Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Futerko nie strasz mnie :) bo ja cały czas żyję nadzieją że nadejdzie wreszcie taki dzień że będzie jak dawniej i przejdą mi wszystkie dolegliwości.. teściowa powiedziała mi ostatnio że co do tego bólu karku i kręgosłupa to ja się muszę chyba przyzwyczaić bo pewnie mi się jakieś zwyrodnienia robią i jak się juz zrobią to wtedy już nie będzie tak bolało.. ale kiedy to będzie ?? już kilka lat się z tym męcze a ona mówi że jej też ani żadne naświetlania nie pomagały , lasery i masaże... cóż za pocieszenie.. a kardiolog powiedział mi że od tego też może serce i wszystko boleć bo to promieniuje.. musze się do tego neurologa na następny poniedziałek zapisać i niech mnie da na jakieś badania czy coś ..

Czytam, to i płaczę... Dziękuję dziewczyny jesteście kochane :-) Futerko :-0 Ja biorę ATENOLOL50 już 6 lat, bo miałam niskie ciśnienie takie 90/60 i tętno 120, 140... Pani kardiolog powiedziała, że moje serce bije szybko, ale płytko, dlatego mam to niskie ciśnienie i powiedziała, że tak słabo się czuje przez to płytkie bicie serca i dlatego jestem to serca za mało dotlenione. Przepisała mi ten ATENOLOL50 i na początku bardzo bałam się go brać, bo tak jak Ty wyczytałam, że obniża ciśnienie i powiedziałam o tym mojej pani doktór, a ona wytłumaczyła mi, że w mojej sytuacji, to jak będę brała ATENOLOL50 2 x dziennie, to on wyreguluje prace serca, które zacznie bić wolniej i dobrze, i dzięki temu moje ciśnienie tez się wyreguluje. Zaufałam jej i zaczęłam brać. Po dwóch tygodniach miałam już tętno 70-75 na minute i ciśnienie 110/ 75 do 120/80 i tak mam do dzisiaj. ATENOLOL jest z grupy betablokerów i jak już zacznie się to brać, to do raczej końca życia, ale mi to nie przeszkadza. Najważniejsze, że nie muszę bać się, że zaraz zemdleje, albo dostane zawału. Ewa

UWAGA - ATENOLO nie jest środkiem na dolegliwość jak np. tabletka od bólu głowy. ATENOLOL należy brać absolutnie regularnie i konsekwentnie tak długo jak lekarz karze i jak kończy się jedno opakowanie, trzeba zawsze mieć następne. Nie można tego przerywać, bo można wpakować się w kłopoty. To bardzo dobry i skuteczny lek, ale trzeba traktować go poważnie, tak jak poważnie należy traktować własne serce... Ewa Magdzik! Obrażając się i odchodząc z forum zachowasz się na zasadzie *NA PRZEKÓR RODZICOM, WEZMĘ I SIĘ PRZEZIĘBIĘ*, a to jest żałosne w Twoim wieku...

Ewa dobrze mówisz bo mi kardiolog też cos podobnego mówił właśnie.. to może też zacznę 2 razy dziennie brać.. bo właśnie nie chcę rano tego łykać przez to że boje się tego jeszcze niższego ciśnienia i że nie będę w stanie normalnie funkcjonować bo zaraz zimno mi się zrobi i słabo , no i ta głowa.. a w dodatku ja jestem tak nastawiona do tabletek że nawet przeciwbólowych nie biorę , no chyba że mnie rwa kulszowa złapię to wtedy opokan jeden połykam żeby móc chodzić.. a teraz właśnie biorę codziennie magnez z guaraną, depresanum i neopersen forte, te kropelki i atenolol , tak że dla mnie takie coś to już przesada :) mam syrop hydroxyzinum i nawet tego sie boję , chyba że już naprawdę ciężko mi zasnąć to wtedy wypijam jedną lub dwie łyżki :)

