Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Karolina nawet o tym nie wspominaj ;/ mnie tez po prostu nie chce sie jesc. jeszcze czasem przy tych napadach depresji i przed wyjazdem to nawet na sile nic przelknac nie potrafie. kurcze ale antybiotyk na zapalenie pecherza? przeczytalam opinie i mozliwe skutki uboczne i znow stres. rodzice nie pomagaja. chlopak caly czas pracuje niestety..

W naszym stanie to chyba lepiej nie czytać skutków ubocznych, bo potem tylko sobie wkręcamy je wszystkie. Ja też brałam antybiotyk na zapalenie pęcherza i nic mi nie było po nim, więc wszystko będzie dobrze ;) Strach przed lękiem to jest chyba w tym wszystkim najgorsze. Ja mam tak czasem, że jest okej, nagle zaskakuje mi ta myśl w głowie , że ,,o nie mam ataku, ale jak to* i już zaczynam o tym myśleć. Gdybym sobie nie przypominała o tym, to nic by mi nie było. Dziś cały dzień spędziłam w domu, przez tą pogodę taka senna atmosfera. Zaczęłam łykać ziołowe tabletki uspokajające, żeby jak najdłużej wytrzymać w stanie spokoju, bez ataków i cały dzień spędziłam spokojnie, ale nie dziwie się, bo dom jest w mojej strefie komfortu, baaardzo rzadko mam tu ataki.

Dokładnie, gdy przed wyjściem z domu się o tym w ogóle nie myśli to wszystko jest ok ale jeśli tylko najmniejsza myśl o tym włączy się przed wyjściem to już kaplica.... Ja mam w najbliższym czasie przed sobą podpisanie umowy z orkiestrą i spotkanie z fotografką w galerii handlowej(!) no i już oczywiście myśli że tam na pewno dostanę ataku itd :/

Niestety ja też nie czuję się dobrze kiedy wiem , że koniecznie muszę gdzieś być, coś robić i po prostu nie mam wyjścia. Oddychasz przeponą kiedy zaczynasz gorzej się czuć? Ja w takich sytuacjach często miałam uczucie że płuca mi się jakby zamykają, oddech stawał się płytki, miałam wrażenie , że się uduszę lub zemdleje z braku tlenu. Należy wtedy wciągając powietrze nosem pokierować nim tak, żeby to brzuch nie klatka piersiowa się unosiły , zepchnąć je w dół jakby, potem wypuszczać ustami powoli. Mi to bardzo pomogło i sam fakt , że nauczyłam się tej techniki oddychania sprawił, że ten objaw występuje dużo mniej niż kiedyś, może komuś się przyda :)

ALEXANDIAAA1 ... Tez nie boje sie wyjsc z domu, do ludzi... Tylko to parszywe uczucie mnie meczy ciężkiej głowy, guła w gardle i mam wrażenie ze zaraz sie nogi pode mną ugną. No pewnie ,ze to zaliczać trzeba do sukcesu... Nawet te najmniejsze a trzeba sie z nich cieszyć bo one nas budują:) Jak juz mówimy o sukcesach to ja dzisiaj wyszłam sama na spacer z maluda mimo iż uczucia fizyczne nie odpuszczały... Wyszłyśmy na godzinkę przy okazji tacie bo bagietki na śniadanie:) Mała rzec a cieszy:) Dobrze mi słyszeć , ze ktos rownież miał objawy non stop całymi dniami( nie zrozumcie mnie zle) ale starań sie wtedy uświadomić sobie ,ze to nerwica nie żadna inna choroba i ze wygram. Duzo jak na forum czytam większość ludzi miała napady ... Dlatego ostatnio zwątpiłam czy rzeczywiście to jest nl. Alexandiaa walcz ile nasz tylko sił by te objawy wszystkie nie wróciły na cały dzien bo to wykańcza. :)) i dziekuje za te slowa

Tez slyszalam o wcierce jantar :) mojej kolezance pomoglo :) dzis przede mna masa zajec i wyzwan.. tez nie lubie jak wiem ze musze cos zrobic i ze zaden atak nie moze mi dzis przeszkodzic.. ale jesli jednak tak sie stanie? ;/ staram sie nie myslec. musze jedynie probowac cos jesc, tym bardziej przy antybiotyku. a co jesli nie bd mogla ? eh masakra, napisze jak wroce zdrowa i szczesliwa :D jestem na chwile tez umowiona z chlopakiem dzis.. wiem ze przy nim nie bd miec zadnego ataku :) lece na badania, trzymajcie kciuki

Gość alexandaaaa1

Witajcie kochane ja póki co nie mam problemu ze spaniem , zasypiam kolo godziny 23 :) Ale pamiętam dobrze jak męczyłam się do godziny 4 i potem usypiałam z przemęczenia chyba.. Później mi przeszło i do teraz sypiam normalnie. Także myślę, że i Wam też przejdzie.. dajcie troszke czasu . Ja dzisaj miałam cholernie cięzko w pracy jak schodziłam na przerwe.. nagle zrobiło mi sie niewyraźnie przed oczami i potworne uczucie lęku strasznie sie bałam .. chcialo mi sie momentalnie płakać. No ale musiałam się uspokoić bo w koncu jestem w pracy .. I przeszło. Po tym ataku nagle zaczełam sie czuć bardzo dobrze jak gdyby wszytsko ze mnie *zlazło* takie hmm uczucie bez tej całej nerwicy.. Szkoda ze trwalo to tylko godzinke:( Ohh czemu już tak nie zostało ..

