Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Nadrobiłam zaległości, ja to kłótnieprzykre z koleżankami miałam od przeczkola, nie kłóciłam się ale mnie wszyscy wyzywali, dopiero zaczeło to boleć poważnie w drugiej podstawówce. dopiero w liceum się skończyło, byłam bardzo pewną siebie dziewczyną, twardą konkretną. ah... tak miodzio na przeziębienia jest pyszny, wiecie ja zawsze się kurowałam herbatka słodzona z miodem i cytryną. mniaaammmm. wiecie ja jestem słaba i nie wiem czy to zgłodu a o 5 rano juz naleśliniki z drzemem jadłam i banana i potem o 9 rano płatki, a teraz też sobie robię śniadanie,. bo mi słabo. w nocy mnie lekkie paniki przeszywały ale może to dlatego że miałam koszmary w nocy, okropne , maly się budził co troszkę i głowa lekko bolała. ale ten brak sił to chyba z tężyczki.

Bałam się zafarbować włosy bo sobie mysłałam a jak cos mi sie stanie, to po co mito farbowanie. itd, nalozylam farbę chodz była nie łatwo bo mnei lapalo co chwile, zobaczymy co będzie jak zmyję. ufff...spokojnie! spokojnie! tylko madzia nie panikuj!! nic ci sie nie stanie.

Gość agnieszkaficek

Wiecie co ja jak tak paniukuje i nie mam na nic sil to przypominam sobie moja mame ktora byla ciezko chora miala arytmie i miarzdzyce,i ona nawet nad moze jechala pociagiem i sie nie bala a przeciez z taka choroba jest chwila i po czlowieku a my mamy tylko nerwice i nic nam sie stac nie moze.do ostatnich dni sprzatala cieszyla sie kazdym dniem

Witam,kobitki dlugo sie nie odzywalam,ale czytalam Wasze posty ja dzis mam zly dzien noc zawalona zab mnie boli,glowa,uchi i do tego najmlodsza corka ma temperature brzuch ja boli,na wymioty bierze porazka bylam u psychiatry na kontrolnej wizycie dalej leki mam brac nastepna wizyta 20wrzesnia,mam gorsze dni,ale najlepiej czuje sie w domu,nie wiem z czego to wynika

Mamba dzięki trochę mi ulżyło, a tezyczka dzis mnie wykańcza bo nie wiem czy z glodu czy ztezyczki mi słabo, bo przelknac nic nie moge a co chwile cos malego podjadam. ale musze zniwelować to albo sie martwic. nie chce by mi sie cos zlego stalo. dzisiaj słyszalam ze moj byly maz niezle mnie wyzywa na osiedlu i do tgo grozi ze jak mnie spotka to wyj.....ale wszyscy sa tutaj za mna, podobno powiedzieli ze mnie nawet nie ruszy. a tamta dziewczyna zerwala z nim bo powiedziala za drugiego fra.....nie potrzebuje

Szczerze, boję się psychiatrów, nie chcę tam już trafić. chcę by mnie moja pani neurolog z psychologiem wyleczyli. nie chcę nic brać, będę się modlić o to by nic nie brać. jedynie ziołowe i to co pani neurolog przepisze, niech powie że to tylko tezyczka z nerwicą, uff..stram się trzymać a czasem daję się ponieść i płaczę ale po tym płaczu mi lepiej. to odrealnienei i nie możności skupienia centralnie wzroku na jednej rzeczy i o jednej rzeczy tylko myśleć to poprostu szał. nie da radę.

Dziewczyny też tak macie albo miałyście,że gdy tylko wyszłyście z domu było Wam słabo? A później już tylko coraz gorzej? Do czego zmierzam, otóż dziś tak sobie myślałam czy może nam się coś stać? Jak idziemy nagle czujemy,że nam słabo,ucisk w głowie,panika, odrealnienie i te różne inne nieprzyjemne objawy... Myślicie ,że może nam się coś złego stać? Bo ja wtedy jaknajszybciej idę do domu bo się boję,że zaraz się przewrócę, boję się,że każdy na mnie patrzy, przeraża mnie,że DO KOŃCA nie kontaktuje... Niedawno rodzice zaproponowali mi wyjscie z nimi do miasta,oczywiscie odmowilam... Bo sie boje tych atakow i tak jestem slaba, nawet nie wychodzac z domu, ostatni miesiac to koszmar.

Witam dziewczynki u mnie wczoraj było kiepsko. Po poludniu mialam puls 100 a cisnienie niskie. wzielam walidol i troche przeszlo. Wieczorem tez zle ale jakos usnelam. Dzisiaj w miare ok. Pojechalam z dzieciakami do Zelazowej Woli. Troche pospacerowalismy, posluchalismy koncertu Chopina i sie wyciszylam, ale caly czas mialam takie cos jakbym to nie byla ja. Jakos dalam rade. (sorki za brak polskich liter ale klawiatura mi zwariowala). Widze ze u Was tez nie specjalnie. Bidaki z nas.

Jutrobedeidealem, ile masz lat? badałaś się już na tężyczkę?? co do osłabienia to doradzam zrobić, badanie nie boli, trwa 10 minut i ty tylko sobie lerzysz a potem można być pewnym i co do tego co piszesz to tez tak mam!! doszłam do pewnego momentu a potem szybko do domu. to się nazywa agorafobia, mam tak samo jak ty ale od 2 miechów!

Znalazłam taKI artykół, skopiuję go o tężyczce: Tężyczka dotyczy głównie młodych kobiet. Wyróżnia się dwa rodzaje choroby: jawna - występująca stosunkowo rzadko, oraz utajona ,występująca znacznie częściej. Tężyczka utajona pomimo, że występuje dość powszechnie, rzadko jest rozpoznawana. Nie istnieje bowiem żaden objaw, który byłby charakterystyczny wyłącznie dla tej choroby. Objawy psychiczne : wzmożona pobudliwość nerwowa, duszność spoczynkowa, niepokój, lęk, obniżenie nastroju, bezsenność, ogólne osłabienie, stałe uczucie zmęczenia, zasłabnięcia napadowe, trudności w koncentracji uwagi, drażliwość, zaburzenia pamięci, wady wymowy np.: zacinanie się. Wymieniając objawy psychiczne występujące w przebiegu tężyczki warto wspomnieć o lęku napadowym, zwanym inaczej napadami paniki. Schorzenie rozpoczyna się w okresie pomiędzy wiekiem młodzieńczym a 30 rokiem życia. Osoby z objawami lęku napadowego cierpią na wiele zaburzeń somatycznych Jak rozpoznać tężyczkę? Tężyczkę utajoną (spazmofilię) wykrywa się zazwyczaj przypadkowo u ludzi na pozór zdrowych, lub też podających skargi na bardzo nietypowe dolegliwości ze strony różnych narządów i układów. Tężyczka utajona przebiega skrycie objawiając się w sposób niecharakterystyczny. skopiowałam bo to jest o utajonej a jest też inna