Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy

Gość Dezodorant

Rekomendowane odpowiedzi

Lekarz rodzinny zdiagnozował u mnie przewlekłe zapalenie tarczycy. Zlecił badania: usg tarczycy, badanie hormonu tarczycy. Usg tarczycy nie wykazało jej powiększenia, ale przewlekły stan zapalny. TSH wyszło: 11,80. Dostałam skierowanie do poradni endokrynologicznej. Lekarz endorynolog zlecił powtórne badanie hormonu tarczycy i tym razem TSH wyszło: 15,003. Endokrynolog stwierdził że to niedoczynność tarczycy i zapisał mi lek: Letrox 50. Biorę go od tygodnia. Powtórne badanie na tsh mam wykonać za 3 miesiące. Lekarz powiedział, że nawet jak moje TSH się unormuje to i tak prawdopodobnie będę musiała brać leki do końca życia. Byłam tym przerażona. Jeśli chodzi o objawy to dopóki nie wiedziałam, że mam niedoczynność tarczycy nie zdawałam sobie sprawy skąd u mnie ciągłe uczucie zimna, czasem trudności z oddychaniem, nerwowość. Podobno przy niedoczynności tarczycy tyje się, ale u mnie jest odwrotnie, bo nie mogę przytyć. Od kilku lat ważę zaledwie 45,46 kg przy wzroście 162 cm.
Witam. Jestem tu nowa bo wczesniej brałam udział w forach na temat nerwicy lękowej i tak małymi kroczkami tarfiłam tu. Mój problem zaczoł sie jakies 2 miesiace temu kiedy pewnego dnia dostałam ataku paniki cała zdretwiałam , serce waliło , atak dusznosci masakra przyjechało pogotowie odrazu diagnoza nerwica ; podali relanium i pojechali wtedy zaczeły sie moje problemy . Byłam u lekarza rodzinnego który zlecił podstawowe badania krwi moczu i tsh i do tego tableteczki na uspokojenie i do domku . Odebrałam wyniki i wszystko było ok poza wynikami tsh które miały 4.12 a norma była do 4.0 skierowanie do endy...i do domu , ale mój stan sie nadal pogarszał wiekszy strach lęki panika że cos mi sie stanie dostałam psychotropy w małych dawkach ale po pewnym czasie znowu to samo wiec zwiekszyła mi dawke i skierowanie do psychiatry . Byłam u psychiatry i zabardzo nie umiała postawic diagnozy bo chodziło własnie o te tsh do tego miałam takie objawy ze nie spałam do 4-5 rano a pozniej w dzien odsypiałam nawet do 14 , wypadaja mi włosy ale myslałam ze to przez farbowanie , wiecznie zimne rece mam w domu dzieci porozbierane ja w 2 bluzach i sie trzese ale myslałam ze cos z krązeniem , co do wagi po porodzie 4 lata temu zaczełam brac tabletki antykoncepcyjne i myslałam ze to od tego przytyłam w ciagu 4 miesiecy 20 kg i od tamtego czasu waga stoi w miejscu i pocenie sie to jest masakra nie radze sobie z potem i zawsze kiedy miałam napad lęku najpierw pociły mi sie strasznie dłonie . Powiem wam ze naprawde juz sama nie wiem co mi jest jaki jest sens barania silnych leków na nerwice jesli okaze sie ze jej nie mam .Psychiatra powiedziała ze własnie tarczyca ma to do siebie ze ma objawy nerwicy . Moja matka tez ma guzki na tarczycy a jej siostra miała operacje na tarczyce wiec chyba jestem obciazona tym genetycznie . Chce teraz zrobic badanie t3 i t4 by isc juz z wynikami do endykrynologa by juz właczył mi leczenie , bo juz nie ogarniam swojego zycia przez ostatnie 2 miesiace jestem rozdrazniona nic mi nie wychodzi a mam 3 dzieci najmniejsze 4 latka i wszystko jest na mojej głowie . Jestem zmeczona choc nieraz nic nie robie . Cała energia ze mnie uszła choc pociesza mnie to ze chyba lepiej miec tarczyce niz nerwice bo tarczyce sie leczy i mozna prowadzic normalny tryb zycia jak wczesniej a z nerwica to nie takie proste. I jeszcze moje pytanie myslicie ze od brania przez tyle lat tabletek antykoncepcyjnych to mogło w jakis sposób obudzic we mnie tarczyce ??
