Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie wszyscy. Ggg witaj i nie martw się, że to serce, bo z tego co opisujesz to typowe objawy nerwicy, takie drętwienia twarzy z lewej strony, języka i ręki (taka jakaś słabsza była lewa) ja to wszystko miałam, teraz nie mam tego, bo się podleczyłam ale tak jak ty panikowałam. Teraz mam inne objawy trudne do opisania słowami ale da się wytrzymać. Co do badania wysiłkowego to raz miałam w szpitalu robione po 3 dniach leżenia na intensywnej terapii i nie wytrzymałam do końca, po prostu nie miałam jużsił tak *biegać*. drugi raz miałam już po podleczeniu się lekami i też szłam spanikowana że nie wytrzymam tego i starałam się ze wszystkich sił wytrzymać i ledwo ale się udało i nic nie stweierdzili po tym badaniu, a ciśnienie skoczyło mi wtedy strasznie, musiałam, jak stara babcia posiedzieć na korytarzu w przychodni aż mi przejdzie, a pielęgniarka wyszła i pytała co mi jest?...widocznie nikt tak nie siedział po tym badaniu. Magdzik23, dużo z nas tutaj brało lub bierze antydepresanty, ja np. teraz biorę sertagen w najmniejszej możliwej dawce ale biorę cały czas i boję się przestać.

Może Magdzik musisz zmienić lek, mnie też od razu nie pomogły ale dodatkowo przez ten gorszy okres brałam afobam, a potem jak już było mi lepiej to odstawiłam afobam. To tylko zależy od ustawienia sobie odpowiedniego leku, milekarka mówiła, że ten antydepr. mogę brać długo, jak trzeba tonawet lata ale można sobie robić dłuższe przerwy i jak nie trzeba to wogóle już nie brać, nie uzależni się od nich ale oczywiście odstawiać go stopniowo, coraz to zmniejszać dawki tak jak ja to zrobiłam i biorę tylko 0,5 tabl na cały dzień.

Ehhhh dzieki za odpowiedzi to podnosi na duchu ;) Poszedlem pod prysznic, zaczelo mnie cos bole w klatce, gula w gardle od razu. Pomyslalem ze drzwi zamkniete ze nikt mi nie pomoze O.o juz mialem wyrwac do lekarza :/ ... Jeszcze kurde za pare dni wybieram sie na mazury na 3tyg ... Tam puszcza za puszcza i caly czas jestem przerazony ze nigdzie lekarza nie znajde :/ Teraz kark mi sztywnieje i kregoslup pobolewa w odcinku piersiowym (ale mam skolioze piersiowa :P). Co czytam w internecie jakes chorubska to przypisuje je sobie :/ ... Choroba wiencowa, niewydolnosc serca, tetniaki, nerwobole, czerniaki, guzy krtani, stwardnienie rozsiane itp :/ ... Nigdy chyba nie uwierze ze to nerwica ... dopiero gdy wyklucze wszystkie chorubska :/

Jednak chyba ze mna jest cos nie tak :/ Globus histericus - ok przyzwyczailem sie (dzieki astmie) ze duszenie to nie taka ot straszna rzecz ;] a tutaj to tylko psychika... Ale kurde twarz mi cala zdretwiala jak glupia, kosci policzkowe to normalnie czuja kazdy cm2 :/ ... Czy ktos moze ma doswiadczenie czy do psychiatryka przyjmuja od tak ? ;] LEcza szybko ? ... nie bede lezal calymi dniami i sie slinil ? ... pradami juz nie lecza ?

Witam wszystkich! Zacznę od magdzik. Kochana o co ty pytałaś, że nie było odpowiedzi? Czy chodziło Ci o to ekg wysiłkowe i holtera? Ktoś Ci tam coś pisał, niestety ja nie mam doświadczenia, ale coś niecoś wiem z opowieści. Ggg! witaj na forum. Chłopie zasypałeś nas swoimi dolegliwościami, że nie nadążam czytać. Wnioskuję, że jesteś strasznym nerwusem przypisującym sobie wszystkie choroby świata a masz tylko jedną - nerwicę, jak my tu wszyscy. Nie jestem lekarzem ale *diagnozuję Cię* jako hipochondryka lub osobę mającą nerwicę natręctw. Opanuj się i pierwsze co musisz zrobić to iść do dobrego lekarza, który się na tym zna. Póki co pisz co ci leży na serduchu, bo jak wywalisz to z siebie to Ci ulży. Jesteśmy tu po to, aby się wzajemnie wspierać.

Magdzik antydepresanty nie są straszne! Jestem na nich już 5 lat. Po prostu ten, który dostałaś jest nie dla Ciebie. Jeżeli bierzesz go od 3-ech tygodni i nie czujesz poprawy idz do lekarza i powiedz to. Pewnie zmieni Ci go na inny. Czasem trzeba kilku prób aby trafić na ten właściwy. Oprócz trittico nie masz nic innego? Zwykle do antydepresanta dostaje się coś przeciwlękowego, aby stłumić objawy zanim antydepresant zrobi swoje (trwa to kilka tygodni). Potem schodzi się z leków przeciwlękowych stopniowo aż do dawek doraznych.

Nerwica natręctw to takie uporczywe, natrętne wykonywanie jakichś czynności lub skupianie się na swoich myślach. Np niemożność ustania w jednym miejscu, bo coś zmusza Cię do ciągłego ruszania się, potrzeba ciągłego mycia rąk, bo wszędzie widzisz zarazki, układania rzeczy w jednej i tej samej kolejności, idąc np drogą *musisz* liczyć np. domy, które mijasz, wracasz się po kilka razy aby sprawdzić czy zamknęłaś drzwi na klucz itp. Objawów jest cała masa

Gość obserwator

Pisze to jeszcze raz ,bo chyba ostatnich postow nie czytalas Agnieszkaficek moje intencje byly co do Ciebie szczere ,nie mialam zamiaru wykorzystac cie do moich prac czy w jakikolwiek inny sposob poprostu chcialam Cie zrozumiec,przykro mi ze twoje *kolezanki*tak mnie potraktowaly ....sa jeszcze ludzie na tym chorym swiecie ktozy pomagaja bezinteresownie ..mam nadzieje ze z naszych rozmow cos dla siebie wyciagniesz a co z tym zrobisz to juz w toich rekach... Przepraszam jak cie urazilam i dziekuje ze moglam przynajmniej jeden dzien isc twoja drogo obok Ciebie ..zycze ci zebys kiedys znowu poczula sie szczesliwa....

Po odbiorze wynikow holtera ekg wyszlo 0 arytmi nadkomorowych i 1 arytmia komorowe - ... patrze kartka dalej -> Arytmia komorowa R/T. Jak sie z rana dowiedzialem co to jest to jeszcze tego samego dnia znalazlem kardiologa ktory mnie przekonywal 20 min ze to artefakt O.o No ale te badania nie wykluczaja bolow np wiencowych dlatego pytam sie jak to was boli ;)

GGg a gdzie odczuwasz ból? Bo jeżeli jest za mostkiem, jest kłujący, występuje z przerwami, mija np po zmianie pozycji (gdy się położysz) to jest on spowodowany Twoją wadą kręgosłupa lub czasem zawianiem i daje odczucie bólu serca. Ja tak mam przy swojej dyskopatii. Nie jest to przyjemne, ale nie przejmuj się!