Ja mam pytanie do tych co biorą propranolol. Dostałam go na wysokie tętno, które w miarę się uspokoiło dzisiaj 85/min. Nie wiem tylko co robić w sytuacji, kiedy mam niskie ciśnienie 100/79 bo miałam brać regularnie lek. Nie wzięłam teraz, bo bałam się żeby mi ciśnienie całkiem nie spadło. Ale podobno z tym lekiem trzeba uważać przy odstawianiu.Z lekarzem nie mogę się skontaktować, co radzicie?

Witam Was. Tez nie mam problemow ze snem poki co...zaspiam okolo 22:30-23 i wstaje o 6. Dzis strasznie paskudny dzien...uczucie jakby mi ktos na klatce siedzial i trzymal za gardlo:-/ co powodowalo dalsze uczucia ze zaraz zemdleje. Kiedy juz mi przeszlo i sie cieszylam po 10 min wrocilo...i pozniej jeszcze raz. Czekam jak na jakies zmilowanie za tym piatkiem kiedy p ojde do lekarza i mi cos zapisze co mi w koncu pozwoli sie upporac z tymi fizycznymi dolegliwosciami. Mimo , ze czlowiek jest spokojny i tak to dopada... Macie tez tak , ze jak sie dobrze czujecie myslicie* gdzie to gowno , dalo sobie spokoj czy zaraz zaatakuje* no i atakuje:-/ bledne kolo.

Nie miałam tego leku akurat ale miałam jakiś na *b* i ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć tylko tyle ze to mi w ogóle nie pomagało, zjadłam jedno pudełko i już więcej nie brałam. A co lekarz powiedział na Twój wysoki puls? Bo mi powiedział żebym się nie martwiła bo z sercem wszystko w porządku a ten szybki puls jest na tle nerwowym...a na EKG wyszło 100/min

Gość Aleksandraaaa1

Baska00 mam tak ak Ty gdy jest dobrze to zamiast sie skupiac na tym, ze jest tak super to mysle * kurde ale sie super czuje.. zaraz zaraz a co bedzi jesli pojawi sie ze zdwojna sila .. lepiej czuwac * Mam takie wrazenie, ze jak przestaje myslec o leku i czuje sie dobrze to w psychice zakodowalo mi sie , ze ja nie moge byc bez lekow, bo wtedy boje sie ze przyjdzie najgorszy atak .ehh mam juz dosc tego paskudztwa.

No bledne kolo to standard.. chociaz dzis wyjatkowo osiagnelam mini sukces.. polecialam na badania ze skurczem zoladka, potem na chwile przeszlo a jak siadlam w domu nad sniadaniem to sie zaczelo. niestety nie mialam wyjscia i MUSIALAM jechac zalatwiac sprawy dalej. po drodze na przystanek mialam kilka odruchow wymiotnych i juz mialam sie wrocic, ale wsiadlam i zaczelam mowic sobie ze i tak mnie franca nie powstrzyma, musze jechac, ostatni dzien na to i nawet jesli zwymiotuje to pojde dalej. nie minelo kilka minut jak wszystko przeszlo.. caly dzien bez objawow, mimo nerwow gniewu i klotni ;) tylko martwie sie juz wizyta u lekarza. mam isc jutro z wynikami badan.. chcialabym zeby bylo juz dobrze i by pozwolila mi odstawic ten lek, troche za mocny jednak ;/ nie chce sie juz kurcze faszerowac chemia. wolalabym tez uniknac wizyty u ginekologa ale chyba sie bez tego nie obejdzie.. ten stres niezle namieszal chyba w pomiomie hormonow ;/

KAROLINA1990 no lekarz powiedział że z nerwów bo serce zdrowe, ale mój puls w spoczynku był zawsze powyżej 100 a przy lekkim wysiłku fizycznym albo ataku paniki powyżej 180. Dlatego lekarz stwierdził, że serce na dłuższą metę nie może się tak męczyć i przepisał propranolol i jest trochę lepiej bo dzisiaj miałam 85/min a od dawna tak nie było. Tylko nie wiem co robić, kiedy ciśnienie jest niskie, zapomniałam to z nim uzgodnić;/