Gość piotrf Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 ? o koniec ery zastawek mechanicznych. Mam 39 l. i wszczepiono mi (w Polsce) aortalną biologiczną (perimount magna ease). Przygotowano też okolice wszczepu na procedurę zastawkę w zastawkę za *ileś lat*. Mam pytania - czy w Polsce też rośnie odsetek wszczepów biologicznych i czy też komuś w wieku najwyżej średnim wszczepiono już biologiczną w PL ? I Ci co w podobnej sytuacji - na ile lat liczą/mają nadzieję do kolejnej procedury ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość psn Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Mój mąż ma tak zrobioną zastawkę. Ma 38 lat. Propozycje dał lekarz. Operacja była w Zabrzu. Z tego co wiemy młodzi mają mechaniczną zazwyczaj. No cóż zobaczymy co będzie dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin UK Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Mozna poprosic lekarza ktory robi operacje o zastawke bilogiczna. Ja 2 razy tak zrobilem i 2 razy dostalem. Pierwszy raz w 2004 i teraz w 2017. Z tym ze jest duze ryzyko ze zastawka biologiczna ulegnie degeneracji. U mnie pierwsza biologiczna zastawka ( aortalna) padla po 13 latach. A mialem 20 lat przy pierwszym zabiegu wymiany zastawki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin UK Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zabiegi miałem robione w Aninie. Lekarze za kazdym razem byli za zastawką mechaniczną. Ze względu na moj mlody wiek. No ale jesli pacjent bardzo chce zastawke biologiczną to jest duza szansa ze ja dostanie. Zabiegi 2 razy mialem robione przez standardowe otwarcie klatki piersiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość psn Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Chciałam dopowiedzieć Tzn. Mój mąż ma tak zastawkę zrobiona i przygotowaną aby w przyszłości wszczepić następną. Na razie takie praktyki nie są stosowane u młodych ale zobaczymy co będzie dalej.technika idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin UK Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 No tak tylko z tego co wiem technicznie jest mozliwość wymiany zastawki biologicznej przez tetnice udową. Nawet osobie która miała wszczepioną zastawke biologiczną 20 lat temu. Byc moze przygotowanie okolicy zastawki na nastepny zabieg ( przez tetnice udową) ulatwia tą procedure, ale z tego co wiem bez tego tez jest taka mozliwosc. Przykladem jest kobieta która miala wszczepiona zastawke aortalna w 1998 I wymagala wymiany zastawki biologicznej w 2013 Roku. I zrobiono jej to przez tetnice udową link do artykulu http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/1076854,nowe-zycie-na-nowy-rok-dla-sylwii-kiedys-ona-poswiecila-sie-dla-dzieci,id,t.html Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin UK Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 ,,Już ponad połowa wszczepianych w USA zastawek serca, zarówno mitralnych, jak i aortalnych, to implanty biologiczne, a nie mechaniczne - wynika z najnowszych danych opublikowanych przez „New England Journal of Medicine”. Główny autor raportu dr. Joseph Woo ze Stanford University School of Medicine w Kalifornii twierdzi, że w ostatnich latach zwiększa się zainteresowanie zastawkami biologicznymi, wykonanymi z tkanek zwierzęcych lub ludzkich. Wskazują na to dane, jakie uzyskano z analizy około 25,5 tys. przypadków wszczepienia zastawek serca w latach 1996-2013 w stanie Kalifornia. W 1996 r. wszczepiono w tym regionie zaledwie 11,5 proc. aortalnych zastawek biologicznych, a w 2013 r. - już 52 proc. Podobnie było w przypadku zastawek mitralnych: o ile w 1996 r. prawie 17 proc. wszczepionych zastawek było zastawkami biologicznymi, to w 2013 r. było to już 54 proc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kaska Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Wszczepiono mi zastawke biologiczna w Aninie w 2011 roku.Mialam 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi