Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa - jak z nią walczyć?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Agniesiaja czasem mam takie kłucia w klatce piersiowej i tez jak cos zjem to mi przechodzi nie wiem dlaczego ale wlasnie sobie wtedy wmawiam ze jak cos zjem to mi przejdzie i dziala:):):):) A co do tego wrazenia czy cos mignelo a raczej jak by cos bylo nieraz dziwnie sie czuje bo np patrze na telewizor a kontem oka widze cos nie wiem dokladnie co jak sie zorientuje i popatrze w tamto miejsce to nic nie ma.Nie raz sama do siebie sie smialam,i myslam w duszy ze chyba jakas nie normalna jestem:D

Gość Agniesia

Ja mam tak,że jak pochyle się,albo dam głowe w dół to takie cisnienie na całej twarzy czuje,a jak podniose to aż mi sie zawraca. Ja czasami to sobie skronie i tą nasade nosa smaruje amolem czasami na chwile przechodzi. A tym kątem oka to też tak patrze i niby cos widze,a to np włos odstaje z kucyka a ja już panika. Albo tak szybko się oglądam do tyłu,bo mam takie dziwne wrażenie i takie okropne.

Gość Agniesiak

Kurde a mnie znowu sciska w klatce i cos serce poboluje,niewiem czy to jakies nerwobóle. A wogóle nonstop dzisiaj wsłuchuje się w organizm. Jeszcze ciągle mi tak stoi albo przepływa po gardle tak jakby od zatok albo tak jak przy katarze jest. Słuchajcie to ja Agniesia musiała kapke zmienić nazwę,bo niewiem co porobiłam ale pod tamtą mi posty nie wyskakują.

Agniesia, z tym spływaniem po gardle to ja mam cały czas i muszę ciągle chrząkać, a że mojego męża to denerwuje to ja się wstrzymuje jak mogę i stresuje się przy tym jeszcze bardziej, już sobie nawet płukanki wodą z solą robię różne ale nic nie pomaga, jedną dziurkę mam zapchaną w nocy. I tak myślę, że to może być też na tle nerwowym, bo u laryngologa byłam już kilkakrotnie i nic, tylko kupę drogich leków przepisał ale pomoglo tylko ciut i na krótko.

Witam wszystkich. Kasiu, Agniesiu i inne osoby z objawami nerwicowymi.Polecam Wam przyjrzenie się historii tego męzczyzny, który wyszedl z nerwicy( pisałam o tej stronie niedawno moja-nerwica.republika.pl).Na pasku opowieści pod WYZDROWIEĆ sa takie tematy jak :CZEGO SIOĘ BOISZ? OBJAWY , z nich dowiecie się dlaczego macie takie objawy a ta wiedza moze pomóc Wam się uspokoić.Przytaczam poczatek tekstu pt. *Objawy *.Jest tam tez temat *OSTATECZNE WYZDROWIENIE*. Objawy fizyczne i psychiczne W czasie wysokiego napięcia lękowego i ataku paniki występują różne objawy fizyczne i psychiczne, które są skutkiem działania hormonów strachu w pierwszej kolejności adrenaliny. Opisywałem je już w swojej historii, ale ponieważ nie wszystkie z nich były moim udziałem, więc opisuję jeszcze raz, żeby dać całościowy obraz. Informacje w tym wątku bazują w głównej mierze na książce profesora Rogera Bakera konsultanta psychologii klinicznej przy NHS w Wlk. Brytani pod tytułem "Understanding panic attacks and overcoming fear" (Zrozumienie ataków paniki i pokonanie strachu) oraz książkach dr. Weekes. Objawy te wiążą się z dostosowaniem organizmu do sytuacji zagrożenia i ich celem jest pomóc organizmowi w przetrwaniu. Pomóc, a nie zaszkodzić! Dlatego choć odczuwamy je jako nieprzyjemne i często skrajnie konfundujące - wtedy gdy nie możemy powiązać ich z realnym zagrożeniem, są całkowicie nieszkodliwe dla normalnie zdrowego organizmu. Oczywiście warto i należy zrobić kompleksowe badania, co jest zresztą naturalną koleją działania osób dotkniętych nerwicą, ale jeśli te badania wychodzą poprawnie to zdrowie naszego organizmu nie zostanie zachwiane przez atak paniki. Jest to po prostu jeden ze stanów jego funkcjonowania. Adrenalina jest używana przy reanimacji, jako środek pobudzający akcję serce. Ma więc jak najbardziej pozytywne działanie w takim przypadku. W czasie ataku paniki osoby mu podlegające mogą odczuwać następujące objawy fizyczne. ------------------- Ciag dalszy mozecie przeczytac na podanej stronie.