Ja zauważyłam, no nie od razu, ale po bardzo długim czasie, że ile razy *pajacuję* z jakimś lekiem, którego nie znam, to absolutnie zawsze mam takie same objawy jak przy *pajacowaniu* z innym lekiem. To oznacza, że te negatywne objawy, to ja sama sobie wywołuję, strasząc się i przekonując, że na pewno nowy lek mi zaszkodzi i tak bez końca. A to jest bzdura, ponieważ po każdym leku negatywne objawy są inne i różne, a u mnie zawsze takie same! Zacznijcie zwracać uwagę i sami zauważycie, że to lęk i samonakręcanie nas skłania to wywoływania sobie złego samopoczucia po lekarstwach, a nie samo lekarstwo... Ewa

Gość marlenna

dziewczyny ,, wy nawet sobie nie zdajecie ,że to forum jest jak psychoterapia , której kazdy potrzebuje !chodziłam na grupowa i tak własnie ona min wyglada , sa negatywne i pozytywne emocje bo tak sie wychodzi z nerwicy ! A tak na osłode to najwazniejsze zeby sie nie przejmowac i w ciasnych butach nie chodzić. hihi. Magdzik ,dziekuje ci za miłe słowa i wracaj tu natychmiast ;)* gdyby nerwica nier była choroba zwiazana z psychika to by nie było takich emocji. To ,ze sie nie zgadzamy z czyjas opinia to znaczy ,ze jestesmy róznymi osobowosciami i mamy różne temperamenty ale tak ten świat funkcjonuje . buziaki i trzymac sie mocno w dązeniu do lepszego jutra.

Gość marlenna

panowie , głowa do góry , dacie radę ;)* Ewo , ciesze sie ,ze podjełas słuszna decyzję , madra i doswiadczona z ciebie kobieta ,śćiskam cie mocna i przytulam. kochani ,, dzisiaj mikołajki ,wiec dajmy sobie wszyscy nawzajem cos dobrego ,miłego z samego serca wypływajacego . dajmy sobie zdrówko i lepsze jutro w prezencie bo to dla nas w tej chwili najwazniejsze;))))*********** Agniesia , dziekuje za mikołajka hi , Marzena

Drogi święty Mikołaju Na wakacjach jesteś w raju, więc list piszę, byś pamiętał, że niedługo będą święta. Pewno myślisz, że posypią się ty prośby o prezenty. Nie napisze jej bo, po co - znasz je wszystkie! Jesteś święty! Kiedy zaczniesz wór pakować z prezentami Mikołaju, to nam przynieś razem z nimi mały okruch szczęścia z raju. Zamiast paczek-niespodzianek, przynieś spokój, dobre chwile, tolerancję i życzliwość, miłość... Czy to jest, aż tyle?!

To forum jest pewnego rodzaju uzależnieniem hihi i nie można się z nim ot tak rozstać...także Magdzik napewno tu wróci...wierzę w to... nie bądź Magdzik taka zasadnicza w swym postanowieniu i... złam się ...i wróć do nas, uciekłaś od jednej osoby, a zostawiłaś nas wiele osób. Agniesia wklej tego mikołajka na NK to wtedy go zobaczymy...zresztą ja próbowałam go skopiować i gdzieś wkleić ale nie dało rady.

Hej kobitki ja się tu muszę wtrącić bo mnie nerw wzioł,nowłaśnie magdzik zostawiłaś nas i wróć prosimy,tak jak napisała baskabaska.nawet ja dziś złamałam swoją pewną zasadę ale jej nie zdradzę sorki.u nas był mikołaj tzn u synka,jest bardzo zadowolony.nawet ksiądz dał paczki wszystkim ministrantom aż się zdziwiłam.mi już tęskno za magdzikiem,myślę że dużo mnie z nią łączy.pozdrawiam was wszystkie i chłopaków też.arkekra aten wierszyk super,nastrojowo dziś tu

Kochane moje forumowiczki powiedzcie mi czy przy tej nerwicy człowiek czuje się tak ... nijaki ?? czuje się taka gorsza od wszystkich ;/ idę ulicą to mam wrażenie że czlapię jak jakaś pokraka kazdy sie ze mnie śmieje ;/ (znaczy chodzę normalnie :) ale takie uczucie ... boję się nowych zadań nie lubię poznawać nowych ludzi ;/ co się ze mną dzieje