Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Megi, dobrze, że za mnie napisałaś haha, nie mam za co się gniewać, Ewa też brała (pramolan). Cyganka, ja brałam kiedyś długo i 3 razy dziennie, bardzo dobrze się po tym czułam ale jak zaprzestałam i ok. 2 lat nie bralam nic, a nerwiczka wracała stopniowo aż dopadła mnie tak mocno, że pramolan był już za słaby mimo iż zaczęłam go brać, dostałam trochę psychotropów i się podleczyłam, ale teraz biorę tylko na noc 1 tabl.

Dzień dobry, tak więc bardzo się słucham mego Pana psychologa i robię wszystko to co on mi karze a nawet więcej, zostaję na prawie cały dzień sama(co wcześniej było nie do pomyślenia kto czytał ten wie) zmieniłam kolor włosków, wychodzę DALEJ z psem na spacer niż zawsze, DALEJ sama wychodzę z synkiem na spacer a to wiąże się że na DŁUŻEJ jednocześnie, a najlepsza historia to ta, że postanowiłam pojechać autem dalej niż moje osiedle, wsiadłam przejechałam 1km i dojechałam do pętli tramwajowej, i powiedziałam sobie że dojadę do drugiego osiedla które jest oddzielone wielkim cmentarzem, domkami blokami aż dojadę do apteki zawrócę i wrócę, ok 3 km to jest odległość, więc przejechałam pętlę i zwolniłam, zaczełam się trząść, zawrócić nie było gdzie, i pomyślałam że najbliżesze miejsce by zawrócić to cmentarz(parking przy nim, ALE dojechałam spięta, trzęsąca się, napięta, przestraszona z myślą że muszę do po rodziców zadzwonić, stanełam na światłach i mogłam albo zawrócić albo pojechać dalej i co..........? HA! POJECHAŁAM DALEJ!! I MOJE MIĘŚNIE SIĘ ROZLUŹNIŁY, POCZUŁAM JAKBY *KAJDANY* CIĘŻKIE KTOŚ MI ZDJĄŁ, DOJECHAŁAM DO APTEKI I WRÓCIŁAM!! :D sikam co godzinę, a nie 15 min!! nawet u kumpeli mogę wytrzymać półtorej godziny i wrócić sama do domu z synkiem nie myśląc o toalecie! :) odrealnienie dalej jest raz większe, raz mniejsze ale dziewczyny przez te 5 dni to dla mnie tak wielki sukces! to moja droga ku normalności

Witam. Ja tylko na chwilkę.Jestem półprzytomna normalnie.Poszłam o 4 nad ranem spać. O 1.30 pojechałam z synkiem na pogotowie ,bo miał 40stopni gorączki. Najlepsze jest to ,że wzywałam pogotowie,a oni nie chcieli posłać karetki,tylko kazali przyjechać.To są szczyty.Wygadywałam się z nimi 15 minut. Później poszłam do apteki po lekarstwa,która miała dyżur,dzwonię i dzwonię wyszedł babsztyl obudzony z letargu i mi z fukami,własnie piszę skargę na tą aptekę! Miłego dnia Wam życzę.

Bardzo martwię się moją mamą, ma bardzo ciężkie choroby które zagrażają jej.........:(( ale wszystko biorę na swe barki, ona nie ma kiedy się leczyć a teraz będzie musiała bo jej nie odpószczę, wydzwaniam, po specjalistach, od razu zeskierowan na badania zapisuję i robię jej grafik gdzię ma nie planować dnia by ma wizytę u lekarza i będę jej gotować i pilnować by stosowała dietę bo ona jest bardzo pracowitą kobietą ciągle pracuje i wszystko chce za wszystkich robić, a o siebie nie dba, zaniedbuje lekarzy, zdrowie wszystko:( to co ona przechodzi to w szoku jestem że ma tyle siły na prace i na normalne funkcjonowanie w domu. poprostu jestem oszołomiona. miłego dnia wszystkim oby wasze postępy były co raz większe, Aga 1791 super że do pracy chodzisz i jest dobrze!! też bym chciała tak. psychoterapia ważna jest w naszej chorobie

Oh Agniesia przykro mi, jak oni mogą, przecież to dziecko chore, ja też taką miałam sytuację, facet złamał mi nos z przemieszczeniem i miałam do rozerwanego na pół, skóra odchodziła od nosa a krew lała się wiadrami a oni nie chcieli przyjechać. rozumiem gdy są w rozjeździe ale jeżeli są i mają dyżur to do dziecka szybko trzeba!! to niebezpieczne z taką temperaturą!

