Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy

Gość Dezodorant

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 49 lat. W wieku 20 lat lekarz stwierdził nadczynnośc tarczycy.1982 roku byłam operowana. Od wielu lat nadczynnośc przekształciła sie w niedoczynność. W XI/2007 roku przy TSH 1,35mlU/ml lekarz zlecił mi eutyrox 225. Od I/2009 roku bardzo żle się czuję, mam problemy z mową, połykaniem pokarmów, osłabienie, brak siły w rękach i drżenie nóg. Zrobiłam TSH - wynik miniej ni 0,005 . Od dwoch tygoni mam niesamowite zawroty głowy, nie mogę sama wyjśc na ulicę, bo mam drżenie nóg. Obecnie przjmuję 87,5 eutyroxu i z dnia na dzień jest coraz gorzej Byłam u okulisty /opadajaca powieka i podwójne widzenie/ u neurologa. Wszyscy mówią, że jest to związane z tarczycą. Bardzo proszę o pomoc, Czy ktoś miał podobny przyapadek
Witajcie ,jestem załamana ? mam pytanie kto z was bierze Euthyrox 200 bo ja mam taka dawke ,szok wyniki mi sie polepszyły ale samopoczucie nie ,nadal sie żle czuje i nadal tyje z dnia na dzien ,beznadzieja jestem załamana do takiego stopnia że to żle się skończy w pracy coraz gorzej chyba nie dam rady ,depresja i obsesja wagi dopadła mnie ,nic nie jest ważne nawet rodzine od siebie odpycham. lekarz sie dziwi dlaczego nadal tyje powiedział zeby odstawic Jodid 100 bo to może byc przyczyna ,niewiem ale będe sie leczyć psychiatrycznie nic nie działa jest żle naprawde .Czy tylko ja jestem takim przypadkiem ?niech ktoś sie odezwie jak miał ten problem. nawet glodowka i wymioty nie pomagaja zywie sie woda a te kilo nadal do przodu Boże czy ktoś zna odpowiedż
Hej!Wpisuję się pierwszy raz. Mam niedoczynność od roku.Zaniechałam leczenia bo branie leków z poprzednich chorób(depresja,nerwy,lęki)mnie zniechęciły-zbrzydło mi się branie leków. Miesiąc temu na wszystkie 3 choroby trafiłam do szpitala,głównie deprecha i nerwy a przy okazji nie leczona tarczyca.Zrobili mi wyniki ale nie znam się na nich. Proszę napiszcie mi jak to wygląda bo ja ich nie łapie porównując do normy.Czy jest źle czy nie?Oto one: TSH-16,81 ulU?ml F T4-10,92 pmol/l F T3-3,72 pmol/l Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
mariolka no masz niedoczynnosc, i co dalej nie bierzesz lekow? dziewczyno i przy tym mozesz miec depreche, brak hormonow to klops, bo i organizm pracuje na zwolnionych obrotach,ja tez mam niedoczynnosc tyle ze pooperacyjna,i jak bym nie brala to tez TSHrosnie w gore,a jeszcze powinnas miec zrobione przeciwciala bo tez moze byc zapalenie tarczycy,pozdrawiam
Hej:) mam 19 lat, jestem strasznie chuda (43kg, 171cm), kazdy sie mnie pyta czy nie jestem anorektyczka a naprawde jem duzo, nawet bardzo... i czuje sie jak idiotka bo jak tak odpowiadam to widze, ze nikt mi nie wierzy... kiedys tak nie bylo, wazylam 50kg wygladalam zdrowo, nawet jak ogladam zdjecia sprzed niecalych dwoch lat to plakac mi sie chce... wcale sie nie dziwie ze mnie o to podejrzewaja... problemy zaczely sie mniej wiecej 1,5 roku temu: strasznie schudlam, szybko sie mecze, wzrosla potliwosc stop i rak, bola mnie stawy, jak ide do kosciola to musze siedziec, i te spojrzenia starych bab jak im nie ustapiam miejsca... okropna sennosc, ciagly stan podgoraczkowy, przewlekle choroby, powiekszony migdalek-wystarczy ze wyjde na dwor w wietrzna pore, popuszczanie moczu, ogolnie caly czas mi zimno, nie moge spac, skoncentrowac sie, nauka mi nie idzie... jak mowie o tym lekarzom to sie smieja ze pewnie wyolbrzymiam... ze to tak nastolatki lubia, w koncu dal mi skierowanie na badanie, tsh mam fatalne(jak to powiedziala lekarka), czy te wszyskie dolegliwosci moga wynikac z tarczycy? jak mam sobie poradzic? matura za tydzien a ja zasypiam nad ksiazka... w genach mam raka- wszyscy w rodzinie na to umieraja, strasznie sie boje...
