Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy

Gość Dezodorant

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj odebrałam swoje wyniki TSH i sa zle:(15.60...czyli za mała dawka leku, wizyte mam n w środe ale już sama sobie zwiekszyłam dawkowanie, brałam 100/125 a teraz biore 125 codziennie.Teraz to już wiem czemu tak cięzko mi rano z wyra zleźć... 123 dostaniesz leki, na poczatek małom dawke i za niedługo będziesz musiał powtórzyc badanie.
Cześc Asik -26;dzięki za zdanie do mnie w sobotę odebrałem wynik ft3 i ft4 i mieszczę śię w normie mimo, że TSH mam 10,6 ale słyszałem ze to dobrze i że jest to Utajniona niedoczynność tarczycy.Ale mam nadzieję że jutro śię dowiem więcej od swojego lekarza. No i będę jeszcze muśiał poszukać jakiejś dietki chyba że ktoś mi przyśle co mogę a czego nie mogę jeść. Pozdrówka dla wszystkich
Gość andzia5252
hej, czuje sie coraz gorzej ,w ciagu 3 lat przytylam 20 kg, jestem zdolowana i przerazona , waga wciaz idzie w gore!!! malo tego mam problemy z pamiecia , nie potrafie sobie przypomniec najprostszych rzeczy ! a w dodatku jestem ciagle zmeczona , nic mi sie nie chce nawet odechcial mi sie imprezowac, spotykac z ludzmi przez swoja wage wgole nie chce mi sie wychodzic z domu, .Nie moge sie na niczym skupic, nawet mam problemy z wypowiedzia czesto brakuje mi slow az mi wstyd. Wlosy wypadaja mi garsciami. jakis czas temu cwiczylam , ograniczylam jedzenie ale po dwoch miesiacach zrezygnowalam nie widzac efektow, kilka dni temu bylam u lekarza w poniedzialek ide na badania.
Witam,chcial bym sie dowiedziec czy jest jakis sposob by zniwelowac *te* opuchniete oczy? Jestem mezczyzna i mam nadczynnosc/niedoczynnosc,nie pamietam,bo dawno nie bylem juz u lekarza.Biore tylko euthyrox choc tez nie zawsze.Zakladam ze bedziecie pisac ze mam brac tabletki...wiem ze to nie pomoze na opuchniete oczy.Chcial bym sie tylko dowiedziec czy moge temu jakos zaradzic??
Lekarz nie uswiadomil mnie wogole z jakimi kolwiek zlymi skutkami tej choroby.Zlecil mi tylko badania,pamietam ze cos tam wyszlo (niedoczynnosc,badz nadczynnosc,nie pamietam).Przepisal mi Euthyrox i na tym sie skonczylo.Jakies wizyty kontrolne,badania,to wszystko.Delikatny przyrost wagi tez wystapil ale mysle ze to z innego powodu,poniewaz wyjechalem zagranice i prowadze troche hulaszczy tryb zycia,0 ruchu i tak przytylem 10kg.W moim przypadku to jest dobre poniewaz zawsze bylem szczuply i nie moglem przytyc,choc chcialem.Duzo cwiczylem i prowadzilem aktywny,naprawde aktywny tryb zycia.Ok dosc tych opowiesci ;p Naprawde chcial bym uslyszec czy jest jakis preparat,cokolwiek,co pomoze mi zniwelowac te opuchniete oczy.Oczywiscie nie wygladam,bez urazy dla niektorych jak *zaba*.Czasem sa bardziej opuchniete a niekiedy nie jest to tak strasznie widoczne.Kazdy odbiera to na szczescie jako zmeczenie ;p Biore pod uwage tez w najblizszym czasie lifting okolic oczu.Oczywiscie jesli nie znajde jakiegos srodka,ktory mi pomoze w tym *problemie*
Gość Agnieszka79
Witam wszystkich, jestem tu nowa :) byłam dziś na USG tarczycy i oczywiście powiększona z trzema guzkami :( w poniedziałek idę na badanie TSH i FT3 i FT4 a potem z wynikami do endokrynologa. Wedle Pani radiolog prawdopodobnie mam nadczynność tarczycy. Jak będę wiedziała coś więcej to napiszę. Pozdrawiam
Gość Agnieszka79
Witam, także u mnie wygląda to tak TSH, FT3, FT4 w normie :) Pani doktor powiedziała, że guzki są za małe aby robić biopsję. Nie wiem tylko dlaczego mam zrobić badanie ( ANTY TPO ), czytałam na necie, że takie badanie robi się w kierunku niedoczynności tylko po co skoro badania te pierwsze są jak najbardziej w normie? Możecie powiedzieć coś z własnego doświadczenia o tym badaniu? Pozdrawiam serdecznie.
