Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy

Gość Dezodorant

Rekomendowane odpowiedzi

Aniu, Twoja lekarka nie radzi sobie z leczeniem, na dodatek zwala winę na Ciebie. Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza. Masz bardzo wysokie TSH, ciekawa jestem jakie masz wyniki hormonów: FT3 i FT4, jeżeli w ogóle lekarka je zlecała. Polecam forum o Hashimoto, są tam ludzie o dużej wiedzy, na pewno Ci pomogą: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776. Pozdrawiam.
Barbarella- Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) moje FT4 11,29, FT3 3,44- czyli prawie norma. Generalnie mam się świetnie- pomijając zaparcia i suchą skórę, lekkie problemy z koncentracją. Humor dopisuje- energia raczej też.... ale to drańskie THS martwi.... pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!
Witam. Na początek chciałabym zwrócić uwagę dla osób, które tutaj się wpisują. Proszę zwróćcie uwagę, że TO JEST FORUM DLA OSÓB Z NIEDOCZYNNOŚCIĄ A NIE Z NADCZYNNOŚCIĄ!!! Najpierw popatrzcie a potem coś napiszcie. Dobrze? :)) Napiszę w dużym skrócie, ponieważ poprzednia wypowiedź mi się skasowała:) Ja od miesiąca się dowiedziałam, że mam niedoczynność. Na początku robiłam hormony. TSH 20.710, fT4 pmol 11.5 (11.96-21.87) a fT3 pmol 4.87 (3.95-6.80). Lekarz ogólny podał mi euthyrox 100 ale bardzo źle się czułam i endokrynolog obniżył mi do 75- niestety czuję się tak samo bardzo źle. Robiłam też usg tarczycy, radiolog mi powiedział, że nie ciekawie to wygląda. No i co najważniejsze zrobiłam też badania na przeciwciała i coś mnie zaniepokoiło:/ Otóż TPO mam 67.08 (norma 0-34) a TG 645 (norma 0-115). Z tego co wyczytałam to zazwyczaj TPO jest podwyższone... A jeśli TG jest o wiele wyższe to chodzi już o nowotwór i o coś poważniejszego... Proszę o pomoc i jeśli ktoś się zna na tym wszystkim to proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Niedoczynność tarczycy jest spowodowana niedoborem jodu i rozchwianiem gospodarki hormonalnej organizmu.Znakomitym produktem m.inn. dla mojej mamy okazała się jodowo-bromowa sól termalna którą polecił jej lekarz .Podobno ma najwięcej jodu w 1 kg. Przeprowadziła sobie zgodnie z zaleceniem lekarza 10 zabiegów co 2 dzień ,a obecnie stosuje regularnie co 3 dzień sól termalną i czuje się rewelacyjnie.
Witam ma taki problem od poł roku niema okresu ginekolog badał mnie i wykluczył ciąze i wszystko okej jest z jajnikami i z jajowodami, więc zrobiłam tsh mialamw październiku 4 ,74 a teraz (wczoraj robiłam ),1,73. Endo stwierdziła ze niemam tarczycy wiec dfla pewnosci dała na dwa hormony badanie prolaktyne i stężenie ft4 i ft3.Wynik ft4 wyszedl 10,29 i mam w normie a tego 2 niema wogule .niewykazał. Co to może być ?
NIE PYTAJCIE CZY BRAC LEKI?!!!! to ejst czywiste ze trzeba brac chyba ze chcecie sie doprowadzic do ruiny, ja mam 23 lata i choruje na na niedoczynnosc tarczycy z zapaleniem (Hashimoto) od 12stego roku życia. Pierwszy wynik TSH mialam 112, a drugi po tygodniu leczenia juz 250 ( tak, nie ma tu zadnych przecinkow) pozniej dopiero zaczelo sie normowac. Przyzwyczailam sie zyc z ta chorba, ale nie czuje sie tak pelna energii jaak moi rowiesnicy, wiecej msuze odpoczywac, i raczej unikac stresu. Nic strasznego sie nie dzieje, na przestrzeni miesiecy nie widze aby mi sie pgarszalo i jestem pod stala kontrola lekarza. Natomiast porownując moj stan na przestrzeni lat to neistety widze roznice ze jednak jestem slabsza. Da sie z tym zyc ale trzeba si eleczyc i dbac o siebie. B inaczej nieleczona tarczyca oznacza bardzo powolna smierc. Dlatego jak slysze kogos jak sie zastanawia czybrac leki to ju zmnie oslabia... Wystarczy zrobic sobie eksperyment, ni ebrac euthyrku przez 2 dni i juz zobaczycie roznice jak gorzej sie czujecie, ja zazywam 100mg.
