Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Propranolol

Gość Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

PROPRANOLOL kazała mi brać neurolog bo trzęsą mi się ręcę i podobno jestem zbyt nerwowa. Pod koniec stycznia tego roku zatrułam się tlenkiem węgla (czadem), straciłam przytomność pod prysznicem i w stanie średniociężkim przewieziono mnie do kliniki do Sosnowca. Po wyjściu stamtąd brałam po 21 tabletek dziennie przez kilka tygodni. Teraz mam tylko tr dwa i przypadkiem zmierzyłam to ciśnienie i się trochę wystraszyłam. Podobno arytmii nie mam, tylko jestem zbyt nerwowa.
Gość abisynka
Aga to dziwne ze neurolog dał tobie taki lek z powodu trzęsących się rąk i że jesteś nerwowa. a nie ma na to innego leku np magnez? przecież propranolol ma swoje skutki uboczne i jak będziesz go brała nie mają arytmii to kurcze twoje serce się do tego leku przyzwyczai i potem jak odstawisz to możesz potem mieć poważne problemy z sercem. może dojść do zmian w twoim sercu. porozmawiaj z jakimś innym lekarzem na ten temat. najlepiej kardiologiem.
Witam, dostalem propranolol 30mg ( jedna rano dwie wieczorem) na dodatkowe skurcze nadkomorowe, po tej wieczornej dawce przeszły (trwaly trzy dni masakra), czy mam go brac codziennie zeby nie powróciły czy tylko jak sie znowu zacznie?? czy nie narobie sobie szkody jak rano nie wezme?? pozdrawiam
sluchajcie biore proplanolol juz 6 lat mam 2 wady wypadajaca zastawka i wydluzone otc ale od ponad pol roku odstawilem te tabletki zadnych nie biore a ja to wogole igram z ogniem 5 lat bralem narkotyki non stop prawie ze feta w duzych ilosciach dziwne ze nic sie nie stalo ale moje pytanie dotyczy czy moze mi cos grozic po naglym odstawieniu leku
Gość Little Be
Hej! Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum, może Wy mi pomożecie, bo na mojego lekarza rodzinnego chyba nie mam co liczyć... Może zacznę od przedstawienia problemu: w lato zaczęłam brać Therm Line II, ponieważ chciałam zrzucić kilka zbędnych kg, a było to niezwykle trudne, ponieważ po intensywnym wysiłku czułam np. duszności, czy falowanie gruntu. Po Therm Line jak ręką odjął. Niestety, po niecałym opakowaniu (60kaps.) dostałam bardzo silnej migreny (jestem nimi obciążona genetycznie), z aurą, wymiotami, i drętwieniem ust i palców. Lekarz z pogotowia zrobił mi ekg które wykazało dodatkowe skurcze serca i przepisał propranolol 10mg. Odstawiłam TL, zaczęłam zażywać propranolol. Ponieważ ten sam lekarz zalecił mi jeszcze ekg w przychodni, zrobiłam co mówił, po czym poszłam do lekarza rodzinnego który stwierdził z rozbrajającym uśmiechem, że *ALBO MAM ZAPALENIE MIĘŚNIA SERCOWEGO, ALBO ZABURZENIA ELEKTROLITYCZNE*. Po jakimś czasie ból w klatce ustał, więc lekarz stwierdził że badania nie są mi już potrzebne. Wczoraj znów sięgnęłam po Therm Line i po niecałej godzinie dopadł mnie niezwykle ostry ból, sądzę, że serca. Dziś znów łyknęłam propranolol, ale nie odstawiając TL... Czy mogą być jakieś interakcje pomiędzy tymi lekami? W gruncie rzeczy nie mogę mieć pewności, że migrenę i problemy z sercem zawdzięczam TL, zawiera ona w 2 kapsułkach, czyli jednej dawce: Ekstrakt z zielonej herbaty - 300mg w tym EGCG Epigallocatechin Gallate - 165mg, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy - 250mg, ekstrakt z guarany - 250mg w tym kofeina - 50mg, kofeina - 70mg, L - tyrozna - 100mg oraz winian L-karnityny - 200mg. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam:*
