Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Qurcze właśnie miałem atak i znów noc nieprzespana :( to serce mnie wykończy tak szybko bije mam tabletki propanolol ale boje się ich brać czy ktoś je brał bierze ?? podobno uspokaja serducho tak mi dwóch kardiologów powiedziało jednemu niewierze...Już nauczyłem się z tą nerwicą żyć traktuje ją jak normalną rzecz żadne ataki paniki itp już mi nieprzeszkadzają tylko cały czas to serducho boje się tak widzi mi sie zaczyna mocno bić a ja już się sam nakręcam...

Gosc1234567 - to co piszesz ma sens, ja też zauważyłam że jak zaczęłam mniej się bać ataków, (uwierzyłam przede wszystkim a to ważne) ze to nerwica, to te ataki są krótsze , mniej nasilone, są co prawda ale muszę powiedzieć że są inne. dlatego tak jak mówisz trzeba spróbować je olać, i wtedy są mniej nasilone, niestety ja ten stan mam dopiero po psychoterapii do tego trzeba wiedzieć skąd są i dlaczego objawy i pomalutku malymi kroczkami zmieniac siebie i swoje życie, bo przecież nerwica nie pojawiła się bez powodu, chce nam pokazać że coś w naszym życiu jest nie tak... miki 444 - wygląda to na ataki nerwicy, ale zrób sobie badania wpierw, i idź czym predzej do psychoterapeuty, póki masz początki choroby, bo jak sie rozwinie to cieko z niej potem wyjsc , wiem to z wlasnego doswiadczenia i widziałam wielu ludziw w roznym stadium tej choroby.

Gość Rozyczkaaa

Dzien dobry wszystkim.Ja dziś wstałam było ok tylko mam dzisiaj impreze w domu rodzina się zjezdza no i ja cała roztrzepana chodzę juz się denerwuje wmawiam sobie to i owo,ze co ja zrobie jak zasłabne albo jak mi sie bedzie coś działo a oni będą pijani bo wiadomo,ze coś wipija i jak oni to zobacza;/ nie moge juz się zle czuje ciemno mi sie robi przed oczami,dziwnie sie czuje ;/ masakra .Najgorsze jest to ze ja nie wiem jak sobie z tym poradzic :(

Gość Rozyczkaaa

Jeszcze chcialabym dodać,ze kiedyś chciałam napisać taki jeden mój objaw i nie mogłam i szukałam i szukałam az znalazłam i wiem,ze to jest zawrót głowy pisałam wtedy,ze trwa on sekundy i wtedy dziwnie sie poczuje i znalazłam ze są to zawroty głowy z zaburzeniem orientacji w otoczeniu. Pisało tam,ze przewaznie trwa kilka sekun (tak jak ja to mam) i moze mieć podłoze psychologiczne np.w nerwicy lękowej to wreszcie znalazłam co mi dolega kamień z serca bo naprawde chciałam wam opisać ale nie wiedziałam jak to napisać.Buziaki

Gość martaaa123

Pawel ja brałam na szybkie bicice serca to i czasem sobie doraznie wezme ale ja mam tylko 10 mg. I kiedys te 10 mg mnie uspilo doslownie. Puls z ponad 100 spadl do 62.. to z kolei za niskie jak dla mnie i ledwo zylam wiec teraz biore polowke i jakos jakos. 10 cala lepiej mi pomagała az za bardzo, polowka srednio, staram sie zeby samo przechodzilo, chyba ze juz nie daje rady.

Rozyczka - nie szukaj juz w sobie chorób, przyjmij ze to nerwica, bedzie ci latwiej znosic objawy, bo dopóki bedziesz wątpić w to i szukać chorób w sobie to objawy bedą sie nasilaly i beda trudne do zniesienia.. a propos zawrotów - tez takie mam sekundowe zawroty, tak jakby mi szybko ktos napompowal glowe, oprócz tego mam zawroty normalnie ze kręci mi sie tak w glowie ze musze usiasc bp nie wystoje, ale to z nerwicy ... spróbuj sie zrelaksowac i nie nakreac sie na tej imprezie i przyjmij ze to objawy nerwicowe i nic ci sie nie stanie bo przeciez jak do tej pory nic sie nie stalo tobie:) one przejdą , zawsze przechodzą , spróbuj relaksacji ponapinaj miesnie z wdechem powietrza, potańcz, pobiegaj...

Juz po mnie wlasnie znalazlem odpowiedzi na swoje pytania..... nieeeee to jest nie mozliwe, mam 21 lat, mieszkam w angli i odkad tu przyjechalem lipa jest ostra, nabawilem sie nerwicy... i teraz jak tu sie leczyc, nie mam zadnych lekow, nic, ani do psychiatry isc bo nic nie wiem gdzie co tu jest. ani do polski zjezdzac bo cala rodzina tutaj mieszka. Jestem tu pol roku, nie moglem rozkminic czemu ja taki smutny chodze, zaczalem sobie wkrecac nawet chore jazdy, kurwa (zalamka), widzialem jak ludzie sie na mnie patrzyli, cos strasznego... czekalem 3 miesiace az przejdzie i przejdzie, a dzis o malo nie uwierzylem w to ze mam tetniaka.... kurwa masakra. co czyli ta choroba jest nieuleczalna? 20 lat zycia poszlo mi sie... ? Ja nie chce miec nerwicy... kurwa:(((((( Ech... sznur bywa przyjacielem w chwilach niefartu...

