Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerost lewej komory

Gość ...:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno byłam u lekarza bo bardzo źle się poczułam w nocy i miałam straszny ból w klatce. Lekarka powiedziała mi że mam przerost lewej komory i że absolutnie nie wolno mi ćwiczyć...niestety do tej pory byłam bardzo aktywna i ciężko mi się z tym pogodzić. Poza tym dość często trace przytomność i napisała mi na karteczce że badanie w kierunku kardiomiopatii i dała jakieś tabletki. CZy ktoś może mi powiedzieć czy to jest coś poważnego czy nie bardzo?:) i czy naprawdę nie mogę ćwiczyć?;/ aha mam 20 lat jeżeli to coś znaczy i nigdy nie miałam problemów z ciśnieniem
Przerost lewej komory świadczy o przeciążeniu serca, np. wtedy gdy ma wadę, nadciśnienie czy też kardiomiopatię.To, że masz 20 lat, tracisz przytomność i że masz przerost LV rzeczywiście może świadczyć o kardiomiopatii, aby Cie bardziej wtajemniczyć powiem, że wyróżnia się 3 podstawowe podziały choroby : kardiomiopatię przerostowa, rozstrzeniową, restrykcyjną. Każda charakteryzuje się czym innym; w przerostowej występuje przerost mięśnia zazwyczaj lewej komory, w rozstrzeniowej znaczne powiekszenie sylwetki serca, zaś w restrykcyjnej (najpoważniejszej) sztywność mięśnia komór. Jest to poważne schorzenie o nieznanympochodzeniu, często genetyczne. Nie związane z nadciśnieniem, wadą serca itd. Musisz koniecznie jak najpredzej zrobić echo serca lecz to wcale nie musi być właśnie kardiomiopatia. Jeśli masz jakies pytania, to pisz. :-)