Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje Magdzik miewam jakies mysli glupie sama do siebie gadam w myslach i po czasie mowie jestem wariatka prowadze ze soba djalog!jestem silna stracilam 2 ciaze i wiem ze bog mi pomoze wyjsc z tego najgorsze sa te lęki biora sie nikat jest fajnie milo az tu nagle lek i wtedy on mnie sprowadza do parteru i juz sie boje ze umre lub zawal mnie trafi nie moze byc dobrze bo jak juz sie lepiej cuje to lę zlapie i wtedy zamykam sie w sobie jestem cicha i tylko walcze by on odszedl mowie sobie nie boje sie ciebie bo zaraz cie nie bedzie i wyobrazam sobie jak zatapiam stopy w cieplym piasku przelatuja mi przez palce i to mnie odpreza...

Czarnulka bardzo dobrze robisz, tak właśnie powinnaś robić, ja przy tej nerwicy też zaczełam w myślach ze sobą dialog prowadzić ostatnio zauważyłam, gdy znów mnie zły nastrój złapał, załamka, złość, to w myślach mówiłam Magda nie niszcz tego co już osiągnełaś, nie pozwól sobie na takie zachowanie!! i te wyobrażenia twoje czarnulka są super!! wg mnie bardzo dobrze że je robisz

Czarnulka, ćwiczenia powodują wyzwalanie chormonu szczęścia, mi też kazał na coś się zapisać co będzie mi się miło kojażyć i będzie mi sprawiać przyjemność. Ćwicz to co lubisz, nie musi to być wysiłkowe. ja też nie mogę się męczyć, kiedyś samo chodzenie po domu czy schodach bardzo mnie męczyło i na ćwiczenia napewno się długo jeszcze nie zapisze, ale mam w planach jogę na początek zacząć a potem się zobaczy a co do solarium to futerko wie więcej bo przezwyciężyła ten lęk bardzo dzielnie bo ja to nie chodzę na solarium

Gość karolcia04

Hejka kochane mnie dzis jakos złapało jak obiad robilam dreszcze uderzenie goraca,serce zaczelo walic,nie doszlo do ataku ale bylo blisko mialam wrazenie ze mdleje ale poradzilam sobie;)) teraz fryzjerka(kol)obciale mi wlosy i zapoatla slicznego warkoczyka ;)) wzeilam zilowe na uspokojanie ale dalej jestem taka pobudzona,serce mi wali łapy sie trzesa ehhh...co mam zrobic ;((?i najgorsze jest to ze nie moge zajac sie czyms innym bo sie skupic nie moge;/ehh Czarnulka witaj;)ja tez mam coreczke zuzie tylko ze moja ma 2,7 msc;)

Hej karolcia:)skad ja to znam wiecie co jest najgorsze te glupie mysli ze umrzemy! ze jestesmy na cos chore ze zemdlejemy i nasze dziecko zostanie samo.Mi czesto sie robi goraco i psycholog mi zadala pytanie z czym mi sie kojarzy cieplo powiedzialam ze z rodzina z domem pelnym milosci z rodzinna atmosfera a ona mowi to skad ta smier skad mysl ze umre gdy robi mi sie cieplo ...i teraz jak robi mi sie cieplo zdarza mi sie ze mysle oho zagrozenie cos sie dzieje ale mysle tez ze sie zmeczylam cisnienie mi skoczylo potrwa to chwilke i zaraz przejdzie lub staje przy oknie i mysle o cieplym piasku:)ale z solarium musze wygrac leki mnie nie moga pokonac jak wychodze bedzie zawsze cieplo bo cialo rozgrzane ale nie bede myslec o smierci napedzac mysli bo wtedy serce jeszcze bardziej bije i bardziej sie boimy..nie nawidze tego uczucia!:*(

Szybki obiad makaron muszelki ugotowac podsmarzyc mieso mielone na patelni i dodac sos do spagetti i nalozyc na makaron lub zmieszac pychotka:)wczoraj robilam:)kobitki jak wam mija wieczorek bo ja siedze czekam na mame ma przyjechac bo juz przez te lęki boje sie sama byc w domku nazeczony zq granica a my z zuzka same.Zuzia juz po kapieli zaraz zjem i tez sie umyje mama przyjedzie to jakis film obejrzymy.mieszkam daleko od rodziny 120km

Gość karolcia04

Ewelinaaaa dzis mialam kurczaka w mleku kokoswym i w curry;) a na jutro robie grillowe piersi z kurczaka w bazyli z suszonymi pomidorkami w zalewie ;)_mniam ;)) no czarnulkaaa,tylko ze cczasem ze te mysli przychodzac z nikad i czujesz sie taka bezbrona nawet jak myslisz o czyms innym ;/

Gracja , Czarnulka i Magdzik widzicie jakie z Was zaradne kobiety:) Bo jak nie to Wam to przybliżę Waszymi słowami: zaczelam chodzi do psychologa i dzieki niemu czuje sie pewniejsza i odwazniejsza było mi dziś lepiej,byłam jakaś pewniejsza skrzydeł i chęci dostaje do dalszego działania wyobrazam sobie jak zatapiam stopy w cieplym piasku przelatuja mi przez palce i to mnie odpreza... te wyobrażenia twoje czarnulka są super!! wg mnie bardzo dobrze że je robisz mam w planach jogę na początek zacząć a potem się zobaczy poradzilam sobie;))

