Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy

Gość Dezodorant

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dezodorant
Mam pozapalną niedoczynność tarczycy (TSH 15,5). Biorę Letrox 12.5mg, ale i tak bardzo źle się czuję. Jestem nerwowa, płaczliwa, nie mogę spać- śnią mi się koszmary...DO tego dochodzi przyrost masy ciała, często puchnę na twarzy, nie mogę się skupić, bardzo powoli myślę, jestem taka przyćmiona. Do tej pory byłam bardzo aktywna (4godzin ćwiczeń dziennie), teraz jestem słaba, nic mi się nie chce. Raz mam wysoki (96), a raz niski (59)puls. Czy z tą chorobą da się normalnie żyć, bo jestem bliska załamania?
Oczywiście że da się zyć! Pozażywasz przez jakis czas lekarstwo czyli brakujące Ci hormony których masz zamało i będziesz zdowa.Niestety będziesz musiała co pół roku robić kontrolne TSH i FT3 bo ta choroba może być w Tobie przez wiele lat.
Gość Dezodorant
Czy ktoś z Was ma niedoczynność tarczycy? Jakie mieliście objawy i jak długo trwało, zanim hormony się ustatkowały? Ja już męczę się 2 miesiące i żadnej poprawy nie widzę, mimo regularnego przyjmowania leku. Najgorsze jest otępienie umysłowe, dosłownie nie mogę przypomnieć sobie niektórych słów czy faktów, a koło 17tej dopada mnie takie spowolnienie psychoruchowe, że czuje się jak naćpan. Słabiej tez słyszę.Mam tego dość!
siemka.choruje na niedoczynność tarczycy już 3 lata(mam 19) zażywam Euthyrox 75 codziennie rano. Ostatnio schudłam 15 kg bo postanowiłam że niepozwole aby choroba zmieniała moje życie w piekło.Teraz jest ok. Jest jeden problem mam niski Puls 54.I jest jeszcze jedna sprawa: bardzo boje sie że niebęde mogła mieć w przyszłości dzieci ale i to przezwycięże (mam nadzieje).Na temat niedoczynności tarczycy wiem wiele więc jak coś to piszcie do mnie atina9@o2.pl
dezodorant ja przy TSH 11,9 brałam 50 letroxu potem wzrosło mi do 27 TSH i biore 100 obecnie -lecze sie już 3 lata-poziom utrzymuje sie na poziomie 2,7 do 5,5 ale nadal biore 100 moje samopoczucie jest niezłe ,aczkolwiek jestem kobietą w tym wieku gdzie zaczyna sie menopauza i to też ma znaczenie na gospodarke hormonalna.przed braniem leków było tak byłam wiecznie zmęczona mogłam wstac o 7 ranno a o 9 juz iść spać nie chodziłam na imprezy bo jedną noc odsypiałam cały tydzień po wejściu na półpietro byłam tak zmęczona ze musiałam odpoczywać męczyłam się mówieniem przez telefon a w kościele tylko ruszałam ustami zeby wytrzymać do końca mszy bywały przypadki ze nagle zaczełam sie trząść jakbym była głodna i wtedy wlewałam pół szklanki wody i 4 łyzki cukru to piłam i troche przechodziło albo jadłam bardzo szybko i bużo bo myslałam ze to mnie postawi na nogi moje ciśnienie to 80/56 a raz miałam nawet 70/38 wtedy cały swiat wirował az ciągneło na wymioty dostałąm leki na ciśnienie effortin a i tak lekarzom nie przyszło do głowy zeby zbadać poziom tarczycowy oprócz tego miałam problemy z sercem tz częstoskurcze ataki były już tak czeste i silne ze wtedy zapytano czy lecze sie na tarczyce po stwierdzeniu ze nie zrobiono wyniki i wielkie oczy.po około roku leczenia letroxem sytuacja zaczeła sie poprawiac i tez tyłam nie mogłam nad tym zapanować,miałąm wrazenie ze nawet po wypiciu wody przybierałąm n wadze i dopiero po wprowadzeniu tej dawki jakoś sie uspokoiło,tez miałam zmienność nastroju byłam płaczliwa podenerwowana apatyczna nic mi sie nie chciało nie mogłam sie skupic problemyze snem teraz juz sieto troche unormowało ale to moze i dla tego ze wiem co mi jest pozdrawiam
jescze jedno mi nie lekarz a pani w aptece poradziła brac co drugi dzień witamine B6 to na osłone układu nerwowego i przy letroksie nie można brac niektórych leków przeziębieniowych typu polopiryna czy paracetamol i koniecznie zbadaj jeszcze raz poziom hormonów bo ja przy takim jak twoje zaczynałam juz od 0,25 letroxsu
Witam .Ja nie lecze sie na tarczyce ale mam zaburzona prace tarczycy .Wykonuje co pol roku badania na poziom hormonow i mam problemy z cisnieniem .Czasami skacze wysoko ze robi sie niedobrze a to w zaleznosci od pogody .Mecze sie od trzech lat i nadcisnienie spowodowalo powiekszenie lewej komory serca bo jest nie leczone .Przez dlugi czas przyjmowalam leki na cisnienie ale teraz nie biore bo to sa skoki krotko trwale i boje sie ze spadnie za nisko.Czeka mnie operacja ale a potem leki do konca zycia .Najbardziej doskwiera mi nadcisnienie i nie rozumie jaki wplyw ma na to pogoda .Myslalam ze wyrzut hormonow powoduje nadcisnienie .Poza tym ostatni winik byl zaskakujacy poniewaz obnizylo sie T4 a podnioslo T3 i TSH nadal spada .wszystko jeszcze miesci sie w normie ale jest rozregulowane.
