Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Tyta32, Lublin. Tyta, to jest nic. Ja cierpiałam na chipohondrię (w sumie też miałam ataki i to straszne - nerwica lękowa, przed śmiercią) od 7 do 9 lat jakoś, potem były przebłyski i w wieku 10 lat to wróciło, potem jakoś uspokoiło się. Potem znów przebłyski. Od tamtego roku lutego do sierpnia miałam lęki przed czymś innym (czego nie chcę wspominać) i jakoś od wrzesnia bardzo nasilone ataki chipohondryczno, depresyjno nerwicowe bla bla bla :D Ale to strasznie ciężkie 4 miesiace... Ciężkie dzieciństwo miałam bardzo i dalej to się ciągnie... W pierwszym czasie tej chipochondrii leczyłam się psychiatrycznie i terapie... Ale to było ok 10 lat temu, więc nic nie pamiętam no i fakt faktem bylam dzieckiem...

Ojejku to faktycznie przeszłas juz w swoim życiu choć taka młodziutka jesteś :(,to co piszesz na co chorawałas jak byłas mała to szczerze mówiąc to nawet niewiem co to jest.....Boże jak to człowiek musi sie wycierpieć i jakos dalej zyc i dawać rade ,spróbuj robić tak jak pisałam i pamietaj NIE MYSL O TYM to twoja glowa i twoja psychika sama nia rządzisz....bedzie dobrze :-)

Hej znowu Wam wszystkim! Ostatnio na nogi postawił mnie nervosol - inna jakość życia :) Natomiast znowu mam stres, ponieważ w badaniu EEG wyszły mi jakieś *sporadyczne zmiany podrażnieniowe*. Poleciałam od razu do neurologia i powiedziała, że to nic takiego, że pewnie brakuje mi magnezu i żebym się wyluzowała, bo inaczej po prostu tak będę miała. Ale moja neurolog, u której byłam dzisiaj powiedziała, żeby jednak zrobić tomografię i teraz strasznie się martwię, że jednak podejrzewają raka i nie wiem, co mam ze sobą zrobić ... Chyba znowu mam atak i jakieś stany depresyjne ...

Wiecie, mi to się wydaje, że wszystkie te problemy biorą się ze stresu... Mam na myśli prawdziwe, fizyczne objawy, bo męczące jest ciągłe denerwowanie się, niepokój itp - musi to się jakoś odbić. Ostatnie dni chodzę pozytywnie nastawiony, jest bardzo dobrze (pomijając czasem kłótnie rodzinne, ale można się przyzwyczaić). Piszę, bo się boję jutrzejszego wyjazdu - będę siedział w busie przez jakieś 2,5 godziny. Pewnie będzie to nawet ten sam kierowca i bus, w którym ostatnio mi się słabo zrobiło :/ Z tym, że będę chociaż siedział tym razem. Jestem prawie pewny, że cholera się za mnie weźmie. Ehh aż mi się ciężko robi jak o tym myślę. Zobaczymy, muszę sam dla siebie to zrobić. Aaaaallleee strasznie! Żebym się bał busem jechać bo tam zawału dostanę, zemdleję czy umrę albo cholera wie co jeszcze - powiedzcie, że to głupota... :/

Bidok witaj, masz rację że to stres dlatego ćwiczenia relaksacyjne tak dobrze wpływają na nas w tym stanie, nic ci się w tym busie niestanie, moze to głupia rada, ale mi daje czasem powera, masz mp3 albo tel, weź ze sobą słuchawki, włącz nutkę, najlepiej by były to angielskie utwory spróbuj wsłuchaćsię w muzykę, wyłapac słowa i wyobrazić siebie w jakiejś mega pozytywnej sytuacji, 2,5 godziny jazdy busem. pfff co to dla ciebie:D całuję was mocno lece na jogę paaaaa:* trzymajcie kciuki bym nie uciekła i doszła

Merypanda, ja w swoim czasie przeszlam przez wszelkiego rodzaju badania glowy:)i oczywiscie przekonana bylam, ze wynik jaki zobacze bedzie wyrokiem....nic bardziej mylnego, eeg czesto pokazuje nasza forme emocjonana...jestem przekonana, ze tak wlasnie jest w Twoim przypadku :D ja mialam i eeg i tomograf i rezonans, i co?? glowa boli mnie juz od 12 roku zycia a mam 29 i nic sie zlego nie dzieje:) sprawdz ten tomograf ale tylko w ramach spokoju:) pozdroo!

Mam do was pytanie a mianowicie do kogos kto moze mi pomuc od jakis 3 lat moje samopoczucie przypomina kobiete przed smiercia a zaczelo sie od tego ze kiedys palilem ..... i pewnego razu zdawalo mi sie ze serce mi stanelo przyjechalo pogotowie zmilezyli mi cisnienie mialem 120/80 puls w normie i pojechali powiedzieli ze nic mi nie grozi ale od tamtej pory moja przygoda sie zaczela .czulem sie tragicznie z dnia na dzien chodzilem po lekazach kilka razy bulem w szpitalu ale nic a nic mi sie nie poleprzylo .Dzisiaj sprawa wyglada tak : mam przeprowadzone badania -2x holter ekg -wszystko w porzodku-jakies 1,5 roku temu -holter na nadcisnienie powtuzono badanie kilka razy w ciagu jednej wizyty-wszystko wpozadku 1,5 roku temu -2 x robiane echo serca wszystko wporzodku -masa zrobionych ekg-wszystko dobrze -tomograwia gwowy-nic zlego nie wykryto -prze4swietlenie odcinka szyjnego-dobrze to chyba najwazniejsze badania i wszystkie sa w porzodku wiec czemu sie czuje zle . -dzis dolega mi : -czasami zawroty glowy jak wstaje -pulsowanie w uszach strasznie dokuczliwe wysepuje w tedy kiedy wchodze po schodach nie zawsze lub przy wysilku fizycznym dodam ze trenuje sporty silowe czyli silownia bieganie itp.kiedy sie zestresuje i zdenerwuje .- wlasnie pulsowanie najbardziej mnie denerwuje i irytuje bo mi przeszkadz w wunkckonowaniu -dziwne piszczenie w uszach podobne do dzwieku ktory wydaje tv jak sie skaczy progrzam.Piszczenie wystepuje z rozna intensywnoscia raz w ogule raz bardzo mocno sychac je w tedy kiedy jest cicho -uczucie mrowienia nog tak jak by cos dziwnego po nich chodzilo zwlacza gdy siadam -kolatanie serca takie krotkie np. dwa udezenia jak by o klatke piersiowa jedno walniecie i zatrszymanie sie a puzniej taki odskok nieprzyjemne uczycie zdaza sie to roznie raz zadko raz czesto raz w ogule -pulsowanie glowy zwlaszcza jak sie klade i moja glowa lezy na poduszce -wychodza mi tez zyly na schroniach zwlaszcza przy treningu a problem polega na tym ze pulsuja normalinie widac jak krew przeplywa i pulsuje czyli skurcz i roskurcz -czasami tez sciska mi cos w uszach to nie jest ani pisk ani puls poprostu jakby cos mnie scisnelo i to boli czas trwania jest bardzo krutki z pol sekundy. -i czucie tetna w szyi takie walenie jak w uszach chyba to wszystko bardzo prosze o jakas pomocna rade albo jakies wyjasnienie * co to jest nerwica skoki cisnienia ? przepraszam za blendy zadko pisze na pc z gory dziekuje :*

BASKABASKA ja biore citabax 10 mg chociaz powinnam juz brac 20mg byc moze masz racje ze biore za malo.Wydawalo mi sie ze od 20 gorzej sie czuje ale to nie od tego bo i od 10 tez tak nieraz sie czuje.Choc powiem ze juz nie mam takich strasznych lękow i nauczylam sie je opanowac choc nie zawsze sie udaje a wszystko to dlatego ze sa ciagle mysli o nerwicy.Od jutra zaczne brac 20mg moze sie polepszy bo juz mam dosc tych objawow somatycznych ,ciagle cos boli i spac nie mozna w nocy co godzine sie przebudzam.pozdrawiam

Ja bym się pewnie dziś dobrze czuła a że jestem przed okresem to czuję się fatalnie.płakać mi się chce.dobrze że jestem sama w domu to się wyryczałam już chyba za wszystkie czasy i mi troszke ulżyło.to znaczy fizycznie może być ale psychicznie to mam małego doła.no cóż takie uroki bacia kobietą.............Merypanda ja ci powiem że jak robiłam badanie eeg to też mi tam wyszły jakieś cuda ale na szczęście inne badanie wykluczyło choroby.to tylko mi mózg świrował chyba ze stresu hi hi.więc zrób to badanie i bądź spokojna bo nerwy tu nic ci nie pomogą.buźka dla ciebie i dla całej reszty

Bidok to super, a ja wróciłam z jogi, było C U D O W N I E!!! sama w nowym budynku z obcymi ludźmi, zajęcia super, tylko 2 razy chciałam panikować ale chyba było fajniej niż do dupy więc nerwica przegrała:DD za tydzień powtórka, cały czas się uśmiechałam i myślałam jak mi dobrze:) a juz ciemno i musiałąm w tych ciemnościach dojść do miejsca gdzie się z moją mami umówiłam skąd miała mnei zabrac, super:) zaraz się popłaczę:(( :D całuję was mocno i trzymam kciuki za was wszystkich w tych małych WIELKICH krokach:)

U laryngologa mam juz umowiona wizyte w tym miesiacu ale nie licze na jkies cudowne uzdrowienie :((( kiedys bylem i robili mi badania na slych takie cos ze zamykaja cie w malym chyba dzwiekoszczelnym pomieszczeniu i musisz wciskac przycisk jak uslyszysz pipczenie :)))

Magdzik23 - prawda, że jest super jak uda nam się pokonać cholerę? :D A właściwie to nawet nie pokonać, tylko nie dać się oszukać. Dziś miałem myśli, żeby zrezygnować z busa, bo im bliżej tym bardziej się boję... Ale już postanowiłem. ...jaaaa zaraz tu skisnę, tak się stresuję, że szok! A zaraz śmieję, bo przecież nic mi nie jest... ehh Macie rację, przecież to bzdura totalna, nic mi się stać nie może. Dobrej nocki życzę, trzymajcie się! :) Cieszę się, że znalazłem to forum.

Haha:) Bidok właśnie takie rezygnacje to pierwsza bariera naszego lęku:) ja zanim wyszłam to myśli kotłowały się najpierw pod postacią, a może nie pojadę, przecież nie muszę, po co mi ta joga i stres, nie ,nie jadę, wsiadłam do auta, i myślę powiem mamie żebyśmy pojechały po zakupy jedzeniowe ale trudno, nie jadę, a jak już dojechałam myślę sobie, zawsze tak będę mówić, i myśleć więc czass to przełamać :) tak jak z twoim busem że już o rezygnacji myślisz, stres ale przecież nam się nic nie stanie, nie ma opcji, wiesz na czym masz się skupić i co jest priorytetem a nerwica niech w cholerę pójdzie:) Bidok trzymam za ciebie kciuki!!!!! aż się nie mogę doczekać aż wpadniesz tu i powiesz Ale przyjemna podróż:DD będę tu czekać na same pozytywy od Ciebie, !!

Witam was:)Dawno juz nie pisałam.Jakoś czasu mi brakuje,bo oprucz mojego maleństwa mam jeszcze starszą córunie której też musze poświęcac czas i na wikendach chodze jeszcze do szkoły,ale coś kiepsko sie czuje ciagle dokuczają mi duszności:((byłam nawe u psychologa,ale ta kazała mi iść do kardiologa,ale ja jestem pewna,że to przez nerwice:((buuu W