witam ponownie ,przykro mi że tak młode osoby są chore,to okropna dolegliwość,tarczyca ma wiele stron . Jak wcześniej pisałam nic się nie działo więc zrobiłam nastepny krok wizyta u lekarza tabletki na odprowadzenie wody bo juz sami nie wiedzieli czemu tyje i puchne i co po 3 tabletkach 2,5 kilo mniej samopoczucie lepiej ale niewiem czy to dobre napewno ok zatrzymała mi się woda a kiedy waga sama spadnie niewiem czekam dalej .pozdrawiam pa
Witam wszystkich. Stwierdzono u mnie wole hashimoto. Od kilku lat jestem pod opieką hematloga (leukopenia i trombocytopenia)... w zasadzie moje *leczenie* to tylko wizyty kontrolne i regularne badanie krwi. Ostatnio podczas badania poziomu hormonów okazało sie,że TSH było podwyższone-6,05, no i stwierdzo o obecność przeciwciał ATG-290( norma to *115) oraz przeciwciał ATPO-250,2 (przy normach*34) Skierowano mnie do endokrynologa- tam zalecenie przyjmowania euthyroxu N75. po miesiacu badania kontrolne wykazały: TSH-0.09 / ATG-260,5 /ATPO-205.3. Zalecenie-dalsze przyjmowanie Euthyrox N75. U mnie glownymi objawami było ciągle przemęczenie, konieczność posypiania popołudniami, sucha skora, łamliwe, wypadajace włosy, stany depresyjne, lęki. Euthyrox biorę już przeszło miesiąc i jest jeden pozytywny efekt- moj stan psychiczny znacznie się polepszył-nie wiem na ile jest to zasługa leku a na ile wiosenki i słonka (na dzialanie pogody jestem bardzo podatna :) .Senność niestety nie ustąpiła, odnosze wrazenie,że z tym jest jeszcze gorzej- przykladam głowę do poduszki i od razu śpię :) Jeszcze jedno - w ostatnim czasie czułam się przez kilka dni rewelacyjnie-przekonana byłam,ze wszystko zmierza ku lepszemu i to 100% zasługa leków...tak było do czasu wykonania badan kntrolnych-o ile wyniki dotyczące tarczycy uznalam za mało zaskakujące(wiem bowiem,ze branie leków na moja dolegliwość to już dożywocie), to niestety wyniki morfologii niestety są gorsze (nie mam pojęcia czy hormony, które przyjmuję w zw. z tarczycą moga mieć wplyw na liczebnosć bialych ciałek-to kwestia do wyjasnienia z hematologiem podczas zbliżajacej sie wizyty kontrolnej). Sama nie wiem co o tym myśleć. Pozostaje mieć nadzieję, że bedzie jednak dobrze,a przynajmniej nie gorzej. trochę dobija fakt,że lwią część życia przesypiam i tak mi moje młode lata przez palce przeciekają. Czy ktos z Was ma jakieś uwagi? Czy w przypadku obnizenia się pzoiomu TSH ,dawka hormonów nie powinna zostac zmniejszona?Może konsultacja u innego endokrynologa? Pozdrawaim wszystkich i jak najlepszego samopoczucia Wam życzę
Witam, Mam 24 lata i właśnie dowiedzialam sie ze ma nadczynność tarczycy :( jestem zalamana dotego powyższoną prloaktynę!!!!:( zastanawia mnie jedna rzecz tylko ta mnie interesuje, jak to wpłynie w przyszłości na dzieci które chce mieć!!!! :(:(:(
Witam. Od ponad roku lecze sie na niedoczynnosc tarczycy i mam pytanie ,czy ktos z was ma przy tym schorzeniu problemy z zajsciem wciaze ja staram sie juz od kilku ladnych lat i trace juz nadzieje. Bralam letrox 50 i juz bylo dobrze ale ostatnie tsh znowu uroslo.Teraz mam euthyrox 75 a w soboty i niedziele letrox50.O samopoczuciu nie bede pisala bo szkoda slow,najgorsze jest to ze z byle powodu placze i nie potrafie opanowac nerwow.Pozdrawiam.