Do czarnulka28x Nie znam dobrze twojego przypadku, ale muszę stwierdzić sama po sobie że też jestem bardzo nerwowa, jest mi ciągle zimno. Mama powtarza mi wciąż że chyba mam nerwicę, ale od kedy dowiedziałam się że mam niedoczynność tarczycy myślę że moja nerwowość jest związana z tą chorbą. Dodatkowo też mam suchą skórą, pocą mi się ręce, wypadają włosy.
witam mam takie pytanie: ostatnio robilam sobie badania m. in. na tsh. Wynik mialam 5,16 (mam 23 lata). Norma obok podana byla do 5,6. Dodam, ze jak robilam badania bylam przeziebiona (przez 2 poprzednie dni mialam tez goraczke). Dostalam skierowanie do endokrynologa. Pojechalam i lekarz jak tylko zobaczyl ten wynik powiedzial *niedoczynnosc tarczycy - leczenie do konca zycia*. Zapytal mi sie jeszcze czy wypadaja mi wlosy, jestem senna albo mam obfite miesiaczki. Powiedzialam ze nie, bo faktycznie jakos nie zauwazylam nic dziwnego w dzialaniu mojego organizmu (wszystko wydaje mi sie takie jak zwykle). Ale i tak powiedzial ze niedoczynnosc i zapisal mi tabletki euthyrox. Bez zadnych dodatkowych badan. Kazal mi zaczac brac od jutra a za miesiac przyjechac na usg. Co mam o tym myslec? nie chcialabym przytyc ani nic z tych rzeczy :(
czarnulka28x: mialam tak jak Ty. Ja mialam jeszcze wieksze tsh. Psychiatra, psycholog w koncu edokrynolog. Od 4 miesiecy biore euthyrox i jak narazie wszystko co z psychika wrocilo do normy. Nie mam lekow, panik, odstawilam psychotropy. Tak jak pytalam w poprzednim poscie, mam nadzieje, ze to niedoczynnosc powoduje te objawy a nie nerwica niedoczynnosc :) Zrob do tych badan jeszcze usg tarczycy i szybko do endokrynologa. Pozdrawiam.
Do Kala Ja niestety nie umiem Ci odpowiedziec na Twoje pytanie bo sama dopiero oswajam sie z tą chorobą choc dziwi mnie ze nie masz zadnych objawów a masz wstawione leczenie ale ja nie lekarz ale powiem Ci ze lepiej miec pod obserwacja tarczyce by nie zrobiła Ci takiego bałaganu w zyciu jak mi. Jesli chodzi o mnie moge brac tabletki do konca zycia byle by moje zycie nie wyglądało jak teraz :( Do misiaczek1 Dokładnie jest tak jak mówisz tarczyca ma objawy nerwicy niestety u mnie stwierdzili depresje i od 2 miesiecy jestem na psychotropach od których moge sie uzależnic juz obnizam dawke bo wiem jak jest ciezko to cholersto odstawic. Choc miałam powody by myslec ze to depresja bo bardzo wiele w zyciu przezyłam i przez chwile nie pomyslałam ze to tarczyca byłam załamana ta diagnoza myslałam ze wyladuje u czubków , odciełam sie całkowicie od znajomych od rodziny i zabunkrowałam sie w domu bałam sie nawet z niego wychodzic tak sie wkreciłam , lęki miałam tak mocne ze wszedzie smierc widziałam ale kiedy doszłam ze to tarczyca ozdyskałam chec do zycia bo wiem ze wystarczy uregulowac moje hormonki i bedzie ok a kolezanki które poznałam na forum nerwicy lecza sie po 5 lat i niestety nie maja poprawy wiec dla mnie to był juz całkowity dołek...ale za tydzien mam wizyte u endokrynologa wiec wierze ze wkoncu mi pomoze , mam żal do mojego ginekologa ze nie zrobił mi testów na hormony moze by to nie doprowadziło do takiego stanu w jakim jestem ,ale jestem dobrej mysli i wiem ze z tego wyjde. Dziwi mnie nie przytyłas u mnie jest słabo z apetytem zazwyczaj jem na wieczór albo w nocy , ale powiem Ci ze ja mam pomieszane objawy bo czytałam ostatnio o nadczynnosci i niedoczynnosc i ja mam z kazdego po trochu wiec sama juz nie wiem co ja moge miec teraz aktualnie tez mam zawroty głowy i bóle ale nie wiem czy to od tarczycy czy od leków jakie dostałam od psychiatry . Powiedz mi jeszcze czy leki jakie zapisuje endokrynolog sa na hormonach?? bo to jest u mnie kolejny problem mam tez żylaki i niestety od brania własnie przez te 3 lata hormonów zaczeły sie pokazywac a nawet miałam juz stan zapalny łydki ale z tym to sie wybieram w marcu do naczyniowca ... jak widac jestem skomplikowanym przypadkiem hee
