Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ostry krótkotrwały i powtarzający się ból w okolicy serca

Gość kolik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam 24 lata. Od około 8 lat miewam różne bóle w okolicach serca. Ból bywa ostry i krótkotrwały (ale powtarzający się), przypominający nagłe przeszycie wielką szpilą. Bywa również mniej gwałtowny,ale za to długotrwały i męczący - coś jakby zakwas mięśnia, ale głęboko w środku, pod żebrami. Często boli mnie długo i na tyle mocno,że uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Zdaża się, że ostry ból budzi mnie w nocy i nie jestem w stanie przewrócić się z boku na bok; jedynie leżenie w bezruchu daje jako taką ulgę, zaś delikatne poruszenie skutkuje ostrym, przeszywającym bólem, jakby skurczem. Niekiedy boli mnie również od strony pleców i często promieniuje na rękę i nogę, nawet po koniuszki palców. Czasem ból przypomina pieczenie. Nigdy nie czułem ucisku na klatkę piersiową ani nie miałem trudności z oddychniem. Zauważyłem, że ból pojawia się po wypiciu alkochoku (wystarczy lampka wina), kawy i czarnej herbaty. Kawy i herbaty nie piję od 3 lat. Alkochol wyłącznie w ilościach śladowych, raczej wogóle. Mimo to napisałem o tym, bo może jest to ważna informacja. 3 razy w odstępie dwóch lat wykonywałem echo serca - za każdym razem wykryto wyłącznie znikomą niedomykalność zastawki mitralnej. Mam lekkie nadciśnienie 130/90. Pare razy miałem wykonywane EKG i zawsze coś tam było nie tak jak trzeba. Nigdy nie badałem poziomu cukru, cholesterolu ani TSH. W dzieciństwie miałem początek choroby wrzodowej, która została wyleczona. Jestem pod kontrolą gastrologa, miewam okresowe badania, które wykluczają wrzody i choroby przełyku. Może ktoś z Was jest w stanie powiedzieć czy to boli serce? Lekarze z którymi dotychczas się konsultowałem, twierdzą że moja wada serca nie powinna być przyczyną tak ostrych reakcji. Niestety nikt nie potrafił powiedzieć co i dlaczego boli. Zaznaczam,że odżywiam się wyjątkowo dobrze i nie brakuje mi ani magnezu ani potasu. Poza tym jestem raczej zrelaksowany i nie zaobserwowałem u siebie żadnych objawów charakterystycznych dla nerwicy serca. Czy może to być choroba serca niewykrywalna podczas echa, wywołana np. nieprawidłowym poziomem TSH/cholesterolu/cukru lub próchnicą (mam!). A może raczej boli płuco albo kręgosłup (mam lekkie skrzywienie, i czasem mnie pobolewa, ale jest to inny rodzaj bólu)? Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chciałem podać wszystkie informacje, kóre mogą mieć wpływ na diagnozę. Kolejna wizyta u kardiologa dopiero za 4 miesiące (sic!) a że mnie ostatnio ostro boli, to trochę się martwię. Zresztą, lekarz pewnie powie to co dwaj poprzedni: * to raczej nie sresce, bierz pan magzen, do widzenia*. Może ktoś mi podpowie jakie badania mógłbym wykonać w między czasie, żeby wreszcie dowiedzieć się co mnie boli? Pozdrawiam Kolik
dokladnie zrub sobie usg jamy brzysznej moja dziewczyna ma to samo no i teraz czeka na zabiek wyciecia woreczka. na poczatku wydawalo jej sie ze to pod rzebrami na srodku ale puzniej jak sie zaczela skupiac to stwierdzila ze bul sie rozchodzi ale zrudlo jest bardziej z prawej strony. ruwnierz po alkocholu zaczynalo ja bolec. jak prubowala cwiczyc podobny efekt , bul i musiala przestac. jesli masz jeszcze jakies pytania na ten temat to napisz na maila adrianworoneki@btinternet.com pozdro ;))
Podziwiam inteligencje komentujacego wypowiedz Adriana... Co za kulturalne wypowiedzi! W tym wypadku chodzi raczej o tresc a nie o ortografie, ktora , jak widac wyzej, nie zawsze ma zwiazek z inteligencja. Taki sposob pisania ma swoje okreslenie, ale to pewnie za trudne dla w/w, wiec nie bede wnikac w szczegoly. Pozdrawiam Adriana

Może być niedobór potasu bądź magnezu. Powodują złą prace mięśni i nerwobóle. Alkohol,kawa i herbata wypłukują magnez. Jeśli dodatkowo masz: niepokój,nerwowość,drganie mięśni,szybko się męczysz bardzo prawdopodobne że masz spore braki tych składników. Polecam dietę bogatą w banany i ziemniaki :)