Magdzik :-) super. widzisz, nie umarłaś, nie zabłądziłaś, nic się nie stało i nigdy nic się nie stanie, bo to całe cholerstwo jest tylko w naszej głowie :-) Będzie dobrze :-) Co do mamy, to ją zmobilizuj do leczenia, bo jak Twoja mama będzie chorować, to Ty będziesz, to przezywać, a Ty potrzebujesz spokoju i wyciszenia... Pozdrawiam i buziole :-) Ewa Zdrowa1 :-) dzisiaj boli mnie cały brzuch, ale ja mam ten zespół jelita wrażliwego i czasem jest trochę gorzej. Zaraz wychodzę i jadę do rodziców. To są staruszkowie, ale czują się lepiej ode mnie hahaha buziaczki :-) Ewa

Agniesia. Z tym pogotowiem, to zawsze tak było. Napisz skargę i wyślij listem poleconym z potwierdzeniem odbioru i poproś o wyciągniecie konsekwencji wobec osoby, która w nocy, do chorego dziecka nie chciała wysłać karetki i zażądaj odpowiedzi na swoja skargę w formie pisemnej na Twój adres. Przez jakiś czas będą bardzo pracowici i grzeczni. Powodzenia :-) Ewa

Cyganko ja tez mam takie mrówki ,na rekach na głowie na brzuchu wszedzie;/ ;;/ Madzik23 kochana a ile twoje dzieciatko ma jesli moge spytac?>masz 23 lata? z tej tezyczki sie wychodzi?? madzik23 gratuluje ja wczesniej tez tak stopniowo wychodzilam z tego gó*** ;/teraz znow wrocilo,1,5 msc temu i sie mecze;/ hmm brak tchu,drzenie,uderzenie ciepla boje sie z coreczka wychodzic dalej niz osiedle ;((( arkerka ,ja tez tam zespol tego jelita wrażliwego ;/ ;(i czasem tez mam takie bole brzucha masakra;/;(

26 października będzie mieć mój synek 21 msc, tak JESZCZE przez kilkanaście dni mam 23 lata:)) Ewa właśnie to mówiłam mamie, awanturę jej zrobiłam że ma dbać o siebie bo ja nie będę patrzeć na to jak ona się wykańcza bo mnie to wykończy i że jak się nie zacznie leczyć to ktoś inny będzie ją leczyć a wtedy nie ma to tam to i cały czas ją mobilizuję i będę pilnować jej zdrowia!! gdybym jej teraz do kardiologa nie zapisała to ja nie wiem co to by było!! ona ma góle na kolanach od utrat przytomności i najlepsze jest to że ona po utracie przytomności wstawala i dalej szła do pracy albo na zakupy albo co to tam ona robiła i nikomu się nie poskarszyła NAWET LEKARZOWI bo nie chce nas obarczać tym że niewyrabia!! ależ się na nią zdenerwowałam, oj zadbaj ja o nią, już pilnuję by dom był zadbany zawsze, ugotowane no i dietkę będę jej pilnować bo musi schudnąć. oh dziewczyny co za uczucie było gdy z osiedla mego wyjechałam SAMA! kajdany spadły, chciałam drugi raz pojechać, a potem spróbować do sklepu dojechać bo chociaż bym rodziców odciążyła z zakupami dla synka ale zawieszenie padło:)

Agniesia, jak skarga na aptekę to do izby aptekarskiej czy wydziału do urzędu ,który dał zgodę na prowadzenie .Pewnie to wierz , bo do samej apteki to jest bez sensu, bo najczęściej dyżury biorą właściciele czy dzierżawcy ( przecież teraz prawie każda apteka to prywatna lub siec prywatnych aptek). Pomimo ,że są prywatną placówką to ich obowiązuje etyka zawodowa ( tak jak lekarza). Ewa , ja tez borykam się z zespołem jelita drażliwego ale ja tak za bardzo bóli brzucha nie mam tylko najczęściej naprzemiennie biegunki i zaparcia ale w długich cyklach np. 1 m. lużny a drugi * twardy* a trzeci całkiem normalny.Ja mam tylko ojca ale tez sie dobrze trzyma. Pozdrawiam Was milutko

Moi kochani mam 36 lat,od 3 lat mam nerwice lękową (bynajmniej mi sie tak wydaje) chciałabym sie zapytać czy wy też tak macie że wyjscie z domu jest dla was strasznym koszmarem? bo ja sie boje wychodzic boje sie przyjmowac znajomych do domu.....tak mnie to męczy ze czasami miałam mysli samobójcze nie chce mi sie z tym żyć:(:(:(

Gonia 11 ja to miałam tak że rodzice musili przy mnie cały czas być gdy się nerwica lękowa zaczela, to normalne dlatego jest lękowa bo się wszystkiego lękamy:) psychoterapia i sobie pójdzie w siną dal, mam taką przynajmniej nadzieję, a nadzieja to jest coś czego nie można zatracić ,wiem coś o tym bo kiedyś mi jej zabrakło i ojojojoj jazda była ostra i to bez trzymanki.

Gonia11 :-) Jedyną radę jaką mogę Ci dać i która Ci pomoże, to pójście do lekarza. Neurolog i psychiatra to tak samo się znają, więc, jak masz opory przed psychiatrą idź do neurologa i powiedz, że do psychiatry nie możesz, bo mąż, rodzina i znajomi uznają Cię za wariata... :-))) Prócz lekarza potrzebna jest psychoterapia. Jak będziesz się leczyć zgodnie z zaleceniami lekarza, to szybko wrócisz do żywych. Zapewniam Cię, że to cholerstwo samo nie przechodzi i żadne ziołowe leki nie wyleczą, tylko trochę spowolnią rozwój nerwicy. Z nerwicy lekowej ani z żadnej innej nie można wyleczyć się do końca, bo to nasz układ nerwowy jest zbyt delikatny, ale można nauczyć się z nerwicą zupełnie normalnie żyć i nie odczuwać żadnych specjalnych objawów. Pozdrawiam :-) Ewa