głowa do góry drogie Panie choroba to nie koniec świata cieszcie się życiem a nie myślcie o chorobie nie warto jak to wiem bo sama choruje od 13 lat i wiecie co żyje do cholery, pare kilogramów w góre to nie koniec świata, słabe serce, to wiecej ruchu, dolina psychiczna to wiecej miłości, dziewczyny są takie choroby na świecie i tyle ludzi cierpi tak strasznie, że powiem wam niehisteryzować, tylko żyć bo życie was kocha tak niewyobrażalnie mocno że nawet nie wiecie, głowy do góry i zero marudzenia nie dac sie to pierwsza i jedyna regóła,
GABBI tak, przy niedoczynności moga byc problemy z zajściem w ciaze, ja np miałam dobre wyniki TSH i szybko zaszlam w ciąże ale wiem że jak wyniki sa zle, jest niedoczynnośc ,można miec z tym problemy.Ale nie jest to niemozliwe!! Co do wypowiedzi entyny...ja choruje już 8 lat i sie nie poddaje;)biore leki, raz na pół roku wyniki, wizyta u lekarza, mam tez inne dolegliwosci typu uczucie duszenia w gardle, czasem serce wali jak oszalałe, jestem nerwowa, mam lęki ale nie jestem z tego powodu zalamana i staram się zyć jakby nic mi nie dolegało:D Wmawiam sobie że jestem zdrową kobieta a dzięki lekom i wyniki TSH mam w normie. Łykam z rana tabletke i funkcjonuje normalnie, jak zdrowa kobieta;)
Witajcie, Właśnie dowiedziałam się że mam niedoczynność. Czeka mnie jeszcze jedna wizyta u endokr - pewnie będziemy ustalać kurację. Historia z moją tarczycą jest długa.......Od 5 lat zaczęłam tyć (kiedyś 163/60 a teraz 163/80) plus zawroty głowy plus wypadanie włosów i łamliwe paznokcie, od jakiegoś czasu trudno mi się koncentrować, a najgorsze - zanik miesiączek plus policystyczne jajniki. Jest jeszcze jedna rzecz, szybko się męczę - mam totalny zanik kondycji. Nikt mi wcześniej nie powiedział żeby iść do endokrynologa - sama musiałam na to wpaść :(( Dlaczego piszę.... Wczoraj zaczęłam badać różne fora i się przeraziłam, większość chorych po przyjmowaniu leków nie poczuła się lepiej - mało tego dalej tyli - o co chodzi? Ja mam teraz 29 lat i nie mam czasu (chcę niedługo założyć rodzinę), a moja gospodarka hormonalna jest w rozsypce. Mój pierwszy wynik TSH wynosił 5,48 a norma (0,34-4,82). W tym wszystkim jedno mnie cieszy, brak niektórych objawów które występują u innych ludzi: brak depresji lekka nerwowość - nie silna brak bólu stawów umiarkowana senność brak uczucia wiecznego marznięcia Mam prośbę, pomóżcie mi w przy tej wizycie u lekarza. Doradźcie co powinnam wiedzieć o co zapytać lekarza? Dajcie znać czego powinnam się spodziewać po przyjmowaniu leków, jak powinnam zmienić swój tryb życia? co mi wolno a czego nie? Czy istnieje jakaś dieta dla ludzi z niedoczynnością? Nie znam praktycznie nikogo kto byłby chory na to samo więc ciężko mi się odnaleźć w tym wszystkim, a nie chcę przez przypadek narobić sobie problemów. Mieszkam na Podkarpaciu więc o jod u nas ciężko :( Pomóżcie mi przez to przejść proszę...... Czy z tego wogóle można wyjść na dobre?