Gość TINUSIA25

~*Arek~* uwierz w siebie i dasz na pewno rade wyjść z tej nerwicy.ja tez nie brałam żadnych leków i jakoś w 80 procentach pozbyłam sie jej. jesli sie bardzo czegos chce to wszystko jest możliwe,trzeba tylko chcieć :) Zacznij od zazuwania magnezu b6 i pij sobie meliske moze ona ci cos w malym stopniu chociaz poprawi samopoczucie,sprobuj nic nie tracisz :).....a moze cos zyskasz .... Trzymam kciuki i pozdrawiam

Gość TINUSIA25

ja tez wiele razy wkrecalam sonbie rozne choroby i non stop latalam po pogotowiach i lekarzach,,,,,ale to u nas normalne. trzeba wziasc pod uwage fakt ze jesli wszystkie badania sa w porzadku to nic nam nie jest :) to tylko nerwica i trzeba sie z nia pogodzic trzeba ja zaakceptować :)

Co to za pogotowie, które każe sobie płacic, na dostarczenie ubezpieczenia masz czas, nie pamiętam ile, ale na pewno minimum 5 dni- zawsze jeżdziłam tylko z dowodem, pamiętajcie o tym; jestem po egzaminach, był stres ale chyba taki normalny- w końcu, jutro ostatnie egzaminy. ktoś pytał o wyczerpanie po ataku- ja miałam i to baaaardzo długo. pozdrawiam cieplutko

A u mnie raz pochmurno, raz słoneczko i żeby wyjść trzeba wyczuć moment..haha! Rozyczkaaa, to z rodzinką sobe wypij np. meliskę lub jeszcze lepiej kozłek lekarski i może trochę Ci przejdzie ten lęk, już po wszystkim stwierdzisz, że tak źle nie było jak się wydawało. Rozyczka, ja też miałam takie krótkie, chwilowe zawroty w głowie i w tym czasie taki lęk i zobojętnienie (nie wiem jak to opisać),to było straszne uczucie, teraz jakoś mniej to mam jak intensywnie zaczęłam się leczyć, natomiast inne objawy mam.

Rozyczkaaa ja Cie doskonale rozumiem, dzis tez mam spotkanie, impreze tylko nie z rodzina, a z kolezankami, takimi, z ktorymi sie znam juz ponad 10 lat, ale tylko jedna z nich wie, ze jestem chora, a reszcie nie chce mowic, bo nie wiem jak zareaguja, czy to zrozumiejq, dla niektorych ludzi słowa: leki, psychiatra czy leki to juz choroba psychiczna, bo niestety maja mala wiedze na ten temat dlatego nie chce o tym mowić. mam nadzieje, ze bedzie ok i sie troche wyluzuje chociaz nie wiem jak im wytlumaczyc, ze nie chce pić alkoholu, bo nie chce, biote Propranolol w laych dawkach prawde mowiac, bo po pół tabletki 3 razy dziennie, zeby sie uspokoic i wyciszyc, ale jednak. wole nie ryzykowac. wczoraj mialam naprawde bardzo fajny dzien, dzisiaj rano wstalam, tez jest ok, ale nie wiem czy to zasluga propranolu czy tego, ze staram sie nie denerwowac, duzo rzeczy sobie tlumaczyc, pewne sprawy po prostu olewać i wypełniac sobie czas zajeciami, sama juz nie wiem, ale jakies takie mam optymistyczne nastawienie, wierze w to, ze bedzie dobrze, musze sobie poradzic, bo kto inny jak nie ja:) w pracy przedluzyli mi umowe co mi bardzo poprawilo humor:) Widze, ze dobra metoda jest tez to, ze rano jak sie wstaje to od razu sie umyc, umalowac, ladnie ubrac, zadbac o siebie, zrobic cos dla siebie, tlumaczyc sobie, ze jestem ładna, ważna, potrzebna i silna, ze ze wszystkim sobie poradze:) nie wiem jak Wam , ale mi to bardzo pomaga:) ale tak czy siak z wizyty u psychiatry nie zrezygnuje, mysle, ze one mi pomoga sie wyciszyc i uspokoic wewnetrzene rozdarcie, a reszta walki nalezy do mnie:) Kochani zycze Wszystkim milego dnia, Tobie Rozyczkaaa udanej imprezy, pozdrawiam wszystkich cieplutko, zabieram sie za sprzatanie w szafkach, bo taki plan na dzisiaj:)

No ja w szafkach posprzatalam, kurze, odkurzanie, te sprawy i usiadłam do obiadu, ale podczas jedzenia czuje, ze jakies dziwne mysli znow mi nachodza, jakiegos scisku w gardle dostałam, ael to dlatego, ze ja ciagle o tej francy-nerwicy mysle, ciagle sie zastanawiam czy mi przejdzie, czy sobie poradze, zebym tylko ataku nie dostala, a jak sami wszyscy wiemy to sie samo nakreca, dlatego szybko zjem i ide dalej cos robic, zeby mi głupoty do głowy nie przychodziły:) Trzymajcie sie wszyscy, Rozyczkaaa powodzenia dzisiaj wieczorem:))