Futerko ostatnio mialam tak samo jak ty tez myslalam ze nie dojde wystraszylam sie ale wmawialam sobie ze to cieplo jest normalne ze skurka sie nahrzala i jakos przeszlo ale kiedys jak poszlam to po solar lek w domu ze umre na zawal po nim szok wtedy mi serce tak wali jak szalone!nic juz nam nie mozna!kobietki nerwica chce z nas zrobic wraki ale my nie takie glupie niech nie zapomina ze jestesmy kobietkami ha ha i jej z czasem w d,... nakopiemy!:)

Dzięki za przepis, na pewno skorzystam juz mi sie przejadły pierogi od babci i bigosy heheheh:D ileż można.... a nawiązując do tematu lęku itd. to postarajcie się nie toczyc z nim wojny, bo tak naprawde same ze sobą ją toczycie. Dlatego musicie ( ja poczatkowo robilam to na sile, ale zadzialalo) pokochać siebie z nerwicą.. nie nazywac jej np. francą tylko pomyslec bardziej w ten sposob: hmm czuję sie teraz niepewnie, ale nie jestem na siebie zla, nie jestem zla na nerwy, spokojnie zapanuje nad soba , tak mi sie przytrafia, ale nie jestem przez to gorsza i nie muszę sie złościć na to. Powiedzcie do siebie w glowie tj. np. ja mowilam: Halo EWELINA:) jestes bezpieczna popatrz dookoła Twoj lęk pomoże Ci teraz dostrzec plusy Twojej sytuacji: masz ciepłe łózko, sufit jest na swoim miejscu, jest Ci ciepło, możesz pomyślec o celu jaki na jutro sobie postawisz, hej może jutro pojdziesz ze swoją nerwicą na spacer do parku na całe pol godziny i beda tam ludzie , moze bedziesz ich obserwowala usmiechala sie do slonca lub nawet do chmur a moze i Twojej nerwicy tez sie to spodoba. Tylko pomysl spacer jest dobry dla Ciebie i jak zrobisz to? Rozmawiajcie ze sobą, ale doszukujcie sie dobrego. Kiedy zaczynało mi mocno bić serce zaczynalam nucic delikatnie jakąs melodie , stawalam przy oknie, ktore troszke zwykle uchylałam... i bujałam sie w rytm melodii, patrzylam sobie na gwiadzy, ksiezyc myślalam wtedy no tak serce mi wali, moze zemdleje, ale w sumie dlaczego, jest tak ladnie jest tak milo... i po 5 minutach zostawalo tylko wspomnienie o szybko bijacym sercu;) to wymaga czasu ale moze tez go nie wymagać. Pamietajcie to nie wojna to bardziej misja pokojowa:* buziaczki dla WAS

Gość karolcia04

Mi tez tak czasem wali puls na szyji,to jest okropne;/;(((nielubie tego... teraz to mnie sciska tak w klatce tak wiecie,takie spiecie ...ale melisak jhuz wypita moze zacznie dzialac;)) ja zamiast dzis u fryzjera odprezona to bylam sp[ieta i leki mnie łapały;/ a sluchacjie chcialam sie was zapytac,czy wy tez macie tak oczywiscie przy nerwicy ,ze np przeszkadza wam jak wlosy sie zle uloza bo myslicie ze cos wam sie na glowie dzieje,albo np,jak bluzka krepuje to ja odrazu patrze czy to ze mna cos sie nie dzieje a nie bluzka ;/maskra to jakas choroba pieprzona!!!!;/

Kiedys wyszlam z wanny po dlugim lezeniu i serce mi zaczelo mocno walic palpitacje to jest okropne mam wrazenie wtedy ze zaraz mi stani i ciocia mi powiedziala ze wiekszosc zgonow to jak sie z wanny wyjdzie w cieplej wodzie lezac.. wiecie ze przez 3 mies tylko prysznic bralam tak sie balam a kapiac sie czulam lek czy to teraz umre czy mi sie to stanie...

Ale pyszności gotowałyście, ja dziś miałam dużo obiadu (pozbywałam się rzeczy które trzeba szybko zjeść:) zrobiłam dziś zupę kapuśniaczka z cebulką i kiełbaską zasmażaną i ziemniaczkami, do tego udka duszone w sosie kalafiorowym, pizze, dla mamy(bo muszę pilnować jej diety;) :) zupę brokułową, do teog kurczaczek z ziemniaczkami z koperkiem i kapustą kiszoną, mniam, ale czaję się na te rogaliki gracji, ale mnie uprzedzono i kupiona a miałam robić. idę kłaść synkabo pracowity dzień mieliśmy. i wpadnę dalej by odpisać. ale mnie w głowie ściska, mówię wam, dawno mnie tak nie lapało