czarnulka28x tak, ja sie pozbylam tych stanow lekowych. Odkad przyjmuje lek, z tygodnia na tydzien jest lepiej. Im dluzej bralam te hormony - tu nie masz sie czego obawiac, to zwykle hormony tarczycy w proszku, organizm nawet nie rozpozna, ze to suplement - tym mniej przyjmowalam lek afobam. Nadal odczuwam pewnien dyskomfort zwiazany z tym co mi sie przytrafilo, ale teraz to tylko zle wspomnienie. Mam nadzieje, ze to rzeczywiscie bylo przez tarczyce. Tobie tego tez zycze :)
Do czarnulka28x Ja mam przepisany lek Letrox 50 i jest to lek zawierający hormon. Też mam wiele obaw w związku z zażywaniem tego leku. Biorę go dopiero od 7 dni i na razie nie widzę żadnej poprawy ani skutków ubocznych, ale to za krótki okres leczenia. Lekarz powiedział że zażywanie tego leku jest bezpieczne.Nadal mam uczucie zimna, jestem nerwowa, bliscy mówią że trudno ze mną wytrzymać. Ja też nie wiem czy ta moja nerwowość spowodowana jest chorą tarczycą czy to po prostu chore nerwy. Nie byłam poza lekarzem rodzinnym u żadnego innego doktora (strasznie nie lubię chodzić do doktorów). Czytałam że inni biorą słabszą dawkę tego leku, np. 25mg, albo połówkę 50 lub na przemian. Ja od razu dostałam letrox 50. Obawiam się też o to czy będę mogła mieć dzieci. Na razie nie staraliśmy się z mężem o nie, ale mam już swoje latka i myślę o tym coraz częściej. Endokrynolog powiedził, że nie mam żadnych przeszkód, ale sugerował żeby zaczekać aż poziom tsh wróci do normy. Mówił jeszcze, że podczas ciązy jest jeszcze większe zapotrzebowanie na ten hormon.
czesc dziewczyny. Ja drugi dzień biore euthyrox 25 i dzis pierwszy dzień od kilku lat czuje się dobrze.Serce nie wali jak głupie i nie denerwuję się z byle powodu.Jak dobrze znalezc kogos kto ma takie same problemy.Chyba jestem tochę starsza niż wy, ale teraz widzę jak cały czas lekarze lekceważyli moje objawy.gdy mialam 38 lat i nieregularne cykle moja gin.dała mi tab.antykonc.i stwierdzila ze to poczatki menopauzy.cykle wrociły ale samopoczucie było jak u Was.Gin.radziła wizytę u psychatry.Po 8 latach odstawiła mi tabletki .Samopoczucie poprawilo sie ale na krotko.Po wielu badaniach miedzy innymi tsh, okazalo się ze 7,31to niedoczynnośc i to przewlekła. Myslę, ze to tabl.antykonc.to spowodowały.Nie bojcie się domagac się od lekarzy skierowan na badania. Mnie zawsze pytano, czy w rodzinie ktoś chory na tarczyce? Mowilam nie! A to ja cały czas potrzebowałam tego badania. Pozdrawiam.
do misiaczek1 i riana jeśli lekarz powiedział ze bedziesz mogła miec dzieci to napewno tak bedzie nie ma sie co martwic na zapas:) ja juz mam 3 i nie chce miec juz wiecej i tu bedzie problem bo chce całkowicie odstawic antykoncepcje bo to wszystko pewnie przez te hormony a inne rodzaje antykoncepcji odpadaja wiec u mnie bedzie lipa abstynencja seksualna he i własnie tez sie zastanawiam czy to nie od zastrzyków antykoncepcyjnych brałam je przez półtora roku i przez ten czas niewystepowały u mnie miesiaczki bo takie jest działanie tego zastrzyku i może to tez było przyczyna u mnie tej burzy hormonów...
Wszystko tylko nie tabletki antykonc.one to dopiero rozregulowują gospodarkę hormonalną organizmu i teraz trudno sie pozbierac.Ja pierwsze dziecko urodziłam w 30 a drugie w 35 roku zycia .Wtedy bylam jedną ze starszych mam na sali.Teraz coraz częściej taki wiek to norma.Glowa do gory.Dzieci będą tylko trzeba się o to dobrze postarac.Wyregulowac tsh, zeby zajsc, a potem utrzymac ciążę. Powodzenia.
Gość kala1010
Ja byłam dzis u lekarza (biore euthyrox 50) i mi lekarka powiedziala ze jakies efekty uboczne tych tabletek moga sie pojawic jak bedzie nieodpowiednia dawka. A w ciazy mozna byc normalnie tylko przedtem trzeba zrobic badania czy tarczyca jest na dobrym poziomie. Podobno te tabletki nawet zabezpieczaja dzidziusia przed ewentualnymi jakimis problemami z tarczyca. Do tego wszystkie niemowlaki po urodzeniu maja dodatkowo badania na tarczyce. I tabletki antykoncepcyjne tez mozna brac normalnie bo one nie koliduja w zaden sposob z euthyroxem. Ogolnie pani doktor powiedziala mi ze przy tych tabletkach nie trzeba sobie stawiac zadnych ograniczen bo to sa naturalne hormony tarczycy tylko nie produkowane przez nia a dostarczane z zewnatrz. Wiec funkcjonuje sie tak jak ze zdrowa tarczyca.