Gość POCIESZACZKA
hej wszystkim, ja choruję na niedoczynnosć już 15 lat.. a mam 25 lat :( biorę Euthyrox 100 codziennie rano. Wazę sporo i nie chudne, natomiast poprawila mi sie chęć do życia i już nie jestem taka ospała. Ale mam wrażenie, ze to za słaby lek. Nie załamujcie się!!!! Ja wierzę, że znajdę lekarstwo dobre dla siebie. Wygralam z rakiem - to wygram i z niedoczynnoscią!! :* pozdrawiam
Ja tez mam niedoczynnosc tarczycy po podaniu radjojodu tylko teraz mam mam takie nieziemskie mysli,a sny to same koszmary,czy to kiedys minie,czy zawsze bede taka ospala bez energii do zycia,wszystko co robie robie bo musze ale nie z tego ze lubie,pomocy,poradzcie jak ja mam z tego wyjsc?
Gość sagrada@vp.pl
dwa dni temu dowiedziałam się o tsh mój wynik to 7.231 endo nie badał mi ft3 i ft4 tylko od razu walnął euthyrox n 50 .....czuje się tak samo zle jak wy .....nie wiem czy mam pobierać leki ...piszecie ze wam nie pomagają tylko jest gozej .ja wazę 92 kg i mam 178 cm wzrostu i nie wiem co robic?
witajcie dziewczyny !ja też szykuję sie na radjojod prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.Ale panicznie się boję !!!Od 10 lat choruję na nadczynność GB nie udało mi się zachamować jej na długi czas to jest mój piaty nawrót wciągu 10 lat więc powinnam przyjąć radjojod.mam 30 lat i nie mam jeszcze dzieci ale bardzo pragnę jednak z parnerem zdecydowaliśmy się jeszcze poczekać.okres jaki moge zacząć starac się o dziecko jest pół roku .ale bardzo boję się mojej osłabionej kondycji po podaniu radjojodu.od zawsze byłam bardzo aktywna fizucznie a nadczynnośc jeszcze bardziej mi w tym pomagała,nie ukrywam ze panicznie boje się otyłości!proszę napiszcie mi coś więcej o tym jakie jest faktyczne samopoczucie po radjojodzie czy to tylko do czasu unormowania dawki hormonów czy wzrost wagi i złej kondycju fizycznej jest nie unikniony?????????????
witam wszystkich... dziś zrobiłam badania bo od jakiegoś czasu źle się czuję, jestem nerwowa, wybuchowa nie mogę się skoncentrować i przytyłam już 10 kg w ciągu paru miesięcy.. Wyszło mi tsh około 46. Wiem że to niedoczynność, ale nurtuje mnie skąd ona się wzięła; całe wakacje spędziłam w górach, wchodziłam na wysokość ponad 3000 m.n.p.m czy to może mieć jakiś zwiazek? Poza tym pare lat temu miałam badane przeciwciała od tarczycy... były 10-cio krotnie większe niż przewiduje norma... ale lekarka machnęła ręką i powiedziała że to przejdzie.. może to jest przyczyną moich dolegliwości teraz? Dodam że mam małe zwłóknienia w tarczycy... nie wiem skąd, nigdy sie nie leczyłam na tarczycę. Ile czasu zajmuje ustabilizowanie hormonów? Czy wrócę do swojej wagi? Dodam że prowadzę aktywny tryb życia- studiuję, trenuję, dużo się ruszam.. i zaczyna mi brakować chęci i przede wszystkim sił na wszystko... a nie chcę z niczego rezygnować przez niedoczynność tarczycy... Bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania... Strasznie mnie to wszystko zaintrygowało... jeśli ktoś ma jakieś szczegółowe informacje lub miałby ochotę odpowiedzieć na moje dodatkowe pytania proszę o kontakt shagrin@wp.pl lub gg 5954662
