwiały mi ręce i nogi (to z braku magnezu), uderzenia gorąca, poty, ja jeszcze traciłam przytomność i dusiłam się i stale słyszałam, że to nerwica. Na oddziale ratunkowym w szpitalu byłam ze 40 razy, zostałam przebadana na wszystkie możliwe sposoby i prześwietlenia i usg rożnych rzeczy i MR głowy i TK głowy i NIC! Byłam zdrowa a czułam, że umieram. Teraz jest o niebo lepiej i cieszę się, że wreszcie leczę to, co leczyć powinnam dawno temu. Chodzę raz w miesiącu do neurologa, bo on jest od tężyczki. Jeszcze endokrynolog leczy tężyczkę, jeżeli przyczyną jest tarczyca. Życzę miłego wieczoru :-)) Ewa

Ewa! Ale mi humor poprawiłaś!!!! Nawet nie wiem jak Ci dziękować! A też miałaś takie łaskotanie w mięśniach? Głównie w rękach? I takie zimne poty? A problem z przełykaniem? Ja mam hiperwentylacje do tego :/ ale nie mam skurczy mięśni jedynie te leciutkie drżenie i łaskotki (nie umiem tego opisać) no i jak mocno oddycham to czuję mrowienie w palcach. Kurcze muszę zrobić tę próbę jednak ! A witaminę d3 robiłam rok temu i miałam 11 a powinno być 30 minimum chyba.

AGUSIAB1 :-) Ja miałam ta próbę tężyczkową i to nic takiego. Trzeba usiąść wygodnie na krześle, pani pielęgniarka bierze takie urządzenie jak do mierzenia ciśnienia, każe odkryć rękę powyżej łokcia, następnie zaciska na reku opaskę i pompuje powietrze, dokładnie tak jak przy mierzeniu ciśnienia, tylko mocniej. Tak mocno, że ręka zaczyna drętwieć. To nie boli. Jak już zaciśnie rękę, to pierze igłę i wbija ją między dwa palce dłoni. Reka jest tak zdrętwiała, że właściwie nic się nie czuje. u mnie już po minucie miała wynik na ekranie, ale badała mnie jeszcze 3 minuty. Następnie wyjęła igłę, odwinęła opaskę i wydrukowała mi wynik. Całe badanie to ok. 6-7 minut. Nie jest ani bolesne, ani straszne, ani niebezpieczne tylko głupie z tym drętwieniem, ale bać, to nie ma się czego, a ja zapewniam ?Cię, jestem okropnym tchórzem. Jak bierze się magnez, to badanie nie wyjdzie prawidłowe, dlatego jak bierze sie magnez, to trzeba na tydzień przestać brać, żeby wynik badania był prawidłowy. Ja w marcu pójdę zrobić sprawdzająca próbę tęzyczkową. U nas w Gdańsku kosztuje to badanie 120,-zł. Obiecuję Ci, że jak pójdziesz, to nic Ci się nie stanie i warto sobie taką próbę zrobić niż męczyć się całe lata i leczyć coś, no co nie jest się chorym. Powodzenia :-) Ewa

MELKA1234 :-) Miałam problem z oddychaniem. Stale musiałam głęboko oddychać i nie wiedziałam, że to hiperwentylacja, tylko, że zaraz będę miała zawał serca hahahaha. Jak już wiedziałam, że mam tężyczkę z powodu braku wit.d3, ja miałam 8,5j i mdlałam. Przyjeżdżało pogotowie zabierali mnie na SOR i pitolili coś o padaczce, chociaż nie miałam drgawek i wynik EEG nie potwierdzał padaczki, to ja przez 2,5 roku brałam TEGRETOL, który jest lekiem na padaczkę. Oczywiście nic nie pomagał, tylko straciłam pamięć. Jak przestałam to brać, to pamieć powoli mi wraca, ale jeszcze różnie bywa. Ja też miałam takie denerwujące, jakby leciutkie drganie wszystkiego w środku, albo drgały mi tylko plecy, albo tylko nogi i bałam się wychodzić, bo bałam się, że zemdleje. Oczywiście miałam zawroty głowy i źle widziałam, tak jakby jednym okiem inaczej i drugim inaczej, było to okropne uczucie. Teraz już tego nie mam :-)) Ewa