Witam. Mam problem.szukam już od roku przyczyny wypadania włosów. Badałam sobie tarczycę . To moje wyniki FT3 2,32 (norma 1,45-3,48), FT4 1,09 (norma 0,71-1,85) TSH 1,134 (norma 0,490-4,670) Czyli wszystko w normie. Miałam też robione USG tarczycy 2 . Mam dwa małe guzki ale lekarz powiedział że jest wszystko ok, że to nic groźnego. Sa to guzki normoechogeniczne czy coś. Leczyłam się na wiele chorób. Brałam mnóstwo witamin i innych różnych cudownych rzeczy na wypadanie włosów i nic. Włosy lecą. Ktoś mi powiedział żebym zrobiła sobie badanie Przeciwciał TPO i wyszlo mi 700 IU/ml a norma jest od 0-35. Nie wiem o co chodzi jeśli TSH i FT3 i 4 są w normie to dlaczego mam taki wysoki poziom tych przeciwciał. I czy od tego mogą mi wypadać włosy. Błagam pomóżcie! Do endo idę dopiero w środę.
barbarella Dziękuję ci bardzo za szybką odpowiedź. Walczę juz od roku z wypadaniem włosów. Zrobiłam tyle badan że jedna z lekarek mi powiedziała że chyba jeszcze nikt się tak nie przebadał :) Mam nadzieję że wreszcie znalazłam przyczynę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Gość Patrycja
ja mam 16 lat i niedawno wyszłam ze szpitala. Byłam tam z powodu omdleń i zasłabnięć. Na wypisie napisano mi, że mam niedoczynność tarczycy. Ani słowa - tylko podali wypis i receptę na lekarstwo. Kompletnie nie wiem skąd to rozpoznanie - tym bardziej, że kiedy czytam np. na wikipedii różne objawy, to mam niektóre z niedoczynnośći (uczucie zmęczenia, łatwe marznięcie, uczucie chłodu, sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra, łamliwe włosy, przerzedzenie brwi, zmieniony głos), a niektóre z nadczynności (nadpobudliwość, zwiększona potliwość, utrata masy ciała, wzmożony apetyt, drżenie rąk, nieregularne miesiączkowanie [ nawet bardzo..] bezsenność, przyspieszenie wzrostu). Boję się przyjmować lekarstwa, bo jeżeli źle to zdiagnozowali to mogą wystąpić skutki uboczne.. Co mam zrobić? Wizytę u endykrynologa mam zaplanowaną dopiero po miesiącu przyjmowania Letroxu. Czy w moim wieku jest to choroba odwracalna? Może to być wywołane dojrzewaniem? Bardzo przeraziły mnie wypowiedzi o bezpłodności, bo sama mam bardzo nieregularne miesiączki mimo, że miesiączkuję od 4 lat [to wyklucza jakoby powodem tego był okres dojrzewania i młody wiek]. Czekam na odpowiedź. Z góry dziękuję.
Dzień dobry miłe Panie. Mam 29 lat. Jestem dwa lata po usunięciu tarczycy /hashimoto i guzki/. Choć regularnie biorę tyroksynę w dawce 125- jak Pan Bóg przykazał: na czczo, popijam wodą -pierwsze śniadanie 1,5h później/, poziom THS- niezmiennie w okolicach 50... /listopad 2008- 51,66, maj 2009- 54,48/. Lekarka nie wierzy, że biorę leki i winę za taki poziom zrzuca na moje niedbalstwo.... Ja wiem, że to nie może być przyczyną.... Słyszałam, że *dziewczyny z forum wiedzą więcej niż niejeden lekarz* :) może coś podpowiecie? Pozdrawiam serdecznie!