Witam!!! W 2006 roku miałam po raz pierwszy robione usg tarczycy (zostałam skierowana przez genetykę z powodu obciążenia genetycznego- rak jelita grubego). USG wykazało torbiele i od razu zrobiono biopsje- wynik: koloid. Nie dostałam żadnych zaleceń np. zrobienia podstawowego tsh. Zgłosiłam się za rok- torbiele były znowu. Dalej nie kazano mi nic z tym robić. W tym roku w czerwcu uderzyłam się w szyje. Wyszło *jajo*- a przy tym tkliwość, ból przy przełykaniu, duszności. Od razu zgłosiłam się do endokrynologa. USG wykazało niby krwiak pourazowy, zalecono biopsje by to ściągnąć. TSH trochę ponad normę. Endokrynolog, jaki i pani, która zrobiła biopsje wspomniała coś o połączeniu się torbieli i krwiaku. Tsh wyszło nieznacznie ponad normę (norma 4,6... a ja miałam 4,8...). Endo zalecił dodatkowe badania. Zrobiłam je- przeciwciała rówież ponad norme, ale wynik do powtórki. Lekarz stwierdził,że konieczne jest leczenie (niedoczynność), ale lepiej powtórzyć wyniki (oboje mamy zastrzeżenie co do labolatorium) i czekam. Co z tymi torbielami? Przy pierwszej wizycie wspominał o operacji, kazał się już szczepić przeciw żółtaczce. Mówił, że trzeba je usunąć, żeby coś takiego się nie powtórzyło. Teraz milczy a ja sie obawiam, że te torbiele mogą znowu się ruszyć. A ostrzegał mnie jeszcze przed biopsją, że gdyby coś się działo (wychodziło bardziej, dusiło) to mam natychmiast zgłosić się do chirurga i trzeba to usunąć. Co radzicie???
do ===* kamil88, post z 2009-06-24 23:10:00 Witam Wszystkich a szczególnie zwracam się do Kamila88! Od kilku lat leczę niedoczynność i guzki tarczycy biorąc Euthyrox. Ostatnio guzki się powiększyły i endokrynolog koniecznie kieruje mnie na biopsję. Boję się tego. Czy *kamil88* możesz coś więcej napisać o kuracji Twojej mamy? W jaki sposób stosowała tę sól - okłady, kąpiele czy wdychanie rozpylonego roztworu? Jakie stężenie itd itp. Będę bardzo wdzięczna za szczegóły. Pozdrawiam.
Witajcie. Ostatnio robiłam badania TSH, bo trudno mi przytyć choć bardzo dużo jem i myślałam, że może mam nadczynność. Jednak z badań wyszło coś zupełnie innego, bo TSH = 10,24. Lekarka zasugerowała, że to może jakiś błąd w laboratorium, bo po mnie nie widać niedoczynności. Zrobiłam prywatnie FT3 i FT4 oczywiście w innym laboratorium. Wyszły w normie (FT3 4,41 pmol/l; FT4 13,18). W moim mieście do endokrynologa czeka się ponad pół roku w kolejce, prywatnie niewiele krócej. Nie wiem czy mam to tak zostawić i uznać, że wszystko w porządku, bo FT3 i 4 są w normie? Czy miał ktoś może sytuację, że hormony tarczycy były w normie a TSH za wysokie i było to wynikiem jakiejś choroby? Czy może nie jest możliwe żeby bez przyjmowania żadnych leków wystąpiła taka sytuacja i mam uznać to za błąd laboratorium? Jestem szczupła, ale z drugiej strony bardzo senna, nic mi się nie chce (może już taka moja natura :), śpię około 9-10 godzin, rozdwajają mi się paznokcie i lecą włosy. Miałam też robioną morfologie, poziom żelaza i cukru- wszystkie wyniki dobre. Dwa lata temu badałam prolaktynę. Wyszła mi trochę zawyżona, bo 25,25, gdzie norma to 1,39-24,20. Może to coś z przysadką?
Ustyncia, to nie musi być wcale błąd laboratorium, ale możesz zrobić badanie jeszcze raz. Niestety pani doktor chyba nie ma pojęcia o tarczycy, bo Twoje objawy są typowe dla niedoczynności. Można mieć hormony w normie, a mimo to chorobę tarczycy- przewlekłe zapalenie. Radzę zrobić badanie krwi na przeciwciała aTPO i usg tarczycy. Wysokie Tsh wskazuje, że powinnaś to wyjaśnić. Wysoka prolaktyna może być spowodowana przez wiele przyczyn, m.in.niedoczynność tarczycy. Pozdrawiam.
Witam! Mam kłopot ze swoją tarczycą. Przypadkowo,będąc na badaniu kontrolnym u onkologa dowiedziałam się,że mogę mieć chora tarczycę. Lekarz zauważył zgrubienie po prwej stronie szyji. Zlecił wykonanie badań,: hormony tarczycy i USG. Hormony wszystkie w normie. USG - w obu płatach liczne guzki największe 14x11mm, 7mm itd.Powiekszone węzły chlonne ( ok.20mm) jak po stanie zapalnym.Lekarz zlecił biopsje cienkoigłową.Zrobiłam.Wyszło: guzki koloidowe. OB- 20 ale taki wynik to dla mnie pryszcz.Nigdy nie miałam niżej. Jestem osobą puszysta i nie objadam się.Czasami złoszczę się,że moje siostry jedza wiecej odemnie a nie tyja tak jak ja. Czekam na wizytę do Endokrynologa. Czy ktoś juz spotkał się z takim przypadkiem? Będę wdzięczna za informacje.
