Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja badania krwi

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

norma od 3,5-5,3, jesli masz za wysoki potas koniecznie trezba sprawdzic wydolnosc nerek!!!! i unikaj picia sokow pomidorowych, jedzenia bananow, ziemniakow przynajmniej do momentu kiedy Ci potas nie spadnie do normy ja niestety mam go ciagle za malo i biore bardzo duze ilosci tabletek dziennie ( 6 sztuk) a pomomo to jes w dolnej granicy czesto poniej. pozdrowienia
dziekuje bardzo, dzisiaj w nocy jak i wczoraj mialem przy probie zasniecia wrazenie jakby mi mialo serce stanac. zrobili mi ekg w szpitalu z ktorego wlasnie wrocilem i powiedzieli ze jest w normie. lekarz raczej nie przejal sie tym potasem chciaz widzial wyniki. cisnienie mam 160/100 zaczynam sie zastanawiac czy to nie nerwica. bo ciagle mam wrazenie ze wykituje. ze cos mi dolega i tak dalej.
A czy chodzisz na silownie i jesz odzywki weglowodanowe? Takie same objawy jak piszesz mialem kiedys jak cwiczylem. Wydaje mi sie ze to moze miec jakis zwiazek z dieta (czegos za duzo). No oczywiscie jak caly czas bedziesz o tym myslal to bedziesz mial to x2. Jesli to Cie pocieszy to serce z fizycznego punktu widzenia nie moze sie poprostu samo z siebie zatrzymac (nie mowimy tu o zawale oczywiscie) :) to jest niemozliwe... Jak bije powoli to jest ok :)
Gość pavulon

Do Marian S. Potas jest bardzo silną trucizną - zbyt duże jego stężenie zatrzymuje serce w skurczu co bywa wykorzystywane w celach kryminalnych ale także przy przeszczepach. Serce da się zatrzymać. Tak samo zbyt małe stężenie potasu może zatrzymać serce więc najlepiej jeśli jego poziom mieści się w normie.