MELKA1234 :-) Czy miałam leki? Ja miałam ataki paniki wszędzie i w domu i bałam się spać sama i bałam się wychodzić, spotykać z kimkolwiek. Wpadałam w panikę i rozsądek znikał. Nie umiałam nad tym zapanować. Jak mijało, to nie mogłam zrozumieć, że taka szajba mną trzepie, ale jak taki atak paniki przychodził, to znów nie byłam w stanie nad tym zapanować. Później dowiedziałam się, że to normalne przy tężyczce i że tężyczka, to choroba z życia, że stresu i że prócz leków i uzupełniania witamin, to trzeba chodzić na terapię i zrobić porządek w swoim życiu, bo będzie wracać i ja chodzę na terapię. Na terapii nauczyłam się że *jak coś nie mieści się w głowie, to trzeba mieć to w dupie*. To pomaga bardzo :-)) Ewa

MELKA 1234 :-) Tężyczka to gówno nad gównami, bo trudno uzupełnia się witaminy, a do tego lekarze nie znają się na tej tężyczce i trzeba dobrego znającego się lekarza neurologa poszukać. Poza tym tężyczka ma bardzo równe objawy. Jak już się wie, to na pewno jest lepiej mieć tężyczkę nisz jakakolwiek szajbę. To na pewno! Oprócz witamin i wapnia i magnezu, na początku magnez dostawałam w kroplówkach raz w tygodniu w szpitalu. Jechałam, siedziałam spłynęło i wracałam. Wit.D3 dostawałam w dawce 10000j. jednorazowo przez miesiąc, później po 6000 zawsze razem z wapniem. Ja biorę CALPEROS1000 i WITUM D3 2000 trzy kapsułki na raz. Magnez MAGLEK 3x1. Ten magnez to trzeba brać 2-3 godziny po i przed Wit.D3 i Wapniem. Biorę jeszcze wit.C 2000 1x dziennie i na szajbę COAXIL 2x1. na początku miałam jeszcze LEXOTAN po 1/2 tabletki, ale już dawno nie biorę żadnego benzo. Nie mam już żadnych ataków paniki ani leków i jak zaczęłam brać tą witD3 i całą resztę, to, to uczucie słabnięcia i te omdlenia zniknęły i nie wróciły. Te mdłości też zniknęły. Różnie jeszcze jest i czasem mam takie niefajne uczucie odrealnienia, ale to rzadko i mam nadzieje, że w końcu wszystko mi minie i będzie dobrze, jak dawniej, bo ja pamiętam jak to jest dobrze się czuć :-))

MELKA1234 :-) To drętwienie twarzy to normalne przy tężyczce i braku magnezu. Już pisałam, że w krwi magnez, wapń, potas wyjdzie w normie, a nie ma go w mięśniach, tkankach czy kościach, bo organizm w krwi musi mieć makroelementy, bo byśmy nie żyli i czerpie je własnie z mięśni, tkanek czy kości, dlatego wyniki są dobre, a my źle się czujemy. Ewa

AGUSIAB1. Tężyczkę można mieć wcale nie z powodu braku Wit.D3, można mieć z powodu tarczycy, czy braku czegoś innego. To taka francowata choroba, której zawsze początkiem jest stres i bałagan w życiu, ale konkretny powód nie musi być taki sam jak u mnie czy u MELKI1234, bo MELKA na 100% ma tężyczkę z braku wit.D3, tak jak ja. Ewa

MELKA1234 :-) Ja panicznie boję się leków iten COAXIL zaczęłam brać z powodów ataków paniki i lęków. To bardzo słaby lek i powinno brać się minimum 3x1. a ja biorę 2x1 i chyba działa, a mojka lekarka mówi, że Tężyczka, to choroba ze stresu, z niepoukładanego życia i że taki COAXIL przyspiesza leczenie i że nie można się od niego uzależnić, więc dałam się namówić. Na początku brałam 1 tabletkę na dwa dni, później 1 tabletkę każdego dnia, jak nic mi po nim złego nie było, to zaczęłam brać 2x1 i tak biorę już 3 miesiące i jest dobrze i spokojnie i to jest najważniejsze. Na pewno z czasem przestane to brać, ale na razie pomaga, a ja zw wszystkich rzeczy na świecie najbardziej chcę. DOBRZE SIĘ CZUĆ. Ewa