Witam forumowiczów i musze was zapytac o bardzo wazny problem który mnie doknoł.Mianowicie w tamtym roku w kwietniu zdjagnozowano u mnie zapalenie tarczcy na podstawie przeciwciał tsh,ft3,ft4 wszystko w normie.Za namowa lekarza zaczelam brac euthyrox 1,25 ,wspomne jeszcze że zanim zaczelam go brac straciłam na wadze 6 kilo w 3 mesiace.Euthyrox brałam do listopada 2008 potem go odstawiłam z powodu bardzo złego samopoczucia ,lęki,drzenie całego ciała zwłaszcza rak potliwośc i potworne dławienie w gardle włacznie z jadłowstrentem.Co dwa mieiące robiłam tsh było okej .W listopadzie wynik byl 1,8.Dzisiaj odebralam wyniki i 0,989.Zaczełam brac spowrotem lek ponamowie lekarza ale po wzieciu go mam spowrotem potworny scisk jakby krtani potliwośc drzenie rąk i ciagle uczcie słabniecia,niewspomne juz o kolataniu serca niedo opanowania .Jestem bezradna niewiem co robić może ja mam taka tolerancje na ten lek bo ilekroc go wezme dzieje sie to samo.Od roku biore selen i w a+e.Nagorsze jest to nienadązanie za własnym sercem a potem cholerne osłabienie po takm ataku,Jak zrobiłam sobie przerwe z tym lekiem 2,5 miesiaca doszłam do siebie przytyłam 2,5 kilo niewem co robic,napiszcie cos co mi pomoze zrozumiec ten mechanizm bo tak sie nieda zyc.Bez brania tego leku czuje sie o niebo lepiej czaem mam tylko osłabienie związane ze spadkem cisnienia albo z przepracowania,ale to jest pikus w porównaniu z tym co sie dzieje potym leku,dostałam proplanolol ale ponim z kolei mam totalne odloty senność i zero koncentracji.Euhyrox pobdza mnie do działania ale czuje sie ponim jak po jakimś dopalaczu ,ma jednak za duzo minusów jak dla mnie.
Gość barbarella
Agnieszka, badanie aTPO wykrywa zapalenie tarczycy. Przy tej chorobie często się zdarza, że wyniki hormonów są w normie. Kika, zdarzają się takie reakcje na euthyrox, ale w takiej sytuacji lekarz powinien zastosować jakiś zamiennik: letrox lub eltroxin (różnią się dodatkami). A może masz źle dobraną dawkę i dlatego organizm tak reaguje, trudno to jednoznacznie powiedzieć. Najlepiej chyba zacząć od zmiany leku i zobaczyć jak będziesz się czuła. Na pewno trzeba to wyjaśnić (może skonsultować się z innym lekarzem), bo odstawianie hormonów jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, nawet jeżeli teraz jeszcze tego nie odczuwasz.
kika popros o letrox moze bedziesz go inaczej tolerowala a cze bralas od razu duza dawke?poniewaz lek powinno sie zwiekszac stopniowo co trzy dni zwiekszac dawke tak moja dr endokrynolog stosuje ,ten wynik co masz teraz to jest dobry i mysle ze od razu tak duza dawke wezmiesz to masz takie sensacje,pozdrawiam
minia ta dawka jest podobno minimalna bo to połowka z 25 niema mniejszej tak powiedział mój lekarz wczoraj u niego byłam i pomimo dobrego wyniku kazal brac ile dam rade wytrzymac,ale ja niemoge wytrzymac bo mnie strasznie dławi w gardle i ta arytmia mnie zabija ponadto niespałam dzisiaj w nocy i tak jest za kazdym razem jak go biore.Zastanawia mnie tylko to że podczas brania tsh ciągle rosło jak przestałam brać to spadło i jest dobre.Kazał mi przyjśc za dwa miesiące,niemoge co chwie do niego biegac bo sobie pomysli ze jestem jakas psychiczna a ponadto to kosztuje 80 zł i tak chodze co póltora miesiaca.I wiecie co dzisiaj jz nie wziełam i jest o niebo lepiej tylko rece mi jeszcze drzą,Wiem ze niemozna odstawiac tego leku ale brac na siłe?przy takim samopoczuciu sama niewiem.Po tym leku miałam aka jazde z sercem że chcieli mnie połozyc na kardiologi na oddziale szybkiej diagostyki ale brak czasu. pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
do barbarella wiem że niemoge go dłuzej niebrać bo zaraz widac zmiany we krwi po teryzynie zaczeły mi rosnac czerwone ciałka i hemoglobina i hematokryt po przerwie jaka zrobiłam znowu spadly 3,700 i białych tez za duzo 9.700 reszta tez ponizej normy.Endo twierdzi że to jest rodzaj anemi megaloblastycznej a hematolog mówi że wszystko okej zgłupiałam juz totalnie.Moja mama horuje na haszi i tez miała taką anemie 6 lat nikt niewiedział co jej jest.Tylko dlaczego jak biore ten lek tsh rosnie a objawy mam takie jakbym była w nadczynności duzo jem a nie tyje i inne ktore wskazuja na nadczynnośc.Co za cholera z tą tarczycą.Ten lekarz jest moim 3 lekarzem i kazdy mówi co innego.Pomózcie.
cześć Kika piszesz dużo o wynikach, że dobre bo w normie.A gdzie jest USG ,lekarz nie kazał cl zrobić tego badania?, a to jest ważny wynik. Ja też mam wyniki z krwi w normie, tylko TSH mam 10,6 i USG wykazało niedoczynnośc tarczycy.A poza tym nie rozumiem, jak lekarz mógł zaordynowac Ci lek.skoro wyniki miałas dobre.Dla Twojego dobra radziłbym powtórzyć wyniki z krwi, koniecznie zrobić USG no i oczywiście skonsultować z innym lekarzem.
123 tak zaordynował ponieważ usg miałam robione (zapomniałam napisać) i powiedzial że z usg wyglada ze mam zapalenie tarczycy a z badań wynika że nie tpo miałam 260 w tamtym roku .Ja tez z tego nic nie rozumiem dlatego pisze do was doswiadczonych przez te chorobe,W grudniu 2007 miałam biopsje bo podobno był tam guzek a tpo było 60 ,z biopsji nic nie wyszło wydałam 400 złotych na badania i lekarz powiedział ze nic sie nie dzieje,W kwietniu tpo bylo juz 260 jak pisałm a guzka ani sladu ekarz powiedział że tarczyca sie juz przebudowała wiec drudi lekarz zalecił euthyrox i taka jazda do dzis skoro sie tak zle ponim czuje to moze ja go nie potrzebuje,jestem zdruzgotana.