Witajcie:) byłam dzis u lekarza i co sie okazało nie jest tak tragicznie z moja tarczyca wynik t3 i t4 sa w normie tylko te tsh jest nieco wyzej normy mam ja do obserwacji ale nic pozatym powiedziałam mu o moim stanie o tych lękach był zdziwiony bo mówi ze tarczyca takich objawów nie ma , mówi ze jakby teraz przepisał mi leki jakiekolwiek to nasiliło by moje lęki za 3 miesiace do kontroli z kolejnymi badaniami i to wszystko , wiec widocznie jednak to jest nerwica:(
Czarnulka, nie daj się zbyć! Masz typowe objawy choroby tarczycy, w dodatku jesteś obciążona genetycznie. To bzdura, że tarczyca nie daje takich objawów. Niestety, żeby trafić na dobrego endokrynologa, to trzeba mieć dużo szczęścia. Nie rozumiem, na co tu czekać, aż się będziesz jeszcze gorzej czuła? Badania t3 i t4 są mało wiarygodne i właściwie się już ich nie zleca. Powinnaś zrobić komplet badań: FT3, FT4, przeciwciała aTPO i aTG. Przydałoby się też usg tarczycy. Pozdrawiam.
cyt.,,kala1010, 2010-02-02 15:08:58 (IP: 83.11.1***) ...... I tabletki antykoncepcyjne tez mozna brac normalnie bo one nie koliduja w zaden sposob z euthyroxem. Ogolnie pani doktor powiedziala mi ze przy tych tabletkach nie trzeba sobie stawiac zadnych ograniczen bo to sa naturalne hormony tarczycy tylko nie produkowane przez nia a dostarczane z zewnatrz. Wiec funkcjonuje sie tak jak ze zdrowa tarczyca.* Te tabletki antykoncepcyjne między innymi wplynęły na rozregulowanie hormonów tarczycowych. Eutyrox to nie są naturalne hormony tarczycy. One są syntetyczne. ,,EUTHYROX 50; EUTHYROX 100; EUTHYROX 150 [Levothyroxine sodium ... Euthyrox zawiera lewotyroksynę otrzymywaną dzięki syntezie chemicznej. Syntetyczna lewotyroksyna działająca identycznie jak tyroksyna,...* Syntetyk, to absolutnie nie to samo, co natura.
Czarnulka, no i dobrze, że dostałaś skierowanie na dalsze badania. Co do usg, to masz prawo dostać wynik, w końcu to Twoje badanie. Niestety Twój lekarz, jak wielu endokrynologów zatrzymał się ze swoją wiedzą gdzieś w latach 70- tych...Zrób te badania, wyciągnij od lekarza opis usg i skonsultuj się z jakimś innym specjalistą. A jak będziesz miała jakieś wątpliwości to zajrzyj na forum, tam na pewno Ci pomogą http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html. pozdrawiam.
Gość majkela2008
ewa kochani ja leczę się 13 lat brałam letrox 100 codziennie brałam i biorę i co sie okazało mój organizm zjadł tarczyce zostały już tylko mikre kropki źle się czuje zaniki pamięci zła koncentracja silne bule kolan łokcie zanika głos przybyło troszke ciała mój wynia TSH 54.,338
witajcie wszyscy.jestem tu po raz pierwszy .prosze napiszcie co o tym sadzicie.w pazdzierniku stwierdzono u mnie niedoczynnosc tarczycy .pierwszy wynik tsh2,11[norma 0,35-4,94] ft4 0,80 [norma0,7-1,48 ] lekarz przepisał mi euthyrox25 po miesiacu tsh3,05 [0,27-4,2]. zmiana euthyrox 50 wynik badan tsh 3,85 [0,27-4,2] .lekarz stwierdzil ze tsh za wysokie [a wczesniej bylo 3,05 i tez bylo zle] przepisal euthyrox 75 .jak to jest bo ja tu nic nie rozumiem .jakie jest prawidłowe tsh.lekarz powiedział ze ma byc blizej dolnej granicy [0,27 ]to przeciez takie miałam.prosze napiszcie co o tym sadzicie.jeszcze pytanko,czy jak sie przyjmuje wieksza dawke euthyrox to sie tyje?a tak wogóle to ponad rok staram sie o dzidziusia i nic.pewnie to tez ma zwiazek z tarczyca.pozdrawiam