Gość karolcia04

Agniesia głowa do góry;)Tak to jest jak juz sobie wkrecisz to bedziesz sie cały czas wsłuchiwać,jak bierze cie atak potancz sobie ale odrazu zacznij sprzatac albo cokowliek u mnie to pomogało musisz wyłączyć,złe myśli...a z tym cisnieniem ja tez mam czasto,za uszami boli mnie srdnio co dwa dni,i wiem ze to wezły bo ja mam 3 wezły na wierzchu ;/ a ja dalej z tym gardłem walcze i juz wzielam tabletke na zoladek bo to moze od zoladka..Baska baska ja tez zawsze to gardlo wstrzymuje i wtedy jak to sie cofa,patrze co sie stanie i nic strasznego nie dzieje sie nie dusze sie ani nic tylko odkrztuszam...taki urok nerwusów;/ a wracajac do tego balona w brzuchu macie tak ze boli was brzuch przy siadaniu? buzka z rana w deszczowy dzionek ;))) ja jestem z pomorza a dokladnie z Sopotu ;)

Hej,witaj kicia 131 ja tez jestem z pomorza,mieszkam pod Toruniem dzisiaj pododa do kitu,pewnie da nam popalic,ja od lutego lecze sie u psychiatry nawet 40 dni lezalam w szpitalu tak mnie dopadlo,jest lepiej ale te wejscia do sklepu to koszmar dzis nawet bylo ok.bylam po recepty w aptece w sklepie i o dziwo wszystko zalatwilam troche mnie bralo ale jakos przeszlo nawet jestem z siebie zadowolona oby nie przechwalic dnia przed zachodem slonca hi,hi

Syla75 no wlanie jak mi nic nie dolega to az dziwnie mi jest ze nie mam lęków,albo ze nie przychodza mi te głupie mysli do glowy typu ze jak mi sie zacznie atak to czy bedzie juz moj koniec bo przez dluzszy okres tak mialam,a z drugiej strony sie ciesze bo np spedze super dzien.Wczoraj mąż mnie wziol na zakupy do centrum handlowego chodzilismy chyba dobre 4 godz i nawet przez mysl mi nie przeszlo ze moze mi sie cos dziac,a na wieczor juz robilam panike bo mnie w skroniach uciskało:/

Poprawia mi sie tez jak posiedze troche na nk lub facebook bo tam mam kontakt ze znajomymi i oni na swoj sposob tez mnie pocieszaja.A apropo facebook poznalam ostatnio dziewczyne ktora przez 6 lat zmagala sie z nerwica lękową i juz od 3 lat nie bierze leków i nawrotu jak narazie nie ma,a wyleczyly ja wlasnie cotygodnoiwe wizyty u psychologa i brała raz za czas Alvente jak miala silne lęki.

Gość karolcia04

KASIA8703 kazdy musi znalezsc swój sposób na nerwice...i wtedy zyje sie lepiej...Zobaczcie kazdy z nas jest innym czlowiek,a objawy mamy takie same..ha Moge spytac ile kazda z was ma lat,i czym sie zajmuje Ja Np.mam 21 Lat,i siedze z Moja córeczka w domu...Czasem wale sie po głowie bo ta nerwica odbija sie na niej ;(Krzycze wrzeszcze;/ Ciagle cos dolega czlowiekowi,mi sluchajcie po porodzie pojawily sie hemoroidy ,i jak zobaczylam krew na papierze to zrobilo mi sie cieplo przestraszylam sie zdretwialam,ale moja mama tez ma i mowi ze to normalne... U mnie teraz nerwica zatakowała,żoładek ciagle chodze sie wypróżniac,ide a nic nie idze a mi sie dalej chce(sorki ze o tym mowie)ale chce wiedziec czy wy tez tak macie bole brzucha i w ogole?

Syla75 ja tez mam wizyte 14 u psychiatry:)Ja dopiero drugą ciesze sie ze sie zdecydowalam pujsc bo nie odczuwam tych wstrętnych lęków tak czesto. ~karolcia04 ja mam 24 lata i tez siedze z corka w domu:)jak narazie nie wyobrazam sobie zebym szla do pracy,ale naszczescie mąz moj jest wyrozumialy i nawet nie propnuje mi zebym jak narazie szukala pracy.,chociaz moze i to by bylo jakies lekarstwo ale dopiero zaczelam sie leczyc wiez jeszcze troche poczekam:)

Gość karolcia04

Syla75 ,to rzeczywiscie przeszłas troszke przez życie,i ta nerwica w pełni uzasadniona ;)ale wierze ze uda sie wytrwac;) Kasia8703 a ile córeczk ma jesli moge spytac? No ja wlasnie tez po ekscesach żołądkowych mam,dziwne uczucie w brzuchu ;/ale trzeba walczyc i sie nie poddawac... Sorki ze tak was wypytuje,ale mozemy gadac o wszystkim nie tylko o nerwicy ;/