Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio spałem od 1-11 24-10, dziś spałem tylko 2 godz, poszedłem spać o 23 a zasnąłem dopiero o 3...miałem świadomość że wstaje o 5 do szkoły. Zawsze jak mam świadomość że musze się wyspać to nie umiem zasnąć...a jak w jeden dzień mało śpie to na drugi wmawiam sobie że musze zasnąć i ciągle o tym myśle. Proszę o pomoc.

Oj Cinek żebyś wiedział dzisiaj wychodząc z domu zamykałam drzwi i tak mną zamiotło że myślałam że walne wszystko wkoło pływało totalna masakra a potem chodziłam jak paralityk jutro idę do lekarza i niech mi odstawia to cholerstwo bo inaczej się wykończę Gdzie reszta ludzi czy wszyscy już zdrowi ????????????????

Cześć ZUZKA :-) Dostałaś coś innego czy nic? To nie był za dobry lek, a przede wszystkim bardzo słaby, to znaczy na lekkie stany depresyjne. Moja koleżanka, to brała i miała tak jak Ty. Nic jej nie pomógł. Potem przepisali jej dwa inne, jeden benzo na 5 tygodni i jeden antydepresant. Bierze już pól roku i czuje się super. Życzę Ci powodzenia :-) Ewa

Nerwica czy depresja bez leczenia nie przejdzie. Nawet jeżeli przez jakiś czas będzie dobrze, to i tak wróci jeżeli jej się nie wyleczy i nie zmieni swojego stosunku do życia. Jest takie powiedzenie, bardzo słuszne; *zanim u ciebie stwierdzą depresję, upewnij się, czy nie otaczają Cie idioci...*. To niestety tak działa. Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia i bacznej obserwacji własnego życia, siebie i swojego otoczenia. Pisanie dzienników jest bardzo dobrym sposobem, aby nabrać dystansu...

Pola123 :-) Oczywiście, że tak. Co się dzieje? witam wszystkich. Ja czuję się dobrze, mimo niesprzyjającej pory roku. Jesienią zawsze jest gorzej. Biorę ten CITABAX już 3 miesiące i jest dobrze. Nawet bardzo dobrze. Mam to brać minimum przez rok, ale też muszę posprzątać w swoim życiu, co jest znacznie trudniejsze niż myślałam, ale walczę... Do ogrodu mojej matki dzika kotka przyniosła 4 małe koteczki. Jest tam z nimi, mają tam domek i jedzenie, ale maluchy nie przeżyją, jak zima będzie ostra, a moja matka do domu ich nie weźmie, nawet za cenę ich życia! Szukam im domu i denerwuję się, bo jak na razie, to wszyscy albo już mają kota, albo wolą psy...

Witam..Mam 16 lat cierpię na nerwicę.. Właściwie nie wiem czy to jest nerwica ale podejrzewam, że właśnie tak odwiedzam różne fora, szukam pomocy. Nerwice mam stosunkowo nie długo bo od jakiegoś roku ( pierwszy raz pojawiła się rok temu potem przez jakiś czas miałam spokój aż teraz znowu wróciła w nasilonym stopniu) Nie mogę spać od 3 dni jestem wykończona nie wiem co robić :( Kiedy przychodzi noc odczuwam niesamowity lęk tak jakby kula strachu ściskała mi wszystko w środku do tego są drgawki, duszności,mocne bicie serca i uczucie że zaraz zwariuje coś mi się stanie, nie będę mogła funkcjonować na drugi dzień, wykończę się jak dalej tak będzie. Nie mogę usnąć bo wybudzają mnie właśnie takie ,,fale** strachu, kiedy już usypiam nagle przechodzi mnie taki niesamowity dreszcz jakby kopnięcie prądem.W dzień jest trochę lepiej bo cały czas coś robię i nie myślę o tym chociaż cały czas odczuwam strach. Może znacie jakieś ,,sposoby** aby chociaż trochę złagodzić te stany? dodam, że nie byłam jeszcze u żadnego lekarza nie wiem co robić :( pomocy :(

Mam nerwice już długi czas, zaczęła się objawiać już jakoś w wieku 14-15 lat, a dzisiaj mam 20. Przez ten czas ukrywałam ja przed wszystkimi, teraz też ukrywam. Jakieś 2 lata temu chodziłam do psychologa, ale tych spotkań było niewiele, może 6. Potem przestałam, bo stwierdziłam, że psycholog mało mi pomaga, brał 100zł za godzinę i stwierdziłam, że jednak sama sobie poradzę. Bywa różnie, są lepsze okresy jak i gorsze. Za dnia staram się funkcjonować normalnie, ale moim największym problemem jest to, że stresuje się jak skupia się na mnie jakaś uwaga, np. jak mam egzamin ustny, jakieś wystąpienie publiczne itp. wtedy po prostu serce mi bije jakby zaraz miało wyskoczyć, cała się trzęsę i mam wiele innych objawów. Zawsze starałam się to ukrywać, ale wiem że znajomi zawsze widzieli, że najbardziej ze wszystkich się stresuje. Przeszkadza mi to we wszystkim, w normalnym życiu przede wszystkim. Musze unikać i odmawiać sobie bardzo wielu rzeczy. Ostatnio mam bardzo duże refleksje na ten temat, ogólnie przez to, że spotkałam kogoś i jesteśmy razem. Tylko ja nadal ukrywam jaka jestem naprawdę. Jest mi źle, bo okłamuje go, a on myśli, że umiem poradzić sobie w życiu ze wszystkim, a tak naprawdę nie umiem poradzić sobie sama ze sobą ;/