dzięki MINIA ZA WSPARCIE!troche podczymałaś mnie na duchu ale i tak mimo ze jestem już zdecydowana na ten jod to i tak okropnie się boję !Prawie wszyscy piszą że tyją przy niedoczynnośći jak wezmę ten radjojod to też napewno przytyje zawsze miałm w miarę dobrą wagę a teraz jak pomyślę aż mi się coś robi!zawsze jak wracała mi choroba to chudłam nawet 10kg ale to przy niedoczynności.a tutaj miała by być taka zmiana i to na gorsze.narazie jeszcze nie wiem kiedy dostanę ten jod może na nastepny tydzień.zaznaczę że jestem za granica i tutaj wezmę radjojod ale na święta jadę do domu i martwię się że nie bedę wygladała za ciekawie ponoć sa opuchniete twarz i oczy. napsz mi coś więcej o samopoczuciu po radjojodzie i jak pokolei wszystko przebiega!domyslam cię ze i Ty MIinia jesteś po jodzie?jak teraz się czujesz i co z twoją sylwetka ???pozdrawiam goraco -Jola
sorki minia chodziło mi ze schudłam przy nadczynności-te 10 kg widzisz sama jak mi się wszystko miesza przez te nerwy -od tego myslenia i zadręczania siebie samej naprawdę mozna zwariować -a teraz o niczym innym nie myslę trzymaj sie cieplutko-jola
jola kto Ci nagadal o spuchnietej twarzy nic takiego nie ma miejsca jezeli bedziesz miala dobrze dobrana dawke to nawet nie wpadniesz w niedoczynnosc u mnie nic sie nie zmienilo po radjojodzie tylko jak pisalam nie mozesz przebywac z malymi dziecmi okolo miesiaca pozdrawim a malutka tabletke to chyba potrafisz polknac i caly radjojod
Minia ja to ci chyba zazdroszczę tego luzu -wiesz! ale jestes juz po i zapewne nie dopadła cie otyłośc itp atak wogóle to o opychnietych oczach i twarzy czytałam na forum do tego dochodzi wypadanie włosów i ta beznadziejna kondycja ruchowa ze niby to nic się nie chce i nie ma się na nic siły.kurcze jak się tego naczytałam to potem przez kilka dni wyłam i chodziłam zdołowana,mój ukochany bardzo mnie wspiera w tym wszystkim juz pisałam ze planowalismy dzidzie ale nici ztego wyszły trzeeba wziąść jod i juz!Żałuje tylko ze nie zdecydowałam się na to wcześniej 2-3 lata temu ale czasu nie cofne.w polsce chodziłam przez 10 lat do prywatnego lekarza on twierdzi ze okres oczekiwania po jodzie na planowanie dziecka wynosi do 2 lat.A tutaj -zaznaczam ze jestem za granica.lekarze mi mówią ze do pół roku z kolei na necie wyczytałam ze po roku i badz tu madry i pisz wiersze.Jednak jednogłośnie i tu i w polsce lekarze są zdanie że lepiej zajść w ciaże z niedoczynnoscią niż z nadczunnościa!Minia dlaczego nic mi nie piszesz o tym kiedy brałaś ten jod?jak się czujesz ,i czy bierzesz jakieś leki?to co nie miałas zadnych objawów po radjojodzie?-Jola
jola u mnie nic sie nie dzieje waga w normie nic nie przytylam i naprawde nie sluchaj co inni pisza kazdy ma inny organizm i inaczej reaguje a jezeli chcesz miec dziecko to naprawde musisz miec wszystko uregulowane z tarczyca bo jej funkcja ma znaczenie w rozwoju plodu badz dobrej mysli ze dobiora Ci odpowiednia dawke przed podaniem masz robiony pomiar jaka dawke masz otrzymac zrob jak najwczesniej jezeli planujesz ciaze pozdrawiam
Miałam więcej szczęścia. Od ponad 4 lat nie biorę żadnych leków, żadnego radjojodu. Posłuchałam moją koleżankę. Zaczęłam oczyszczać organizm i uzupełniać składniki żywieniowe. Potem tylko rejestrowałam wycofywanie się poszczególnych dolegliwości, a było ich sporo.Możecie w to nie wierzyć, możecie nawet chcieć mnie zlinczować, możecie mnie posądzać, że piszę głupoty i najchętniej chcielibyście wyrzucić mnie z tej strony.Nic z tego. Prawda jest taka, że, aby organizm przyzwoicie funkcjonował potrzebne są składniki odżywcze. Np. przy niedoczynności lekarze podają hormony zamiast jodu, a wiadomo, że niedoczynność jest spowodowana m. innymi brakiem tego pierwiastka. I tu należy się zastanowić dlaczego tak jest? A więc proponuję zdobywać wiedzę na temat zdrowia. Miałam nadczynność i udało mi się z niej wyjść dzięki medycynie rozumnej, nie akademickiej.