Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Propranolol

Gość Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Zazywam ten lek od jakiegos czasu dwa razy dziennie jedna tabletke w celu zopobieganiu dodatkowym skurczom, poczatkowo lekarz powiedzial abym zazywal tylko w momencie kiedy cos sie dzieje. Czy ktos mi moze powiedziec co to za lek, czy moze mi jakos zaszkodzic, czy moge sie napic alkoholu zazywajac go?
Witaj!:). Propranolol jest antagonistą receptorów beta-adrenergicnych, co oznacza,że jest preparatem rozszerzającym naczynia krwionośne, zwlaniającym czynność serca i zmniejszającym siłę jego skurczu. Wskazaniami do jego stosowania są m.in. nadciśnienie tętnicze, zespół WPW,nadkomorowe i komorowe zaburzenia rytmu serca, zawał serca, phaeochromocytoma czy dodatkowe skurcze. Nie można zażywać go przy brdykrdii, bloku serca, astmie, niewydolności serca, wstrząsie kardiogennym i w podczas nadwrażliwości na lek. Alkohol etylowy,o który pytałeś, podobnie jak związki glinu, utrudniają wchłanianie propranololu,przez co jest on mniej skuteczny. Radziłabym Ci więc powstrzymać się od picia alkoholu. Działaniami niepoządanymi propranololu są m.in. łagodna bradykardi, hipotonia, blok serca, oszołomienie, senność, zaburzeni orientacji, nudności, wymioty czy biegunka. Mam nadzieję,że odpowiedziałam wyczerpująco na Twoje pytanie. Jeśli jednak miałbyś jeszcze jakieś pytania, zadaj,a postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam!:).
Mam równiez pytanie do propranololu. Również od dłuższego czasu go zażywam, choć w mniejszej dawce. Miałam w rodzinie przypadki krwiaków w mózgu oraz wylewów krwi do mózgu. Kilka lat temu zaczęłam cierpiec na częste bóle głowy. RTG oraz rezonans magnet. nic nie wykazały. Nie stwierdzono nadciśnienia, ale miałam czasem kołatanie serca. Lekarz przepisał mi właśnie ten specyfik. Bole minęły, mam jednak pytanie, czy jest możliwość że uzależnię się od tego leku (a planuję dziecko), lub że np. tomograf komp. wykazał by przyczynę bólów której nie ujawniły poprzednie badania?? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Propranolol jest lekiem, który raczej nie uzależnia- no, chyba,że bierze się go w zbyt dużych dawkach (ale to normalne,że tak się dzieje:P). Nie musisz się wieć obawiać, że odczujesz jakieś dzialania niepożądnae (poza może tymi, ktore już opisalam). Badanie tomografem nie wykaże raczej żadnych zmian, ale proponuje poinformowanie o tym lekarza wykonujacego badanie- tak na wszelki wypadek:). Pozdrawiam!:).
W żadnym wypadku nie możesz odstawić leków na własną rękę! Jeśli odczuwasz dyskomfort spowodowany braniem tego leku,poradź się swojego lekarza,który najprawdopodobniej zmieni lek lub jego dawkowanie. W każdym razie jak na razie bierz lek tak,jak Ci to zalecił lekarz! Pozdrawiam!:)
W ulotce dotyczącej tego leku nie ma nic powiedziane o jego wpływie na tabletki antykoncepcyjne. zazwyczaj podaje się wszystkie interakcje danego leku na leki inne. Jeśli jednak nie jesteś do końca o tym przekonana,radze zapyatać o to swojego lekarza- zawsze bedziesz miala swiadomość,że wiesz już na pewno jaka jest prawidlowa odpowiedź:). Pozdrawiam.
Czy ktoś może wie czy można brać propranolol tylko wtedy gdy np mocno bije serce albo sa dodatkowe skurcze, czy trzeba go brać regularnie, Mam w domu 10-tkę i pomaga mi właśnie gdy moje serce pędzi nie wiadomo gdzie, ale czy dobrze robię. Byłam u rodzinnego co prawda i mówiła żeby brać w razie czego ale słyszałam różne opinie, zapytam wię ctutaj na forum. Pozdrawiam
Od 2tyg.biore propranolol 10mg 3razy dziennie i rowniez odczuwam takie delikatne drzenia w klatce,jakby ktos walil w niej mlotkiem udarowym, choc ostatnio sporo sie pocilam.Czy sa to raczej straty elektrolitow czy dzialania niepozadane?Jak dlugo trzeba uzupelniac elektrolity, aby wyrownac ich poziom? inne objawy to:sennosc,meczliowosc,oszolomiienie,spadki cisnienia
witam. ,mam pytanie bo mam w domu pewna chora osobe ktora jest lekomanka. ostatni mnie lekarz przepsal propanolol i staram sie go chowac bo niewiem co by sie stalo gdyby ta osoba zjadla cale opakowanie czyli 50 tabletek. wiec moze mi ktos odpowiedziec co sie dzieje po przedawkowaniu tego leku???
Mam pytanie? Na początku kwietnia wypiłem 1 litrowy napój energetyczny *Tiger* w ciągu godziny. Po tym wylądowałem z częstoskurczem przedsionkowym na izbie przyjęć. Podano mi sól fizjologiczną z magnezem i potasem. Po tym wydarzeniu miałem ataki paniki i zaburzenia rytmu serca. Dostałem leki: Aspargan i Propranolol. Po tych lekach na początku gorzej się czułem. Tydzień później wylądowałem z ostrym bulem brzucha w izbie przyjęć. Obecnie biore No-spe i Helicid 20. Dawkowanie Propranololu 1/2 tab 40 mg 2xdziennie i Asparginu 2x 1 tabletke. Po propranolu zawsze sinieja mi ręce robią się zimne ręce i nogi. Po 15 min drętwieje mi coś w brzuchu i potem cos w plucach co powoduje że trudniej mi się oddycha. Aspargin znów działa wzmacniająco na tętno i ostry ból w głowie, ostatnio bolą mnie oczy tak jakby cisnienie mialo je rozszadzic wraz z glową szum w uszach sporadycznie. Bóle mieśni rąk. W nocy budzę się z drżeniem całego ciała próbuję się uspokoić, ale dużo to nie daje. Learz mówi że panikuję. Tylko ten ból głowy i oczu ostatnio się nasila. Mam duży brak apetytu wszystko jem na siłe walcząc z sobą. Czego to może być wina?