witam :) mam pytanko podobno propanolol zazyty jednorazowo pomaga opanowac stres. Chodzi dokladnie oegzamin na prawo jazdy zadne tabletki dotychczas mi nie pomogly a stresuje sie naprawde strasznie i obawiam sie ze bez medykamentow sie nie obejdzie :( kolezanka powiedziala mi ze w jej szkole jazdy te tabletki sa polecane dla *nerwowych* kursantow i podobno dzialaja... nie chcialabym jednak ryzykowac na wlasna reke. Jezeli ktos cos wie na ten temat to bardzo prosze o rade :)
Gość tekla_82
Hej !! Do patrycjii889, oprócz tego, że dostałaś lek na nerwy i drżenie rąk, zrób sobie badanie TSH na poziom hormonu tarczycy. U mnie główną przyczyną drżenia rąk i nerwowości była nadczynność tarczycy. Badania robiłam tzw. po nitce do kłębka, (mnóstwo różnych badań) obecnie biorę propranolol 10mg 2xdziennie po 1 tabl. drżenia rąk ustały po dwóch tygodniach od zastosowania, lekarz powiedziała mi że jak poczuję kołatanie serca mam wziąść dodatkową tabletkę propranololu, oczywiście biorę też leki na tarczycę, początkowo brałam też magnez, który wywołał u mnie tak strazne uczulenie, że teraz biorę od 3 tyg. leki na alergię, a i tak swędzenie skóry nie przeszło całkowicie. Propranolol dostałam głównie dlatego że mam częstoskurcz. Wszystkim, u których występuje drżenie rąk zalecam badania TSH (od swojego lekarza można wziąść skierowanie) , bo najczęstrzą przyczyną takiego stanu jest chora tarczyca. Zresztą dużo by mówić tarczyca powoduje wiele różnych scorzeń. Ktoś wcześniej napisał, że ma straszne ciśnienie w oczach, to też może być przez tarczycę, a nawiasem mówiąc zalecam dodatkowo badanie okulistyczne.
Gość K (27lat)
Propranolol zacząłem brać ponad 3 lata temu (po sesji, gdy mi się nasiliły kołatania serca itp.) Najczęściej już 10mg powodowało uregulowanie rytmu serca. Najciekawsze było to, że od tego czasu przestałem miewać samoistne krwawienia z nosa, o których lekarze mówili, że to normalne w wieku dojrzewania (od 10 do 24 roku życia kilka razy w miesiącu ?!?) Podobno Propranolol obniża ciśnienie krwi.. u mnie spoczynkowe ciśnienie po zażyciu często lekko wzrastało (ale w granicach normy), a puls spadał z ok. 80-90 do 55-60.
można pod warunkiem że ci lekarz zalecił. sama bez zgody lekarza nie powinnaś go brać bo ma również skutki uboczne, ja np na ten lek mam uczulenie i o mało nie zeszłam z tego świata. pozatym zamiast mi zwolnić tętno to po nim znacznie szybciej biło mi serce. daltego ważne jest by zapytać swojego lekarza czy na pewno jest ten lek konieczny i w jakich sytuacjach. to w końcu lek na recete z konkretnym przeznaczeniem a nie cukierki :) pozdrawiam
do little be!!!! na twoim miejscu odtawilam bym te tabletki therm line poniewaz jak w kazdych takich tabletkach sa substancje podnoszace cisnienie itd. co moze pozniej prowadzic do powaznych kolatan serca.Ja sie tak zalatwilam ze od tamtego roku biore propranolol 40mg codziennie zeby jakos funkcjonowac.
Gość weronika86
witam lekarz przypisal mi propranolol , mam od jakiegos czasu problemy z oddychaniem a raczej z pobraniem wiekszej ilosci tlenu (glebszy oddech ktory jest mi potrzebny co jakis czas) ale czytam tutaj ze inni biarac ten lek maja duzo powanzniejsze problemy ze zdrowiem. lekar zpowiedzial mi ze mam nawrice sytuacyjna i przepisal propranolol i validol.
Gość Michał
Jestem po operacji trylogii fallotta w dziecinstwie w 1975 r,ostatnio zacząłem brać propranolol.Czy wy długo juz go bierzecie ?I jaki jest nastepny etap leczenia, czy ktoś sie orientuje? Mój adres: tojestszansa@tlen.pl