Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beta bloker i puls wchodzący do 49ud*min

Rekomendowane odpowiedzi

30 grudnia dostałam od lekarza beta bloker (Nebiwolol) -5mg .28grudnia wyladowalam na pogotowiu z ciśnieniem 204/140 puls 120. Wszystko zhttp://www.ciazaobjawy.pl/witaminy-w-ciazy/aczęło się od ataku tachykardi w domu . Puls w spoczynku był ponad 125ud/min. Z góry zaznaczę że mój normalny dzienny puls wynosi 62-65 . Na pogotowiu zrobili ekg , dali krople pod jezyk i wypuścili do domu . Powiedzieli że mam się udać do lekarza rodzinnego, bo jest nadciśnienie. Nigdy wcześniej nie miałam nadciśnienie. Ostatni raz może jak byłam w ciąży ponad 15lat temu. A więc od lekarza dostałam Nebiwolol. Zaczęłam brać dnia 30 grudnia. Pierwsze dni mialam okropne bóle głowy. Tracilam równowagę. 2 stycznia mialam kolejny atak tachykardi . Tym razem z opisującym bólem w głowie. Znów wizyta w szpitalu. Zrobiono ekg, tomograf komputerowy głowy i nic nie wyszło. Wypuścili mnie do domu. W międzyczasie z powodu obniżonego pulsu lekarz obniżył mi dawkę z 1 tabletki na polowe. Tachykardie stały się rzadsze choć nie zniknęły. 12 stycznia zrobiłam kontrolne echo serca, w którym wyszła śladowa fala zwrotna zastawki mitralnej i lekko powiększona lewa komora serca. Ciśnienie w jakiś sposób się uregulowało przy tabletkach , ale puls potrafi w spoczynku zejść do 49. Nie wiem czy mam się tym przejmować czy nie. Czy komuś z Was też tak się działo przy betablokerach??

Ja biore betabloker betaloc zok 25 najmniejsza dawkę i powiem Ci że nic mi po nim nie jest , tylko lepiej , totalnie sie wszystko uregulowało, a od jakiego czasu pojawiła mi sie tachykardia , przynajmniej tak z opisów wynika jak sie naczytałam , miarowe bardzo szybkie walenie serca w nocy jak sie przebudze ... zadnych koszmarow nie mam , nic wystarczy ze otworze w nocy oczy i sie zaczyna i to tez nie zawsze , tylko przed okresem! dzis wezme pol betaloku na noc zobacze skoro mowisz ze to nawet po beat blokerze jest to jade do kardiolożki mojej.