Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia

WeronikaSz

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze z prośbą o pomoc, ponieważ nie wiem Już, co myśleć. Mama od grudnia ma silne kołatania serca, na holterze wyszło 750 pobudzen komorowych w ciągu doby, echo też nie wyszło zbyt ciekawe. Kiedyś miała podejrzenie guza chromochłonnego, ale nikt nie chciał podjąć się szukania go, bo *to jak trafić szóstkę w totka*. Były czasy kiedy ladowala na R-ce z powodu za wysokiego tętna i ciśnienia, towarzyszył temu dramatyczny spadek potasu. Po propranololu wszystko się wyciszylo aż do feralnego grudnia. Po 3-tygodniowym zapaleniu oskrzeli zaczęło szaleć serce. Byłyśmy już u kilku kardiologow, jeden przepisał rytmonorm i kazał czekać, drugi kazał odstawić wszystkie leki i za miesiąc przyjść i powtórzyć holter, trzeci przepisał jeszcze inne leki, jedni mówią że to groźne, inni że nie ma się czym przejmować. Nie wiemy już co robić. W holterze wyszła nawet 2s pauza w nocy, boimy się że po zwiększeniu dawki propranololu albo wzięciu nowych leków serce zwolni jeszcze bardziej(a i tak podobno bije zbyt wolno) i ona się już po prostu nie obudzi. Proszę, czy ktoś z Was miał taką sytuację, coś słyszał, cokolwiek? Cenna jest każda informacja. Z góry dziękuję.

Kardiolodzy w tym kraju to zwykle... nie napiszę co. Ja też biorę betabloker który jednak nic mi nie pomaga i sam nie wiem po co to robię (boję się odstawić bo traktuję go jako placebo które mnie uspokaja myśląc ,że jednak się jakoś leczę). Dobrze lub nie ,że biorę dawkę poniżej minimum ponieważ po całej tabletce byłem nieprzytomny tak mi spadał puls i ciśnienie które normalnie mam niskie a po tym to wiadomo. Doktorki sami nie wiedzą co powiedzieć pacjentowi z arytmią bo oni najlepiej wiedzą ,że na arytmie komorowe tabletki nie działają. Dlatego udają ,że nas leczą z tego gooowna a my udajemy ,że w to wierzymy... Co było nie tak na echo serca? bo sama ilość 750 komorowych skurczy nie jest taka wielka i pewnie większość kardiologów na taka ilosć wcale by nic nie przepisywała tylko magnez i potas. No ale nie znam się na echo serca to nie pomogę czy można odstawić te leki czy lepiej nie. Może zmniejszyć nieco dawkę ale proszę się nie sugerować moim wpisem. Najlepiej proszę iść jeszcze do jakiegoś kardiologa i niech on podejmie ostateczną decyzję bo jak każdy będzie mówił co innego to tylko mętlik w głowie a pomocy i tak zero. Proszę mu powiedzieć o swoich obawach i niech doradzi co jest lepszym wyborem. Fakt ,że kazdy z doktorków ma inne zdanie na ten temat tylko pokazuje jaki w tym kraju panuje syf i jakie oni mają pojęcie o tym jak nas leczyć. Szkoda gadać bo sam mam podobą sytuację i też dwie zupełnie odmienne , skrajne opinie tych niby fachowców na temat złośliwości mojej arytmii.