hej ludziska jestem Paulina dwa lata temu mialam operacje tarczycy i wezłów chłonnych były jakies przerzuty wiec to bylo nie uniknione,wczesniej bylam szczuplutka a teraz to nie ta sama osoba co wczesniej znacznie mi sie przytylo a wcale nie jem duzo wlasnie ze mało.Mialam juz radjojod ktory zle znioslam duza dawke po roku mniejsza ta to byla spoko.Teraz mam niedoczynnosc noi nie wiem co zrobic z ta waga i wogole jakies samopoczucie mam gorsze, mniej energi,szybko sie mecze co mozecie poradzic odp pilska
Witam jestem nowa na tym forum. Mam pytanko do doświadczonych Was...Mam niedoczynność tsh4,2 a przy tym podwyższoną prolaktynę ale tę po metoklopramidzie. Stwierdzono tez u mnie brak owulacji. Czy mam szanse na ciąze biorac euthyrox 50.?Czy wraz z leczeniem niedoczynnosci i zmiejszania tsh powróci owulacja? Bo brak owu to u mnie jedyny zdiagnozowany problem z zajsciem w ciąze.
Gość barbarella
Alik, niedoczynność może powodować problemy z miesiączką i brak owulacji. Zanim zaczniesz starania o dziecko, podlecz tarczycę. Sam wynik tsh nie wystarcza, powinno się też badać hormony FT3 i FT4. Zbyt niski poziom tych hormonów może spowodowac poronienie, więc to naprawdę ważne.
Barbarella dziękuję za odpowiedz ,hormony ft3 też mam do kontroli .A wsprawie mojej owulacji to biorąc dosłownie 3 dni wrócila mi owulacja.Zostało mi to zdiagnozowane na usg przez ginekologa.Oczywiście eutthyrox 50 nadal biorę lecz badania laboratoryjne hormonów mam zrobić dopiero za 2 tyg.Wiec na chwile obecną nie wiem jakie mam ale efekt chyba musi być bo wcześniej ok 4-5 miesiecy owulacji nie było a w tym miesiacu cud-była na 100 procent.
wITAJCIE,MOJE PROBLEMY Z TARCZYCĄ ZACZĘŁY SIĘ CHYBA JAKIEŚ 3 MIES TEMU ALE WTEDY NIE BYLO TO ZDIAGNOZOWANE.Jedyne co wiedziałam to to ,ze owulacji nie było. Gdy trafiłam do end a był to 14 dzień cyklu ,czyli wtedy miej więcej byłoby widać na usg zblizającą sie owulację stwierdził on ,ze ten cykl będzie tez bezowulacyjny ,bo pęcherzyk niepowiększony i nic nie widac jakby miala ona byc .Od następnego dnia czyli 15 dnia cyklu zaczełam łykać euthyrox.Po 7 dniach jego łykania byłam na kolejnej wizycie aby sprawdzić na usg co się dzieje z ewentualną owu. No i cud ,ruszło się pęchcerzyk uwolnił komórkę jajowa-owulacja była.Wg.end-gin owulacja była jakieś 3-4 dni przed czyli jakieś 3-4 dni po łykaniu euthyroxu.Aż mi się nie chce wierzyć ale tak mi powiedzieli i sama na usg widiałam.Pozdrawiam ALIK
Alik mam tych lat na pewno więcej niż Ty na tarczyce leczę się już 31 lat miałam 2 operacje, po 2 operacji mam niedoczynność tarczycy i tęzyczkę. jestem stale na lekach biorę Letrox 137mg. miedzy 1 a 2 operacją urodziłam 2 wspaniałych dzieci, obecnie już dorosle. miedzy czasie byl jeszcze Czarnobyl. Wiem co to jest choroba tarczycy jestem ciągle na lekach, miałam zapaść i szereg innych dolegliwości jestem pod stałą kontrolą lekarza, ale żyję i mimo wszystkich dolegliwości cieszę się z tego. siły do życia zawsze dodawały i dodają mi moje dzieci, z chorobą nauczyłam sie żyć bo nic z tym zrobić więcej nie mogę. Życzę Ci jak i wszystkim chorym pogody ducha i radości z każdego dnia życia.
Mama a jakich dolegliwosci mam się spodziewać?Czytałam na internecie ,że głównie się tyje .obrzęki twarzy,zmęczenie.....Ale pytam was dziewczyny ,które już dłuzej chorujecie jak to jest naprawdę ,jak to u Was było......Wiem ,ze trzeba tarczycy teraz bardzo pilnować ale może to zabrzmi dziwnie dla mnie pomimo moich problemów jest teraz najwazniejsze aby zajsćw ciaże i urodzić zdrowe dziecko. Gdybym teraz nie chodziła do gin w zwiazku z planowaną ciążą o tarczycy nie dowiedziałabym się ,przynajmniej nie teraz.Jak na razie po ok tygodniu jej leczenia euthyroxem 50 czuję się bardzo dobrze: nie jestem ospała,nawet ok 1 kg schudłam.Ale boję się co będzie dalej.Czy jak doprowadzę tsh,ft4 i ft3 do porzadku to można odstawić leki???Czy to już do końca życia??